Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper povýší na 32 jader, 7nm Vega 20 předvedena

@ Jim Andersson ukázala ...

Jestli je to ženská, tak je to největší překvapení Computexu :D

A píše se jen s jedním "s", Anderson.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že by po Lynn Conwayové a Sophie Wilsonové další slavná hardwarová návrhářka? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, až včera získala prvá žena Nopbelovku za Architektúru počítačov
(https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&feature=youtu.be)

Eckertovu-Mauchlzho cenu. A nebola to ani jedna z vami menovanych..

Susan Eggers First Woman to Receive ACM - IEEE CS Eckert-Mauchly Award
June 5, 2018
https://www.acm.org/articles/bulletins/2018/june/eckert-mauchly-award-2018

Awards & Recognition
Susan Eggers First Woman to Receive Eckert-Mauchly Award

Widely recognized as one of the leading computer architects in the field, Eggers will be the first woman to receive the Eckert-Mauchly Award in its 39-year history.
https://awards.acm.org/eckert-mauchly
https://awards.acm.org/award_winners/eggers_1922665

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli někdo dostal nebo nedostal nějakou cenu nemusí až tolik znamenat.

"(https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&feature=youtu.be)"

Je legrační, že hned na začátku je zmíněn Tomasulo, který objevil prakticky totéž co Conwayová. Jediný rozdíl je v tom, že Conwayovou prakticky za stejný objev za odměnu vyhodili. (Wilsonová možná nikdy žádnou velkou cenu nedostane, ale kus její práce dodnes nosíte v kapse.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

transgenederka(muž v ženskom tele ) nie je najrozumnejšia arguementácia pre ženu. Ale áno problém definovala o rok skôr, ako ho Tomasulo vyriešil

A Ancorn-áčka áno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jist tím, že to "vyřešil" Tomasulo? Ten řešil jen FPU, pokud vím. (A máte to prohozené...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokial viem ja, je to muž

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z 16 na 32 jader, to je hezké navýšení výkonu. Jestli udrží TDP v původní hodnotě a cenu toho CPU kolem dnešního dvojnásobku, tak se AMD pracovní stanice snadno za rok změní na skoro 2x výkonnější prostou výměnou CPU za relativně malé peníze. Tomu říkám dobrá podpora zákazníka, zákazníci Intela jen smutně koukají z kouta...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem fanda AMD, ale to vaše přání by bylo z říše snů. Aby udržely TDP s dvojnásobným počtem jader, musela by se razantně snížit frekvence. Já jako optimistický fanda tipuji o 50% vyšší TDP a o 200 - 300 MHz nižší základní takt jader. Pokud jde o fošny pod tato CPU, bude záležet jaké specifikace napájecí kaskády AMD výrobcům dalo s předpokladem že taková 32 jádrová CPU na tuto patici vydá a zda jí výrobci dodrželi. Pokud to stávající fošny dají, bude to opravdu pecka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DTP pre 32C TrhacVlaken ide hore z 180W na 250W. Stale by mali existovat vzduchove chladice co to uchladia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

732MHz by bol ten nutný pokles frekvencie bez zmeny výrobnej technológie na rovnáke TDP. To čo tvrdíte vy dáva 15% zlepšenie spotreby na technologiu a to nezodpovedá zisteniam z porovanania Zen a Zen+ v rade Ryzen, kde je to okolo 10%

Ledaže by tam bolo anejaká novšia revízia Zen+, čo nie je tak nepravdepodobné
https://diit.cz/clanek/latence-cache-zen-ryzen-2000

