Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD pracuje na open-source podpoře GPU Fiji, hned to ale nebude

Fedora ma rolling kernel, takze tam nebude problem. Driv nebo pozdeji se tam 4.3 objevi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> není příliš velký průnik skupiny uživatelů Linuxu a těch, kteří chtějí „megabrutální“ 3D výkon na hry, tohle je spíše doména Windows světa

Tak jasně bych to neviděl. Pokud má člověk dual boot, tak dává velký smysl koupit si výkonnou AMD kartu. Pod Linuxem s nimi nejsou žádné problémy s open source ovladači (narozdíl od Nvidie, která je s nouveau nepoužitelná), člověk neřeší případné komplikace s uzavřeným driverem, výkon mají na starší/indie hry slušný a pod Windows můžete hrát AAA hry na max detaily. Takže právě u této skupiny lidí nastává problém, pokud podpora nejnovějších karet není brzy dostupná po vydání.

Osobně jsem si právě s podobným přístupem před rokem a něco koupil Radeon, a jsem velmi spokojenej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Malo lidi si pod linuxem stezuje, kdyz nema k dispozici maximalni graficky vykon, ale pokud ta karta pod linuxem nebezi vubec, je to problem.

PS: nVidie s nouveau pouzivat jde, ale je to za trest. Co ATI koupilo AMD, kupuju uz jenom AMD grafiky, i kdyz jedna nVidia mi tu jeste dojizdi. Je pravda, ze kdybych nasadil uzavreny nVidia driver, tak bych mel vetsi vykon nez ma ta AMD grafika s otevrenymi, ale jenom nez by to spadlo, a za ty problemy mi to nestoji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O jakych padech s binarnim ovladacem u nvidie pisete?

Nerikam ze treba nejsou..., ale pouzivam nekolik let celou radu gpu nvidie, od notebookovych NVS3100M, pres GT320, 240, 250, 450, 460, 560Ti, 570 az po 580, vzdy pouze a jedine s binarnim ovladacem, kvuli 3D vykonu.
Nikdy mi zatim binarni ovladace nespadly, a to jedou casto v 24/7 rezimu.

Naopak s AMD jsem mel vzdy a jen trable, bohuzel.
Neskutecne se tesim, az budou mit nekdy v budoucnu normalne fungujici 3D drivery.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Bohužial nebudú, to by na tom muselo pracovať viac ľudí ako tí traja čo na tom sú.
Presne tohoto som sa obával, ovládače pre tieto karty prídu s oneskorením, ďakujem neprosím.
Toto je jeden z dôvodov prečo AMD a linux nejdú veľmi k sebe

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U nvidie pred par lety taky byly snad jen 2 unixovi vyvojari - Aaron Plattner, ktery moderuje (nevim jak ted, ale driv urcite) jejich unix/linux forum, jeste s jednim.
Nevim v cem je zakopany pes, pac nvidia mela ty drivery spolehlivejsi temer vzdy, neni to jen otazka poslednich let... 2-3 vyvojari navic firmu nemuzou polozit.
Na druhou stranu je fakt, ze zastoupeni produktu nvidie v supercomputingu je oproti ATi na uplne jine urovni - a to je zrejme taky zdroj prijmu jak hrom a duvod mit ovladace stabilni. V supercomputingu se na Windows moc nehraje...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U AMD teď na opensource ovladači pracuje slušné množství lidí, další nabírají, a ještě hodlají převelet většinu lidí z catalystu, aspoň podle jejich vyjádření. Rozdíl je v tom, že je tam velký technický dluh z minulých let, a také nepracují jen na driveru ale na celé infrastruktuře (Mesa, libdrm atd). Což dá mnohem více práce.

Důvod, proč u Nvidie je potřeba na udržování Linuxu méně lidí, je, že mají dobře navrženou architekturu a 95% driveru je společného skrz všechny operační systému. AMD vyvíjelo zcela odlišné drivery a tak to dopadlo. Ale aspoň je poslední dobou vidět silná snaha s tím něco udělat - a zvolili si tu pomalejší, složitější, ale správnější cestu OSS driveru sdílející systémovou infrastrukturu, za což mají ode mě velký palec nahoru. Bohužel za správná rozhodnutí se těžce platí, takže ještě to potrvá, než budou mít výkonově konkurenceschopný driver na Linuxu. Teď jenom záleží, jestli je za správná rozhodnutí lidi podrží, nebo pohřbí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

+1

Jenom bych doplnil, že jsem s binárními drivery AMD v Debianu neměl nikdy problém a když mě přestalo bavit to instalovat ručně, tak jsem přešel na balíčky (téhož driveru) z repositáře. Tam je to už naprosto bez problému (jen nejsou k disposici nové verze tak brzo, jako u stažení z webu, což stejně u 3 roky staré GK nehraje tak velkou roli, jako u novinky).

Takže hraju hry primárně v Linuxu a když něco není (nebo třeba je ale jen 32b - což se týká hlavně steam klienta), tak reboot do W.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rad bych se od autora dozvedel jestli Fury podporuje vypocty v DP a jestli ano tak na 100% vykon nebo nejak oriznute? dekuji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/clanek/fiji-technologie-pro-usporu-energie

(žádné GPU nepodporuje FP64 v plné rychlosti)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1:16 to je zhruba 500GFlop FP64, no to je na pulceste mezi dobrym a nvi^Wnepouzitelnym. Sice to neschvaluji, ale chapu, kdyz nemaji novy vyrobni proces, museli vydyndat prostor na kremiku, kde to jen slo....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.