Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Phenom oficiálně

spis by me zajimalo, jaky bude narust vykonu oproti intelu...nebo je to jen starej Athlon strcenej do novyho pouzdra?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to celé nové jádro.
Výkon má být +30% nad Core 2 Duo(Conroe), takže se od toho očekávám, že to bude Conroe Killer. Ale....... až budou benchmarky .)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30%? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, Intel bude sedet a delat prd a cekat az AMD neco konecne snad letos na vanoce vyda a v obchodech to bude, mozna, pristim rokem. Hlavne nervete, ze si vsichni na podzim koupite Barcelonu. :oDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez sa mi zda, ze s tym AMD mali vybehnut skor, na co cakali? Ze intel zbankrotuje? Pche...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

j D: Hehe, máš naprostou pravdu, pravděpodobně to bude Conroe killer, ale škoda že v té době už bude 45nm Penryn ;) AMD je výrazně pozadu, jak v CPU tak tak grafikách, oni se vzmůžou tak za půl roku potažmo rok, ale škoda že konkurence produkt který přebili nahrazuje zrovna novějším ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak prijde Penryn, znamy to jako Phenom killer :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci mam dojem ze vy ste len ovplyvneny tou reklamnou bublinou na ktorej plava Intel v sucasnosti . Ten kdo to odskusal vsetko to drzal vo vlastnych rukach , vie ze Intel je len nacpana hovadina tranzistormi s vysokou spotrebou . Ja staviam rozne desktopy a servre a uz minimalne dva roky vidim ze Intel sa na AMD nechyta ... Intel stoji od dob prvej MMXky na jednom mieste , nic nove nevymyslel ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D, má obavy aby AMD nemuselo potratit ono je docela reálné, že se Penryn narodí ještě před Phenomem :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMDak: O reklamnej bubline by som bol radsej ticho, je to totiz AMD, ktore reklamnymi bublinami priam hyri (kedze nic ine v rukach nema)... a kandidat na titul powerpoint prezentator roku 2007!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

blecha
AMD nema take vyrobne kapacity takze nastup bude pomalsi, ale kedze par kusov bolo predvadzanych OEM partnerom dost davno taksa tie procesory za par mesiacov isto objavia, ale prvych pa mesiacov len pre servery a absolutny HI-END.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Penrym moze vyrazne poslnut len frekvencie, vykon na rovnakej frekvencii bude len o nieco lepsi a SSE4 prinasa aj K10. O tom ze K10 bude na rovnakej frekvencii rychlejsie nepochybujem, ale aky to bude rozdiel a ake budu finalne frekvencie si netrufam odhandut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMDák: Hm, chlapče mám dojem že si rok asi byl bez internetu. Intel možná nafukuje bubliny, ale rozhodně ne tak aby splaskávali (rozuměj většina toho je pravda). To AMD je jiný mistr, viz. R600... Je mi tě hrozně líto, žes poslední dobou spal někde ve škarpě, teď ses probudil a poslední informace v mozku ti zůstala o tom, že AMD je nejlepší. Pro informaci, dnes je 14.5.2007, ne 2006. Radím aby sis něco přečetl o mikroarhitektuře Intel Core a procesorech na ní založených. Nad větou "Intel je len nacpana hovadina tranzistormi s vysokou spotrebou" se radši ani nebudu pozastavovat, to by byli nepěkná slova, snad jen kdybys nespal poslední rok někde na "odlehlém místě" tak bys věděl že nové procesory od Intelu mají nižší spotřebu než procesory AMD. Radím ti, honem tuhle informační ztrátu dožeň... Ale jak říkám, to se stává, člověk se delší dobu o dění nezajímá a potom vypadá jak blbec, to je přesně tvůj případ.

