Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD před vydáním zrychlila Radeon RX 5600 XT

To musí být recenzenti blahem bez sebe :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak flashnutí BIOSu je práce na jednotky minut, spíš desítky vteřin.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nehlede na to, ze dolazovani biosu u jeste nevydanych produktu na posledni chvili neni nic nijak vyjimecneho. Obycejny koncak nic flashovat muset nebude a recenzent s necim takovy snad nemuze mit zadny problem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

On tím asi nemyslel, že měli něco otestované a teď to musí přetestovat. To bych byl fakt nadšenej, pár dní práce v trapu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, myslel jsem na ty, kteří už měli recenze hotové (pokud takoví byli). Pro zákazníky je to samozřejmě čistý přínos.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je hezké vidět, že tato karta *MĚLA* slušný OC potenciál, který už mít *nebude* a o5 pojede jako RX590 až na dřeň...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

O co zákazník přichází? Co měl jako sázku do loterie (byť s velmi pravděpodobnou výhrou) má nyní jisté a další potenciál stále zbývá. Stále jde o takt 300 MHz pod tím, co má nejvýkonnější referenční karta s Navi 10.

Pokud se opravdu najde někdo, kdo vidí výhru v tom, když si za stejnou cenu může koupit pomalejší kartu, tak mu nic nebrání si jí podtaktovat nebo naflashovat původní BIOS.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přicházíš o zážitky a radost ze zkoumání. Vždycky budu raději, když zjistím, že jsem za své peníze (v rámci kterých jsem akceptoval poměr cena/výkon) získal víc (ó jak já miloval svůj E2140 - 1,6@3,2), než když sice získám co jsem chtěl a raději půjdu dolů, aby to mělo rozumné provozní vlastnosti...

Jinak samozřejmě to chápu jako dobrý AMD fórek - nalíčit past (vypustit předem info), vyčkat na cíl (reakci konkurence) a vystřelit (reagovat). Jako dobrý, ale upřímně... tohle to je cílený na nás. Na těch pár procent (možná dokonce i jen desetin), které to zajímá a vyhledávají si o tom informace. Na běžnýho zákazníka tohle nezabere, neb o tom ani vědět nebude. Číst si o tom nebude, srovnávací testy půjdou mimo něj (snad mimo YT) a dobrý prodavač - mu prodá přesně to, co bude v danou chvíli prodat potřebovat :)
Byl jsem vedoucí elektra a tak vím jak to chodí - a z obchodního hlediska je to tak správné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde preci i o recenze. Neco co jim vyslo s 5700/5700XT a nevyslo s 5500XT. Pokud v recenzich vyjde, ze karta ma lepsi pomer vykon/cena, tak dostane doporuceni na mnoha webech. Pokud by byla nemastna/neslana jako 5500XT, tak si AMD nepomuze. OC potencial je fajn, ale v v grafech celkoveho vykonu ani pomeru vykon/cena se neobjevi a rovnez vliv na doporuceni to ma mensi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Presne - AMD uz taky zjistilo, ze podstatne jsou ty prvni recenze. Podle toho si udela nazor cely svet. Jiste mohli by o mesic dva vydat lepsi BIOS a zvysit vykon, jenze ty dalsi recenze uz temer nikdo cist nebude.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

> Přicházíš o zážitky a radost ze zkoumání.

Tyhle "zazitky" me bavili kdyz jsem mel asi 15 let. Tedka kdyz si kupuju hardware, tak tyhle "zazitky" jsou hlavne a) potencialni ztrata zaruky a b) potencialni snizeni zivotnosti (i kdyz uznavam, ze vzhledem k moralni zivotnosti to nemusi byt podstatne).

> Vždycky budu raději, když zjistím, že jsem za své peníze (v rámci kterých jsem akceptoval poměr cena/výkon) získal víc

Ja jsem zase vzdycky rad, kdyz si koupim hardware o kterem vim ze jede na 100% svych moznosti, bez toho abych musel jeste neco extra delat. Ze za 20% spotreby navic muzu ziskat +5% vykonu me nechava chladnym.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Taky k tomu dochazim vekem ;)
Pokud ma neco potencial OC treba 20-30+% a nevyhori u toho pojistky, tak ma treba i cenu o tom uvazovat. Ty doby jsou ale pryc..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S věkem se každému mění preference...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty preference nemění věk, ale = už nebydlím u maminky a živím se sám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

