Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila 9 modelů Threadripperu, HEDT i PRO, vyjdou i v retailu

To jsou ale cunaci v AMD, ze jo?

Uvadeci cena 32 jader minula generace $2742 -> soucasna $3899

Kdo si mysli, ze jim to bude kupovat?

Zere to jak blazen, energie jsou dnes silene drahe a jeste bude clovek kupovat predrazene CPU?

1 rok stara generace CPU jader s o neco malo vyssi frekvenci a jeste vyssi cenou nez generace minula!

Blazni...

Do fajklu s AMD!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníkov majú
Keby nemali tak nevydávajú, ako launch partners, všetci traja najväčší OEM Dell, HP a Lenovo svoje stroje s týmto.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si hned říkal, že v té ceně bych si koupil třeba 3 plnohodnotné stroje s procesorem Ryzen a díky tomu bych dosáhl stejného nebo i vyššího výkonu.
Celé to ale bude stát na aplikacích, které musí umět distribuovat výpočetní zátěž na počítače v LANce a pokud aplikace tohle neumí, pak holt nezbyde uživateli než dát ty šílené peníze za TRipper, protože přepsat aplikaci by v mnoých případech vyšlo mnohem dráž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firmy se o to poperou, stejně jako o Epycy. Prodej v retailu je nejspíš jen takový doplněk.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale pěkný doplněk, HEDT nám tu chybělo, nasrání budou jenom majitelé WRX40 a sWRX80.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak v době, kdy zdražuje vše, by bylo divné, kdyby jen a pouze AMD CPU nezdražily. Je to logické. A je to logické i proto, že jak jsem tu psal mnohokrát v letech (dávno) minulých, kdy AMD bylo slabé a levné: "kdyby AMD měla lepší procesory než Intel, bude postupně zdražovat". To se také zhruba od Zenu2(+) děje. A opět je to logické a AMD to přejme.

A pokud se najde dostatek troubelínů, co to i navzdory oproti očekávání relativně napáleným cenám budou kupovat, tak v čem je problém? Ajfounistů jsou přece taky mraky.

Jinak mi přijde, že ten nárůst není vždy až tak zázračný, kdy koukám na ta 64core srovnání, kde nová generace má o ~15% vyšší takty a o 25% vyšší TDP.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naproti tomu nový desktopový Intel zvedl výkon o celých 5% (Někde. V průměru jen 3.5%) a spotřebu z 253W na 364W (+43%).