ASD: Zapomněl si na cache, které může také výrazně pomoct a taky se spekuluje o tom, že Penryn by mohl být doplněn o jednu jednotku pro čísla s desetinou čárkou..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Neviem ci si si to niekedy vsimol, ale integrovany pametovy radic velmi znizuje zavislost na cache. Rozdiel medzi 256KB a 1MB je v jednotkach percent. Dokonca aj u Intelu je rozdiel medzi 2MB a 4MB velmi mali. Podla prvych testov to rozhodne nevizera, ze by pribudla dalsia FPU jedotka aj ked je moznost ju pridat na posedny issue port, ktory nie je kompletne vyuzity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se především situuje do polohy luxusní značky..takovému kolosu už nic jiného nezbývá..je jasné, že AMD drží otěž vývoje a to není prdel...Intel se svou arogantní bombastičností, ve které většinou ani nezmiňuje svoji konkurenci, aby dal všem svým "indoktrinovaným moc-nepřemýšlejícím mozkům" najevo, že vlastně žádná není, má tak trochu strach..a do budoucna je to oprávněný strach..no, snad se brzy dočkáme vtipného vystoupení Core3trio! 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD: To je pravda, já samozřejmě vím že 1MB u AMD je třeba totéž jako 4MB u Intelu - to sem ani nepopřel... Ale ta cache IMHO u těch vyšších modelů s 6MB cache docela pomůže. Jinak s paměťovým řadičem on-die se u Intelu počítá, první procesory na mikroarchitektuře Nehalem by měly vyjít ve stejnou dobu jako C2D, ale o dva roky později - takže léto 2008. Zase nadruhou stranu, pokud procesor silně pracuje s predikcí (což C2D toho využívá silně) tak čím více cache tím lépe a jestli je řadič pamětí on-die nebo v čipsetu je víceméně prašť jak uhoď, protože stejně je to obrovský rozdíl oproti latencím L2. Výkon odvozený od množství L2 nemusí růst v řadě, ale klidně exponenciálně... Nechci se hádat o procesorech, které ještě nevyšli - nechme se překvapit. Každopádně i tebou zmiňovaná možnost - vyšší frekvence - je docela možná, díky 45nm výrobě Intel teoreticky bude moct víc taktovat při zachování stejného TDP...

Blix: Tak to je paráda, na světě je 80% lidí, kteří kupují procesory a rádi si užívají luxusu - proč ne ;)
"takovému kolosu už nic jiného nezbývá..je jasné, že AMD drží otěž vývoje a to není prdel"
To je doopravdy směšné ;), ne fakt, AMD jako firma která byla snad pořád ve ztrátě (a teď má nádherných 611 mil USD) dává (dávala) na lopatky Intel, který byl ziskový snad vždy, to AMD - ztrátová firma, si může dovolit ty nejlepší lidi, nejlepší technogie, atd a proč? Protože je ztrátová. Zato Intel, který je obrovský moloch se ziskem si přeci nemůže dovolit do ničeho zainvestovat a když něco udělá, tak nasadil zrádné zvědy přímo do vývojového centra AMD, protože sám by si zaboha nemohl dovolit zaplatit ty nejlepší lidi. Heh, to je logika, co?

Ano, přiznávám, Intel udělal jedno špatné strategické rozhodnutí - NetBurst, ale jediná sláva AMD byla snad chvilka, když byl Athlon XP lepší než P4 s jádrem Coppermine, potom ho přebilo P4 s jádrem Northwood a potom nadvláda Athlonu 64 trvala tak rok a půl až dva. Doopravdy dává smysl, aby firma která MÁ PROSTŘEDKY byla béčko? myslím, že se Intel poučil ze svých chyb a víc to nepřipustí.