..i vek ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, doby kdy jsem musel taktovat celerona 266 na 350 aby se mi nesekal film v divx jsou uz pryc. A zvysit taktovanim grafiky fps o 5 aby mezitim spotreba vzrostla o 20 to uz fakt ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doba procaku 2600/2700k a 6300/8300, kde si clovek polepsil o 30% je pryc..
Ja mam treba obyc OC u CPU o 10%, ale vlastne jen proto, abych mel lepsi pocit, ze mi zbytecne nezahali :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto tesat do kamene. Koupim si grafiku, usetrim napr. 1000,- s tim ze ji dotahnu vykonove na tu s vyssi cenou. Tak a ted, kolik casu mi to zabralo? Bude to urcite stabilni? A nakonec... nakolik si vazim sveho volneho casu. No a pak kdyz clovek zapocita ten cas, zjisti ze mu ta gafika napr. vysla jeste o 2000,- draz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Přicházíš o zážitky a radost ze zkoumání.“

Jak jsem psal, nic uživateli nebrání flashnout původní BIOS s nižšími takty a laborovat, pokud ho to baví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očekával bych odpověď : "Jasně, otestujeme to s oběma BIOSy včetně OC"...S tímto přístupem si už radši Součku taky najdi jinej job, pokud něco umíš...
Jak jsem psal níže : 5) Ano, ale dovolím si taky tvrdit, že před těmi 22 lety byli ti redaktoři (jak kteří - jasně) prostě šikovnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu by ten test byl?
Mně to přijde jako naprosto zbytečná práce.
Jednak ten BIOS reálné karty mít nebudou a jednak se dá tipnout, že bude dosahovat o něco nižších frekvencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem jako aktuální redaktor, řekni mi :
Nebylo by marketingově pro AMD zajímavější nechat tu kartu tak jak byla, tedy levnější a s výkonem něco pod 2060 s tím, že by spřátelenému webu (nemusíme rozebírat, i v ČR jeden je) dala najevo, ať to zkusí přetaktovat? Nebyl by větší Halóóóó efekt? Nebouchalo by se šáňo mnohem více a recenzenti by nepěli ódy na radost? ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„Nebylo by marketingově pro AMD zajímavější nechat tu kartu tak jak byla, tedy levnější a s výkonem“

Jak levnější? S cenou se nic neděje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bože redaktorskej...
Nedocitoval jsi základ věty : "Nebylo by marketingově pro AMD zajímavější nechat tu kartu tak jak byla, tedy levnější a s výkonem něco pod 2060..."
Čímž je myšleno, že ta karta je levnější a o něco málo méně výkonná než právě 2060...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak ji může nechat tak jak byla, tedy levnější....
No nemůže ji nechat tak jak byla. Jedno si odporuje druhému. Jediné co udělala AMD, tak zvýšila výkon. S cenou nehýbala. Něco jiného by bylo, kdyby ji zlevnila a přitom by ponechala nižší výkon. Ovšem to by zase nebyla tak jak byla. Máš to synku trochu pomotané :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nemám. Nebo mi chceš říct, že ta karta s původním BIOSem (tedy samozřejmě včetně původního power limitu) nelze přetaktovat? Věřím tomu, že nepůjde přetaktovat *až tak dobře*. Nevěřím tomu, že nepůjde přetaktovat vůbec. Cena zůstává v obou případech stejná...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No mas :)
nejak ti porad nedochazi, ze mit v recenzich a out the box vyssi vykon na defaultu pri min. vyssi spotrebe, je podstatne lepsi, nez mit potencialni OC..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chápu. Nová doba... Já když si vzpomenu jak Rybka kdysi v Levelu...nebo ještě Score řezal Athlona a překlenoval můstky vodivou pastou... Jiná doba no... Lajzl by si dneska vůbec někdo z dnešních slavných redaktorů něco podobného? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to dělali?
1. Přinos dnes 5 %, tenkrát to bylo víc jak 30 % výkonu, prostě jinel level
2. Znehodnotit pujcenou kartu za 10 tk? Ty to zaplatíš? Co takhle v recenzích znehodnotit rovnou 5 karet?
3. Zas tolik času na hraní si s tím není. Máš ji zapujcenou třeba jen na tyden
4. Kartu bude testovat i jiný, je to putovní pohár (tak jak ostatní hw).
5. Dneska je to mnohem složitější kus křemíku než před 22 lety.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2) A kolik myslíš, že v tý době stál ten Athlon (kór v přepočtu na běžnou mzdu)?
3-4) Putovní poháry byly i kdysi, jen ty zajímavé věci se za prostě koupily. To jde nepochybně i dnes. Když se to nepovede, bohužel - když se to povede dá se prodat, nebo si nechat.
5) Ano, ale dovolím si taky tvrdit, že před těmi 22 lety byli ti redaktoři (jak kteří - jasně) prostě šikovnější. Byla to doba takového pravého Deep In IT. I tady byl machr (nejen) přes PWS a bylo ho radost číst. A že měl chování "řeznického psa"? Okolo HW znám pár *velmi* schopných lidí a každý je tak nějak "svůj" (klidně řeknu "prdlej"). Tak se mu měla zakázat účast v diskuzi a bylo by. I ten Rybka zásadně nevstupuje do diskuzí pod svými články a dobře dělá.
Opisování zahraničních webů a tiskových zpráv, případně vrchol dnešní doby - strčit do kompu kartu nebo CPU, spustit benchmark a hodit to do excelu fakt zvládne každý. Jenom ti, co nikdy nic jiného nedělali si myslí cosi o odbornosti tohoto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak před 20 lety byla jiná doba. počítače byly otázka profesionální sféry nebo snobárny pro domácí použití. Dnes má počítač de facto každý, ať v podobě PC, či jiného zařízení, i hodinky jsou dnes slušný počítač.

