Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Phoenix / Ryzen 7 Pro 7840U je výkonnější než desetijádrový Apple M2 Pro

Bylo by možné k tomu slidu s Teams konferencí získat konkrétní specifikace laptopů, které v tom testu byly použité a případné nastavení (hlavně jde o specifikace displeje a jasu). Ideálně celou endnote PHXP-32. Díky.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jako že by nastavili jas/kontrast u Applu na plný kule jo?
To bych čekal u prezentací od Intelu, u AMD bych čekal "srovnatelné" nastavení u všech počítačů

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemuseli.

U Windows laptopů v testu píšou 150 nitů, power saving mode. U Apple nic takového uvedené není. Ale počítám ten jas aspoň nastavili stejně.

Problém je ale rozlišení displeje. FHD chuďátko vs 3k displej. K tomu to mohlo být chuďátko s max 250 nity vs max 1600 nity, efektivita podsvícení při nízkém jasu může být dost odlišná a tomu chuďátku to může svědčit. Ono 150 nitů je dost špatná hodnota třeba pro běžnou kancelář, dej do toho HP QHD 500 nit displej a udělej test při 300 nitech, což beru jako rozumné minimum v kanclu.

Další věc, udělej test se světlým a tmavým režimem. V HPčku máš jen IPS displeje, kterým je to jedno. Apple má miniLED, u tmavého režimu může miniLED na mnoha místech snížit nebo zcela vypnout podsvícení, u světlého ne. A OLED ve světlém režimu je ještě větší žrout, a opět chybí informace jaké displeje měly ty Intel laptopy...

Samozřejmě je fajn že to vydrží dlouho a třeba i déle než ten Macbook, ale srovnává se spotřeba celého počítače - to zajímá uživatele, nikoli jen procesoru/grafiky, článek ale podle výdrže celého stroje s neznámými parmaetry dělá závěr o spotřebě procesoru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuju že displej, pokud nebude na max něco výrazně ovlivní. Vyšší rozlišení o malinko vyšší spotřeba to jistě. Mohlo se to dělat samozřejmě s externím displejem stejným pro všechny modely a interním vypnutým, pro jistotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U externího displeje zase bude záležet zda je připojený přímo na grafiku - HDMI, nebo přes Thunderbolt (jde přes procesor/TB řadič). Zastrč cokoli do TB portu a třeba idle spotřeba M2 miniho skočí z necelých 3W na nějakých 5-5.5W, stejně tak můj Idlující 1240P umí jet na 1-1.2W, připoj TB zařízení a šup, CPU už je na 3-4W.

A třeba Macbook Air, přehrávání FHD YT, wifi, bt on. Minimální jas, spotřeba cca 2,5W, to samé při max jasu 4W.

19,5h vs 12,25h při 49Wh baterii. Dost zásadní rozdíl.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takze je vyhodnejsi pripojit monitor k HDMI, pokud ho to zarizeni ma. Myslim ze Applu prestavas delat dobrou reklamu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je jasný vítěz Thunderbolt připojení, jde přes to obraz (případně i dva), jde přes to nabíjení a data. Monitor má LANku, audio, můžu tam mít připojená další zařízení, nemusím připojovat místo 4-6 kabelů zapojím jeden.

Kromě herní konzole tak připojuju počítače, tablety a dokonce i telefon a jsou to zařízení různých výrobců ne jen od Apple.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když se ti tak líbí, proč si stěžuješ, že se ti nelíbí?
A mimochodem, k čemu je ten druhý Thunderbolt?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někdo si stěžoval?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký Komplikátor, jestli ho znáš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jakou stiznost si registroval, at vime o cem je rec?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takova vecna, obcas se mi stane, ze chci pripojit monitor k notebooku, ale zaroven ho nechci nabijet. Pro me to je pripojit monitor do HDMI a hotovo, v tvem setupu bych musel z dokiny odpojit napajeni a pak pripojit dokinu (predpokladam ze dokina je nekde schovana aby nerusila).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká dokina? Napájení PD jde rovnou z monitoru tím kabelem a "dokina" je v tom monitoru integrovaná. Můj monitor funguje i jako KVM switch, podle toho odkud jde obraz, tam se připojují zařízení připojená k monitoru a LAN z monitoru. Samozřejmě to jde vypnout pokud nechceš přepínat.

http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_1327.jpeg

No a vypnutí nabíjení, pokud z nějakého záhadného důvodu nechceš nabíjet, na jedno kliknutí třeba v AlDente, nastavíš normální napájení + nabíjení, nebo jen napájení, nebo nic a pojedeš na baterii i když jsi připojený k nabíječce. U nabíjení si určíš přesné procento nabití baterie kde se zastaví, pokud tam nějakou dobu zůstane tak ji "oživí" tím že na chvíli přepne na provoz z baterie a nechá ji trochu vybít a pak ji zase zpátky nabije na tebou nastavený limit.