Když jediná modla je výkon, tak vše ostatní jde stranou.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Za mě se Intelu celkem povedly tyhle generace: Sandy Bridge (asi netřeba zdůvodňovat) - Haswell (přinesl AVX2 do běžných desktopů) - Alder Lake (slušný krok vpřed oproti Comet/Rocket). Cokoli mezi nimi byly jen čisté improvizace plynoucí z nevhodně konstruované FinFET technologie, neschopnosti přecházet na menší procesy (potažmo EUV) a samozřejmě taky megaprůšvih jménem Spectre/Meltdown (a vše další, co přicházelo a přichází poté). Kdo má 12900, nepotřebuje upgradovat ani na 13900, ani na 14900. To jsou nouzovky, byť ne-K 13 jsou fajn a ne-K 14 budou taky fajn (pokud pomineme, že jim odpovídající Ryzeny jsou/budou nejspíš ještě o něco víc fajn).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S generaci Alder Lake nesouhlasim(!), se rovnez nepovedla, prinesla nikym nechtene jepici atomy(ktere doted tvori problemy), prohybajici se procesory, nasledne lidi intel vojebal po updatu mikrokodu deaktivaci instrukci AVX-512(jak to udelalo Sony pri PS 3 60GB kdy zmizela vnitrni podpora Linuxu / v3.15), zere to jako prase a za tu cenu co stal model Core i9 - 12900K si mohl clovek u AMD koupit procesor s 2x podotykam skutecnych jader, mensim TDP a nemusel nahlizet jestli je to K model nebo ne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím za jak dlouho by se měl Alder prohýbat, já jsem si za zhruba půl roku ničeho nevšiml. Atomy jsou řešitelné mnoha způsoby a scheduler se každým měsícem stále víc a víc zlepšuje, takže ani tohle neberu jako argument. Ostatně klidně si můžeš Atomový jádra vypnout a jet bez nich. A deaktivace AVX-512? No, reálný dopad s ohledem na bídnost implementace oproti následným Ryzenům tam velká nebude. Je to vlastně dost jedno, beztak to byl/je jen subset té škály. Nezávisle na absenci AVX-512 připomínám svoje osobní srovnání: 4core Alder dával zhruba stejný výkon jako 6core Comet, při zhruba stejné spotřebě. Takže za mě docela povedená věc, která navíc přinesla konečně plně rozvinutou podporu PCIe4.0, DDR5, lepší iGPU atd. Jasně, Sandy ve svý době byl asi 10x větším skokem vpřed než Alder, ale Alder versus Comet/Rocket? Slušné zlepšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, koupil jsem si zacatkem tohoto roku laptop i7-12700H od lenova 15" tenky. Zpocatku mne silene stval, mel jsem problemy s prehrivanim a diky tomu beh v OS lagoval. Vyresil jsem to pripojenim egpu a prechodem na externi monitor, stahl jsem si tuningovaci utilitu, vypnul power boost stavy a nechavam CPU bezet jen na zakladnich taktech, kde je spotreba zlomkova. Soucasne jsem zakazal podtaktovani CPU a nechavam vsech 14 jader bezet na fixnim kmitoctu. Nakonec jsem zjistil, ze tim nejvetsim benefitem nejsou vysoke takty procesoru k 5GHz, ale 14 jader, ktere jsou naprosto k nezaplaceni. BTW Alder Lake na zakladnim kmitoctu moc nezere. Tehdy jsem navic koupil jeden z prvnich kusu s LPDDR5x 6000 Mhz, ktere maji o neco vyssi propustnost a nizsi latenci nez bezne modely. S koupi jsem spokojen a asi bych za laptop s AMD nemenil, uz treba kvuli te nizsi pametove propustnosti (to je v mid-budget segmentu nejvetsi uskali potizi s vykonem).

Pokud bych kupoval desktop, tak zde jsem hodne na vazkach. AMD sice ma pravo vzhledem k inflaci zdrazit, ale soucasne dodava modernejsi technologii s mensim mnozstvim kremiku na jedno jadro, mensim vyrobnim procesem, takze cena by mela byt na 1 jadro maximalne stejna jako u minule generace, urcite ne vyssi o 30%.

Z AMD se stava moloch, ktery jakmile si napraska kapsy penezi, bude uplne to same co Intel, take bude dodavat CPU za premrstene ceny a pokud dostane prilezitost, patrne take bude uplatnovat monopolizacni praktiky.

Kdysi byl AMD seriozni vyrobce CPU za rozumne ceny, to se patrne brzy vytrati. Jak rikam novy Threadripper je predrazeny.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Peklo zamrzlo, dal jsem Ježkovi plusko... :O

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Povedal by som, ze ten kto nemal problem dat 2800USD za procesor uz predtym, tomu nebude robit velky problem ani 3900USD. Toto si jednotlivci kupuju naozaj malo, hlavne su firmy, kde si to proste na seba zarobi. Inak ten zakladny threadripper je len o stovku drahsi nez stary.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pocitejte USD na 1 jadro. Kde to jsme, u vietnamcu na trzisti?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda vidim 2500, takze o 200 min. U PRO rady je tam navyseni 500, coz neni uplne malo, ale zas tam je asi docela velkej posun v konektivite. Pokud uzivateli staci konektivita co mel predtim a jde jen po vykonu tak to bude mit naopak levnejsi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak... tohle není procesor pro domácího usera na hraní. Ten, kdo potřebuje takový výkon a tolik jader tím vytváří nějakou práci, za kterou dostane slušně zaplaceno a tak ho vůbec nebude štvát, že za to zaplatí o něco víc, když mu to pak ušetří tolik času a dovolí více vydělat.