"snad se brzy dočkáme vtipného vystoupení Core3trio"
Doufám, že snad nezpochybňuješ to že Intel má teď silně navrch - nic proti, ale tuhle věc uznalo oficiálně i samo AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plně chápu že pro někoho jako je happymaster23 je těžké smířit se s realitou že taková malá firmička jako je AMD dokáže vyprodukovat lepší procesory než Intel,ale je to tak.Pokuď je v něčem Intel lepší tak v marketingu.Dokázal vytvořit blud o tom že Conroe doslova výkonem válcuje K8.Sice to není moc pravda,ale co...Na to že Conroe je podstatně novější rozdíl výkonu proti K8 není nijak výrazný.
Spotřebou je na tom Intel i AMD obdobně,řada AMD procesoruEE má navrh.
Zatím to vypadá že Phenom bude ConroeKiller v pravém slova smyslu,v operacích z čárkou Barcelona na 2,5Ghz doslova drtí QX6800 na 3.0GHz(rozdíl je kolem 50%) Pokuď se bude Penrynu hodně dařit možná dosáhne výkonu Phenomu,osobně doufám že nikoliv.A zatímco majitelé desek z AM2 dají nové procesory do svých desek,Intelácí pravděpodobně opět v rámci tradice ostrouhají.
A co se týče R600.Sice nedosáhne na naprostý vrchol výkonu ale proti GTS je to dobrá volba a při vyladění ovladačů bude asi konkurovat i GTX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky souhlasím, že happymaster23 je silný Intelista:-) Pokud se procesory nepřetaktovávají, což se ve větším měřítku dělá jen v zemích jako je ČR, tak X2 vs. Core2 je téměř to samé plus mínus 5%. Nechápu, kde se to v Tobě bere happymastere, dělá Ti to dobře?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nechápeš, že bez AMD by tu ještě teď žádné Core2 nebylo....64bitů taktéž ne a mohl bych pokračovat dál....konkurence je to, co my jako zákazníci potřebujeme!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG co to tady zase blejete? Petr 1122, tos četl kde? Na Sharikou blogu?

K phenomu se vyjadřovat nebudu, ještě je to předčasné. Pokud se ovšem podíváme do reality, vidíme, že Intel si užívá 9 měsíců neomezeného kralování v desktop segmentu a v noteboocích si AMD upřímně řečeno ani neprdlo. (A je to právě v notebookovém segmentu, kde se krásně ukazuje, jak je to se skutečnou spotřebou a vyzařováním tepla u architektur A64 a Core (2) Duo. AMD notebooky topí jako prase a vydrží 2 hodiny.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsme to kdesi v ang.Teď to hledat nehodlám,ale obdobná zpráva je zde:
http://www.svethardware.cz/art_doc-B9FE3C3B5636DEC1C12572C9002DE634.html...

A co se týče Centrina...Zas takový zázrak to není,Turion není vůbec špatný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt
Nechcem ti brat iluzie, ale prave NB je segment kde si AMD nepohorsilo po prichode C2D. Turiony vobec nie su zle, ale az do nedavna ich nedaval ziadny seriozny vyrobca NB, ale uz som mal tu cest pracovat s dellom s turionom a urcite za intelom v nicom nezaostava. Jediy problem je stale vo velmi silnych obchodnych dohodach Intelu, comu trocha pomaha aj AMD, lebo ma malu vyrobnu kapacitu a boli casy ked nemohli vsetkym garantovat vcasne dodavky. To ze Acer neviem vyrobit poriadny NB nie je problem AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr 1122: "Dokázal vytvořit blud o tom že Conroe doslova výkonem válcuje K8"
Tak to se potom musí nechat, Intel je asi tak dobrej že dokázal podplatit snad všechny redakce na světě a oni přikrmily (těžce) svoje recenze. Třeba tato recenze (http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?sitesize=yes&i=2795)., ta je těžce podmáznutá a navíc ukazuje, jak nepodstatný je (ikdyž Intel těžce podplácel) rozdíl mezi výkonem Core 2 Duo E6600 a Athlonem FX-62. Rozdíl je fakt nepodstatný, škoda že Athlon FX-62 se ve své době prodával za lidových 30 000Kč, za to Core 2 Duo E6600 za nějakých 9 000Kč. Dnes je situace taková, že skvělý high-end model Athlon FX-62 stojí nějakých 22 000Kč a Core 2 Duo E6600 něco přes 6000Kč. O tom, že Athlon FX-62 je u AMD totální high-end a drtí ho dnes Core 2 Duo E6600 za defacto mainstreamové ceny radši už nebudu dál mluvit. Ještě dodám, že nad modelem, který poráží absolutní high-end AMD (tedy FX-62) stojí další modely, jako E6700, QX6800, X6900, apod, které jsou výkonem zase o kousek jinde.

Ne, ale máš pravdu - fakt neválcuje a ta ztráta 611 mil USD - to se podle posledních informací jenom spletly a napsali před to číslo mínus.