V MacOS dokonce nabíjení může řídit tvůj kalendář. Nabije se na 80% a na 100% až když to potřebuješ - snaží se učit kdy a kde to připojuješ a odpojuješ k nabíjení. Když máš 80% ale blíží se ti třeba schůzka v kalendáři mimo aktuální adresu, nabije na 100% před cestou na tu schůzku, s nějakou rezervou (podle polohy počítače a adresy schůzky si spočítá čas na dopravu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takovej bastl ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, kde je ta dokina, je vpodstate jedno, jestli je ve svem housingu nebo bydli v housingu monitoru.
"U nabíjení si určíš přesné procento nabití baterie kde se zastaví, pokud tam nějakou dobu zůstane tak ji "oživí" tím že na chvíli přepne na provoz z baterie a nechá ji trochu vybít a pak ji zase zpátky nabije na tebou nastavený limit."
Jo to je presne to nabijeni co snizuje radikalne zivotnost baterky, protoze tyhle mikro-cykly jsou porad cykly. To je presne ten duvod proc mam radsi nabijeni pod kontrolou tak, ze ten drat od nabijecky mam pripojenej nebo odpojenej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabijim "mikrocykly" naprosto normalne vsechna zarizeni a nepozoruji zadne nadmerne opotrebeni baterie. Aktualni laptop ma po 8 mesicich 123 cyklu - u modernich baterii 1 cyklus = 100% a je jedno zda 10x10 nebo 1x100, kapacita klesla o 2.5%, vylozene z toho nespim :-) ale i kdyby to bylo 10%, je to spotrebak

Ale jak jsem psal. V aplikaci si nastavis zda ma/nema nabijet a pripadne na jakou uroven

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak povime si po 5 lletech tuline.
:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V jednom máš pravdu: Apple je spotřebák.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, já mám LCD, co má 300 nitů a mám pořád nastavenej jas na 30%, protože by mi to jinak vypálilo oči.

On má sice mizerné HDR300, ale když ten profil zapnu, tak se to nedá, svítí to jako blázen... nevím, jak někdo může normálně používat display s vyšším jasem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Komplikátor to potřebuje používat na pláži.
Bez slunečníku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidis to, mam 55" 600 nit OLED TV a vsechny recenze kritizuji nizky jas. Ve dne v mistnosti s hodne prirozeneho svetla, nebo dokonce s osvetlenim to HDR proste nijak nevynikne. Mimochodem nity nejsou linearni. Cim vyssi, tim mene se to projevi. Treba 400 vs 500 na primem slunci v podstate nepoznas, musis jit o hodne vys abys neco videl, proto telefony peekuji i pres 2000.

A IPS s nizkym jasem je uplne zlo pro barvy, cim mensi jas, tim horsi barevny rozsah, opet vyhoda OLED s nizsim jasem neztraci barvy. Kluk dostal notebook s 300 nit ips displejem a i v noci jsem to.musel mit na max aby to bylo barevne ok a dalo se na to.koukat.

Take 300 nitu neni HDR. Minimum je HDR400, kvalitni HDR1000 a vyssi. A treba filmy se masteruji i na 10000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, laskavě tady neblábol. Po kancelářích se pohybuji nějakých 30-35 let a ještě jsem neviděl, že by měl někdo monitor nastaven na těch tvých 300 nitů, což je podle tebe prej minimum pro kancelář. Já mám monitor nastavenej na 35 % jasu, což je nějakých 100 nitů a řekl bych, že to svítí až moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozborili mu babovicku, tak se snazi pro to najit omluvu :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze sem nekde zahledl ze nastaveni jasu displaye bylo na 150nitu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to našel:

Based on internal testing by AMD as of 6/3/23. Battery life results evaluated by operation of a nine-participant Microsoft Teams video conference on battery power. System configuration for both systems run from power level 100% > 5% @150nits brightness and power mode set to "power efficiency." System configuration for Ryzen 7 PRO 7840U: HP EliteBook 845 G10, AMD Radeon Graphics, 16GB RAM, 1TB NVMe SSD, Windows 11 Pro and 51.3Wh battery. System config for Intel Core i7-1370P: Dell Latitude 5440, 16GB RAM and 1TB NVMe SSD, Intel integrated Graphics, Windows 11 Pro and 54 Wh battery. Actual battery life results will vary depending on a variety of factors. Laptop manufacturers may vary configurations, yielding different results. PHXP-32

Nikde zmínka o použitých displejích, jen zmínka o 150 nitech jasu, což je možná ok v noci, nikoli za dne, natož v osvětlené místnosti/kanceláři kde je třeba minimálně 250-300 nitů pro pohodlné použití. Ten jas displeje dost zásadně zvýší spotřebu + rozlišení displeje hraje roli, ale to nám AMD tají, pokud tam dali FHD 250 nitovou základní šunku. A ani k tomu slidu neříká nic o Apple, Apple srovnává v jiné poznámce....

The HP EliteBook 845 G10 with AMD Ryzen™ 7 7840U processor and 65WH battery offers up to 15% better battery life than an Apple MacBook Pro 14 with M2 Pro 10 core CPU and 69.6 WH battery, while video conferencing using Microsoft Teams. (PHXP-29)

Při tomhle srovnání už se nebaví o 52Wh baterii ale 65Wh a zmiňuje až 15% delší výdrž, opět bez specifikace disleje a tady chybí i jas (počítám taky 150 nitů), nicméně v slidu s časy je to 15% navíc, ale proti base s Intelem, proti Macbooku 9,4%, slide navíc tvrdí baterii 52Wh ne 65Wh jako poznámka. Takže tam nenápadně propašovali něco co v poznámce 32 vůbec neřeší.

Navíc jestli 52Wh baterie vydrží 408 minut, což je o 9,4% víc než Macbook, tak při 65Wh baterii a výdrži o 15% vyšší -429 minut, tzn 21 minut baštilo 13W (tzn nějakých 38W za hodinu) a 408 minut stačilo s 52Wh (tzn cca 7,7W za hodinu)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

U HP 854 G10 se explicitne uvadi 1000nitu. Neni jedno na kolika nitech to testuji, pokud testuji na vsech stejne?
Me na tom nic nejasnyho neprijde
"5 The HP EliteBook 845 G10 with AMD Ryzen™ 7 7840U processor and 65WH battery offers up to 15% better battery life than an Apple MacBook Pro 14 with M2 Pro 10 core CPU and 69.6 WH battery, while video conferencing using Microsoft Teams. (PHXP-29)"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1000 nitů má do Elitebooku jen jeden z 5 displejů, který lze osadit. Navíc se jedná o FHD:

14" diagonal, WUXGA (1920 x 1200), touch, IPS, anti-glare, 250 nits, 45% NTSC;
14" diagonal, WUXGA (1920 x 1200), IPS, anti-glare, 250 nits, 45% NTSC;
14" diagonal, WUXGA (1920 x 1200), IPS, anti-glare, 400 nits, low power, 100% sRGB with HP Eye Ease;
14" diagonal, WQXGA (2560 x 1600), IPS, micro-edge, anti-glare, 500 nits, 100% sRGB, HP DreamColor;
14" diagonal, WUXGA (1920 x 1200), IPS, anti-glare, 1000 nits, 100% sRGB with HP Eye Ease

A ano maximální jas displeje rozhoduje o tom jak silné podsvícení použiješ. Silnější podsvícení může znamenat že při výrazně nižším jasu nebude poskytovat takovou efektivitu, tzn že 250nit max jas při 150 nitech může mít spotřebu nižší než 1000 nit max při 150 nitech.

Navíc se srovnávají IPS displeje s u Intel strojů neznámým displejem (teoreticky i OLED) a miniLED u Macbooku.

miniLED a OLED nemá konstantní spotřebu, při světlém režimu budou mít výrazně vyšší spotřebu než s tmavým režimem, se kterým se, zvláště OLED typicky používají.