Počítače se staly spotřebním zbožím za pár peněz, nemá cenu se tím zabývat, člověk si koupí cca co mu vyhovuje a nemíní se v tom jakkoli rýpat, to dělá jen minimum lidí, nadšenců, běžní uživatelé to chtějí používat, jak to funguje, nebo že by to mohlo být výkonnější je nezajímá, chtějí aby jim to běželo a když to běží, tak víc nepotřebují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to áno, za pc s Intel Pentium II 266 MHz , 1x 1.5 G hdd + 9G scsi disk + radič, ATI 3D RAGE PRO PCI - 4 MB , karta pre digitálny strih videa Fast DV Master + tlačiareň....som zacvakal v r. 1997 350 K korún...dosť masaker...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy byl ten přínos fakt velký, nějaký Duron s odemčenou L2 cache tu myslím mám :)

Jde o to, že u dnešních CPU takové věci často nejsou úplně dost dobře možn, u AXP se navíc nemuselo nic řezat. Některé deaktivované části čipu se řežou laserem, takže není šance je zapnout.

Ten problém je pro mě hlavně časový, mám prostě málo času, dále pokud je to HW od nějakého dodavatele, tak ho typicky nemůžu jen tak zničit, protože bude putovat někam dále a není to moje. Kdybych měl neomezené finance, tak why not.

Ve frontě toho mám relativně dost, tak se snad k něčemu vtipnému časem dostanu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, protože většina lidí netaktuje a taktovací potenciál nevyužijí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jabba:
Ona je stejně zamčená v biosu, až někdo flashne a přetaktuje, tak by mohla dohnat RX5700.
Záleží jak to bude brzdit propustnost pamětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD to zjavne robí dobre

1.Včera 1. raz v histórii prekročila 50 USD/úcastina
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

2.Nabrala nových managerov, vrátane jedného od Intelu resp. urobili interné povýšenia

https://www.amd.com/en/press-releases/2020-01-16-amd-strengthens-senior-...

https://finance.yahoo.com/news/amd-poaches-intel-executive-spearhead-173...

https://finance.yahoo.com/news/amd-strengthens-senior-leadership-team-21...

3..Lisa bola v TV(internej)
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6gTrhD81jkk

4. pomohla TSMC k ultra obratu

https://finance.yahoo.com/news/tsmcs-strong-earnings-emphasizes-semicond...

5. A to ešte viac ako 7 dní pred ohlásením ekonomických výsledkov za kvartál, lebo v AMD je zvykom dávať pozitívne správy menejnako 7 dní pred ohlásením zlých výsledkov a zlé správy menej ako 7 dní pred mimoriadne dobrými výsledkami

Jan 27, 2020, 3 PM EST
https://finance.yahoo.com/calendar/earnings?symbol=AMD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je proste totalni bomba. Presne rok od vydani RTX 2060 vydala AMD kartu, ktera je nejen stejne vykona, ale jeste ke vsemu o celych 20 dolaru levnejsi. No tyyyy brdo! :-D :-D :-D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Porad lepsi, nez kdyby ji nevydala. Takhle si muzes treba koupit levnejsi 2060 ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč koupit levnější 2060. Já chci Radeon. Nějaká Nvidie je mi u prdele.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to byla odpoved Redmarxovy, ne tobe ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx počká

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Počká zas tak 10 let a pak tu 2060 koupí jako super výhodný kup!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vždycky je to o úhlu pohledu .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdyby nic nevydali, tak může mít NVIDIA víc peněz na nové skvělé produkty, AMD jim doslova ukusuje chléb od úst :(