".A zatímco majitelé desek z AM2 dají nové procesory do svých desek,Intelácí pravděpodobně opět v rámci tradice ostrouhají."
To nemůžeš snad ani myslet vážně? Inteláci v rámci tradice ostrouhají? Lol! Intel od roku 2002 (nebo 2003 -napamtuju si přesně) používá jenom dva sockety - 478 a 775. To je brachu dobrých 5 let co vystřídal dva sockety a 775 bude žít ještě rok. To AMD je jiný kalibr, to stihlo 754, 939, AM2 a ještě za života 775 stihne AM2+. O tom, že ještě před tím by se dal počítat Socket A radši dál mluvit nebudu. Dnes se stačí jenom mrknout do eshopu a vidíme následující. Všechny desktopy od Intelu jsou do 775 a všechny notebookové jsou do 479. To AMD je opět jiný mistr, k výše zmiňovaným přidám ještě Socket F a 940. Na nové procesory podle mě (nemám to odnikud potvrzené) bude stačit flash biosu.

S tímhle tvrzením si fakt těžce, ale těžce přestřelil. O žádné tradici fakt nevím - ona žádná taková u Intelu není.
"Sice nedosáhne na naprostý vrchol výkonu ale proti GTS je to dobrá volba a při vyladění ovladačů bude asi konkurovat i GTX."
To je přímo skvělá volba, má nádherně tichý chladič a dokonce, na ní prý i vře voda!!! S tím vyladěním ovladačů - to je nádherná věta. Jako doopravdy si myslíš, že jediný kdo bude ladit ovladače bude AMD? Cha cha cha...

Tohle jsem napsal v diskusi pod jedním článkem tady: "Tak jsem to otestoval (nové ovladače) na mojí 8800GTS 640MB. Moje předchozí verze byla 97.94 a v 3D Marku06 bylo 8252 bodů, s touhle novou verzí mám 8598 bodů" Z toho opět jasně plyne, že nVidia zásadně neladí ovladače a ladit je ani nebude. To je přeci jasné!

dr zaasek: Jsem Intelista a aspoň se za to nemusím stydět. "Pokud se procesory nepřetaktovávají, což se ve větším měřítku dělá jen v zemích jako je ČR, tak X2 vs. Core2 je téměř to samé plus mínus 5%" - viz. co jsem napsal výše. Toto je pěkná blbost. A nebere se to ve mě, on každý INTELigentní člověk tohle uznal (a dokonce i AMD) to uznalo (a rozhodně kdyby to bylo 5% tak by nic neuznávalo) a jedna věc my nedělá dobře a to, že se dnes najdou jedinci, kteří to zpochybňují... To mi fakt nedělá dobře a těžce to nesu. To je jakoby se dnes našel člověk a začal tvrdit, že Země je placatá...
"Asi nechápeš, že bez AMD by tu ještě teď žádné Core2 nebylo" Ale bylo, sice by se ta konkurenční firma nejmenovala AMD, ale třeba "DR Zaasek´s semiconductor". Tím chtěl básník říci, že kdyby nebylo AMD tak by bylo jiné konkurence pro Intel.
"64bitů taktéž" - to se musí nechat, to byl od AMD skvělý marketingový tah. Asi jako když vyšel Windows XP, tak se Athlony jmenovali XP. A se 64 je to to samé - přeci 64 bitů je víc jak 32, ne? Netvrdím, že tudy nevede cesta dál, ale dnes, 4 roky po vídání K8 (tedy 64 bitového procesoru) to pořád nemá žádné využití. Ze začátku díky Linuxu na tom bylo co provozovat a Windows se nechytá dodnes. Navíc mezi výkonem 32bit a 64bit aplikace není skoro žádný rozdíl.