Je to stejné jako nadávat na ceny Epyců... jsou dražší, než byly ty první, ale stejně se prodávají ve velkém, protože se společnostem prostě vyplatí...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A navíc ten HW tam je dost často vlastně pakatel... Já mám na pracovním ntb prd ale stejně HW odpovídá ceně 1,5 měsíce předplatného za SW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To jsou ale cunaci v AMD, ze jo?
Uvadeci cena 32 jader minula generace $2742 -> soucasna $3899
Kdo si mysli, ze jim to bude kupovat?"

chytraci jak ty samozrejme ne, takovi si radsi koupi 32jader od intelu za 6540 usd.. ((:

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/231738/intel-xeon-p...

no a jen tak mimochodem zadny 32jadro minuly generace 2742usd nestalo, to byl zen2, takze predminula generace.. no a 5nm proces je o 60% drazsi nez 7nm..
https://www.techpowerup.com/img/ZQlUWcaJAdMsWfkP.jpg

zla amd!! ona nechce vyrobu dotovat ze svyho!! o 18% zdrazila!! vsechny firmy a prumysl znarodnit a vedeni predat soudruhum!! ((:

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Raději jsem v tabulce jednotlivé generace (byť jsou patrné z názvů) ještě oddělil podle generací architektury.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dobres udelal, dementi ktery si prectou jenom nadpis a hned pisou hype jinak nepochopi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti co přečtou jenom nadpis nicméně nepřečtou ani úpravu článku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Obě platformy nově podporují přetaktování."
Je možné k tomuto poskytnout zdroj? Není to tak, že WRX90 snad podporuje pouze OC RAM, kdežto TRX50 podporuje OC RAM i CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu to mas, https://www.amd.com/en/processors/ryzen-threadripper-pro
Mas tam "Overclocking Support" i "overclockable RDIMM" pre obe plarformy.

Ale to iste platilo i pre minulu generaciu s PRO 5995WX, kde na MSI WS WRX80 / ASRock WRX80 Creator fungovalo PBO i EXPO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy to ale nebylo přímo od AMD, dělali to výrobci desek. Teď AMD oslovila i výrobce pamětí a budou EXPO ECC modely.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu pisu ze OEM vyrobcovia nebudu podporovat OC na WRX90, takze Dell, HP i Lenovo to maju na haku. https://www.amd.com/en/newsroom/press-releases/2023-10-19-amd-introduces...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to primárně týká padesátkové platformy, protože ta kvůli dosažitelné kapacitě RAM přechází na ECC jako jedinou volbu. A pro obě platí, pokud jsem to dobře pochopil i omezení konfigurací čipů na modul a patrni i pouze jeden modul na kanál, aby neklesal takt RAM pod výchozích 5,2 GHz. To je poprvé, co něco takového AMD udělala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDIMM DDR5 ECC 5200MHz, jsou takové moduly vůbec na trhu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel Xeon je používají, nebo přesněji mají je ve specifikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Čo ponúka Intel?
2. Je to drahé, ale nie je to určené hráčom a už vôbec nie do kanc. PC.
3. Taký CPU si kúpi človek, ktorému PC zarába a tak vyššiu cenu akceptuje, lebo aj tak sa mu to vráti.
4. TR PRO 5975WX stál $3299, nie $2742.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší IPC a vyšší takty nejsou přece zadarmo, reálně je výkonově srovnatelný se starým 32c modelem nový 24c. A navíc aspoň v kategorii těch nejprodávanějších jsou PRO i HPC modely.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja tady tancim ritualni oslavny tanec uz od doby ,co o tom vcera vydal video megavlasaty Steve. Chystam se zridit si oltarek s podobiznou Lisy abych se mohl pravidelne klanet. Navyseni ceny mi nevadi. Zcela bez sarkasmu: shut up and take my money!

Trochu me jen mrzi, ze davaji jen jeden pametovy slot na kanal. Jen abych mel stejne pameti jako na skoro 4 roky starem TR 3970X (256GB), tak budu muset koupit huste RDIMMy a ty se koukam vyrabeji jen v 4800MHz variante, coz je trochu skoda . Asi vemu 4x HMCG94MEBRA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud opravdu platí TRX50(pouze 4 RDIMM) a WRX90(pouze 8 RDIMM) tak pro určité velikosti RAM platforma TRX50 prakticky ztrácí smysl a bude výhodnější zvolit WRX90 (díky skokovým změnám v US$/GB 64/96/128/256 modulů). Např. pro 512GB RAM by byl rozdíl 8x64GB a 4x128GB (tj. 8x 7kKč versus 4x 51kKč ) na samotné RAM skoro 150kKč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zhrnuti je nasledovne:

->intel vydal ukazkove sracky co zerou jako nove Zen IV ThreadRippery(350W...) !
->AMD vydala Zen IV ThreadRippery nabizejic 1/3 vykonu navic oproti predesle generaci
->intel jenom tlacha a AMD naopak maka!!!