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jenom doufam, ze ji AMD nevydala jen proto, aby mela finance na dokonceni Navi20. ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak uvidíme po oznámení finančných výsledkov...ale všetko nasvedčuje tomu, že AMD je teraz v takej kondícii, že môže plne pokryť grafický trh konkurenčným produktmi, ba dokonca by mohli poškuľovať po trhu mobilmom...myslím ARM+RDNA...vlastne niečo čo už raz mali "Imageon" (v 2009 predané qualcomm-u)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO podle tech ruznych stripku z internetu, tohle prijde spis az s RDNA2 druha pule 2020-2021. Tahle 7nm 'Navi' generace karet se zda porad jeste "preklenovaci" reseni, ktere aspon NV vicemene dotahlo a pokrylo aspon vetsi cast trhu, nez byl Polaris (Vega byla spis do poctu). AMD ale porad nema vyresenou nabidku v segmentu 200-280$ (NV 1660, 1660S) a pak 400$+ a zatim ani nic na jeji pokryti, vyjma prichodu RDNA2, neohlasila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by AMD nic nevydala, bude 6GB GeForce RTX 2060 stát stále $349. Nvidia sice zlevnila, ale stále ne dost na to, aby měl její produkt lepší poměr cena / výkon. To by musela zlevnit o více než 20 %.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Fakt bude ta 5600 takový drtič? A co zapnuté RTX, jaký tam bude mít ta Radeonka výkon?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stejny, jako kdyz ho zapnou na tobe..
Ty jsi otravne hloupy troll.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

5600xt bude drtic iba v tvojej hlave. Pre zakaznikov to bude karta so slusnym vykonom za rozumnu cenu.

Kde rocna 2060 bola draha a zo dna na den si nvidia odtrhne zo zisku 50$ len tak, aby to pochybne rtx s mizivym vykonom na tejto karte mohla presadit aj u o 50$ skromnejsich Jiricku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi na tom je, ze tohle si opravdu rekne naprosta vetsina hracu a tech 20 dolaru si radeji priplati, aby meli RT, ikdyz realne vime, ze je to v RTX2060 uplne na hovno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Znám přesně 26 lidí v mém okolí kteří mají karty RTX bud 2060 nebo 2070 a když se jich zeptám jestli používají RT (ray-tracing) tak odpoví všichni stejně NE. Otestovali to ano ale nepoužívají.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD proste zaspala dobu. Mam to se znamymi podobne, proste lidi chteji RTX kartu, aby to mohli otestovat. AMD, ktera RTX nema, by musela dat mnohem vetsi slevu, aby ty lidi zacali premyslet nad tim, jestli si opravdu chteji priplacet na test.
A o tom cele AMD je.
U procesoru je rozdil v cenach velky, jsou to i tisice korun a kazdy se zamysli nad tim, jestli mu ten priplatek za Intel stoji, kdyz navic jeste kazdy slysi, ze AMD ma 7nm a Intel jen 14nm. U grafik se zminuje jedine RTX a pokud je rozdil cen do 5 kila, tak si kazdy radeji koupi tu NVidii a treba usetri na chladici.
Pokud chce byt AMD v grafikach brano vazne jako v procesorech, musi prijit i zde s lepsi nabidkou.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Aspon vidis co dela to spravne "PR" ;)
AMD je v grafikach pozadu dlouhodobe..ono je dore uz jen to, ze aspon zatim dotahla hlavni nabidku NV. Zbytek se uvidi letos/pristi rok. AMD nepotrebuje byt podstatne lepsi, staci, kdyz nebude tolik pozadu jako driv, protoze ma zase treba vyhodu v parovani CPU+GPU, jak mile ma srovnatelnou nabidku...neco co NV nema a uz ani mit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ten nesmysl s parovanim CPU a GPU, jakoze se k AMD RyZen vic hodi AMD Radeon, obcas funguje, uz jsem to nekolikrat BFU vysvetloval, ze je to kravina a ze si i ted, kdyz maji v PC RyZen mohou normalne koupit GeForce. V tomhle ma NVidia nevyhodu, jenze AMD potrebuje oslovit vic nez jen timhle, pokud chce byt vaznou konkurenci i v grafikach.
Obavam se, ze to ale jen tak nebude. Uvidime letos, jestli NVidia zase v RTX 3000 odskoci, tak to bude konecna zase na nekolik pristich let.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

" ten nesmysl s parovanim CPU a GPU,"
.. to si nesmis do toho ale dosadit to, co v tom neni napsano ;)
Ja to nemysim z pohledu uzivatele, co si ma koupit, ale z pohledu firmy ktera to prodava. AMD by byla hloupa, kdyby tohle nevyuzila, hlavne v oblasti notebooku, kde to muze nabizet jako "combo" reseni pro OEM. To stejne by mohla obcas nabizet i jako nejake "promo" akce v desktopu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, pro notasy to bejt vyhoda muze, pokud se AMD podari zlepsit sve postaveni na ukor Intelu, potom tam, kde bude APU, nepotrebuje vyrobce notasu oslovovat NVidii s diskretni grafikou, podobne jako je to ted u Intelu a levnejsich notasu, kde to nema slouzit na hry.