1920x1200px displej bude energeticky méně náročný než technologicky stejný displej s 3024x1964px, navíc s 14.2 nikoli 14" uhlopříčky, roli může hrát i škálování. Na tom Elitebooku při FHD displeji mohlo být nativní, u Macbooku to bude na zobrazení stejného obsahu škálovat, takže renderování při zobrazeném FHD bude v 4k

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takze jas displaye je porad stejny, coz je relevantni.
Kdyz budu merit u auta spotrebu na 100km tak me moc nezajima jestli v tom aute je 1,2l nebo 2,0l nebo 3,0l proste vyhraje ten nejuspornejsi.
Chces tim naznacit, ze Apple miniLED display muze mit vetsi spotrebu nez IPS jebka v nakym HPcku? Z tvych minulych tvzeni sem nabyl dojmu, ze nic uspornejsiho nez Appli displaye neexistuje. (Teams konverzace ma defaultne tmavou plochu)
Ano, takze je to tak jak rikam, honici maj super duper obraz, kterej je mozne za specifickych podminek zkoumat lupou, ale pro prakticke pouziti bude lepsi FullHD, dekuji za potvrzeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem psal že zákazníka zajímá vydrž jako celku. My tady ale řešíme spotřebu toho motoru, ne jaké to auto má kola, nebo jestli jezdíš s otevřenými okny, zapnutou klimou a připojeným vozíkem (to ovlivňuje spotřebu, stejně jako třeba ten displej)

A ano miniLED může a zcela jistě má vyšší spotřebu, zvláště v HDR režimu při 1000 nitech než 250 nitový IPS displej. Vyšší rozlišení také zvýší spotřebu a co teprve OLED se světlým HDR obsahem. A není o Apple, ale jakéhokoli zařízení s takovými displeji, přesto si raději koupím miniLED nebo nejlépe OLED s 220-240 PPI.

Současné Lenovo, 14", 10bit 100% P3 gamut, 2,8k displej (240PPI), 400nit SDR, 550-600nit HDR. HDR10/DolbyVision certifikace..

Třeba absence OLED (nebo alespoň miniLED) displeje na novém 15" Macbook Air je důvod proč už ho nemám doma.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, presne tak, resime tu spotrebu celku. A tu evidetne ma momentalne lepsi AMD. Ty naopak zkousis vymyslet, proc ma Apple ve vysledku vetsi spotrebu a svadis to na vsechno mozne, hlavne aby to nevyslo tak ze M2 je min efektivnejsi nez Ryzen.

Kazdym dalsim prispevkem v teto diskusi tu dokazujes, ze Apple neni produkt pro me, protoze tebou prezentovane vyhody jsou pro me bud nepodstatne nebo naopak nevyhody. Ale chapu ze je to vec preferenci a ty mame kazdy nastaveny uplne jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano má lepší spotřebu na papíře, ale netuším za jakých okolností toho bylo dosaženo, jestli s podřadným FHD 250 nit displejem, tak mě zajímá jak to bude s tím QHD, který je jediný akceptovatelný. A při řekněme 300-400 nitech při kterých v kanclu běžně laptop používám. Bohužel AMD mi ani s poznámkami pod čarou nedalo lepší odpověď.

Proto se ptám v jakém přesné konfiguraci to bylo abych měl lepší obrázek o tom že by mě nečekalo nemilé překvapení s výrazně vyšší spotřebou.

A jestli je Apple pro tebe nebo ne víš ty a jak se mění tvůj názor je mi jedno, používej to co ti sedí nejvíce.

"Apple neni produkt pro me"

Což je samozřejmě naprosto v pořádku.

Ale zřejmě sis vyložil mé příspěvky špatně (výhody, nevýhody)

vyšší jas displeje = vyšší spotřeba
vyšší rozlišení displeje = vyšší spotřeba
miniLED = vyšší spotřeba při specifickém obsahu (málo tmavých ploch, hodně světleých)
OLED = vyšší spotřeba při specifickém obsahu (málo černých bodů, hodně světlých)
použití Thunderboltu = vyšší spotřeba (podobně budou zatěžovány i USB řadiče)

