Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD na Linuxu končí s pre-GCN Radeony

Bohužel je smutným faktem, že na Linuxu jen nVidia, nebo pokud stačí, tak Intel. Je to škoda, protože AMD bych podpořil rád.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda. Pokud staci Intel (alespon ten pred-Iris), tak staci i AMD grafika s opensource ovladaci. Pokud chcete moderni hry, tak ano, v takovem pripade je na vyber bohuzel jen nVidia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo vždycky, když se někde objeví spojení AMD + Linux tak někdo přispěchá přesně s takovým komentářem.

Prosím přijďte ke mě a nainstalujte mi linux s 3d akcelerací na stroj s GeForce 6100 nForce 405 - nouveau tam nefunguje (známý bug) a pokud se štěstím najede plocha, pak rychle nainstalovat drivery (nevím proč, ale z terminálu to drivery nenainstalovalo korektně a musel jsem přeinstalovat celý X11) - řešil jsem to zrovna v neděli, při upgrade z Ubuntu 12.04 na 14.04.

Administruji PC Ubuntu 14.04 s GF6100, Radeon R3 (Ahtlon 5150), HD7790, HD2400 (oss), HD3300 (oss), HD5540, HD6450...možná mám štěstí, ale s AMD nemám žádné problémy. Na rozdíl od zmíněné GF6100. Podle mě už dávno neplatí, že v linuxu je AMD pro nepoužitelné a nVidia rozhodně znamená bezproblémový chod...aspoň ne vždy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I na Win. jsou karty postavené na VLIW4 a VLIW5 přesunuté do režimu Legacy...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale crimson na nich aspon nainstalujes jako beta

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ovladače na Nvidii nejsou opensource ne? :D Linux má prostě smůlu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ovládače priamo od NV a AMD niesu otvorené, ale máš možnosť si nainštalovať aj otvorené ovládače od komunity, v poslednej dobe sú stále lepšie majú kopu výhod ale postrádajú ešte výkon ako uzavreté ovládače.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linux má malý podíl, R7 240 stojí 1500Kč a neznamená to, že najednou Vám komp s linuxem a radeonem vybouchne. Jako majitele jedné VLIW5+dualboot mě to nevzrušilo. Zrovna linuxáci by měli chápat, že osekávání hovadin je jediná cesta, jak AMD možná přežije. Retro karty si nechte na hraní starých her a na hraní s nejnovějším tuxem si kupte TROCHU aktuální HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kúpením novšieho HW nič nerieši lebo sa stáva že Lowend od NV má podobný výkon ako Midend od AMD len stým že AMD je potom drahšie.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"bez podpory od AMD na Linuxu se ocitají i levné základní grafiky s hw akcelerací videa jako Radeon HD 5450, HD 6450 či HD 7450"

Wat ? 95% veci co s temi levnymi kartami lze delat, podporuje OSS ovladac. Sam mam jednu 6450ku a bez problemu funguje VDPAU, 2D a castecne 3D (zkousel sem akorat desktop efekty). Kdyby ste chtel 3D vykon tak potrebujete catalysty, nicmene kdo chce 3D vykon asi nekupujete 6450ku ze ?

S vykonnejsimi grafikami typu 6850 je to horsi, ale levne modely opravdu nejsou ta bolistka...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikas. Podpora pro vsechny stare AMD GPU je davno v kernelu, staci se podivat na http://xorg.freedesktop.org/wiki/RadeonFeature/ . Je tam presny popis toho co uz chodi, co jeste ne. Kvalitu Intelich OSS driveru tyhle drivery jeste nemaji, ale u nektereho HW se ji blizi. Je taky dobre dodat, ze velkou cast OSS driveru naprogramovali a udrzuji lidi z AMD.

David Jezek tentokrat slapnul dost vedle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nešlapol úplne vedľa, s otvorenými ovládačmi nedosahuješ ten výkon ako s uzavretými.
Ale zase na druhú stranu väčšinou ti potom funguje uspávanie, neriešiš ovládače pri zmene Xiek alebo kernela všetko má svoje pre a proti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. já komentoval to, že nejde jen o implementaci dané funkce, ale kvalitu implementace. Dosud měl člověk s VLIW4/VLIW5 kartou možnost volby mezi open a closed ovladačem (se všemo pro a proti), nyní o ni přichází.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče open/closed source ovladačů, tak malej jede na svém keplíku s HD7770 už tak rok s open source ovladačema, protože je s nima méně problémů než s těma closed source a v některých hrách poskytují VYŠŠÍ výkon 3D ve Wine než Fglrx! Důvod proč jsem kupoval Radeon byl mimo jiné to, že open source podpora je od AMD lepší než od Nvidie. Na notebooku mám Nvidii a dokud jedou jejich ovladače pohoda, ale jednoho dne bude konec a Nouveau zatím nic moc.

