Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Letos vydáme RDNA2 [Navi 2] a data-center GPU [Arcturus]

Ja myslim, ze AMD uz zname a pokud grafiky predstavi v cervnu, tak v zari by mohly byt skutecne v obchodech. Porad to ale vypada na dvoumesicni predstih pred NVidii avizovanou na listopad. Nicmene NVidia muze jen vyckavat a grafiky nakonec dat take na zari. Kazdopadne je to dobre a tesim se, uz mi zbyva jen nova grafika a mam zase na nekolik let s pocitacem vystarano.

---
Zadam slusne noveho Redmarxe, aby si prezdivku ponechal a jiz me nenapodoboval. Nahlasil jsem tu moznou zmenu prezdivek jako bug, tak uvidime co s tim udelaji. Nicmene myslim, ze je to jen dalsi priznak dnes uz upadajiciho webu, ze jim redakcni system neco takoveho dovoli. Ikdyz teda je to vtipne, rikal jsem si, ze by se vsichni diskuteri mohli prejmenovat na Redmarxe, byla by sranda jeste vetsi. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

''Zadam slusne noveho Redmarxe, aby si prezdivku ponechal a jiz me nenapodoboval.''

jj, Tom Hanx, prestan ze sebe delat debila..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Většinou se problém řeší, teprve když se objeví. Nastavit na sloupec databáze příznak UNIQUE není nic složitého. Doposud nikdo neměl puzení prezentovat se tu pod cizím jménem, tak se asi nepřišlo na to, že to není nastavený.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím ty zástupy slintajících fanoušků járy crhy, BTJ, ládíka a dalších legend... i když... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nestačí, protože ta přezdívka nejspíš není úplně stejná, jen se stejně zobrazuje.
Například následující jsou z pohledu UNIQUE různé přezdívky:
"Redmarx"
"Redmarx " (mezera za)
"​Redmarx" (nulová mezera před)
"Rеdmarx" (e místo e)
"Redmаrx" (а místo a)

Takže to není až tak jednoduché.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Rеdmarx" (e místo e)
"Redmаrx" (а místo a)

Vysvětli prosím, dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiné znaky unicode:
e (U+0435) místo e (U+0065)
а (U+0430) místo a (U+0061)

doplnění: jedno je z cyrilice, druhé z latinky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem si to, jj. Dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno, ale DB by mela pripoustet jen jednu CP / samozrejme nemusi, zalezi na pozadavcich /....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě nenapadlo. Zase jsem o něco chytřejší. Dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ukazku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt stejna, jsem si sem zkusil udelat jeste jeden profil a opravdu je mozne udelat dva profily s absolutne stejnou prezdivkou. Databaze ma neco jako "real name" a to musi byt jedinecne, jinak to pri zakladani uctu vyhodi chybu, ale posleze se da menit prezdivka a muze byt libovolna.

Vytvoril jsem tu ted prispevek "na ukazku" a prezdivka je: "IT Joker".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to hrozný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že AMD furt ignoruje FreeBSD. Už mne nebaví furt kupovat nV kvůli tomu, že nejsou k dispozici ovladače od AMD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Open-source ovladac myslim existuje i na FreeBSD. (Nepouzivam ten system, nevim v jakem je stavu.) Tezko ale AMD, ktera je momentalne rada, ze ma nejak v kupe ovladace pro majoritni Windows, bude vic vyvijet ovladace pro tak minoritni system jako je BSD. Obavam se, ze tam se uzivatele budou muset vzdy spolehnout na open-source zaklad a nic moc navic nedostanou.
(NVidia ma nadstandardni podporu, muze si to dovolit, ale podivej se na vyrobce dalsiho hardwaru, jak moc jsou pratelsti byt jenom k linuxu, natoz k bsd systemum.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten open source ovladac (amdgpu) ale vyviji primo AMD. Proprietalni Catalyst uz se nevyviji ani pro Linux. I binarni AMDGPU-PRO je postavenej na tom open source ovladaci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se k tomu dohrabou, chce to čas. RDNA je první krok po plácání báboviček s GCN a to doslova a bez pardonu (to dál nešlo). Určitě se posiluje jejich grafická divize, takže se tam třeba "vetřou".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doplnim: Polaris je GCN4 a Vega GCN5 ... zmien pri Navi bolo asi tolko, ze uz to nepomenovali GNC6 ale RDNA1 (okrem toho AMD uz asi nechce pouzivat pismenkove skratky GCN a RDNA, pacia sa im zvukomalebne slovicka)
grafika v APU Renoir je nieco ako GCN5+ a Arcturus teda bude nieco jako GCN5 refresh, alebo GCN5++

