Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD na CES ohlásí Ryzen 3000 CPU, Ryzen 3000 APU a novou Vegu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by chcelo psychiatra, alebo rovno dezinfikovať ako škodnú :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2018 bol rokom AMD .... a rok 2019 má byť ešte viac rokom AMD, takže by som veril aj lepšiemu scenáru

A prečo bol rok 2018 rokom AMD

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
autor: Z. Obermaier , publikováno 31.12.2018

Pokud bych měl rok zhodnotil jen několika větami, nebyl to špatný rok. Intel i AMD uvedli spoustu nových produktů, vítězem roku 2018 je ale dle mého AMD. Uvedené produkty se totiž dají koupit a otestovat, což u Intelu neplatí zcela. Také vyšší ceny a výrobní krize Intelu kredit nepřidává. Spectre/Meltdown a umírající Atomy jsou dalšími důkazy krize giganta. Uvidíme, co přinese rok 2019, ale já tipuji vítěze opět AMD s jeho 7nm výrobou, jelikož 10 nm Intelu je spíše legenda než reálný produkt roku 2019.

https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/55509-co-zajimaveho-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tahle a par dalsich citaci, co jsou v tom textu snad ani Obrmajer nemohl napsat :)) Kdo vi, jestli to nenapsal A. Wagner..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pretože toto napísal aj Obr, musel to bzť dobrý rok pre AMD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však i Crha připouští jakmile i5 6600K dojde dech, tak půjde pro AMD CPU, než do Ice-Lake, které ničím neosloví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to četl celé, taky jsem zíral jak tele na nový vrata. Nikde moc kopanců, dokonce i závěr, peklo fakt zamrzlo. Ale myslím že mu to nešlo úplně samo přes klávesnici, pár indícií tam myslím bylo, ale všechno v normě osobní "nezaujatosti" většiny autorů.

Ale když už takhle jásáme, doufám, že se to v intelu moc nerozbije, monopol nechceme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herní GPU na 7nm by měly být pro AMD jasnou prioritou a to i za cenu odložení 7nm CPU pro desktop. Intel má stejně svoje jistý, tak proč by AMD mělo zbytečně tlačit na pilu, tam kde nemůže vyhrát. Naopak výhru v GPU už potřebuje jako sůl (i konkurence). Highend jednočipovka s nijak extrémně vybočujícíma parametrama za 31 tisíc je tragickou současností.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Logiku to ma. Na druhou stranu, pokud AMD uvede vylepseny Zen2 v desktopu, ktery bude mit rekneme i papirove stejne/lepsi parametry nez ma soucasny Intel..tak mu to pomuze v dlouhodobejsi strategii zvetsovani podilu na trhu na ukor Intelu. Momentalne je ta CPU + konzole zivi a hlavne Ryzen stoji za uspechy lonskeho roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas dulezita je i penetrace trhu az dosahne vyssiho podilu tak se i SW zacne optimalizovat vice pro AMD :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD si nyní nemůže dovolit nevydělávat na procesorech. Důvodů je celá řada.

Když naposledy neměla konkurenceschopnou nabídku procesorů, mohla firmu živit z prodeje grafik. Jenže tehdy měla konkurenceschopnou grafickou architekturu a na trhu nabídku od low-endu po high-end. Dnes ji grafická divize neuživí.

Marže na CPU jsou mnohem vyšší než marže na GPU. Jaký by firma měla mít důvod dát přednost produktu s nižšími maržemi před produktu s vyššími?

AMD je v unikátní situaci, kdy může předběhnout Intel. Sama má dobrou architekturu a nový výrobní proces, Intel má starou architekturu a nemá nový výrobní proces. Bylo by moudré zahodit jedinečnou situaci, která nastává jednou za desítky let?

Navi je produkt pro low-end a mainstream. Ani se nepočítá s high-endem. Není proto připravené ani kompletn portfolio produktů. Proč by měla AMD vše vsadit na jednu kartu, když zároveň ví, že konkurence má lepší?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Marže jsou otázkou. Umím si představit marže dnešní nvidie z GPU a proti nim marže z CPU divize AMD a ejhle tvoje tvrzení není 100%. Dnes ji grafická divize neuživí a ani to není třeba - pokud vím tak současný Zeny jsou OK. Já jsem nenapsal aby odpískali 7nm CPU, ale aby odložili 7nm CPU pro desktop. Do serverů (vyšší marže) ať jedou dál. To cos napsal o Intelu je sice hezký, ale všichni víme jak to bylo po příchodu Ryzenu - AMD prodávalo 2x více jader než Intel za o něco málo vyšší cenu než Intel. Ale co, Intel se dál vesele prodával a AMD vydělalo......nepodstatný prd, který je dlouhodobě neudržitelný.