Všude instaluju Debian a malej ho má pochopitelně také, ale ovladače pro grafiku Mesa mám z nějakého Ubuntího repository stejně tak jako Wine Galium Nine nebo co to je. Prostě to trápení se s Fglrx za to beztak nestálo. Binary only drivery jsou stejně cesta do pekel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Po problemech s nVidia closed source ovladaci jsem jako dalsi kartu koupil AMD, na closed source ovladace se vykaslal a od zacatku jedu na open source. Stejne je to lowend grafika. Takze pro me se nic nemeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam nvidii od roku 2003 s linuxem a v zivote jsem nemel jediny problem s uzavrenymi ovladacemi.
Pokud nekdo ma problem, tak spise s instalaci - budto ma problem balik v dane distribuci nebo instalujete ovladac rucne pres terminal. Toto bylo ale vzdy na mnohem lepsi urovni nez u fglrx.
Ja kdyz kupuji grafiku, tak ji chci vyuzit na 100%. Neco ve smyslu, ze tam funguje 95% je pro me malo. Navic zda funguje a jak funguje jsou dve odlisne veci. Ale vetsine to stacit urcite bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děckám na OSS driverech ještě staršího Radeonu HD4570 jede Minecraft v pohodě, takže OK :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O tom se spekulovalo už v době, kdy se vynořilo info, že AMD přijde s novými ovladači. Tehdy se psalo, že "asi budou podporovány pouze Radeony RX". Což mě dost šokovalo. Takže je to trochu jinak.

I když AMD za krátkou podporu jejich grafik kritizuji a je to jeden z důvodů, proč si Radeon nekoupím, zajímá mne především, zda-li budou udržovat i ovladač 15.9 funkční, jako to dělá nVidia. Vzhledem ke kondici firmy je mi jasné, že starší ovladače nebudou pilovat "pro nové hry", ale bude tento ovladač udržován tak, aby fungoval i za půl roku? Poslední fglrx legacy měl jepičí život a ještě nebyl pod záštitou AMD, pokud mne paměť neklame.

Vzhledem k tomu, kolik APU je mezi lidmi (notebooky i desktopy), je to informace důležitá. V podstatě nám to zodpoví, jestli ještě kdy někomu něco takového doporučit či říct "připlať si za jiné řešení, bude fungovat i po 4 letech".

Pokud bude odpověď "ne, AMD nebude udržovat dva ovladače", bude to jeden z posledních hřebíčků do rakve.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak naštěstí pro Windows bude crimson pro hd5000/6000, takže by to tak zlé být nemuselo. No a linux se při nedostatku financí osekává jako první, to je známá věc, bohužel pro jeho uživatele kteří mají v oblibě starý hw....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatele linuxu kupuji novy HW tak jako uzivatele windows. Rozdil je v tom, ze to nemusi delat tak casto. Proto mivaji ten HW prumerne starsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřijde mi to jako problém. Prostě pokrok... AMD se chce plně věnovat nové architektuře.

Nvidii mám jen z nutnosti (nebyla zrovna Dell CAD sestava s AMD). Je lepší podporovat slabší firmy, udržuje to vývoj v chodu.

Viz, AMD/Intel od té doby co Intel nemusí bojovat, posouvá výkon jen o pár % ročně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to je dost smutne rozhodnuti, neni R5 230 jen prejmenovana 6450 takze konci take? to je trochu marketingovy fail, ukoncit podporu produktu ktery se stale prodava (a predstaven v pripade R5 230 byl docela nedavno)

Ale cert vem 5450/6450/7450/R5 230 -souhlasim s nazorem ze komu nestaci OSS drivery na takove kartete pravedpodobne nebude mit problem koupit novou kartu, Problem vidim v APU a NTB, proste vsude tam kde nejde grafika vymenit.

Vzdit v APU prisla CGN grafika az v 2014 a uz ted jim zarizli podporu... ukonceni podpory grafiky po dvou letech od uvedeni natrh (Richland prisel v roce 2013) to mi prijde hodne nestastne a marketingove nezvladnute.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ako vyjebali s ludmi co mali X19xx generaciu tak vyjebali teraz s HD generaciou. Svine.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není na tom ale nic překvapivého, vždycky měli zásadně kratší podporu ovladači, než NVIDIA (aspoň na Win, na Linuxu), AMD brát jen komu to nevadí. Já na Nvidiích oceňuju i tohle, grafiky mám dlouho a obvykle se i třeba úplná vykopávka ještě někomu hodí dát a pořád je podporovaná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Architektura CGN je tu jiz s nami zachvili 4 leta, v tomhle AMD uznam ze je nacase ukoncit prim v podpore starych karet(VLIW5), jenom tu VLIW 4 na kterych si zakladaji Radeon HD 6950/70 mohli nechat, bylo to revolucni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.