Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD patrně chystá Ryzen 7 8745HS, variantu Hawk Point s vypnutým NPU

To jako ten kremik a obvody vyrobi stejne jako u 7 8845HS, pak to vypnou a tim se to stane levnejsi? To maji tolik zmetku v NPU casti, ze se vyplati vydat novy produkt? Zajimavy. Kdyby to aspon zralo min stavy a zbylo vic tepla na cpu+gpu, to bych chapal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

'' tolik zmetku v NPU casti, ze se vyplati vydat novy produkt? ''

co je ''tolik''?? nejaky maj a vzdycky je vyhodnejsi je prodat nez vyhodit.. kdyz vidim kolik lidi v diskusich porad picuje ze jen ai nezajima, tak to bude mit i slusnej odbyt..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

VZDYCKY? Tak to rozhodne neni. Kdyz budou mit jen jeden zmetek s chybou v NPU, tak jenom rict Pepovi, at udela dalsi produkt vyjde draz, nez kolik by dostali z prodeje toho zmetku. A to jeste Pepa musi zadat vyrobu novych krabicek, upravit vsechny reklamni materialy, dodavatelsky retezce, bla bla... Takze to cislo kolik jich musi mit, aby se Pepa nejen zaplatil, ale jeste z toho byl profit musi byt docela vysoke a tomu se uprimne divim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo by tu asi dokazal zhruba spocitat, jake procento cipu muze mit nefunkcni NPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mají spočítané, že i bez NPU je prodají, tak nemá smysl dělit NPU na vypnutelné části. Ono by to ani nemělo smysl, protože výkon je kousek nad min. požadavky Win12, takže po vypnutí části by stejně nesplňoval. A binning na mnoho modelů je v x86 normální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je snad normální všude kde to má smysl, Apple má také binované SoC Apple Silicon. U Snapdragon Elite SoC pravděpodobně také vznikají ruzná SKU na základě společného die. O GPU nemluvě. U konzolích APU je snad také defaultní výbavou snížený počet jednotek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale mimo x86 těch modelů je řádově míň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marketing ale potrebuje nove produkty aby ich mohli ukazovat a robit si reklamu. Preto i Nvidia vydava normalne karty, potom Ti a potom Super, co su len preznacene karty s rovnakym cipom, ktore takmer nikto nepotrebuje. A vydavaju najprv highend, potom strednu triedu a potom pre socky. Namiesto jedneho releasu za 2 roky spravia 10 prezentacii. Kazde 3 mesiace nove karty, eventy, grafy a marketing bezi na 100%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, kam Hawk Point ntb cenově míří (nejlevnější v nabídce Alza za 43kKč) asi nikdy nebude dost příležitostí pro "slevu".
https://www.alza.cz/asus-vivobook-s-14-oled-m5406wa-oled019x-d12381850.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook v odkazu neobsahuje APU Hawk Point, ale nadcházející Strix Point.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oprava Strix Point, ne že ten by si nezasloužil "no AI" slevu také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono ich tie nezmyselne ceny (43k Kc = 1700€ za vivobook??) rychlo prejdu.. si pozri ako su na tom v alze armove notebooky, velka cast este nieje skladom a to co je skladom je polovica vratenych. Niekto si to kupil, cez vikend vyskusal a vratil. Tu ani nieje co skusat, lebo arm ma na copilota exkluzivitu, takze budes musiet pockat, az skonci. Potom sa zisti, ze cely copilot je aj tak blbost (ako cortana) a bude po parade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by se na přenášení líbil tento (OLED 2880x1800, 8845HS, 32GB RAM, 1TB, 780M). Při polovičním rozlišení 1440x900 by to mohlo zvládnout i nějakou tu hru.
https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-pro-5-14ahp9-arctic-grey-celokovovy-d...

Zrazuje mne od něj pouze 240Hz PWM.
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-Pro-5-14AHP9-laptop-review-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ně všichni lidi jsou citlivý na takto brutálně nízké PWM (já např. ne, narozdíl od bráchy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ho mají za 26.499,- s DPH
https://lenovo-store.cz/lenovo-ideapad-5-pro-14ahp9-stribrna-83d30022ck-...
Alza 27.989,- (což je +1490,-) ... ale chápu že můžete mít na Alze lepší cenu než já.
Taky ho mám vyhlídnutý :-)
Dělají i 16" za 23kKč s menším rozdílem (nemá USB4, jen 16GB RAM)
https://lenovo-store.cz/lenovo-ideapad-slim-5-16ahp9-stribrna-83dd001lck...
Ten mám vyhlídnutý pro tátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že identická verze bez OS stojí o 3000 méně ... licence 11Home jde koupit za 3500 ... zajímavé, takový skok v ceně za OS jsem ještě u notebooku neviděl. Předpokládal jsem že licence výrobce dostane od MS za "hubičku" ... že by nějaké novinky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já je nenašel, můžete dát prosím oba odkazy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidne si koupim radsi procesor bez dnesni umele AI hype, vybavenejsi na urovni lepsi iGPU a nebo naopak lacinejsi, prave kuli AI se pokurvilo znaceni Zen V procesoru Strix Point, rovnez doufam ze vyjde i klasicka 8 jaderna Zen V verze s oznacenim Ryzen 7 9755HS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.