Druha jeste vetsi vyhoda je to u konzoli, Sony, MS ani Nintendo nemaji zajem to skladat sami a teda budou i do budoucna pravdepodobne oslovovat jednoho dodavatele a NVidia s pouze ARM procesorem nizsiho vykonu zde proste ztraci.

Naopak v desktopu postaveni NVidie ohrozit nemuze, dokud se na ne nedokaze vykonove dotahnout a to zatim nedokaze a zatim nic nenasvedcuje, ze to nekdy dokaze. Nicmene marketingove "k AMD procesoru patri AMD grafika" to nejake procento prodeju muze hodit, ikdyz je to blbost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce toho "parovani v desktopu". Samo, principielne si myslet ze je lepsi AMD k AMD bez toho, aby to nekdo nameril, ze je/bude to lepsi je hloupost. Pokud by ale treba uvedla obcas neco jako boundle placnu r5 3600(X) + 5700(X) a byla na tom treba 50$ sleva...ja bych se jako zakaznik urcite nebranil :))
Nicmene uvidime, v retailu v CPU slevy nabizet nepotrebuji, ty se prodavaji sami a karty se uvidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeptej se jich, jestli zkouseli Quake 2 RTX. Podle me asi nejvic fascinujici RT zalezitost. Pokud maj alespon 2070 jako ja v praci (doma mam 1060) a nebude jim vadit, ze framerate obcas pada nekam ke 40 fps a nevadi jim, ze je to stara hra, tak at to zkusej. Nasviceni je fakt next gen. Po dohrani dema sem musel koupit celej Quake 2 a projit to cely. V urcitych momentech kdy se to hezky sejde (nekde neco bouchne, vrha to korektni area shadows a indirect light a cely to vidim v odrazu hlavne na brokovnici) je to proste wow. Ma to ale i svoji nevyhodu. Kdyz neco hraju doma a vydim treba mizejici SSR tak to o DOST vic vnimam.

Edit: DF o Quake 2 RTX https://www.youtube.com/watch?v=CnYtathGvdw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K těmto lidem se řadím, RTX 2070 jsem koupil prakticky 3 dny po uvedení na Český trh s tím, že jsem za ní dal stejné peníze, které mi vrátili z 3. reklamace 1070Ti .. Tehdá to bylo worth it, o trošilinku vyšší výkon za stejné peníze tak proč ne. Co se týče RT, vyzkoušel jsem, je to super, ale raději budu mít vyšší FPS než miliardu odlesků s 35 FPS .. Nemyslím si, že by real time RT měl v dnešní době nějaký velký význam. Dneska už bych se na nějaký RT vykašlal a koupil bych asi AMD, kdyby mi NV nezpřístupnila freesync na jejich kartách tak jsem předtím reálně uvažoval, že bych tu RTX 2070 prodal a koupil 5700 XT právě kvůli FC a featurkám, které AMD má. Je to cenově daleko výhodnější a dneska ačkoliv mám NV GPU tak doporučuji všem známým AMD, protože prostě v mainstreamu cenově vede i v GPU .. o CPU divizi se není ani o čem bavi, tam Intel kupujou už jen opravdoví ,,INTELigenti"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

'' A co zapnuté RTX, jaký tam bude mít ta Radeonka výkon? ''

nepsals tu nahodou zrovna ty ze je rtx 2060 slaba na 1440p i na rtx? kdyz je na ni rtx nepouzitelny, tak to snad neni zadna vyhoda proti radeonu, ne? ale je mi to jasny, kam vitr tam plast.. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt jsem nic takového nepsal. Pokud píšu tak že 2070S je ideální karta na FHD.

A jelikož víme že osobně mívám extrémní požadavky které snad kromě mě nikdo na světě mít nemůže, tak je logické že 2060 je pro leckoho luxusní kartou na 1440p a to dokonce s RTX. I stará GTX1080 mi RotTR dávala s RTX na 30+ FPS, což je něco co leckomu stačí, konzolisté obvykle nemívají více. Na takový herní zážitek bude 2060 ok.