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já pořád věřím, že RDNA2 bude přece jen trochu něco jiného, přesto že ta dvojka v názvu implikuje pokračování jedničky. Proč ? protože RDNA je takový kočkopes původního GCN a nové "Next Gen GPU" architektury, která je stále dle roadmap AMD namalovaná až na rok 2020 po Navi. Ostatně když se člověk koukne na to vnitřní uspořádání CU u RDNA první generace, tak nemůže nevidět společné prvky s předchozí GCN. Věřím, že k tomuto řešení/uspořádání se AMD odhodlalo kvůli zpětné kompatibilitě s konzolovými GCN grafikami. Ostatně RDNA provádí nativně wawe32 a wave64 mode compatibility jako původní GCN.

https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/05/AMD-gpu-roadmap-FAD-2017...

RDNA2 by tedy mohla mít poněkud překopané vnitřnosti čistě na 2 x 32 SIMD + nově HW raytracing a zbavit se zátěže zpětné kompatibility s letitou GCN.

Arcturus je oproti tomu vykostěná Vega, bez 3D a možná i bez ROP´s ,která se zaměří čistě na výpočty a AI. Dostane upgrade instrukcni sady (GFX908) s ohledem predevsim na AI instrukce (mAI). Dále backportované DOT instrukce z Navi. Z ovladačů se dá vyčíst, ze počet CU se zvýšil na 128CUs a nemá ani ovladač na klasický 3D výstup...

"So all things considered, Arcturus appears to be a forthcoming Vega workstation "Radeon Instinct" type offering we'd be could be announced at SIGGRAPH or Hot Chips based on the timing. Digging through this code drop today, it further points at a compute accelerator without any 3D support, "It's because Arcturus has not 3D engine."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

děkuju za mínusy, to vždycky potěší .-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to znamená RDNA? ..... Redmarx Deals Never Again?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když už to bylo ohlášení finančních výsledků, možná by bylo fajn zmínit i ty výsledky :-)

Q4/2019 byl pro AMD mimořádně dobrý, tržby byly zřejmě nejvyšší v historii firmy, zisk a marže nejvyšší za dlouhé roky.

Za Q1/2020 očekává AMD relativně špatné výsledky zdůvodněné tím, že poptávka po konzolích půjde ke dnu před uvedením nových modelů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na konzolových čipech vydělává AMD beztak velký kulový.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se to urcit neda rict. Jejich financni prinos (prodejni cena) spis klesa "v case". Kdyby na tom nic nevydelavali, tak urcite nebudou delat. Staci se podivat na NV, ktera schuti skocila pro chip pro Nintendo. V dobach, AMD Bulldozeru, drzela AMD nad vodou prave konzolove chipy + grafiky. Dneska je to presne naopak, takze s nastupem novych konzoli v druhe pulce roku, urcite dojde k podstatnemu zvyseni prijmu jejich Custom divize.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Palomino: AMD si to zjevně nemyslí, když kvůli jejich výpadku očekává zhoršené finanční výsledky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Finanční výsledek není jen zisk a marže, mimo jiné i obrat. Ty čipy pro konzole určitě generují slušný obrat protože je to ve velkém objemu, ale určitě to Sony a MS nekupují za cenu Ryzenu 3700 + RX5700, ba to určitě nekupují ani za cenu jedné z těch dvou věcí. Marže na tom bude výrazně nižší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rady RX 5500, 5600 a 5700 sou svym vykonem pekne na sebe navazujici, proto tam tezko vstepit neco dasiho(Navi 12 + HBM II) vykonem blizkym to Navi 10 na kterem si zaklada rada RX 5600 - 5700, jiz neni misto, cili bud slo o dal vyvijene reseni(a jiz hotove) na prani nektereho zakaznika k prikladu Apple(MacBook) nebo Microsoft(Surface), nebo jde o prvni prototyp architektury RDNA II ze ktereho se dal vyvijelo a budou tak nasledne vychazet nove Radeon-y RX 6000 serie pokryvajic low-end pres mainstream az high-end.

