Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila konec podpory Windows 7 a generace Radeon Fury a starších

Podla mna uplne OK.
Windows 7 su pomerne rozsirene ale minoritne u hracov, takze tato uvaha autora je mimo.
Pouzivatelov W7 toto ohlasenie zasiahne minimalne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I NVIDIA se chysta zariznout minimalne Kepler, mozna kdyz se nasere prida k tomu i Maxwell, samozrejme s tim pujdou do kytek i 7, prodeje se musi aktivne podporit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Poněkud méně příjemné může být ukončení podpory stále poměrně rozšířených Windows 7; zvlášť pro uživatele, kteří na tomto OS provozují některý z novějších produktů s architekturou RDNA nebo RDNA 2"

To bude vadit jen hráčům a těch kteří nepřešli na W10 jsou cca 2% a kolik z těch bude mít novější HW, který pod W7 ani nemohli plnohodnotně používat? Možná pár desetin procenta. Holt si s ovladači updatují i OS. Nemá smysl kvůli pár třískám nevykácet les.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

NEJLEPČÍ SOU WINDOUS IXPÉ!!!!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:) napsáno s těžkou rukou na shift pod několikátou skleničkou vína? .-)

nicméně první verze byla přijata docela vlažně, až SP2 z toho udělal dospělý systém. Měl jsem čest s první verzí a hned jsem se jí zbavil a ponechal dualboot Win2K a WinMe. Ty nároky na hw, hlavně na tehdy drahou RAM byly moc velké, 256MB na kterých 2K a ME či Win98 jen lítaly tak s XP to bylo slideshow za neustálého swapování. Ani na pozdějších nadstandardních 640MB to nebylo nic moc a na výkon Milenií či 2000 to nedosahovalo. Na pozdější Visty se nadávalo mnohem víc, ale když se přidala paměť na 4GB tak i Turion dvoujádro 2Ghz bohatě stačilo na plynulý provoz. XP po vydání byla tragédie - vždyť Vista byl první 64bit OS MS, tam se ty vyšší nároky na RAM daly pochopit ale u XP ne. Ani rychlejší disk s tím moc nehnul, původní byl 40GB IDE, pak 200GB Maxtor a ani tak se to nehýbalo o moc víc, jen byl při seeku tišší na stejných 7200ot. - a až jsem udělal RAID 0 těchto disků tak jsem dosáhl svižnosti jako u Win98/Me (640MB 266Mhz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna by teda zaujimalo, ako vam tie 98cky chodili so 640MB RAM. To celkom jednoducho z toho dovodu, ze v 98ckach (aj v SE) bol v pamatovom subsysteme celkom dobre znamy bug, ktory sposoboval, ze ked bolo v masine viac ako 512MB RAM, tak sa memory manager rozsypal zhruba po 10tich minutach behu systemu a cele to bolo zrele na restart. Nevedel by som o tom, ale osobne som to zazil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Win 98 chodily s 512+ MB RAM úplně v pohodě. Stačilo v adresáři instalátoru vytvořit MSBATCH.INF, ve kterém jste paměť zastropoval přidáním lajn do SYSTEM.INI. Dám sem ověřené max. hodnoty. Někomu se to může hodit třeba pro starý stroj ve výrobě, nebo tak. Při použití takovéhoto MSBATCH.INF bude instalace plně automatická - už mi to ušetřilo hromadu času. Dodejte vlastní product key.

