Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD oficiálně zmiňuje serverovou platformu Fiorano

Quad-core AMD Opteron
Tentokráte zcela oficiální cestou hovoří AMD o budoucnosti svých serverových produktů vystavením roadmapy, kde se skví známá jména jako „Shanghai“, „Istanbul“ nebo „Sao Paulo“ a také „Magny-Cours“. Poněkud více se však zaměřila na čipsety, které pro ně chystá. Pokud to vyjde, bude mít konečně i v serverové oblasti „pořádnou vlastní platformu“, která nese jméno „Fiorano“…

Nejprve se podíváme na poslední nám známou roadmapu, kterou jsme vám ukazovali letos v květnu, abyste ji mohli porovnat…

AMD Server/Workstation Roadmap 2008-2010

… s tou nyní zveřejněnou přímo firmou AMD:

AMD Server/Workstation Roadmap with Fiorano

Jak si můžete všimnout, až na platformu „Maranello“, o které jsme hovořili v souvislosti s Opterony „Magny-Cours“, je zde pár poměrně zajímavých změn, které jsou především o čipsetech. Jestliže se dříve počítalo s jakýmisi severními můstky RD890S a RD870S a jižním SB700S, dnes se budeme bavit o čipech s označením AMD SR5690 a jižním můstku AMD SP5100, které se navíc objeví už v příštím roce, nikoli až v roce 2010, kdy ještě přibude severní můstek AMD SR5670. Můžeme se celkem klidně domnívat, že se jen změnilo označení plánovaných čipů, tedy že nepůjde o nějaké zcela nové produkty, zatím bychom si však netroufali definitivně říci, že nám AMD právě představila jejich finální značení, pod kterým by šly tyto čipy na trh, i když bychom to zase na druhou stranu neradi zcela vyloučili. Příjemná je však hlavně ona změna s načasováním jejich uvedení, zdá se, že v AMD jsou si vědomi, že zákazníci mají raději ucelené řešení než skládačku s čipsetem odtud a procesorem odtamtud (tedy tak, jako to dělá už hezkou řádku let Intel).

Kdyby vás čistě náhodou zajímalo, co to na obrázku znamená to „IOMMU“, pak vězte, že jde o zkratku značící „I/O Memory Management Unit“ a jde o funkci, která překládá adresy používané v DMA transakcích a chrání paměť před neoprávněným přístupem I/O zařízení. Ve zkratce jde o podporu virtualizační technologie AMD-V.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD oficiálně zmiňuje serverovou platformu Fiorano

Žádné komentáře.