Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila Radeon Software Adrenalin, copak chystá? [video]

Zpřístupní všechny fíčury co byly dosud vypnuté? A při spotřebě 300W to bude mít výkon jak TitanXp a to i zpětně na všechny vydané karty. To by byl opravdu velký dárek k Vánocům všem AMDčkařům, co?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Na PCT ti dali BAN?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To jste fakt všichni opice, že tady řešíte jen banány? Nebo to je jen jediná forma vašeho dialogu? Ježek odchází, tak jsem mu přišel napsat.
Tady ten červený web zničili jen AMD funboys, kteří tady propagují jednu značku a pak se divíte, že tady nikdo nechodí a zkomírá to tady. Nikoho nebaví číst pořád dokola poupravený zprávy ve prospěch jedné firmy. Neboj se zase se tu nějakou dobu neukážu. ČAU!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

hele, vzdyt si sam siril, zes na diit dostal ban.. tak je aspon videt, kdo tady keca a pomlouva.. (:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hej vy AMD čkaři jste strašný lháři. Žádnej BAN jsem tady nikdy nedostal, zaregistroval jsem se, protože jsem zapoměl heslo na starej profil. Tak sorry no. Všechny keci o tom, že jsem dostal BAN roznáší AMD funboys po všech webech kde na mě narazí, protože jejich ptačí mozečky nedokážou pochopit, že se taky může někdo dobrovolně rozhodnout nepřispívat do diskuzí na základě svého rozhodnutí. Pro ptačí mozky je jedinej konec diskuze BAN.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

a co tak obnovit heslo? take v nvidii nepoznate?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Milý Járo, nebuď smutný, budou Vánoce, tak si kup nějakou pěknou věc od Nvidie a raduj se. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší je, když se trol nudí. To jsou potom teprv kardinální békoviny :)

P. S.: Z úrovně příspěvku a z výrazu avatara by se dalo odhadovat, že je to věrné zachycení podobizny.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vega pri konzervativnich taktech je fakticky dost efektivni uz ted. Pokud by se RTG povedlo pozapinat vsechny nebo alespon ty nejzasadnjci vlastnosti HW a vytvorit pro ne dostatecnou podporu v ovladacich, mohl by vykon a efektivita nezanedbatelne vzrust.
Pro AMD je to nezbytnost, protoze Vega je architektura, ktera chte nechte u AMD zustane na dlouhe roky a vychazet se zni bude po mnoho nadchazejicich let. Jestli a jak dobre se to povede v tehle ovladacich je otazka.
To, ze nazev evokuje dost napadne zvyseni rychlosti je ale zrejme a dost logicky tohle potrebuje prave vega.

Je tedy logicke, ze kazdy bude ocekavat prave signifikatni narust u Vega architektury. A kdyz uz to AMD takle krasne prezentovalo videem, tak by bylo samo proti sobe, aby to alespon z casti nedodalo.

Obavat se je na miste, na druhou stranu AMD je firma, ktera s malem a casto s uplnym minimem dokaze skutecne velke veci, to je historicky nepopiratelny fakt.
A vega je nejpokrocilejsi architekturou na svete v mnoha ohledech a kvalitni podpora je a bude zasadni (u tak univerzalni architektury to plati jeste nasobne vic nez u jinych) pro uspech, a AMD to samozrejme dobre vi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jak to vis, ze bude Vega mnoho dalsich let? Naopak jsem cetl nejake spekulace o tom, ze i dalsi rada mainstream karet by mohla vychazet z Polarisu a kdy a jestli a zda z Vegy bude novy highend je ve hvezdach. Nic se o nejakem refresi Vegy nepsalo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně znamená "vycházet z Polarisu?" To jako že mainstream bude mít GDDR paměti? To se dá čekat.
Nebo že v post-polarisu nebudou technologie spjaté s HBM? To je přece taky celkem očekávatelné.
Naopak bych čekal, že post-polaris bude mít aktualizovaná jádra GCN, novější než Vega, podobně pak updatované "mediální" obvody UVD/VCE.

HBM je technologie stále ještě příliš drahá na to, aby byla v mainstreamu, očekávám, že ji vyhradí pro hiend a možná střední a vyšší třídu mobilních procesorů, jinak tu bude stále klasika s GDDR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vychazim ze zprav, ktere jsou nejspis primo z AMD, ze proste HBM je prisne spjato s Vega a tudiz nastupce s GDDR5+ bude muset vychazet z Polarisu.
Mohou se minuskari treba zblaznit, ale ja pisu jen to, co jsem slysel a co se nejspis v prubehu pristiho roku potvrdi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím tak, že další iterace refleshne střední třídu, tj. Polaris -> Navi a Vega bude ponechána stejně jako dříve Fiji. Poté přijde na řadu zase Vega s refreshem.

