Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Krishna a Wichita ponesou quadcore Bobcat

krishna a hondo vypadaji dobre (i kdyz amd, ble), ale wichita s 20W, to je trochu moc. jak to bude chtit pristi rok souperit se 17W ivy bridge, to fakt nechapu. jedine cenou - vyrdzi asi tezko, vykonem asi tezko. tam uz se podle me dost vyplati si priplatit. oproti wichite by narust vykonu mel byt s ivy bridge extremni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat TDP AMD a Intelu v tomhle segmentu je trochu zavádějící. Ivy bridge je CPU+GPU. Kdežto TDP Wichity zahrnuje CPU, GPU, zvukovku, SATA, USB, PCI a PCIe řadiče (tedy kompletní čipset). Nehledě na to, že ač AMD například u Desny uvádělo 5,9 W jen pro APU, tak APU i s čipsetem mělo při reálné zátěži spotřebu necelé 4 W. Pokud se nic nezmění, je pravděpodobné, že platforma s 20W Wichitou bude mít spotřebu nižší než platforma se 17W Ivy Bridge.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je samozrejme jasne. jenze ani u intelu neni spotreba pri realne zatezi 17W. jde o ten vykonostni rozdil, ktery je mezi obema platformami (nebo se da ocekavat). tak vyrazne rozdilna vykonnost nevadi, pokud je tam i odpovidajici rozdil spotreby. ale i kdyz by byla realne wichita lehce pod intelem, nevim jestli je to dostatecne opodstatnene oproti krishne a hondu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Intel nasadil cenu Ivy Bridge tak nízko, aby ohrozila Wichitu, zmasakruje si zároveň prodeje vlastních Atomů. Pokud Ivy Bridge a Atom oddělí cenou, nebude Ivy Bridge cenově konkurovat ani Wichitě. Pro AMD bude imho větší problém v tomhle segmentu až Hasswell.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim si, ze 20W wichita ma konkurovat budoucim atomum (krishna a hondo jiste ano). takze by se tam zadny masakr vlastnich rad nemusel odehravat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zacate (18 W TDP + 2 W FCH) současným Atomům nekonkuruje? Mně přijde, že ano a celkem úspěšně. TDP současných atomů končí na 13 W, TDP čipsetů pro Atomy je kolem 3 W (starou 22W 945GC pomíjím). Takže zhruba 16 W oproti 20 W. To nejsou různé segmenty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cedar trail ma ale tdp jen 10W. bavime se tu o budoucnu, ne snad?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cedar trail je optimalizovaný pro nízkou spotřebu, proti tomu budou stát Krishna a Hondo. Pochybuju, že Intel příští rok nebude mít jedinou Atom-based platformu mezi 10-20W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vypadá to tak, že nebude mať pretože najvyšší model Intel Atom D2700 na frekvencii 2133MHz (2cores, 4threads) má len TDP 10W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2133Mhz? OMG vypadá to, že se Intel stále nepoučil a místo levného outoforderu nám zase servíruje další frekvenčně pohoněný odpad, zatímco nízkospotřebové outofordery sice budou, ale předražené, ostatně jako všechny Corei ULV

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak rikal tralalak, nejvyssi tdp u novych atomu je 10W. jde to presne dle snahy intelu snizovani tdp mobilnich casti. a to je presne duvod, proc jsem rikal, ze wichita s 20W je moc. jak videte, noX a machino, necucam si to z prstu

a ty machino v tom mas trochu bordel. in-order je ten levny, ne out-of-order - a to cenove i spotrebou. a pokud je intel dostatecne nataktuje, budou mnohem vykonnejsi nez ten tvuj out-of-order amd odpad ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze in-order je uz dnes prezitok. Vykon sa da provnavat len v syntetickych testoch. Ale odozva systemu a aplikacii, ktore vyuzivaju jedno vlakno je niekde uplne inde.
Ja sam vlastnim notebook Core 2ULV a Atom teda rozhodne za jeho konkurenciu nepovazujem(mal som moznost si ho osahat a je to nepouzitelne). Ale bobcat je rozhodne alternaiva, pretoze tam naozaj moze bezat plnohodnotny OS a da sa s tym aj normalne pracovat. Vykon je sice nizsi, ako pri fajnejsich procakoch od Intelu, ale aj cena je niekde uplne inde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že toto veľká väčšina bežných "tesco" end-userov nevie. Viem koľko práce mi dalo v komunitnej spoločnosti na fórach ukázať v tom čase na VIA Nano čo by superscalárnom procesore s ooo execution, že Atom 1C 2T a 2C 4T proste klame telom hlavne v benchmarkoch, ktoré striktne nerozlišujú single-threaded a multi-threaded a teda výhodách ooo.
Ono 2133MHz s TDP 10W je tiež veľmi dobrý marketingový ťah pre "tesco" end-userov. No sám som zvedavý čo navýšenie frekvencie a optimalizácia s Atomom spraví.
To najdôležitejšie bude, že nové IGPčko v hybridnom procesore okrem marketingovému DX10.1 konečne ponúkne Atomu HW akceleráciu HD videa čo bude veľký benefit nakoľko toto sa platforme Atom (nie ION) vždy vyčítalo.
A ešte jedna vec, ktorú si neodpustím síce nie čo do predajov prckov (to vonkoncom nie, ale čo do výkonu). Jedinou výkonovo reálnou konkurenciou (ak nerátam Intel CULV) voči Atomu je VIA Nano a microarchitektúra VIA Isaiah !!! Ide proste o to, že tá alchímia výkon/spotreba ooo Bobcat-Nano vo výkone na jadro je v ALU cca. nastejno. Avšak pri výkone FPU v plávajúcej desatinnej čiarke resp. multimedialnom VIA Nano niekde inde.
http://img835.imageshack.us/img835/5067/sandrau.png
/Výkon na 1core 1thread (single-threaded)/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Atom by som prirovnal ku P4, Bobcat ku Core2.
BFU laka vysoky takt, ale nie vzdy je zarukou vysokeho vykonu. Na youtube je vela dokazov ze BC ma rychlu odozvu, je zivší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

trošku mě zklamalo hondo. Čekal jsem 28nm proces, ale u těhle nejúspornějších x86 už asi není jednoduché jít ještě níže. 1,5W dolů oproti Desně je skoro čtvrtina. Když to vemu kolem a kolem, Hondo bude mít přesně poloviční spotřebu (4,5W) co Ontario (9W), které se teď osazuje do tabletu Acer Iconia W500 (výdrž 4-6 hodin). Mohl by snad konečně zmizet ventilátor a výdrž se prodloužit někam k osmi hodinám . Pak už jen WIN8 a s tabletů přestanou být jen ty armové hračky pro děti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.