; MSBATCH.INF
; Copyright © 1995-1998 Microsoft Corporation.
; All rights reserved.
;

[SETUP]
EBD=0
InstallDir=C:\WINDOWS
ChangeDir=0
Uninstall=0
ShowEula=0
ProductKey=*

[NETWORK]
ComputerName=PC
Workgroup=WORKGROUP

[INSTALL]
UpdateInis=Edit.Files

[Edit.Files]
%10%\system.ini,386Enh,,"MaxPhysPage=40000"
%10%\system.ini,vcache,,"MaxFileCache=524288"
%10%\system.ini,386Enh,,"PagingDrive=C:"
%10%\system.ini,386Enh,,"PagingFile=C:\PAGEFILE.SYS"
%10%\system.ini,386Enh,,"MinPagingFileSize=1048576"
%10%\system.ini,386Enh,,"MaxPagingFileSize=1048576"
%10%\system.ini,386Enh,,"ConservativeSwapfileUsage=1"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

XP jsem instaloval hned po vydání na svého Durona 600@933, 320MB RAM a GF2MX. Šlapaly úplně OK, stabilnější a rychlejší než Win98SE/WinME do té doby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„až SP2 z toho udělal dospělý systém“
Vtipné je, že rozdíl nejspíš spočíval hlavně v těch třech letech, a souvisejícím pokroku hardwaru, takže na počítačích roku 2004 (SP2) oproti počítačům roku 2001 (vydání XP) ten systém prostě běžel lépe.

„256MB na kterých 2K a ME či Win98 jen lítaly tak s XP to bylo slideshow za neustálého swapování. Ani na pozdějších nadstandardních 640MB to nebylo nic moc“

To je dost přehnané, XP byly na 256 MB normálně použitelné, když to uživatel nezaplevelil balastem.
Tehdy se říkalo, že pro rozumné používání XP je 256 MB RAM minimum a 512 MB optimum, já měl stejnou zkušenost.
(Až mnohem později přišly složitější weby a prohlížeče schopné žrát stovky MB RAM, takže pak bylo lepší mít 1 GB.)

„Vista byl první 64bit OS MS“
Nebyl, i XP měly 64bitovou verzi.

„Na pozdější Visty se nadávalo mnohem víc, ale když se přidala paměť na 4GB“
Nojo, ale to byl ten problém; Dejme tomu, že do té doby verze Windows zhruba zdvojnásobovaly RAM potřebnou na slušné fungování (Win 95: 8MB, Win 98: 16 MB, Win 98SE: 32 MB, WinMe nevím, to nikdo neměl, Win 2000: 128 MB, Win XP: 256-512 MB).
A Win Vista 4 GB, čili Visty měly ze všech OS Windows asi největší skok u HW nároků.
(Plus navíc rozpor mezi oficiálními požadavky a realitou, kdy oficiální minimum bylo 512 MB, takže lidi čekali, že na 1-2 GB to pojede slušně, jenže reálně i 2 GB byly pořád málo.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty hardwarové nároky Windows jsou dost zkreslené jejich povinnou výbavou - antivirem. Zrovna v době XPček se rozjíždělo i internetové připojení, a jak šla výkonost hardwaru nahoru, tak rostly i nároky antiviru, takže počítače, které začínaly s 256 MB RAM to pak už neutáhly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě hlavní věc byl nástup složitějších webů a prohlížečů, které žraly na tu dobu obrovské množství RAM (a v éře XP se webový prohlížeč taky stal povinnou výbavou).