Ten boj je vysilující (prodejci, výrobci PC, dlouhodobé smlouvy, vyjednávací síla Intelu jen díky jeho kapacitám), tak proč ho vést a hlavně na něj sázet zbytečně moc, když by jim v GPU stačilo jen převézt Vegu na 7nm a měli by proti nvidii něco, co by ji donutilo hodně zlevnit. 7nm+lehké změny v herní architektuře a mají bestseller co vydělá. AMD není silné a proto musí bojovat HLAVNĚ proti slabšímu soupeři (nvidii) a ne silnějšímu (Intelu). Lehčí zisk. BTW je dnes větší hlad po CPU výkonu nebo GPU?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vega na 7nm existuje. Neumím si představit, že by mohla přimět Nvidii k jakýmkoli citelnějším slevám, když většina nabídky Nvidie je výkonnostně nad 7nm Vegou a nejde tak o přímou konkurenci.

„Umím si představit marže dnešní nvidie z GPU a proti nim marže z CPU divize AMD a ejhle tvoje tvrzení není 100%.“

Jedna věc je představa, druhá jsou fakta. Zajímal by mě zdroj informace, že Nvidia má v průměru na GPU vyšší marže než AMD na CPU. Nvidia to moc ochotně nepřiznává, ale stále většina jejích příjmů pochází z desktopu a nikoli z profesionálního segmentu.

Zatímco AMD dokáže v desktopu prodat jeden 212mm² Zeppelin za $329 (R7 2700X), Nvidia musí v desktopu k 200mm² GP106 přidat ještě drahé paměti, PCB, napájecí obvody, marže výrobce karty a příslušenství do krabice, aby se to dalo prodat za $249. Nevím, jak je to teď, ale ještě před pár lety tvořila cenu grafické karty za ~$250 cena GPU jen z cca 25 % (~$65).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

procesor je treba do uplne kazdeho pocitace. samostatna grafika jen pro malickou cast uzivatelu, kteri na tom hraji hry a to z vyznamne casti jen mainstreamove a nizsi modely. GK z kategorie "ultra highend" jsou hezke na papire, ale v realu jsou herni gk za 30k prakticky anomalie. Po cpu bude vzdycky vyrazne vetsi hlad. Kdyz uz nekdo chce herni gk, tak tam vzdycky bude i procesor, naopak to neplati.
Jinak pocitam ze za tyden budeme chytrejsi..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle téhle teorie by měla nvidia krachovat. Zisky z RTX (i těch v rozmezí 13 až 20k) jsou IMHO krásné, ale důkaz nemám. Snad jen zisky nvidie z GPU a zisky AMD z CPU/GPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc krachovat? Znamena to jenom, ze CPU bude vzdycky vetsi trh nez GPU. To ze ma amd tam i tam jen maly podil na trhu je zase jina vec, kazdopadne oblast CPU ma pro ne vetsi potencial. Podle meho amd nastavuje v poslednich letech priority strategicky spravne.
Jinak hodnota akcii nvidie taky v posledni dobe klesla uz snad o nejakych 60%.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám na rok, kdy samotné Porsche mělo větší zisk než největší koncern té doby (GM). Dnes to asi nebude jiné, jen se změní jména.