Nemyslím si, že Navi dosáhne zásadně vyššího výkonu než Vega, IMHO se jen přiblíží, stejně jako se to stalo s duem Polaris-Fiji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si přidat vlastní pohled:

V roce 2018 mainstream dál desktopový mainstream potáhne Polaris se zachováním současných konfigurací. Jestli jako RX 560 / 570 / 580 nebo dojde na novější verzi procesu a vzniknou RX 660 / 670 / 680, už je v podstatě jedno, ale rozhodně nečekám Polaris čipy v nových konfiguracích.

High-end dál potáhne Vega, vznikne asi Nano, ale duální model se mi jeví jako nepravděpodobný.

S vydáním Navi se Vega více-méně stáhne do výpočetního a profi segmentu (kde nabídne i rychlé DP), Navi půjde na trh jako grafická (herní) záležitost. Obsadí segmenty výkonnostně nad Polaris a nabídne konfigurace rychlejší i pomalejší než stávající Vega. Z Polaris se vydáním Navi stane low-end, ale všechny tři architektury budou ještě nějakou dobu koexistovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je velice pravděpodobný scénář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega je našponovaná až na kosť, aby mohla konkurovať výkonovo svojim proťajškom od konkurencie. Určite nie je na konzervatívnych či efektívnych taktoch. Veď sa pozri o koľko má vyššiu spotrebu oproti konkurenčným GPU, ktorých výkonom dobieha (a to hovoríme o GTX 1070 Ti, 1080 či 1080 OC a nie o GTX 1080 Ti). Plus doteraz predstavované (a zatiaľ neuvedné) nereferenčné Vegy majú podobné takty ako tie referenčné. Ak by bola referenčná Vega v tomto smere konzervatívna, prečo by sa toho držali nereferenčné modely? Možno sa mýlim a prídu výnimky, ale zatiaľ to vyzerá tak, že viac si bude môcť dovoliť iba Vega s vodným chladením, ale za cenu veľkého navýšenia spotreby.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

uvidíme co s tím udělá přechod na 12nm a posléze na 7nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Určite môžeme očakávať zlepšenie. A aj novú funkcionalitu. Každopádne nerozumiem tomu ako niekto môže tvrdiť, že v aktuálnom stave pracuje Vega efektívne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je řeč o architektuře a energetické efektivitě, posuzuje se to dost těžko, protože desktopová Vega je čip běžící na relativně vysokých taktech, ovšem vyráběná na procesu, který není pro vysoké takty určený a navržený a optimalizovaný byl pro mobilní SoC. Čipy Nvidie vyrobené na 14nm procesu Samsungu musejí běžet na nižších taktech, aby dosahovaly stejné energetické efektivity jako čipy Nvidie stejné architektury vyrobené na 16nm procesu TSMC. Nebylo by asi nijak šokující, kdyby RX Vega 64 vyrobená u TSMC měla při stejném výkonu ~250W TDP, které se nijak nevymyká high-endu a RX Vega 56 by pak mohla mít TDP pod 200 wattů, tedy nijak daleko od GeForce GTX 1070 Ti. Neříkám, že by celková energetická efektivita byla na úrovni Nvidie, ale rozdíl by byl výrazně nižší a TDP v těchto mezích by asi nikoho nepobuřovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som písal o produktoch, ktoré sú aktuálne na trhu. To sa nevylučuje s tým, čo píšeš ty a v podstate sa tomu nedá nič vytknúť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste s Adrenalinem vydat i RX Vega Nano a mame na vanoce pekne vystarano, cervene hvezdy na obloze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> RX Vega Nano

jop, tohle meli vydat jako prvni, IMO...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... A zároveň jako poslední. Stačí vzpomenout na Fiji sérii - Fury X nepomáhala ani voda, na 980Ti to nestačilo ani za cenu té brutál spotřeby.
Mezitím Nano na konzervativních taktech s -100W oproti Fury X ztrácelo jen cca 15% výkonu čímž po slevě na tenkrát 12 tisíc korun absolutně vydrtilo 980(neTi) jak cenou, tak výkonem při cca srovnatelné spotřebě. Nano tedy byla skvělé, revoluční a úspěšné, zatímco Fury X byl fail.
Tak a teď mě omínuskujou Nvfans za to, že jsem pochválil Nano a AMD fans za to, že jsem pohanil Fury X :-). Vega mě zklamala, že je ořez - jen 2048bit paměť. sběrnice (Fiji 4096), menší jádro, nenarostl ani počet SP - tohle prostě není nástupce, ale zase jen pidičip hodný max mainstreamu opět honěný za sweetspot

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Odo mňa máš plus. Myslím si to isté, čo si napísal. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nano byl zajímavý produkt, ale zabitý cenou, která byla zprvu opravdu přestřelená. Prémiové ceny si výrobce může dovolit v okamžiku, kdy svými produkty dokáže přesvědčit a ví, že je uživatelé budou kupovat, i když jsou dražší. To se s řadou Fury nedělo. Nano vyšlo později, bylo dražší a mírně pomalejší než Fury non-X. Z hlediska úspory energie vlastně taky nemělo valný smysl, protože přirážka byla vyšší než výsledná úspora. Smysl to mělo jen pro lidi s menšími bednami. Nano sice vytvořilo halo efekt, ale v důsledku nadsazené ceny ho zprvu nikdo nekupoval, proto šla později o tolik dolů.