Pořád tu nepadlo jaký ta radeonka bude mít RT výkon, asi je to otázka kterou nikdo moc nechce zodpovídat. Poku 5600 bude na stejné úrovni jako 2060 tak ta 2060 i přes 20 dolarů vyšší cenu bude jasnou volbou. Lepší endcodér, DLSS, RT... člověku stačí vynechat 4 pivka nebo místo jednoho obědu v restauraci půjde do fast foodu, za ty 2-3-4 roky co mu ta karta bude sloužit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„je logické že 2060 je pro leckoho luxusní kartou na 1440p a to dokonce s RTX“

Onen „leckdo“ asi taky nebude zrovna řadový uživatel (cituji z této diskuze):

„Znám přesně 26 lidí v mém okolí kteří mají karty RTX bud 2060 nebo 2070 a když se jich zeptám jestli používají RT (ray-tracing) tak odpoví všichni stejně NE. Otestovali to ano ale nepoužívají.“

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proboha co ty seš za trolla? RTX2060 je dobrá tak na Full HD hraní a to BEZ RT. Možná nějaké jednodušší hry ti s RT ve full HD dá na 30 fps, ale 30 fps je na dnešní poměry naprosto tragické. A je mi jedno, co mají nebo nemají konzolisti.

Abys mě lépe pochopil, já sám mám RTX 2060, a na moje občasné full HD hraníčko je super a jsem s ní spokojený. Ale nikdy jsem na tom to RT nezapínal. Prostě vím, že to nemá cenu a u téhle karty je úplně zbytečné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každá liška chválí svůj ohon. Na FullHD bez RT ti stačí i 1660 S, která stojí cca 6k kč narozdíl od 10-12k za 2060 Super. To už můžu rovnou koupit 5700XT za cenu té 2060 Super a budu mít vyšší výkon bez RT. Mimo to, že mám RTX 2070 (cca výkon té 2060 Super) a s RT jsou hry takřka nehratelné, protože FPS padají na max detaily s RT na 30 FPS jak píšeš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tonoucí se stébla chytá, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude. RTX 2060 se dala u nás už v prosinci koupit za nějakých 8600. Teda zhruba 305 dolarů. Už o prázdninách se prodávaly i pod devíti tisíci.

Takže ne, ani kdyby AMD nic nevydalo, GeForce RTX 2060 by nestála stále deset tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adame... je preci rozdil, jestli ti spadne "fakticke" MSRP, coz udelala NV, tim, ze slevnila jejich FE model a je rozdil, kdyz se hybou ceny karet v ramci sezony a rekneme casove-moralniho zastaravani.
Kdyz tu byla diskuse, ze AMD slevnovala nektere modely Vegy kompenzaci vyrobcum, tak jsi to nejak nechtel prijmout a horem dolem jsi se snazil dokazat, ze to neni pravda. Intel slevni svoji FE edici, a vlastne se nic nestalo..
Mel by jsi byt konzistentnejsi v nazorech ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co...? :-O

U Vegy byl problém s tím, že šlo o akci na jeden model v několika e-shopech a bylo to u limitovaného počtu kusů, přičemž samotné AMD vyvracelo, že jde o snížení MSRP (ale no-x to prezentoval jako oficiální price drop). Hádali jsme se o tom, že nejde o snížení doporučené ceny, ne o tom, kolik ty karty stojí v těch e-shopech stojí, to nikdo nerozporoval.

Jirka napsal, že by bez AMD GeForce RTX 2060 stále stála 349 dolarů, nikoliv to, že by její doporučená cena byla stále 349 dolarů nebo že by její oficiální cena byla 349 dolarů.

Takže když někdo zlevní jeden model u produktu AMD v co já vím deseti e-shopech po celém světě, tak je to že „AMD snížilo ceny“, ale když se několik měsíců prodává několik modelů karet napříč všemi e-shopy za výrazně nižší cenu, než byla zaváděcí, tak je to "RTX 2060 stojí stále 349 dolarů".

A já jsem ten, kdo má být konzistentnější. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja si tu diskusi schvalne najdu az budu mit dneska vic casu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC je drahá, GF zoufalá a nevytížená, chtělo by to taky něco se 192bit sběrnicí i na 14 nm. Ale levného - stačí 3GB nejlevnějších GDDR5 na nízké frekvenci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

192bit? Já nevím, není to tak dávno jak AMD fanoušci vyřvávali jak je NV v háji když dělá karty s 256bit sběrnicemi a 512 je ukázka technické vyspělosti a další podobné výkřiky do tmy. AMD fans musí mít těžké spaní.... 192bit... 6GB VRAM .... chudáci, taková potupa

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„AMD fanoušci vyřvávali jak je NV v háji když dělá karty s 256bit sběrnicemi“

Něco takového čtu prvně. Zajímal by mě zdroj informace. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? Žádný nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SEASONIC 750W Focus Plus SSR-750FX, 80+ GOLD

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to jsem čekal :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři měsíce starý příspěvek z minulého roku je velmi relevantní. Sám RX 5700 XT používám jako daily driver doma a žádné problémy nemám, jediný problém, který jsem měl bylo to, že občas po zapnutí PC došlo k nastavení rozlišení 1680x1050 namísto 4K. Mám přes DP připojený Samsung U32H850. Dělo se mi to tuším s 19.12 driverem, předchozí i pozdější jsou úplně OK.

