Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Opteron s PowerNow!

Já bych jenom doplnil, že tato funkce je již implementovaná to CPU A64 sc. 939. Není to výsada pouze opetronů a mobilních A64.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave, ze zatajujet podstane informacie
http://www.forbes.com/businesswire/feeds/businesswire/2004/12/06/busines...
http://news.com.com/AMD+works+to+chill+out+Opteron/2100-1010_3-5477059.h...

The technology, called PowerNow with Optimized Power Management, lets the
operating system slow the processor's clock speed and consequently reduce
power consumption by as much as 80 percent, said Ben Williams, vice
president of AMD's server microprocessor business unit.

... obycajny Opteron ma max. spotrebu 89W ak sa znizi o
80% bude 17,8W
Highly Efficient (HE) Opteron ma spotrebu 55W a teda ny mal mat 11W a
Energy Efficient (EE) Optreron ma spotrebu 35W a mal by mat 7W !

Podotykam, ze najvykonnejsie Pentium M (spolu s Intel chipset-om a intel Wi fi je to predavene pod nazvom Centrino) ma spotrebu 26W a to nema v sebe radic RAM pricom quard Opteron 840EE ma 4x dual channel DDR radic a spotrebu 28W. Uz sa tesim na quard Opteron EE notebook, akurat to nikto nezaplati vid. http://www.amd.com/pricing

AMD's PowerNow feature has been built into Opteron processors that have been shipping since mid-2004, Williams said. However, computers won't be able to use it until the first half of 2005, when support is due to arrive in the operating system and in a lower-level hardware control system called the BIOS

Support will be included with Microsoft Windows and with versions of Linux from Red Hat, Novell and others, Williams added.

AMD, ako aj jej zaklad vyvojarov, ktori prisli z Digital-u, su znami extremisti a na co siahnu tak to vyriesia. Toto je jedna z ukazok

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Já bych jenom doplnil, že tato funkce je již implementovaná to CPU A64 >sc. 939. Není to výsada pouze opetronů a mobilních A64.

To je Cool'N'Quiet ale toto je ine

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba:
1)řekl bych, že CaQ je přesně to stejný(snižovaní frekvence a napětí při nižším vytížení)
2)dost pochybuju, že Opterony HE a EE půjdou se spotřebou dolů o stejná procenta, protože už tak mají nižší napětí (ale kdo ví).
Pokud na tom provozuješ něco nonstop, tak je ti to stejně prd platný, dobrý tak na Apache
 
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u serveru to bude dost pripad od pripadu. Rozhodne se tim nic nezkazi. Vetsina serveru ma zatizeni zavisly na pracovni dobe, takze i kdyby nic tak usetrite 50Kc za elektrinu v servrovne (no spis 100,protoze klimatizace pojede a stupinek pomalejc :) ). A kdo nechva produkcni servery zatizeny nad 85% tak je zebevrah a neusetri ani korunu - spis zkrachuje az se mu jedna masina slozi. (nepocitam tam treba vypoctovy servery, kde se tejden pocita nejakej turbulentni model nebo tak neco)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Kdo ti co zatajuje?! Uf.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Pentium-M ma 22W (1.4-1.6Ghz), low-voltage verzia 10W(1.2-1.4Ghz) a ultra-low-voltage verzia 7W (0.9-1.1Ghz)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem to nepochopil...servery mají být počítače s výkonnými procesory, protože obsluhují nějaký segment celé sítě (pošta, antiviry, firewall, FTP). Pokud budu mít server, který bude z 80% spinkat, tak tam nemusím mít Opteron, ale stačí mi nějakej Celeron 400 a nemusím řešit topení:-) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď tady mám něco pro WIFTa :    AMD je šit !    :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Martin27 má pravdu. TO potom zbytočne kupovať také drahé servery, ktorých procesory sú nevyužité. A veľké zahrievanie bežné servery trápiť nemusí, rieši to zdvojená a predimenzovaná klimatizácia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Martin27: Jenže ty musíš kupovat servery s nějakou rezervou, aby ti ustály špičky. Kupříkladu web servery dopoledne jedou jak o život, ale v noci se flákaj, rozdíl v návštěvnosti je až ke 100:1, takže i zatížení serverů pro ně se dost dramaticky různí.

ZOKI: A co takhle šetření energií? Zkus si schválně spočítat, na kolik takové topení procesory + následné chlazení klimatizací vyjde. A máš-li farmičku o řekněme jen 20ti procesorech, tak už je to dost znát...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Petr: Máš pravdu, že web server je kapitola sama pro sebe. Na druhou stranu společnosti, které mají takový nápor na webové servery nemají určitě jeden, ale víc na pokrytí výkyvů. Jinak si ale stojím za tím co jsem řekl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spicky vs. idle se resi spis dynamickym viceucelovym clusterem. No, ovsem podle toho na co.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Petr: na web serveru mas zatez CPU nicotnou, takze to neni dobrej priklad. Mozna si mel na mysli spis DB server (ze kteryho ten web sosa data a posila mu SQL dotazy).

A jak tu je receno, takovyhle veci se resi jinak nez predimenzovanym CPU. Napr ten cluster, kterej je sloznej z X masin a protoze prubeh spicky je znam, tak behem ni s poste postupne pipojuji automaticky dalsi stroje. Ono je ti totiz naprd nabuseny CPU, kdyz ti nestiha disk/sitovka/... .

Takze to nicemu neublizi (snad), ale taky to nicemu nepomuze, protoze server aby se zaplatil musi bejt vyuzitej = prumer aspon 50%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.