A na závěr - co se týče této zprávičky - http://www.svethardware.cz/art_doc-B9FE3C3B5636DEC1C12572C9002DE634.html... - tak nějaké podobné grafy jsem viděl, ale to bylo kde Intel ukazoval rozdíl Conroe a Penrynem. Nechme se překvapit a když se podívám, kdo tuhle zprávičku napsal - jistý Bohumil Federmann, který trpí těžkým syndromem náklonosti k AMD a na fórech píše věci jako že Intel má prakticky paměti DDR2 na nic, že výkon by mu nesráželi DDR1 a za to AMD si výkonově hodně s DDR2 polepšilo a na rozdíl od Intelu mu jsou k něčemu... Taky jeho stránky federmann.wz.cz trpí nadměrnou *********. Třeba toto: "Nejsem SW profesionál a mám blíže k HW, tím lepším je dnes samozřejmě plně 64-bit HW, odtud i dle možnosti dalšího použitého HW 64-bit OS, vše vždy dle finančních možností na nejnovější úrovni, nejnovější však nutně neznamená nejdražší! Odtud i relatívně levná HW sestava, avšak vysoce taktovaná a používání nejnovějšího SW v Beta provedení." Podrthl bych ten "nějnovější SW v BETA provedení", čímž básník myslel RC verze Windows Vista a Microsoft Office, ale nebudu to dál pitvat, jeho stránky mluví za vše...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Happymaster23 ty si zareagoval presne tak ako som predpokladal . Preto este raz ti opakujem ze kaslem na akekolvek reklamne bubliny ja mam info z vlastnych ruk a ostanych zmyslov , pripadne nezmyslov . Ale hlavne kaslem na to co si sa docital na roznych strankach a teda co tam vykoumali.

Chapem spravne ze si tu napisal ze X2 alebo core2 prinieslo len 5% narast vykonu to kde pisu. Podla mojho testu co je vyroba diviXu je pri Inteli P4-300 530 HT priemer spracovania fps 60-65 v podstate identicky vykon ma Athlon 3800+ len s tym rozdielom ze ma polovicnu spotrebu ako wo Watoch ty wole. Potom prisla X2 4200+ EE a s tym istym softom /codecom/filmom/OS ale s inymi pametami a doskou to vyletelo na 110-120 fps co je u mna 100% multimedialny alebop grabovaci vykon . O FXkach sa bavit nechcem nic o nich neviem ale ty ich asi mas doma plno ked si taky expert. Neviem co stoji teraz presne ale mam dojem ze pod 10.

Inac mam dojem ze to chce hlavne klud 8o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inac v tej tvojej slohovej praci sa ani divá svina nevyzna ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy přidám se.Číst to po tobě HappyLamo je horrorový zážitek.Takže za 1.Ztráta AMD může těšit jenom pitomce,bez AMD by se vrátila doba Celeronu na 5 tisíc...
Kdo a proč za mínusový výsledek může se napsáno mraky,nehodlám ošoupávat klávesnici.Ovšem neznamená to že AMD nemělo kupovat Ati,kdyby nic jiného má teď vlastní podařené chipsety,tedy další odstraněná nevýhoda proti Intelu.
R600 rozhodně není žádný propadák,bohužel není ani očekávaná bomba.Ovšem většina recenzí se schoduje na potenciálu grafiky po zlepšení driverů.Když se podívám jak tragické měla nVidia ovladače na začátku prodeje 8800xxx,nedalo se ani nic jiného čekat.A je otázka z čím vyrukuje Ati v mainstremu,zde porazit neskutečný propadák 8600xx by neměl být problém.A v této třídě se bude rozhodovat o úspěchu nových grafik.
Pokuď se zaměřuješ na HW,tak snad ani nechci znát tvé znalosti k SW:)))On totiž Intel neměnil patici zato měnil chipsety.
A jelikož Intel má pro Penryna nové chipsety,je pesimizmus zcela na místě .Ostatně i u Conroe platilo že je potřeba nová deska ve (většině připadů)
S754,939 zde byly docela dlouho o Ačku ani nemluvě.

Oslavné recenze na Conroe byly zcela jistě součásti šikovné marketingové kampaně Intelu,i když po létech horších a tragických Intel procesoru počínaje III a konče Prskotem se Conroe zdál jako malinký zázrak.
O tom zda bude Phenom povedeny se přesvědčíme za pár měsíců,má pro to však všechny předpoklady.
A co se týče přetaktování které je dnes asi jediná výhoda Intel procesorů tak je to opravdu celosvětově okrajová záležitost ovšem pro Intela nepříjemná.Proto se také šíří zvěsti o jeho krocích proti tomuto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro oba pány: Velmi mě to mrzí, vím že jsem psal způsobem takovým, že některé slabší mozky nedokázali text přečíst a pochopit. A hlavně taky měli problém s pochopením delšího textu. Velká škoda je taky to, že na internetu běhají stovky, či tisíce "Petrů" a "AMDáků" a tak beru urážky typu "HappyLama" s úsměvem... A nyní, budu psát postupně, snažit se vysvětlovat a budu doufat, že že i vy dva, pravděpodobně ******* ******** jedinci to pochopíte.

