Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tabletové APU Hondo je podle prvních výsledků 2× rychlejší než Atom

Je super, ze na tom bezi CoD4 ale nepokladam to za idealny test tabletu, mne je jasne, ze AMD ma lepsiu grafiku ako Intel v Atome, no spotreba, vydrz na baterku, cena a ine veci, mozno vykon CPU cast by ma 100x viac zaujimali ako test CoD4 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že podle prvních zkušeností mají tablety s Atomem línější odezvy než alternativy s ARM čipy, na tom ani procesorový výkon kdovíjak dobře nebude. http://diit.cz/clanek/atom-clover-trail-nepodporuje-linux

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem to četl dobře na jiném webu ( http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTE4NTY ), není v Hondu (na rozdíl od toho Atomu) nic, co by té podpoře Linuxu vysloveně bránilo, zatímco nový Atom má nové power stavy, které Linux (zatím) nechápe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Imho Linux Hondo podporuje, pouze není počítáno s Androidem (tedy pokud to někdo neobejde).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky to samé dlouhou dobu bránilo použití AMD cpu (a nejen těch nových) pod OSX. Dnes už to běhá bez větších problémů díky překompilovanému kernelu. Otazník ještě visí nad dotykovou obrazovkou, které se dost omezují na pár čínských výrobců. Spíš bych tedy viděl omezení "Windows only" na sw a nikoliv na hw rázu. Nebo že by bylo málo linux nadšenců?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych to viděl na nějakou dohodu. Prostě „teď podporujeme Windows a až to splní svůj účel, dojde i na ostatní“. Osobně mi to žíly netrhá, každý svého štěstí strůjcem ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, takhle jsem to myslel ;) Momentálně nemá smysl podporovat (čti sypat extra peníze) na minoritní platformu. Nebo alespoň tak se AMD poslední 2-3 roky profiluje (v profi segment má obšancovaný Intel, mobilní také, na poli x86 nekompatilních cpu je zase konkurence alá TI a Qualcomm takže jim nezbývá nic jiného než si zkusit utrhnout něco v levných noteboocích/tabletech)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Linux ma celkovo s powermanagementom problemy. A co sa tyka win8 tak si myslim ze tam to bude viac zalezat od bizuterie (cipset) nez od samotneho cpu, hlavne vdaka securebootu. Asi sa MS s Intelom dohodli a implamentacia je na intely jednoduchsia ako na amd cize pre vyrobcu dalsie poleno pod nohy ak bude robit tablety na amd platforme (domnienka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něřekl bych, že je to naschvál. To, že si AMD vyrobilo takový chip jaký vyrobilo je jejich rozhodnutí, nikoliv rozhodnutí Intelu ;) Další věcí je, že AMD je na poli tabletů prakticky nováček (netbooky stály za výkal a silně pochybuji, že by se ze dne na den radikálně zlepšily - viz. třeba předchozí Iconie, které mohly zápasit jen cenou. Vlastně se proslýchá cosi o $800 u W7x0 a když si vzpomenu na Cxx cpu, připočetl "kompatibilitu" a user friendly postupy pro shánění ovladačů tak bych raději vzal cokoliv od VIA)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že oproti C řadě AMD byl Atom výhrou a to včetně jejich podpory ovladačů PowerVR ???
Mimochodem když už je řeč o ovladačích, jaké Intel poskytne otevřené ovladače gpu pro Linux?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že jsou oba "hopeless" (každopádně netbook s Ubuntu + Atom 2600 jsem tu měl nedávno a šlo to - něříkm, že běhalo, ale šlo - prostě klasika "zorazovadlo" než grafika), oba shodně osazovány především do nejlevnějších netbooků (čili pseudonotesy). Opět zde platí, že nikdo nebude klopit peníze minoritě. Kdo si z toho chtěl udělat HTPC s Linem tak zaplakal, kdo jel na Win tak zase vidí co je to za lemry (nebo naopak co je Win za zabijáka výkonu). Navíc ovladač pro vga je až "stage 2" po kernelu...

Možná až Linus vyfuckuje Intel? No né, tak vážně - dokud tyhle produkty lidé nepřestanou kupovat tak se těžko něco zlepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win7 na tyhle "úsporky" nebyl prostě zařízen (ani vyvíjen) ani softem ani celkovou ergonomií. Bylo to vždy trápení, u Atomu navíc jeho in-order jádra to dotáhly skoro až k absurditě (o gpu vůbec nemluvím). Céčka byly lepší, ale ani tak se žádná sláva nekonala.

Dle mého netbooky budou nahrazeny tablety a Intel i AMD se přestěhují právě tam. Evidentně oba výrobci preferují Win8 před ostatníma OS, je to zkrátka nový trh, kde se dá ještě něco vydělat. Nic jiného bych v tom nehledal. Intel má nyní SoC, takže je asi připraven lépe, AMD bude zase dohánět a do příchodu Jaguaru něco mít na trhu prostě musí. Imho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Win7 souhlasím jen částečně. Vzpomeň si na Visty - systém jako takový ok, ale když jsi ho dal na slabý počítač jakým byly první netbooky (případně 2 generace staré desktopy) tak hrůza. Mrkvosoft pak přišel s Win7, které byly osekané na kost (Starter) aby se vůbec daly nainstalovat na Eeeéčka a výpočetní techniku od Mountfieldu. O generaci novější Céčka to samý, nedej bože s Linem od HP co si pak koupí sekretářka slepě doufající, že je to přesně ten "vhodný" počítač, který jí doporučil erudovaný prodavač z oukeje :)

Teď je ta situace s tablety ještě komplikovanější díky ARM vs x86. Zase vohryžou soft aby zvládl "alespoň něco" a zabalí to stejně jako dražší brášky. Mě osobně Win8 nic neříkají ani na tabletech (ikdyž jako vtip to špatný není :)) ale přesto se budou prodávat ať si uživatel remcá co chce. Už za dob Win7 byla spousta strojků, které byly mnohem použitelnější než ty dnešní nicméně zákazníků, kteří si koupí tablet s dospělým x86, stylusem a za $1000 je prostě málo. Holt když všichni chtějí litr vodky za 80,- tak musí něco obětovat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"přičemž v téže hře nabídne tablet od Fujitsu vybavený konkurenčním Atomem jen poloviční výkon."
Ak má Atom 100%, potom má Hondo 100% nárast, čo je 1x vyšší výkon, nie 2x. Či?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se dost často řešilo v minulosti, kdy se u nás objevovaly fráze jako „jednou tolik“. Došli jsme k závěru, že jednou tolik je vlastně furt stejně. Až „dvakrát tolik“ je dvojnásobek. Aby bylo „jednou tolik“ dvojnásobek, museli bychom říci „ještě jednou tolik“. Takže 100% nárůst je prostě 2× vyšší výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fráze "jednou tolik" v češtině je ve skutečnosti hovorově zkrácené "ještě jednou tolik". Neboli celkem dvakrát tolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.