Secteno, potrzeno, vysledkem bude posilena migrace k AMD, bez AVX-512, SMT/HT, s min jadry(6/8), zravosti jako prase(300W+) a cenou nenazranou se intel-u budou tezko prodavat ty jeho ukazkove shity.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne mily pane, zvysena migrace k Apple M2 Ultra. Za 90 W nabizi 24 jader, ktere se nemusi pretaktovavat nebo podtaktovavat, aby podavala nejaky vykon.

Cena Apple 4000 USD, 24 jader s pametovou propustnosti 800GB/s.

Cena AMD 1500 USD jen CPU s orezanym pametovym radicem, ktery ma 200 GB/s max???, celkove naklady vcetne registered ecc DDR5 dimm pujdou take k 4000 USD. A spotreba? 350W!!!

V tomto segmentu nema Apple konkurenci ani AMD mu neumi konkurovat. Dodava malo, casto jen zakladni model, ale dela to poradne.

Z AMD se stava arogantni a namyslena firma, dava to najevo svym marketingovym modelem, ktery mi zacina byt nesympaticky. Proto mne to naopak odtahuje do investic do AMD. To charisma a entuziazmus z dob prvnich generaci ZEN 1 je pryc a napovrch vychazi nenasytny otriskavac penezenek. Je mi to natolik neprijemne, ze ani kdyby mel AMD nejlepsi CPU na svete, tak bych do nich neinvestoval.

Co se tyce firem. I intel ma sve skalni zakazniky. Jak rikam, je skoda, ze Intel podelal meteor laky a podelavat bude i dalsi generace CPU. Fakt nevim, prijde mi, pokud vam staci 24 jader, chytnete Apple a nic nereste.

A aby bylo jasno dodavky AMD se s Apple nemohou srovnavat, obe firmy jsou uplne na jine urovni. AMD je AA, Apple je AAA. Zatim obe firmy pusobi relativne plus minus v odlisnych segmentech. Jakmile Apple vrazi do serveroveho segmentu (jak vidno uz po nem pokukuje) - mozna do 10-15 let ? - pak si AMD uzije, protoze sice dodava nadupane technologie, ale Apple je preci jen o kousek lepsi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo Apple je spica....

A kdy rozchodi ten svuj ctyrslepenec? U M1 to nedal, u M2 to nedal. M3 trochu odlozil.... Bude ctyrslepenec v M3? Nebo nekdy jindy?

Jo a u tech pameti... Co kdyz nekdo potrebuje trochu vice RAM? Nebo treba ECC, ktere se u vetsi pameti docela hodi?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Až bude možné k jejich Pro modely párovat s až 2 TB RAM, tak bude co srovnávat. Asi jste nepochopil k čemu WX modely vlastně jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mate AMD sw pocitadlo TR vs Apple hw akcelerator. M2Ultra je zmensena obdoba MI300 nebo H100, kde se pouzivaji HBM pameti, takovy zmenseny konkurencni sample, v cene mate vykonne cpu, ai a gpu akcelerator vsr on die. Pametove rozhrani lpddr5 vyzdimali nadoraz. Za cenu TR o stejnem mnozstvi jader mate navic zdarma ai akccelerator.

Tady bych ocekaval od amd trochu pokory v cenove oblasti. ARM maka na navrzich poradnych serverovych cpu, jakmile je bude mit, urcite budou efektivnejsi nez orezavatka od amd.