Petr1122: "Takže za 1.Ztráta AMD může těšit jenom pitomce,bez AMD by se vrátila doba Celeronu na 5 tisíc..."
Těší mě a víš proč? Protože konečně takový fanatičtí jedinci jako ty by zavřeli hubu. A jak píšu úplně všude - NEBOJÍM se toho, protože když/kdyby AMD zkrachuje, tak se okamžitě zformuje jiná konkurence. Inženýři, výrobní linky, vyvinuté technologie se s krachem firmy nevypaří. Třeba by zbytky koupila nVidia a postavila by se jako nová konkurence proti Intelu, proč ne...

"Ovšem neznamená to že AMD nemělo kupovat Ati"
Obávám se, že ATi není ten hlavní problém, nejvyšší ztráty přinesla procesorová divize. Viz. tento článek http://www.cdr.cz/a/21172 (druhá tabulka).
Jen pro informaci, GeForce 8800GTS a GTX se dohromady prodalo víc než slavného Radeonu 1950Pro. To že o úspěchu karet rozhoduje mainstream je jen utkvělá představa některých nízkopříjmových skupin z česka a slovenska.
"Když se podívám jak tragické měla nVidia ovladače na začátku prodeje 8800xxx"
To je jen tvoje utkvělá představa, jednalo se o špatné ovladače jen pro Windows Vista, pod Windows XP bylo vše v pořádku.

"Pokuď se zaměřuješ na HW,tak snad ani nechci znát tvé znalosti k SW:)))On totiž Intel neměnil patici zato měnil chipsety."
Ty si chudák, ty bohužel neumíš číst. To byla citace z webu Bohumila Federmanna, tak se znovu nadechni, vydechni a teď ti sem pastnu tu inkrminovanou část mého příspěvku a ty to hezky zkusíš přečíst znova, ok? Tak jo, dem na to:
"Taky jeho stránky federmann.wz.cz trpí nadměrnou *********. Třeba toto: "Nejsem SW profesionál a mám blíže k HW, tím lepším je dnes samozřejmě plně 64-bit HW, odtud i dle možnosti dalšího použitého HW 64-bit OS, vše vždy dle finančních možností na nejnovější úrovni, nejnovější však nutně neznamená nejdražší! Odtud i relatívně levná HW sestava, avšak vysoce taktovaná a používání nejnovějšího SW v Beta provedení.""
Tak co? Už se ti rozsvítilo? Už ti došlo že to byla citace toho co píše Federmann?

"Ostatně i u Conroe platilo že je potřeba nová deska ve (většině připadů)"
To bylo způsobeno změnou specifikace napájení, myslím že by se to rozhodně nemělo opakovat.

"O tom zda bude Phenom povedeny se přesvědčíme za pár měsíců,má pro to však všechny předpoklady."
Já s tím souhlasím ;). To jsem psal už dávno že si počkáme až vyjde.

"A co se týče přetaktování které je dnes asi jediná výhoda Intel procesorů tak je to opravdu celosvětově okrajová záležitost ovšem pro Intela nepříjemná.Proto se také šíří zvěsti o jeho krocích proti tomuto."
O první myšlence už fakt nebudu polemizovat, chytrému napověz a hloupého kopni. Ale ta druhá část je pěkná blbost :D. Kdyby byl nerad aby se jeho procesory taktovali ta rozhodně za a) neuvede řadu X6xxx s odemčeným násobičem a taky za b) nevydá nový bios pro svoji desku Bad Axe, kde umožní taktování.

AMDák: "Chapem spravne ze si tu napisal ze X2 alebo core2 prinieslo len 5% narast vykonu to kde pisu." Chápeš špatně, nic takového jsem nepsal, byla to jenom reakce na kohosi v diskusi. Core 2 Duo přineslo cca 40% výkonu, ale to ber jako takové nic neříkající číslo, lepší čísla jsou v tom testu co jsem linkoval.

