Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD pokračuje v přejmenovávání ATI Stream na AMD APP

AMD Accelerated Parallel Processing (štítek) (AMD APP logo)

O tom, že AMD postupně opouští značku ATI, se ví již hezky dlouho, tento proces pochopitelně není proveditelný ze dne na den, takže se ještě velice často s označením ATI setkáte (AMD dokonce překvapivě používá označení ATI i u mobilních grafik řady 6000, zatímco u desktopových už nesou označení AMD). Jednou z technologií, u nichž přejmenovávání probíhalo také delší dobu, je ATI Stream, které nyní nese název AMD APP (Accelerated Parallel Processing).

O AMD APP hovoří firma už od loňských říjnových Catalystů, vývojářské nástroje (SDK) však stále nesly označení ATI Stream SDK. AMD měla tento měsíc k definitivnímu přejmenování na AMD APP SDK poměrně závažný důvod, kterým je uvedení procesorů „Fusion“ APU. Ty jsou totiž v nové verzi SDK také podporovány. AMD APP SDK používá high-level programovací jazyk dle standardu OpenCL a nová verze SDK (2.3) kromě jiného přidává i prvotní podporu („Preview Feature“) pro x86-kompatibilní procesory, jak definuje Khronos stojící za standardem OpenCL. Vylepšení doznal i APP Profiler 2.1 a APP KernelAnalyzer 1.7, který mimo jiné přidává podporu pro Radeony HD 6000.

Jinak to přejmenovávání na AMD APP SDK bude také ještě chvilku trvat, soubory totiž stále nesou názvy jako „ati-stream-sdk…“. V lednových Catalystech 11.1 je také OpenCL driver standardně přibalen, k mání je extra i verze bez něj (dříve to bylo naopak, verze s OpenCL byla jakoby „navíc“).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD pokračuje v přejmenovávání ATI Stream na AMD APP

Žádné komentáře.