A k vasemu dotazu, pokud mate dostatecne vysokou propustnost pameti a po ruce matematicky akccelerator, muzete zkusit mensi pamet kompenzovat agresivnejsi kompresi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A když ta aplikace nebo spíš ta zpracovávaná data potřebují víc prostoru v operační paměti, tak to bude masivně swapovat? To je první věc. A druhá, ta grafika i s akcelerátory nedá víc výkonu než hi-end grafika nvidie, ale nestačí ani na základní a několik let uvedený MI210. Apple neumí zázraky M210 je polovina MI250 a ta byla MI300 překonána v obou konfiguracích, tedy jak 3 chiplety GPU+24 jader ZEN4 tak se 4. chiplety. Srovnejte si jen prostou plochu těch řešení. Nikdo při té spotřebě nemůže mít výkon řešení, které se montuje do superpočítačů, tak tu nepište bludy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, bludy zde pisete pouze a jenom vy. Nikdo nemusi mit doma reseni, ktere se montuje do superpocitacu. Urcite nepitrebujete mit 2tb pameti nebo mi300.

K cemu potrebujete 2tb pameti? Pro nejaky special komercni sw? Napiste si svuj vlastni, kteremu staci 192 gb pameti.

Uprimne se smeji lidem, kteri si kupuji domu stroj s 1tb pameti a vice.

POKUD NEUMIM ANI ZAKLADY PROGRAMOVANI, PAK ME ZADNE AMD NESPASI!!!

Odtud pochazi flame zakladna skalnich priznivcu AMD, ze jo?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A počítače potřebují výhradně programátoři? Ostatně i to programování má náročnější odvětví, třeba vývoj her, podívej se jaké stroje používal a používá John Carmack. A co lidé, kteří sice neprogramují, ale potřebují provádět náročné simulace, nebo stříhají 8 k video a do toho mixují 128 kanálů 32 bit 384 KHz zvuk? Vidíš věci výhradně ze svého velmi omezeného pohledu. I kdyby nešlo o tu RAM, pořád není možné srovnávat výkon APU a speciálního akcelerátoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hadam, ze carmack pouziva PC ke grafice a tvorbe grafickych enginu, dale rozepisujete opet tema grafiky a multimedii (dal bych to do jedne skupiny).

Z meho omezeneho uhlu pohledu? Skutecne?

V Ceskem IT pracuje odhadem kolem cca 200.000 lidi.

Kolik z nich se zivi vyvojem pocitacovych her na tak vysoke urovni?
Je to zanedbatelna minorita.

O neco malo vice lidi se zivi grafikou na takove urovni, ze potrebuji za kazdou cenu mit doma stroj s 1 TB pameti. To uz clovek musi byt hodne podnikavy, urcite se nejedna o zamestnance, takze take male mnozstvi lidi.

APU je CPU + GPU, to dodava AMD mimo superpocitacoveho MI300 za nejakych 300.000+ CZK . Apple dodava CPU+GPU+NPU. Prijde mi Apple vhodnejsi koupe, za predpokladu, ze vam staci 24 jader. Coz staci vetsine z tech 200.000 llidi v cesku.

A i kdyby, dnes si muzete ten 1tb stroj pronajmout v cloudu. Malokdy si potrebujete koupit na domaci uziti takove PC. I kdyz zivnostnicite, vetsinou zivnostnicite naoko jako zamestnanec nejake firmy.

Osobne mi prijde, ze si tyto AMD CPU kupuji hodne socialni primadony, protoze to je cool procesor a ma velke mnozstvi jader. Ale to je i zakaznicka zakladna hracu pocitacovych her, kteri hodne hledi na design a vizual.

Takze asi tak k tomu AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těch 300 tisíc je málo. MI 210 což je polovina MI 250, stojí přes 200 tisíc s daní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi prijde, ze si tyto AMD CPU kupuji hodne socialni primadony, protoze to je cool procesor a ma velke mnozstvi jader. Ale to je i zakaznicka zakladna hracu pocitacovych her, kteri hodne hledi na design a vizual.

V případě HPC možná částečně ano, ale WS je jiná liga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že si evokujete superpočítače s lépe vybavenějším PC, krásně zrcadlí tragickou nabídku Apple v tomto segmentu. Pro Vaši informaci, 1TB RAM ve světě x86_64 dnes stojí méně než Mac Mini M2 Pro s 12c/16GB/512GB.
https://www.abacus.cz/64gb-2933mhz-ddr4-ecc-registered-2r-4-lp-31mm-hyni...