"Podla mojho testu co je vyroba diviXu je pri Inteli P4-300 530 HT priemer spracovania fps 60-65 v podstate identicky vykon ma Athlon 3800+ len s tym rozdielom ze ma polovicnu spotrebu ako wo Watoch ty wole."
Ani nevíš, jak mě teší, že si byl první kdo použil silné sprosté slovo. Možná se budeš divit, ale já s tebou naprosto souhlasím a nehledej v tom žádnou slovní fintu. Prostě máš pravdu a tohle jsem v životě nepopíral. Zásadní problém je v tom že P4 jsou zastaralé procesory na zastaralé a překonané mikroarchytektuře NetBurst, takže to co píšeš je pravda. Jenže Intel už před rokem uvedl nové procesory založené na mikroarchytektuře Core. Tím zásadně změnil svůj přístup ke zvyšování výkonu. Zatímcou NetBurst byl orientovaný na co nejvyšší frekvenci a tato cesta se ukázala jako špatná, nejenže na Athlon 64 nestačila, ale taky byla mnohem energeticky náročnější. Core přinesla spoustu vylepšení a je defacto pokračovatelem Pentií M a 3. Procesory na této mikroarchytektuře založené (tedy Core 2 Duo) byli u Intelu obrovským skokem oproti Pentiím 4 a dokázali silně překonat procesory od AMD.Takže ano, s tím co píšeš máš pravdu, Athlon 3800+ v pohodě překonal nějaké Pentium 4 a to i s nižší spotřebou. Jenže Pentia 4 jsou dávno překonaná novými procesory Core 2 Duo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23 napsal: "když byl Athlon XP lepší než P4 s jádrem Coppermine"

Když to tak pročítám, tak mi to nějak nedá, P4 s jádrem Coppermine jestli mě paměť nemýlí neexistuje, zřejmě bylo myšleno P4 s jádrem Willamette.

No a ještě na konec, to že má Intel 80% trhu v desktopech bude podle mně způsobeno hlavně tím, že do sestav velkých výrobců se montují především procesory Intel, ne AMD či VIA.

V zásadě nejsem ani AMDák ani Intelák, doma mám AthlonXP 2500+ (Barton), v práci P4 Northwood 1.8@2400 a jsem s oběma spokojený. Zatím mi můj Barton stačí, uvidím později s čím AMD přijde, možná můj další procesor bude opět od AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a opět mi to nedá...

Happymaster napsal...
"A jak píšu úplně všude - NEBOJÍM se toho, protože když/kdyby AMD zkrachuje, tak se okamžitě zformuje jiná konkurence. Inženýři, výrobní linky, vyvinuté technologie se s krachem firmy nevypaří. Třeba by zbytky koupila nVidia a postavila by se jako nová konkurence proti Intelu, proč ne..."

Zas tak okamžitý to být nemusí. No ty zbytky by taky mohl koupit Intel místo Nvidie. Než by se stihla uvést na trh nějaká jiná firma, Intel by měl obšancovaný všechny segmenty trhu (Serv, desktop, ntb apod.) a to by pak byl panečku monopol. Je běžné že firmy zkupují konkurenci. Intel je soukromá firma a ta bude vždy hledět na zisky.

Je to úsměvné jak se tady přete o ničem... asi málo práce co???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedi: Máš pravdu, bylo to Willamette ;) Coppermine bylo Pentium III. Jinak práci mám, no ale musí být nějaké rozptýlení - ikdyž takhle diskusa už mi taky snědla přes dvě hodiny času :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster: Jestlize do AMD socketu pletes i serverovy, tak prosim do seznamu Intelu pridej LGA771 (Socket J) a Sockety 603 a 604. Nezapomen zminit i legendarni "Platform Compatibility Guides" - 04A, 04B, 05A, 05B atd, kdy ne vsechny procesory pro LGA775 jsou urceny pro vsechny desky s LGA775

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bartony boli podla mna pre namakane resp podarene procaky v podstate bez chybicky . Uz sa tak nezahrievali , spotreba isla dole a vykon je vlastne az do dnesnej doby pouzitelny , dokonca aj pre videokutilov ako som ja . Kazdy dalsi procak od AMD sa len zlepsoval a podla mna soket 939 priniesol spolahlivost a tie stroje dokazu slapat zapnute tyzdne a mesiace . X2 a specialne EE je skutocne bomba , vcera som tu mal corek2 a zere cca o 50W viac ako AMD vykon je tiez mierne nizsi ale v podstate to iste . (DivX test)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kubik: Tak v tom případě bych mohl ještě připočítat další enterprise sockety AMD, myslím že se shodneme že těch socketů mělo AMD celkem více.

