Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD pravděpodobně zvažuje odchod Athlonů 64

hip hip, cim drive na trhu tim drive klesne cena a zas nam zacne cenova valka amdXintel. skoda ze intel se mi zda nejak opozdenej s tema dualama, hlavne kvuli deska. no a kdy asi i k nam do cech dorazi kamion dvoujaderniku? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy k nam dorazi netusim ani me to nezajima.. 2 jadrove cpu jsou totiz zase jen komercni tah jak z lidi tahat penize.. Jejich prakticke vyuziti pro bezneho uzivatele je temer nulove.. A asi i jeste dlouho bude.No holt ale budou drazsi,a to preci jde..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BlaBla: Dneska je sice jejich přínos minimální, ale ten článek není o "dneska" ;-) Athlony X2 ještě na trhu nejsou, a řekl bych že i když budou tak minimálně do podzimu, spíš ale do konce roku si je budou kupovat nadšenci co nevědí co s penězi. Běžní smrtelníci o nich začnou přemýšlet někdy během příštího roku, kdy už jejich využití bude větší než dnes. Tolik můj názor a mé spekulace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BlaBla: to bych nerekl, a udany clanek je pekny blabol cloveka, ktery v zivote nic nenaprogramoval. Nicmene souhlasim, ze hodne lidi to nevyuzije na 100%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw, bude u dvojjadernych CPU mit Cool&Quiet takovou vlastnost, ze pri malem vyuzit bude treba vypinat jedno jadro ? Asi ne ,ze ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itokar: Nejdřív napíšeš, že je článek blábol. Kdyby jsi ho ale četl, nepoložil by jsi otázku o vypínání jader. Nojo no.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, dělal někdo z vás co tady řvete, jak jsou dual CPU k ničemu někdy na víceprocesorovém PC? Mně osobně vyhubení A64 prakticky nevadí, čím dřív budou dualcore a čím víc jich bude, tím líp, aspoň to bude levnější. Aplikace, u kterých mi nejvíc vadí mizerný výkon procesoru (jako je renderování nebo enkódování) jsou docela dobře paralelizovatelné, že na tom nejede háááflajf dvakrát rychleji je mi po pravdě u pr..ně jedno. I kdyby nakrásně ne, nechat virtualdubu sežrat kompletně jedno jádro a normálně pracovat s náročným softem na druhém má prostě něco do sebe. A i při stoprovytížení jednoho jádra to má normální odezvu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice mi připadá, že plány měněj u AMD jak ponožky, ale na druhou stranu to má něco do sebe. Na práci se dualcore bude hodit a na single threaded aplikace vyžadující rychlost, bude vhodné FXko (a zbytek bude zlevňovat, případně (hádám) migrovat do Sempronů jako entry-level procáky). Jednojádrový Athlony 64 už se tam pak moc nehodí a přestanou mít velmi rychle v mainstreamu význam (bohatě postačí dostupnost stávajících modelů až po 4000+).
Oni se totiž Athlony 64 X2 budou vlastně tvářit jako že mají HyperThreading a tak trochu se budou chovat jako Pentium 4, který se vlastně dotěď používalo celkem hodně (i když tam je ten HyperThreading taky trošku složitější, nelze to úplně přesně přirovnat ke dvěma procesorům).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: NE!!! Athlony X2 se budou tvářit jako normální dvouprocesorová mašina, v žádném případě se nebudou chovat jako Pentium 4 s HT! HyperThreading je pouze možnost využití nevyužité části CPU pro další thread, který ale musí využívat zase jenom tuto nevyužitou část a zbytek sdílet, což v některých případech může způsobit i zpomalení. To se u dvou CPU stát nemůže, protože tam má narozdíl od HT každý thread k dispozici celý procesor včetně vlastní cache.

HT je v praxi skoro k ničemu (na čemž má svůj podíl MS), ačkoli uznávám, že myšlenka je dobrá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re: MAGIC
na tom ze HT je v praxi skoro k nicomu nema ini tak zasluhu MS, ale samotny Intel. Ty po spravcovy uloh v OS nemozes ziadat, aby vedel, ktore casti CPU su nevyuzite a uz vobec nie, aby vedel, ktore casti CPU budu za potreby k vykonaniu daneho kodu. O nejaky soft sa mal postarat Intel, lenze ty asi zistili ze soft co by si st ym v pohode poradil by zobral viac ako by priniesol a preto teraz HT niekdy narobi viac skody ako osohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD: Presne tak.

HT je jenom neschopnost Intelu udelat rozumne provadeni instrukci mimo poradi. Pak se tomu da pekne jmeno a proda se to za drahe penize. (Hyper Trading :)

A proc nema AMD HT? Protoze ma lepsi architekturu CPU a lepsi optimalizace - a to je proste fakt, podivejte se na rozdil frekvenci Intel x AMD.

Na HT stroji nejde rozumne provozovat spousta veci, ktere bezi na pozadi, protoze to brzdi druhy virtualni procesor, nejvic to jde videt na vecech typu Seti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veronika: No jo, SETI! Predpokladam, ze na dvoujadrovem CPU si ho budu moct pustit 2x :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ej, rozhdoně jsem nechtěl přirovnat co se týče způsobu práce s procesorem HyperThreading a DualCore. Tím jsem chtěl jen říct, že stejně, jako se HT tváří ve Windowsech jako 2 CPU, se bude X2 (DC) taky tvářit jako 2 CPU. A samozřejmě se DC tak skutečně bude (narozdíl od HT) i chovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker, X2 su uz v predaji, http://www.eet.com/news/latest/showArticle.jhtml;jsessionid=TPAMZMBYCKGY...

"As for competitor AMD, it's planning two upcoming lines of low-power, dual-core mobile processors. The company has also begun shipping dual-core versions of its Opteron server processor and dual-core desktop Athlon 64 X2 parts."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MAGIC: X2 ma zapnuty bit, ktory indikuje Hyper Threading, takze k tomu smerovala WIFTova poznamka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD: Ale samozřejmě, s tím souhlasím. Také jsem nenapsal, že by byl MS hlavním viníkem. Nicméně nevěřím tomu, že by přidělování threadů nešlo vyřešit rozumněji.

WIFT: OK. Právě v tom, že se HT tváří jako dva plnohodnotné procesory a OS se s ním tak snaží pracovat, vidím chybu MS. PS: X2 se tak nebude tvářit, on takový bude. :)

mrk: Jaký bit? Můžete sem hodit nějaké podrobnosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Magic: V Linuxu se to resi tak, ze se detekuje "konfigurace" procesoru (kde je HT a kde neni) a procesy, ktere maji nizkou prioritu (nice) se spousti az je volny cely procesor, ne jen jedna linka. Tim se dosahuje toho, ze nice procesy nebrzdi procesor. MS to AFAIK neumi.
Cele je to ale o nevyhodach HT - na server je to dobre, ale na stanici je to k nicemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.