Neregistruju žádné potíže s FreeSyncem, black screeny či BSOD, it just works.

Nicméně domácí PC je chudák downgradované na R7 2700X s ASRock X370 Gaming K4 s lehce starším BIOSem 5.40 a koukám, že je i k dispozici verze s AGESA 1.0.0.4.

Pár lidem jsem i sestavil PC s RX 5700 nebo 5700 XT a taky je to v pohodě, ten vzorek je teda celkem malý, ale přišlo mi, že problémy byly hlavně krátce po vydání minulý rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A koukal jsi se na to video vůbec? protože maník se tam odvolává na problémy právě několik měsíců staré (je to vidět i u ukázky z vyhledávače a datumů těch přízpěvků) a odpověď AMD je ve stylu že většinu problémů by měly odstranit prosincové ovladače a že neustále zlepšují co mohou (co jiného taky čekat za odpověď že). Z toho videa nevyplývá nic co by potvrzovalo tvá tvrzení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jen na Diitu to frčí všem jak z praku ))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, a lidi, co mají tu smůlu, že koupí už naskladněné pomalejší karty z první vlny (přestože to mělo AMD tak dobře naplánované), si to holt budou muset flashnout sami, aby dostali výkon, který viděli v recenzích. :D

Ten článek na mě působí tak, jako by si AMD zase naplánovalo fintu, aby dostali Nvidii na lopatky. V reálu AMD novinářům na prezentaci vysvětluje, že má ta karta nízké takty, aby byla úsporná a efektivní, protože u tohoto modelu cílili na dobré provozní vlastnosti, že RX 5600 XT mají díky nízkým taktům mají velký OC headroom, ve všech materiálech to srovnávají s GTX 1660 Ti, tvrdí, že proti RTX 2060 je mířená RX 5700 a kdo chce vyšší výkon, je pro něj RX 5700. Přestože novináři v Q&A při té prezentaci zmiňují levné RTX 2060, AMD neřekne OK, dobrá, nemá cenu to zatloukat, máme připravené nové BIOSy, RX 5600 XT bude mít vyšší výkon, ale pošle jim pomalé karty a později i ovladače s tím, že mají začít testovat, někteří to skutečně udělají... a až den potom jim AMD pošle nový BIOS. :D

Tak já nevím, buď jsou v tom AMD fakt tak geniální, že plánované parametry karty zatloukají do poslední chvíle i před těmi novináři, kterým řekli, že už mají začít testovat, nebo si podobně jako u RX 5700/5700 XT na poslední chvíli něco rozmysleli, protože doufali, že Nvidia nebude nijak reagovat.

„S ohledem na fakt, jak nízké taky AMD novince nastavila a jaká zbývala rezerva i u původně avizovaných OC modelů, je vidět, že si AMD zkrátka nechala prostor pro případ, že se jí Nvidia podobně jako před vydáním Radeonů RX 5700 pokusí vzít vítr z plachet zvýhodněním vlastní nabídky.“

Ano, nějak tak to asi bude. V AMD si místo toho, aby ty karty rovnou dali levněji nebo s vyšším výkonem tak, aby na přebití čerstvé novinky AMD nestačilo u GeForce srazit cenu nejlevnějších modelů o pár doláčů, radši nechávají prostor (protože kdyby Nvidia neudělala nic, nemusí nic dělat ani AMD a může to zůstat tak, jak je to ohlášeno, že).

Když jsem z Nvidie dostal echo, že v reakci na RX 5600 XT budou zlevňovat RTX 2060, zaplesal jsem. Když jsem zjistil, že nová oficiální cena základních modelů je 8300 korun, tak jsem už jen zklamaně protáhl ksicht, protože už v té době se dala RTX 2060 pořídit za 8600. Zlevnění o tři stovky u karet za devět litrů je veškerá reakce na nový produkt konkurence. Fakt tvrdej konkurenční boj, asi jako mezi našimi mobilními operátory.

Áaa tak třeba AMD překvapí a ty karty ještě na poslední chvíli zlevní o třicet dolarů. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Adame Adame... přijde mi, že jako redaktor jste celkem afektovaný proti jedné značce :) Na jednom webu se tváříte, jakože ne, ale na jiných...