Všechno tohle zvyšuje spotřebu, pokud chceš absolutně nejdelší výdrž, nic z toho nechceš. Osobně si za pohodlí TB a kvalitní displej tou zvýšenou spotřebou rád zaplatím. Ale pokud budu mít na výběr třeba těch 2,8 na 14-15" tak to zvolím raději než 4k, 2.8-3,5k displeje jsou kompromis mezi spotřebou a rozlišením (PPI)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 32" 300nit displej a jas mam nastaveny na 27%, co je taka primerana hodnota, ktora nevypaluje oci. Nad hlavou mam zapnue osvetlenie s vykonom 160W. Skusal som teraz zvysit jas na 50% ale uz je to dost neprijemne a pri 100% uz mam pocit oziarenia ako po vybuchu mensej atomovky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vezmi si to ven na letni svetlo a pochopis jak 300 nitu znamena ze nic nevidis. Proc asi maji lepsi telefony 1700-2000 nitu? Protoze uz s 800-1000 nity to neni dobre videt kdyz do toho sviti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co vymejslis, docela jasne pisou 150nitu. Jestli je to na nejaky jebce, tak predpokladam, ze to podsviceni bude mit i jebkovatou regulaci, takze to bude zrat jak prokopnuty. Pokud to bude jakej lepsi panel tak to bude mit udelanou lepsi regulaci a bude to zrat min.
Z toho testu mi vychazi, ze ty NTB meli spotrebu kolem 10W a Ryzen mel 15% navrch pri cca 90% baterce, takze tam jsou cca 2W rezerva ve prospech Ryzenu, takze byt tebou tak bych se toho vubec nebal a jabko hodil do kompostu, protoze horsi to urcite nebude.
Spotrebu moc neresim, me je vpodstate jedno jestli NTB vydrzi 5 nebo 10h., resim portovou vybavu (u Applu na prd)
A resim 3D vykon, kterej je dost limitovanej rozlisenim. Ja bych naopak u jakyhokoliv NTB vcetne 17" nechtel vetsi rozliseni nez FullHD, protoze u vetsich se to za a) musi zvetsovat a za b) 3D vykonu u NTB neni nikdy dost a FullHD je tak akorat pro to co nabizej mobilni grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2w ktere ti udela v pohode 3k miniled proti fhd ips. Ano HP s ips vydrzelo dele a klobouk dolu, to zajima zakaznika, ale nerika to vubec nic o spotrebe procesoru/soc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A prej si nestěžuješ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně o argumentaci vypovídá, když někdo napíše, že jediný akceptovatelný při uhlopříčce 14" je QHD. to je přes 270 bodů na palec což je ergonomicky kravina. Nebojte se, pokud by test nebyl "akceptovatelně" objektivní, Apple už by se ozval. Já sám si myslím, že veškeré testy by se měly provádět v defaultním nastavení výrobce, protože většina uživatelů používá hw tímto způsobem. Třeba by to odradilo výrobce od instalace bloatware. Pojďme to tak udělat, resetovat stroj do výchozího stavu a ponechat všechny kraviny typu Norton aw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz stahnes jas, tak se ti zvedne vyznam kvalit CPU na vyslednou vydrz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen se snazi okecat, ze Jabcak dopadl hur nez x86 a k tomu jeate od AMD..
Snizeni jasu se u testu na vydrz na baterie, typu web+office+video dela bezne a kazdy to akceptuje. Vyjma ted Jiricka ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:))
Oni ti Jiricku rozslapali babovicku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Niektore tie grafy vyzeraju ako z dielne marketingu nVidie ;-)
+18% stlpcek vyzera byt skoro 2x vyssi ako vedlajsi. Takisto Up to +32% stlpcek je mensi ako vedlajsi, tak potom neviem s cim to porovnali a dostali +32%.

Inak nic proti CPU, pekny generacny upgrade vykonu aj efektivity/spoterby.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda ze ty grafy nezacinaji na 0, coz je martetingova ojebavka,. To si mohli odpustit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už to dělají všichni, asi to berou jako standard.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hustý. AMD jede !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A otevírali všechny ty notebooky stejně - tzn. jedním prstem? Dále, měly síťové karty stejnou IP adresu? A co barva šasi, byla u všech stejná? Co měl tester k snídani a neměl mezi testem AMD a Apple svačinu, což mohlo Applu uškodit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Určitě nakouskl k svačině jablko, ale přišlo mu moc trpké a kyselé...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ho odložil... a ono se to začlo prodávat... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som vidieť porovnanie v nejakej profesionálnej aplikácii, napríklad v Blenderi alebo v DaVinci Resolve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen výdrž ale hlavně výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět jsem si zkusmo zkusil vyjet laptopy na CZC, které mají něco z komba RTX 4060/4070/4080 + AMD procesor a musel jsem zaplakat. Všehovšudy 3 "vyhovující" modely vs. bambiliarda Intelů. Už to tak je několik měsíců (ten až absurdní nedostatek Phoenixů či Dragon Rangů v e-shopech) a nevidím, že by se to mělo rapidně zlepšit. Takhle asi nezbyde než už si počkat až na Zen 5 a nějak to překlepat na stávajícím Zenu postarší generace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to tu pořád čtu, jak je kapacita 4/5 nm výroby u TSMC nevyužitá. Já už fakt nevím, kde je problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom že z různých důvodů výrobcům NB zbyly tuny starších řad CPU a dokud se jich nezbaví tak nechtějí objednávat nové.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