V roce 2007 (Win Vista) už ani těch 512 MB nebylo kdovíco, ale 4 GB byly pořád hodně (navíc oficiálně pro Win Vista bylo minimum 512 MB a doporučeno 1 GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to si pamatuju, že i v dobách, kdy letěly Windows Vista, tak se prodávaly na noteboocích s 512 MB RAM a samozřejmě pomalými HDD, takže jak to asi mohlo ve výsledku fungovat :-/
Já teda Visty komplet přeskočil, ač jsem měl 4 GB RAM v desktopu a 2 GB v notebooku, tak jsem jel XPčka a pak až zkoušel betu sedmiček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady se ukazují velice špatné manýry AMD. Někteří vyzdvihují že chová podstatně slušněji než Intel nebo Nvidia. Ale otázka je jak by se chovali kdyby měli podobný prostor jako dominantní hráči. Náhlé utnutí je dost nezdvořilé. Dala by se chápat první generace GCN s 2-3GB VRAM. Ostatně NV utnula právě grafiky které jsou už dnes fakticky nepoužitelné. I taková 280X s 3GB je pořád na fHD obstojná. Fury byla minorita, taky se dá celkem pochopit, ale co už rozhodně nikoli že do toho spadly i grafiky Grenada 390/X s 8GB VRAM, to jsou plně použitelné grafiky i na 1440p, obzvlášť pod Vulkan API mají hezké výsledky. Kdo si v nynější grafické mizérii koupil ne levně takovou starou kartu tak teď určitě lituje.
Také jde o to jak se k tomu budou chovat nové W11, jenže ze znalosti AMD/ATi "vlezdoprdelkovství" vůči MS si nelze moc dělat iluze, viz jak brutálně odstřelili od nových ovladačů Win 8.1. Dá se předpokládat že na 11 bude pak jen nějaký "legacy" ovladač jako je na dříve odstavené řadě "HD", ale to je akorát nouzovka že je obraz. Ostatně i ta Fury po zlevnění byla docela oblíbená, zvlášť ta Nano, tohle už mnohé dost zamrzí.
Celkem to vypadá že by nejraději utnuli vše před RDNA a brání tomu jen veliká penetrace grafik s Polaris jádry - asi jako ve světě OS byly dlouho Sedmy které byly pouze trpěny a čekalo se na pád používanosti, ale evidentně přitlačili na pilu. Přitom je to divné - prodají co vyrobí a peníze se jen hrnou a přesto se pořád chovají jako pod krizovým vedením kdy se brutálně ořezává sw podpora...
Suma sumárum vybrali si v AMD extra nevhodný čas - uvedení nového OS za dveřmi. Kdyby to ukončili alespoň s jednou oficiální verzí pro W11 hned by to vypadalo jinak.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Intel nepodporuje sedmičky už hezkých pár let - na nový procesor je nenainstalujete...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 jsou dobře 2 roky po smrti. K tomu to ukončení podpory přeci neznamená, že to teď hned přestane fungovat. Jenom přestanou vycházet nové verze ovladačů pro obsolentní platformu. A k tomu totéž pro 10 let starý HW? To přeci není žádná neslušnost, natož podraz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Existují jedinci, kteří to tak berou a když například NV oznámili konec podpory, dali ji to sežrat že AMD je sluníčkové, drží delší podporu atd. realita, AMD ukončí podporu dříve, pro mladší HW než NV a ještě bez varování. Je s podivem že se nyní tihle jedinci neozývají. Toť asi celé na co narážel kolega nade mnou.

Jinak se shodneme že přestat podporovat starý HW a hlavně starý OS je naprosto OK rozhodnutí které reálně omezí jen bezvýznamný zlomek uživatelů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to nastvalo, v clanku se to nepise, ale me uplne vytocilo, ze uz nebudou podporovany ani Windows 95. Clovek totiz nikdy nevi, kdy bude chtit odhodit Windows 10 a zacit pouzivat system, ktery je o 85 cisel vys. Zla AMD, zla.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší je, že tyhle šmejdy ani nemůžete kopnout do zadku s pomocí konzolí, protože „nadupaná" PS4 je dnes za absurdních 8 tisíc a stejně už ani japíci neumějí nic HW svého, co by v ideálním případě nebylo tak závislé na internetu/náladě v Sony.