V tom kontextu mi přišla daleko zajímavější Fury non-X. Výkon ještě vyšší, cena nižší, absolutní výkon i poměr cena / výkon zajímavý.

Fury X nedokázala překonat Titan, ale na druhou stranu to byla nejrychlejší reakce na soudobý top model Nvidie někdy od dob Radeonů 19xx. Od té doby buďto vůbec high-endu Nvidie AMD nekonkurovala, nebo tak po roce, kdy už byla na spadnutí nová generace Nvidie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze adrenalin je vyznamove spise neco jineho nez to co nekteri ocekavaji. Jen aby se to nepotvrdilo.
Pokud to ale bude skutecne takovy skok, tak to meli nazvat spise neco jako "Nirvana edition"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to moze byt i novy skin pre drivery, ako pozname AMD. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak když jsou v tom tak by mohli dát všechny fičury z wattmana na všechny gcn čipy a hlavně na W7/8, ale to je asi zbožné přání, až moc pečou s MS...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to jsem zvedavej co kucí z amd chystají. nano ale necekam, na cipu Vega mi totiž něco smrdi. předchozí nano byla jen z tech best-of cipu finji. at už šlo o zázrak nebo špatnou výtěžnost. bylo jich fakt moc malo (cena nano a dodané množství). o cipu Vega a polaris hlásá amd super výtěžnost, presto uplynulo 3/4 roku od předvedení nano a ta nikde. a taky uplynulo pul roku na prvni tiskové zprávy na nereferenčních vegy. tady něco prostě smrdi. a bud jsou to investoři do divize gpu a nebo lži marketingu.

PS: psáno z mobilu a tak diakritika všelijaká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé info :

"AMD Vega 11 is integrated into Raven Ridge APU

The mysterious Vega 11 is not a GPU by itself. It’s a solution for AMD Raven Ridge APUs with 11 Compute Units enabled. James Prior confirmed that Ryzen APUs offer up to 11 Compute Units. So far AMD only released two mobile APU variants, which feature either 8 or 10 CUs (Vega 8/10 Graphics). That said, the chip with 11 Vega Compute Units would be the top tier Raven Ridge APU. No details about desktop APUs have been shared."

https://videocardz.com/74260/amds-james-prior-talks-ryzen-2-and-vega-11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eh, to na VideoCardz pěkně pomíchali.

Existuje pracovní značení čipů:
Vega 10 (největší)
Vega 20 (velký výpočetní)
Vega 11 (větší mobilní)
Vega 12 (menší mobilní)

A značení produktů, Radeonů podle počtu CU:
Radeon Vega 8 - Raven Ridge s 8 CU
Radeon Vega 10 - Raven Ridge s 10 CU
Radeon Vega 11 - Raven Ridge s 11 CU, zatím nevydaný
Radeon RX Vega 56 - desktopová Vega s 56 CU
Radeon RX Vega 64 - desktopová Vega s 64 CU

Zatímco se spekulace točí kolem Vega 11 z první skupiny (tzn. kolem čipu), Prior mluví o Vega 11 z druhé skupiny (tzn. o integrované grafické kartě Radeon Vega 11). Existence samostatného čipu Vega 11 je ze strany AMD potvrzená v roadmapě pro profi sféru, kde jsou na Vega 11 postavené samostatné grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pamatuju si na tenhle slajd:

https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/08/AMD-GPU-Vega-databaze-EE...

otázkou je jeho poplatnost v současné době, když Vega nabrala takové zpoždění a NAVI je za rohem.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo ten si taky vybavuju, ale to jen serverová roadmapa, v tom mém druhém slajdu jsou i dvě "consumer" Vegy 11 (Vega 11 XT a Vega 11 PRO) otázkou je autenticita těch slajdů, vzhledem k datu publikace....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybuju o tom, že je ten slajd autentický, jen se zkrátka od té doby změnily plány. AMD se z nějakého důvodu nevyplatilo vydat Vegu 11 v desktopu a v profi segmentu.

Napadají mě dva možné důvody. Ten pravděpodobnější tkví ve faktu, že ceny HBM či pouzdření nejsou na tak nízké úrovni, jakou AMD očekávala a poměr cena / výkon by byl horší než u Polaris 10/20, kterou to mělo plus mínus nahradit. Druhý možný důvod, méně pravděpodobný, vidím v hypotetické možnosti, že Vega má nějaký hardwarový bug, v jehož důsledku nemá náhrada Polaris 10/20 Vegou 11 smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasim, ze za soucasneho stavu muze davat refresh Polarisu vetsi smysl nez hypoteticka Vega 11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.