RDNA II je horlive ocekavana tak jako 7nm Renoir, prvni totiz konecne donuti poradne zlevnit totalne nenazranou NVIDII protoze to dela tak jak to delal Intel kdyz nemel konkurenci, Renoir zas vycisti chliv kde jeste dnes kraluje Intel a uz ho chce prasit Foverosem co jest x86 jadro + pitoma Atom jadra, ja si rikam ze nacase, necht sou uz produkty na stole a mam z ceho vybirat.

Realni cena RTX 2080 Ti je 859€, RTX 2080S 659€, RTX 2070S 459€ a RTX 2060S 259€.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mezi 5500XT a 5600XT je dira jako vrata jak vykonostni, tak cenova...
NV 1660 a hlavne 1660S v principu nemaji porad konkurenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vadi to nekomu?? pro lidi s polaris nebo gtx1060 to stejne neni upgrade.. koukam ze amazon ma nejprodavanejsi gtx1660s na 20 miste v grafikach, takze o ne moc lidi nestoji.. nejprodavanejsi gtx1660s stoji 259 usd a je na dvacatym miste, nejprodavanejsi rx5700 stoji 299 usd a je na prvnim miste.. gtx1660s by nVidie musela nacenit uplne jinak, protoze takhle je za minimalni priplatek o tretinu rychlejsi grafarna jeste s vetsi pameti..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reálná cena je taková za kterou se reálně prodává. Pokud se 2080Ti prodává za 1000+ tak reálná cena není 859. A tak můžeme pokračovat. NV nemá potřebu snižovat cenu víc než aby zůstala konkurenční a to se děje 2060 je téměř za srovnatelnou cenu jako RX5600XT srovnatelným výkonem ale lepším feature setem. RX5500 je reálně dražší než GTX1650S a dokonce slabší. 2070S je silnější než 5700XT, stojí víc ale má také lepší feature set.

Už jsem to tu někdy psal, jak je NV nenažraná, když v kategorii karet, kde jde o peníze především nabízí lepší poměr cena/výkon než AMD - zmíněná RX5500XT vs GTX1650 Super...

Dobré je že si zákazník může vybírat podle toho co on právě chce a využije.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když Amd letos vydá rychlejší kartu než 2080ti za 900 eček tak bude nepodstatné kolik ta 2080ti stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mňa by zaujímlo, čo z toho je AMD Pollock (v preklade bezrohé hovädo alebo treska)

AMDGPU Linux Driver Adding Support For The AMD Pollock
Written by Michael Larabel in AMD on 9 January 2020 at 05:41 PM EST.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Pollock-Linux-Dr...

AMD Sends In A Bunch Of Fixes For Linux 5.6 Along With Pollock Support
Written by Michael Larabel in Radeon on 17 January 2020 at 07:29 AM EST.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-Pollock-For-5.6

Linux 5.6 Is Looking Like It Will Be Spectacular With A Long List Of Features
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 26 January 2020 at 06:55
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.6-Spectacular

?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Maliar by sedel, keby to bolo APU.

toto je však pod Vendor ID1002 teda Ati a je to v DRM- teda kóde GPU (možno GPU v APU)

https://pci-ids.ucw.cz/read/PC/1002

a nie Vendor ID AMD
https://pci-ids.ucw.cz/read/PC/1022

a má to 5 device ID
0x94, 0x95, 0xE9, 0xEA, and 0xEB.

A, že by malo AMD 5 rôznych GPU ako GPU v APU?

To je trochu veľa, ale nevylučujem to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak se podivej co vsechno patri pod vendor id 1002... Treba Kaveri tam ma snad 20 device ID...
Nehlede na to ze primo prvni veta na tom phoronixu rika: 'AMD "Pollock" is a new chip similar to Dali'

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno viem, že niektoré (nie všetky) APU dávalo AMD pod 1002. Ale similar !=same a nemusi sa rovnať ani same category.

Hlavne chýba zaväzné resp. oficiálne vyadrenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.