3 modely jsou lepsi nez 0 u Applu ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud po tom toužíš tak si ten laptop nakonfiguruj u výrobce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

*shrug* obecny a dlouhodoby problem u AMD. Nejenze modelu je malo, najit treba laptop s 35/45W Ryzenem posledni generace BEZ nvidie je temer nemozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až se připlatí za odebrání dedikované grafiky, tak na tom bude AMD cenově stejně jako Apple. AMD/Nvidia klesly tak hluboko, že si někteří zákazníci raději připlatí za nenamontování jejich dedikovaného šrotu. Mohli by podobné praktiky nasadit v desktopu, tam by to ocenilo víc lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zasa teams na macos bezi uplne naprd. Denne s tym musim robit a je to zasekane, zerie to baterku a lagguje neskutocne. Ked tu blbost vypnem, tak mi macbook pro 16 m1 pro vydrzi aj 15h+ (najviac mi ukazoval 64h s kombinaciou spanok + praca), akonahle to zapnem, tak vydrzi klesne pod 10h.

Teams na macos, ak ide o arm verziu macos, vyuziva stale niektore casti s intel arch, teda sa to emuluje. Dnes je to samozrejme lepsie nez na zaciatku, no stale to nie je full arm verzia (vraj zvukovu libku to stale ma pre intel arch)

Cize toto porovnanie je uplne nepresne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zas on Teams je strašný bazmek i na windowsu :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to ja neviem, nepouzivam a ani nechcem :D na druhej strane si viem predstavit, ze na wine to predsa bezi lepsie, kedze x86-64 a mozno to bezi nativne

na macos je to tusim nejaka obdoba electronu alebo podobnej pliagy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka, jestli je to vubec nativne, a jak dlouho jeste. Treba linuxovou verzi, ktera byla nativni, Microsoft uz zrusil. Cela jejich strategie IMO je postupne zrusit vsechny jejich nativni aplikace a zkonvertovat je na webovou sracku (pardon, chci rict Progressive Web App).

https://www.omglinux.com/the-official-microsoft-teams-app-for-linux-is-b...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teams je přece moderní appka, která jen obaluje jakýsik chromácký browserový engine, ne? Že to běží blbě na lecčems, to není přece omluva. Ani Win verze není zrovna vzorem štíhlosti a nenáročnosti.
Apropos, ta emulace - netvrdil jsi minule, že to je něco jako state-of-the-art řešení? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teams ma od modernej appky tak blizko ako intelovske spatne zrkadla k AMD

"Apropos, ta emulace - netvrdil jsi minule, že to je něco jako state-of-the-art řešení? ;-)"

Sa asi prisnilo, co? ;) nik pricetny nechce mat v arm macos nic emulovane, len to zerie baterku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První generace Teamsu žrala 1 GB RAM po spuštění a u dlouhých telekonfencí žrala třeba 3-4 GB RAM. Ta poslední verze z Win11 je už umírněnější a drží se kolem 1 GB RAM dlouhodobě. Nicméně je to stále takové zpomalené. Jako téměř všechny "apky" na Win11 (poznámkový blok, výstřižky....).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé že při používání teams nevidím žádný Intel běžící proces, vše je Apple.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. vše je Apple .."
Tak proč to tolik žere?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo electron, resp v8 node engine

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co zere? Nepozoroval jsem nejakou nadmernou spotrebu kdyz jsem teamsy jel na.macbooku. ted jedu teamsove meetingy na ipadu a ten ipad dava v.pohode 10+ hodin screen on time, 1na1 hovory pak na telefonu a nevidim zatez vetsi nez jine podobne komunikatory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som tam mal intel proces pre zvuk a od posledneho updatu, asi pondelok, ide o dost horsie (lag). Ono asi zavisi aj ako instalujes, ja tam mal pri instalacii aj ms audio driver, nejak tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm, +18% a komínek je skoro třikrát tak velkej .... to v AMD zaměstnali tvůrce slajdů z Nvidie či co?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebo mozna template od Koduriho

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálne má AMD väčšiu hodnotu ako Intel o 42 miliárd dolárov a za pol roka išla hodnota akcií AMD hore o 85%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.