R9 390X jsem se včas výhodně zbavil, snižování napětí nebylo uživatelsky přívětivé (IMHO je takové omezení kurvítko) a v defaultu jsem ji provozovat nechtěl. A W10, nekonečná to beta, má podporu až do 2025 a to se vyplatí! MS se to vyplatí!!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

proc tady neni nablito jako pod clankem u nvidie vzdyt amd zarizla podporu vice karet i novejsich a dostatecne vykonnych i na tuhle dobu, bez ohlaseni a bez bezpecnostnich zaplat v budoucnu

v clanku taky nejsou zmineny athlony a apu do am4 ktere maji gcn architekturu a taky prisli o podporu, nektere athlony byly vydavany i roce 2018!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dyt je tu nablito solidne.. ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Athlony z 2018 mají Vegu což je GCN5 a podporu nadále mají. Pokud mi nějaký utekl tak bude mít Polaris což je GCN4 a tam podpora také zůstává. Tak kde je problém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mate pravdu byli vydani v roce 2017 ale urcite se dali jeste koupit minuly rok treba A10 9700

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady někteří maniaci ala DDR z toho dělá jako by ta karta měla přestat fungovat .... Ona nadále fungovat bude tak nechápu ten hněv ... No jo vymazané hlavy..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

DDR je hlava pomazaná - on jen přehnal položení AMD (polozmrd) na stejnou úroveň s Intel/Nvidia (zmrdi). Osobně je mně tenhle konkrétní krok AMD úplně u zadku, protože mám 4 licence W10, které můžu hned použít (jen nechci), ale jsem smutný, jak jsou všechny akciové korporace stejné ve svých arogantních vzorcích chování a jak tento trend zesiluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amd je stejná korporace jako každá jiná, nejsou žádný samaritáni nebo víc free jak by se mohlo na první pohled zdát, prostě dělaj věci, které jim v minulosti zajistili přežití a dnes zisky
stačí si vzpomenou na athlon 64 taky byl drahý oproti intelu protože byl lepší, dnes je situace podobná
když měli procesory úplně k ničemu v podobě buldozerů, tak tlačili vše přes apu s výkonnou grafikou, aby dohnali ztrátu výkonu, tak vymysleli mantle později převtělený ve vulkan, taky to nebyla jejich bohulibá činnost, jenom viděli příležitost tak ji využili
freesync byl velmi dobrý marketingový tah ač z toho nic neměli
nvidia si zase může dovolit víc ojebávat, protože je leader takže vypadaj jako zmrdi, ale potřeba si uvědomit, že každá koroporace je nastavená na co největší zisk a je jedno jestli to vezmou přes "srdíčka" hráčů protože malejm a slabejm se musí přece pomáhat a nebo přes peníze kryptobaronů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny ať si nastaví jaký chtějí, ale omezování konkurence a/nebo tlačení uzavřených standardů ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemeli vubec resit pri uvedeni RDNA II podporu pro 7 kdyz ji ted 7 mesicu po uvedeni zrusi.

Pri Windows 7 se posila do kose cela generace GCN cili 1 - 5, jiz zadne legacy jak autor zminoval.

Abych nezapomel u Windows 10 prechazi GCN 1 - 3 do legacy modu.

Aktivni podporu alespon u GCN 3 v pripade 10 meli ponechat, k prikladu revolucni R9 Nano s HBM.

Co se tyce 7 nac je potom alternativa k DirectX 12 Vulkan? ze by se Vulkan jiz nevyvijel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl raději, kdyby AMD místo kravin typu upscaling vydalo funkční drivery. Můj počítač je po probuzení ze sleepu nepoužitelnej, vypíná se monitor, hledá se nějaký driver nebo co. Mimochodem stává se nepoužitelným i když např. vlezu např. na stránky AMD kde se začně přehrávat video i bez předchozího stand-by/sleep :) Že to nefunguje už x verzí driverů je taková AMD klasika, dříve asi půl roku mizel kurzor v různých programech než to někdo konečně opravil.

https://community.amd.com/t5/drivers-software/computer-freezes-monitors-...
https://community.amd.com/t5/drivers-software/21-4-1-crashing-problem/td...

a další diskuze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fury bych nechal. Vzhledem k tomu,že jsou určitě výkonnější než Polarisy zvláště na RX470 který dál podporovaný bude. Ale je to pochopitelné - na jeden Fiji čip bylo vyrobeno tak 10-100 Polarisů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.