Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2014: Nechává si AMD s Kaveri rezervu? Ohlásila i další novinky…

"Důvod, pro který 28nm SHP nebyl ve veřejných roadmapách GlobalFoundries znázorněn je ten, že byl vyvinutý speciálně na přání AMD tak, aby měl některé vlastnosti typické pro SOI a jiné pro bulk."

Kaveri je postavena na Bulk procesu. End of story. Všechny ty PR řečičky ve slajdech o Kaveri se jen snaží říct, že je Kaveri vyrobena Bulkovým výrobním procesem, díky kterému má vyšší densitu,ale za cenu omezení vysokých taktů. Proto má Kaveri frekvenci jen 3,7GHz a ne např. 4,2GHz, kterou by mělo/mohlo mít na SOI procesu.

nakonec prezentace z letošního ISSCC mluví zřetelně :
http://img2.rajce.idnes.cz/d0201/7/7603/7603558_95463de50111af7ab0be662a...

http://isscc.org/program/

Původní 28 SHP proces byl zrušen, protože pro něj GlobalFoundries neměla klienty.Jediným velkým odběratelem takových čipů bylo AMD, to však prohlásilo, že všechny jejich produkty na 28nm budou Bulk.

28nm SOI proces se ale do Global Foundries znovu vrátil, ale ne díky AMD, ale díky ST-Micro, která vlastními silami vyvinutý 28nm FD-SOI proces dala k dispozici také Globalfoundries.Ten bude k dispozici nedříve v prvním pololetí 2014. Bude však v případě zájmu k dispozici i pro ostatní klienty Global Foundries.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se v tom případě liší 28SHP a 28HPP?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nijak.

28 SHP znamená v hantýrce GloFo SOI proces ( v tomto případě ten od ST Micro , nikoliv ten původní od GloFo ) Původní 28 SHP SOI proces byl zrušen.

Kaveri je ale vyrobeno Bulkovým procesem a ten má v současnosti dvě varianty a to 28 HPP a 28 SLP.

http://www.globalfoundries.com/technology/28HPP.aspx
http://www.globalfoundries.com/technology/28SLP.aspx

http://www.globalfoundries.com/technology/32-28nm.aspx

Kaveri tedy musí být vyrobeno prvním z nich, protože nepoužívá SOI proces a FD-SOI výrobní proces od ST-Micro ještě není k dispozici. AMD v prezentaci Kaveri chybně označila výrobní proces jako 28 SHP, ale to prostě není možné. Žádný hybridní proces mezi SOI a BULK neexistuje a AMD jasně řeklo, že všechny 28nm produkty budou BULK.

Nakonec na ISSCC se dozvíme více. 10. 1. bude podrobně představena architektura Steamroller a s ní spojený výrobní proces.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je překombinované. I za předpokladu, že údaj v oficiálních materiálech je omyl a 28SHP je SOI, přeci nelze říct, že SHP a HPP se neliší, když standardně SHP je SOI a HPP bulk s HKMG.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

SHP = SOI
HPP = BULK

Kaveri = BULK

snad to teď není překombinované :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tím že se neliší nijak bylo myšleno pouze ve smyslu AMD hantýrky. Je jedno jak to AMD v materiálech označí, prostě to pořád bude stejný BULK proces :o))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a v cem je vlastne problem? zakauznika nezajima jestli bulk nebo soi, pokud to bude vykonejsi nez predchozi generace, bude to efektivnejsi, prinese to neco noveho a a hlavne bude to drzet krok s Intelem. zda se mi ze nekdy lidi vedou zabomysi valky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není válka, to je přátelská konverzace :-) Snažíme si jen ujasnit, kde je vlastně pravda.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak. Nikdo o nic neválčí :) Na to jsou tady lepší ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Má to ale maličký háček - ovladače se ke grafice neznají ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.