Porazit na Intel napojenou chobotnici je těžší než porazit nvidii. Proti Intelu nestačí „jen" lepší produkty, proti nvidii ano. O to mi šlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak jak jiz vyse zminoval no-x, tak dnes se AMD nachazi v situaci, kdy ma po mnoha letech absolutne nejlepsi pozici zautocit na tu chobotnici. intel ma problemy s vyrobnim procesem, ma vytezenou architekturu starsiho data, ktera ma navic urcite neopravitelne nedostatky. Pokud se potvrdi nastrelovany potencial novych zenu treti generace a dokazi uvest dvojnasobny pocet jader, na podobnych taktech a jeste za lepsi cenu, tak si nedokazu predstavit co vice by jeste mohli v tom utoku na dominantni pozici intelu udelat. Predpokladam, ze takova prilezitost uz by se nemusela na kremikovych procesech nikdy opakovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jen stačí popřát, aby stačily kapacity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty nesmysl. Naopak u procesoru musi ted pritlacit co nejvic, protoze uz jsou tak blizko... jakmile presvedci zakazniky tim, ze naprosto rozmetaji Intel, tak mohou zacit opet neco prelejvat do RTG.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cece, to mi nedelej :)) ..se navnadim a co kdyz to nebude nakonec pravda ;)
ps:..jinak tohle by byl sen pro enkoding v normalnim desktopu..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ked to nebude pravda, v depresii kupis Intela :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:D :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten herní 28jádrový procesor za lidových 100+K :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

wut? proc by 3800x model mel o 300mhz slabsi single-core boost nez 3700x? ma vyssi tdp, je tam o ctyry jadra vic nez na 3700x, tak by snad melo byt pravdepodobnejsi ze se najde aspon jedno jadro, co ten takt zvladne, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Jedna možnost, proč by top model neměl nejvyšší boost, ale existovat může. Teoreticky je možné, aby na R9 3800X používali kvůli spotřebě low-leakage čipy a na R7 3700X kvůli výkonu high-leakage čipy. R7 by byl pro ty, kteří preferují maximální takty, R9 pro ty, co maximální vícevláknový výkon.

Čímž nechci sankcionovat ty specifikace, to už je asi třetí nebo čtvrtá verze, co se objevila. Paradoxně mě na této verzi nevadí ani tak parametry high-endu, jako parametry low-endu. Proč by nejslabší R3 měl být šestijádrový, když v současnosti nejsou šestijádrové ani všechny R5?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

viděls video z linku co jsem nahoře postoval? ;-)
na 3700X/3800X čekám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 3600X vypada na totalni bestseller :) a na sve si prijdou i sockoidni pracanti diky 12/16C :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono vzato prakticky, Ryzen3 3300(X) vypadá na zabijáka Intelů i3/i5 a starších i7. A jestli bude za ~4 tácky..........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ctyri tacky... to jsou pomalu stejne penize, za kolik se prodavaj starsi jety 4c/8t i7 na bazaru... to abych se toho svyho smetaku zbavil dokud ma jeste nejakou cenu :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude Ryzen 7 3700 do 300€ tak hneď kupujem :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nejvic zvedavy na herni vykon. Takty vypadaji v poho, pocet jader je bez pochyby ok, ted jeste jestli se nezvedne latence... no a pak jeste cena. Jestli je tohle pravda, tak to 2700X stavi nekam k R5 3600 a nad nim bude jeste 4, mozna i 5 procesoru a je asi blbost predpokladat, ze by amd zlevnila v podstate vse jen kvuli tomu, aby treba R7 3700X stal pod 9000,-
Ani v AMD nejsou takovi samaritani. AMD ma ve zvyku neco slevit, ale a to znovu opakuju, pokud je tohle pravda (a ja bych byl rad kdyby jo), tak cena tech (pro mne) zajimavych cpu bude o hooodne vys nez soucasna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč mi tohle děláte :(
To jsem si říkal, že takových 5 let vyžiju na X99 a ono toto. No dobře, asi na tom vyžiju, zatím mě nic nelimituje, ale je to depresivní :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá že můj 1500X bude na podzim na úrovni dnešního Athlona 240... Osobně by mi stačil nějaký 3600X 8/16 na 4,3-5Ghz.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejen desktopem, ale i notebookem je živa NVIDIA. Noťasů se prodává už dost dlouho víc než desktopů. A graf. karty v noťasech jsou často právě od NVIDIe. Nehledě k tomu, že NVIDIA nabízí mnohé další produkty, např. pro datacentra. Tudíž obavy, že NVIDIA nemá dostatek příjmů, jsou poněkud liché.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No a právě tam bude NV za takové 2 roky ohrožena nejvíce. Intel bude tlačit do notebooků své GK a AMD také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este keby sa k tym kartam dali kupit normlane freesync monitory a ne hentie blbosti co ponukaju sade.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.