AMDák: Tak pokud srovnáváš nějaké E4xxx s nějaký nabušeným Athlonem tak opět souhlasím. Bavme se o sérii E6xxx, resp. o modelu E6600 a výše, které dle mé zkušenosti porazily stejně drahý Athlon (už je to delší doba, mezi tím oba výrobci zlevnili). Ale promiň, těch 50W sis fakt vycucal z prstů, určitě se shodneme, že byla jiná deska a vsadím boty že celý jiný stroj (GK, disky, přídavné karty).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takový dodatek: Já mám takový stroj, je to Pentium 233MHz, 96MB RAM a ten stroj dokáže šlapat taky měsíce... A to prosím CPU vytížený na maximum - samozřejmě s Linuxem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to Ťápeš hapyno . E6600 u nas stoji 5700 Sk a 4200+EE stoji 2600 Sk bez DPH v Ageme.sk sa pozri sam . Ja som zrovnal 4200+EE a E4400 ktory je stale o tisicku drahsi od AMD . Kdo by kupoval take drahe procaky , toto nieje teoria toto je zivot . Ludia kupuju v dnesnej dobe idealny pomer vykon/cena .

P233 je super stroj ktory treba opatrne chytit obidvoma rukami aby ti nahodou nespadol na zem a z celej sily drbnut do kontajnera , bez ohladu na Linux ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden zakaznik raz prisiel a chcel aby som mu zohnal procesor namiesto Duronu 700-800 , pred jeho vlastnymi ocami som mu ten pocitac hodil do smetaku , aby to konecne pochopil ze pc starsie ako 5 rokov treba vyhodit alebo darovat svojmu uhlavnemu nepriatelovi 8))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMDak> "Jeden zakaznik raz prisiel a chcel aby som mu zohnal procesor namiesto Duronu 700-800 , pred jeho vlastnymi ocami som mu ten pocitac hodil do smetaku"

Tak takovyho blbecka bych si pekne podal a doufam, ze by skoncil na pracaku. Vubec, hezkymi zpusoby hajis tu "svoji" znacku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psáno nejenom pro: "happymaster23" nechci vám brát iluze, ale srovnávat pět let starou K8 s nejnovějším Core, je asi jediné čemu rozumíte. Nemohu nikoho nutit pochopit rozdíl ve strategii AMD a Intelu, jsou odlišné a obě jsou v něčem dobré! Jen někteří jsou slepí a nechtějí vidět víc než Intela. Sledujte více dění kolem CPU a udělejte si svůj nestraný obraz, píši na Sv-HW jak o Intelu tak o AMD a nikdy bych si nedovolil někoho urážet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentium 233 MHz, takovej, krásnej tak, trochu už legendární stroj, to chce, do něj, nějakej, docela rychlej, Harddisk, pokud, možná co největší, co tam, jde, a alespoň, 128 MegaBajtů, nějaké PC 133 MHz SD-RAMky, pokud to jde, a pak, už tam, pojede, slušně i Operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2, asi nějaká verze CZ, a pohoda, prostě, celkem, no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak myslím, že v tomto článku jsou některé chyby. Třeba desek je mnohem více, za druhé je revize již dostupná a neubírá výkon, naopak přidá 15-20%.
Jen pro informaci, v lednu budu uvažovat o koupi procesoru, pokud intel nepřijde s novým slotem pro procesor (nechci 775), tak si jistě koupím v třetí revizi phenom a celou platformu spider ( deska 790FX+phenom+Radeon HD3870). Je mi totiž trošku amd líto. Ale co se týká mobilních procesorů, tak notebook jedině s intelem ... zatím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.