Pokud máte řešení s in-memory databází, zařízení s méně pamětí je k ničemu, swapování to nezachrání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jen bych se díval na DDR5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledná přístupová doba u RDIMM DDR4 2933MHz a RDIMM DDR5 4800MHz se patrně nebude zase tak lišit, u use case stavících na náhodném přístupu k datům v RAM bude přínos DDR5 asi omezený. A musel bych tam dát jako příklad podstatně dražší Mac. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to z hlediska ceny, ale to je jedno. Nové systémy už staví jen na DDR5, vyjímkou jsou silně okrajové Talos Blackbird II s IBM Power 9 nebo většina ARM, v kategorii x86 už jen starší generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim no, 2933 MHz maji propustnost 25GB/s. To bych uz dnes nekupoval mimo nejaky server za prijatelny peniz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš 23,4 GB/s, ale to je asi jedno. Obecně je lepší mít přece rezervu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze vy potrebujete mit doma PC s inmemory databazi? A jakym zpusobem tu databazi vlastne pouzivate?

Takove pripady si umim predstavit. Jednu strukturu je mozne ulozit na 120MB, ale take na 10 MB? Zkousel jste se nad tim nekdy zamyslet?

Takze se opet dostavame k tematice POKUD NEUMITE ANI ZAKLADY PROGRAMOVANI, PAK VAS ZADNE AMD NESPASI.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A naprogramuje to někdo ve volném čase za xyz let zadarmo, nebo ten sw nakonec vyjde dráž než ten HW? Tam kde takové stroje dovedou využít, cena HW moc roli nehraje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase je tu šance, že díky cenové(technické) nedostupnosti Apple zařízení s dostatkem fyzické RAM se z jejich strany dočkáme průlomu ve swapovacích technikách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako že tam k tomu účelu osadí RAMdisk? Třeba z nízkotaktovaných DDR 4 nebo 5.... Co na swapu chcete ještě vymýšlet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To o tom rozvoji swapování měl být joke, zapoměl jsem tam dát smajlík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ramdisk jsou vhodne uplne jine pameti nez ECC registered. Ale ty specialni moduly zvane NVDIMM k tomu urcene stoji 4x tolik.

A stejne za 4000 USD mate Apple M2 Ultra, co je 92k CZK. Proc so za 40k CZK kupovat 1TB ram?

Navic budete patrne potrebovat tu vyssi a drazsi variantu threadripperu (penize navic), takze pokud to chcete pouzivat jen z rozmaru, tak se to moc nevyplati.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PRO varianty umožňují i to ojedinělé případy, kdy je třeba hodně RAM nebo PCIe linek, ale stačí i 12 jader. Tohle AMD fakt nevyrábí pro frajírky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realna klientela je vsak prevazne z oblasti jak rikate frajirku. Beru v potaz pouze retail segment.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většina profíků kupuje hotové sestavy a u pracovních stanic a většiny serverů je to pravidlo a to především kvůli spolehlivosti a servisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by mělo vysvětlit, jak je to s těma PCIe linkama.

Ty "nevyužitelné" jsou linky do chipsetu?

A ty "využitelné ne PCIe 5.0" jsou PCIe 3.0 nebo PCIe 4.0 ???

Popravdě řečeno, 48x PCIe5.0 se mi zdá relativně málo, počítal jsem s 64x (4x16), nepočítal jsem ale, že budou pomalejší PCIe linky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi 2 minuty hledání: 5.0 x48 + 4.0 x32 + chipset (x4).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" 5.0 x48 + 4.0 x32 + chipset (x4)."

To ale nesouhlasím s údaji od AMD, podle nich je celkový počet linek 92, z toho "využitelných" 88.
To by znamenalo 48x 5.0 + 40x 4.0 + 4x chipset (4.0?)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, co počítají nebo nepočítají do chipsetu. Můžou zde být další integrované věci na desce, které využívají PCIe linky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

88 vyuzitelnych: 5.0 x48 + 4.0 x32 + chipset 4.0 x8 (sharovane)
+ 4 nevyuzitelne ktore idu do chipsetu
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-threadripper-7980x.c3357

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.