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Může se jednat o výběrová jádra. Netvrdím že můj odhad je naprosto přesný, ale od pravdy předpokládám daleko nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní trhači vláken mají 180W TDP a ani ťuk navíc tak to s podporou 250W u starších desek asi nebude moc slavné (čti žádná podpora). AMD umí na 14 nm do 180W TDP dostat jejich EPYC s 2-2,2GHz a turbo 2,5/2,6 GHz s 32 fyzickými jádry a 8kanálovým řadičem, na 7 nm by to mohlo být snadnější že řadič bude jen 4kanál a výrobní proces pokročilejší, tedy menší spotřeba. Nejrychlejší Threadripper má dnes 3,4 GHz základ a 3,6GHz turbo na 16 jader, předpokládám že by potenciální model 2950X na novějším procesu mohl s turbem být někde na 2,6-2,8 GHz, což by z něj dělalo stejně či mírně výkonnější variantu nyní nejrychlejšího modelu EPYC 7601, byť s poloviční datovou propustností RAM. S 250W TDP by patrně mohli jít výš s frekvencí, možná až k 3 GHz, nebo využít i ne až tak povedené moduly z výroby s větší leakage. Oni mají výhodu že ta plocha procesoru je obrovská a rozdělená na 4 kusy, tak se to mnohem lépe chladí než jeden monolit ale stejně 250W TDP už je hodně, napájecí kaskáda musí být mnohem kvalitnější a tedy dražší. Na druhou stranu Intel to dělá hodně podobně, kvalitní kousky křemíku prodává do serverů a ty více pečící do užraných desktopových PC pořád za velký ranec peněz, kde jejich vysoký výkon převáží velikou spotřebu, protože neběží 24/7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnesni VRM na highend deskach by nemely problem zvladnout realnych 500W.
U cpu do 100W by dokonce nemely ani potrebovat chladic takze v pripade pouziti medenych zeber a heatpipe by nemel byt problem ani s vysokym OC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já náhodou na rozdíl od většiny lidí tady takové 32 jádrové AMD mám a napájecí kaskáda desky má i při aktuální teplotě vzduchu okolo 31°C s maličkým hliníkovým pasivem při plné dlouhodobé zátěži CPU momentálně 60°C. Přesto se z 180 na 250W jedná o výrazné zvýšení zátěže o 38% a i když VRM může takové zvýšení přestát se ctí, nemusí totéž platit pro napájecí cesty či další části desky, tedy byl bych vzhledem ke kvalitě co dneska padá z linek spíš předběžně opatrný i když dobré desky to samozřejmě zvládnout můžou. Přesto se ptám co by zvýšením spotřeby o 40% AMD získalo když i současná CPU mají velmi pěkný výkon a 32 jádra se jim do 180W vejdou i dnes. Jedině že by to CPU "tejrali" přes 3 GHz aby Intelu utrhli výkonovou korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stávající boardy to fakt nedají - bude to mít 2x více paměťových kanálů, tedy osmikanálovou RAM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ThreadRipper má 4kanálový řadič (pouze s 2 funkčními moduly toho ani víc mít nemůže) a v článku bylo zmíněno že toto se nezmění, tak o to asi nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DTP pre 32C TrhacVlaken ide hore z 180W na 250W. Stale by mali existovat vzduchove chladice co to uchladia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To asi ano, záleží ale kolik stupňů ty procesory budou mít. I procesory Epyc a Threadripper mají totiž Achillovu patu a tou je maximální teplota. AMD uvádí jako maximální hodnotu 68°C což není zase tak moc a pro EPYC dokonce jen 65°C, nejlepší vzduchová Noctua na trhu pro SP3 dokáže 180W CPU v zátěži (v extrémně dobře větrané veeeeliké bedně a se 140 mm vrtulí Noctua na maximum) udržet na teplotě okolí + 21°C a hlukově to není nic u čeho byste chtěli 8 hodin sedět a pracovat i v jednom kusu, natož třeba 6 stanic na místnost. Pro dalších 70W bych se hodně divil kdyby to nebylo o pěkných pár stupňů víc. Samozřejmě tohle nehraje takovou roli v klimatizované serverovně, kde ventilátory o 3000 otáčkách v počtu mnoho všechno profukují zdravými 250 m3 vzduchu na kus ale pokud takovou sestavu dáte např. grafikovi pod stůl, 15°C okolo a hluk 80dB+ aby se to uchladilo patrně neocení. Tedy bude spíš potřeba už kvalitní voda, velká bedna a hodně větrání abyste se do rozsahu vešli. Proto za mě dělat takovou teplotní bestii není ze strany AMD moc logické jestli neposunou maximální povolenou teplotu směrem nahoru, jinak jim začnou chodit upečené reklamace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O čem to meleš ty jelito?
Umíš si představit 80dB?! Asi ne, protože by jsi tady takovými hodnotami nestřílel.

Mimochodem, vetrackem menším než má většina větších chladičů CPU se chladila 500W grafika 295X2 a překvapivě to nebylo ani nijak brutálně hlučné (cca 45dB).

Jinak samozřejmě že u procesorů za 2 klacky se počítá s tím, že se bude chladit patřičným chladičem. Pak to ani nebude nijak nepříjemné pro práci. 250W není traga a AMD má navíc zkušenosti z fx-9000 řady, kde tyto měly 220W TDP a to v podstatně menším balení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o tom, že vytvářet vysoce tepelně výkonné CPU s maximální provozní teplotou 68°C je pro jeho spolehlivé uchlazení náročná kombinace. Intely mají pro porovnání Tmax 95°C ale tam si to asi hnojí pastou šedivkou. A píšu to proto, že takové 180W CPU mám a chce to v chlazení nadstandard ve všech směrech. No ale v AMD asi dobře ví co dělají, uvidíme jaký bude výsledek.

Trochu jsem si o těch 250W TDP přečetl víc a zdá se, že to je špičková spotřeba, je možné že to CPU bude běhat třeba na 200W trvale a 250 si cucne na chviličku, podobně jako dnešní Intely co TDP mají uvedené jenom hodně orientačně. Uvidíme, řekl slepý.

A ten tvůj příklad je mírně řečeno přitažený za vlasy, protože ta grafika tím větráčkem chladila jen desku s RAM a VRM co v zátěži mělo 106°C, chladnější místa na PCB 57°C a GPU se chladily vodou na dva pasivy ven mimo kartu. Ano, existovala i tříslotová, čistě vzduchem chlazená verze ovšem vybavená 3 x 10 cm vrtulemi s chladičem po celé ploše karty, kdy teplo šlo do bedny což je pěkně blbá kombinace u 460W karty. Ale dej jí limit 68°C a uvidíš jak snadné bude to uchladit vzduchem i "tiše" na 46dB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale těch 80db je fakt blbost, decibely nejsou lineární stupnice. 60dB je hovor, 70dB osobní auto, 80dB je zvonek/píšťalka (90dB by byl traktor). Asi nikdo nemá na stole PC, kvůli kterému by nebylo slyšet zvonek u dveří, že ne?
https://www.creativefieldrecording.com/2017/11/01/sound-effects-decibel-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bohuzel az u ZEN2 pristi rok, 7nm ma prinest az 35% narust vykonu pri polovicnich rozmerech a spotrebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to má 4 HBM2 a vnitřek 7nm, tak je to menší než Fiji a větší než Vega 10. Nebo mi něco uniká?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chudak intel bastli ledničku. AMD to drtí nehorázne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Utáhne to vůbec nějakou hru? Nerad bych aby se Ježkovi sekal Skyrim.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tvou hlavu to jiste neutahne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.