Zamyslete se - kam srážení cen AMD přivedlo? Celkem dopr... že? Tak proč by měli stejnou chybu dělat zas a znova? Cesta snižování cen zřejmě na zákazníky nefunguje, tak proč to neudělat trochu jinak. Mně přijde řešení AMD jako nejlepší, co mohlo udělat. Buď nVidia zareaguje a zvýšíme výkon a tak bude naše karta lepší a nebo nezareaguje a tak necháme vše tak jak je a recenzenti si všimnou, jaký OC potenciál máme a vychválí to. Případně budeme mít rezervu na něco jiného. Ať to dopadne tak či onak, AMD vždy vyhraje. A že Vám se toto jednání nelíbí, to už je vaše věc. Podle mě to prostě dělají velmi dobře. Vždy mají odpověď na cokoli, co nVidia udělá nebo nějaký plán B. Je to dost výrazná změna oproti situaci, kdy AMD nemělo nic a mně se to moc líbí. Moc se těším co vymyslí při vydávání velkých Navi.. to by také mohla být sranda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm... to mně se líbilo, když AMD u nové generace produktů vydaných rok po Nvidii na novějším výrobním procesu přinášelo za stejnou cenu lepší karty.

Teď už nabízí s ročním zpožděním v podstatě totéž, co nabízela Nvidia. a s velkou slávou to dají o pětistovku levněji.

Problém je, že kvůli této jejich lepší "strategii" se v posledních letech grafiky posouvají s každou generací jednu cenovou třídu výš. Nvidia uvede nové grafiky, AMD po roce odpoví konkurenčními produkty za v podstatě stejnou cenu, Nvidia po pár měsících vydá nové karty a ceny nasadí adekvátně tomu, co nabízí konkurence a zvedne je. Protože nemusí prodávat své grafiky pod cenou.

Kdysi byl lowend za dva a půl a highend za osmnáct. Teď je lowend za pět a highend za třicet. Nevidím důvod, proč by se mi mělo líbit, že AMD a Nvidia má teď na náš úkor větší zisky.

AMD vyhraje, a zákazník na to doplácí. Highendový Ampere bude s takovou za padesát klacků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ceny grafik jsou dneska celkem tragické, jenže...

Ten low end za 2500,- dnes v podstatě pokryjí integrované grafiky v APU a tudíž podlě mě tahle katgorie z minulých let prostě mizí a celé grafické odvětví (diskrétních karet) se posouvá a proto grafiky startují až na vyšších cenovkách.

To že AMD teď v podstatě "jen" dorovnává rok starou nabídku nVidie je celkem předvídatelné. Když si to vezmete z pohledu procesorů, první Zen sotva doháněl Intel, Zen+ se mu už dokázal vyrovnat a občas ho překonat. Zen 2 už je jiná liga. Pokud tedy jak procesorová, tak grafická divize začínaly v podstatě od nuly, je nutný určitý vývoj a evidentně to nejde nikde jen tak z nuly odpálit a vydat grafiku výkonem nad RTX2080 Ti s cenou 20 litrů. Ke všemu se u AMD projevila vyšší cena 7nm výroby, tak holt jsou grafiky dnes dražší. Pořád si ale nemyslím, že by na tom AMD vydělávalo více než nVidia. Možná to bude nejcitelnější právě u těch nejlevnějších grafik, kde cena už moc nelze stlačit, ale podle mě při vydání velkých Navi už se s cenou přeci jen bude moct lépe hýbat. Ano, pochybuji, že nám AMD dá hned kartu s výkonem RTX2080 Ti za 20 litrů.. to by byli hloupí, ale po krůčcích bude tlačit na nVidii, která bude zlevňovat a další produkt od AMD už bude zase levnější a tak to půjde furt dokola, dokud si dokáží konkurovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, AMD na tom nevydělává víc než Nvidia. Už od Keplera na všem, co udělali, vydělávají podstatně míň než Nvidia, přestože mají obdobné ceny. Na některých kartách s HBM museli i vysloveně prodělávat. A to je ten problém.

AMD nebude Nvidii tlačit do nižších cen. AMD bude sebe tlačit do cen vyšších. Právě proto, že chce vydělávat víc.

Ještě je možnost, že chtějí zopakovat strategii z procesorů... necháme konkurenci deset let spát, oni postupně zjistí, že nemusejí každý rok uvádět nové produkty, že jim stačí zrecyklovat ty staré, začnou šetřit na vývoji, zakrní, usnou na vavřínech, a my pak s velkou silou udeříme. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle černě bych to zase neviděl.... všechny karty co teď AMD vydalo jsou levnější a výkonnější než jejich ekvivalenty od nVidia, proti kterým AMD tyto karty postavilo. A v tomto trendu pokračuje. Ty ceny nejsou tak výrazně nižší jako kdysi, ale jsou aspoň o něco nižší.

Ty grafiky jsou dneska tak drahé, protože nVidia měla skoro monopol a ty ceny si za to říct mohla. Teď, když má konečně nějakou konkurenci, tak musí zlevňovat nebo vydávat rychlejší modely za stejné ceny. A je to jen díky AMD. AMD proti tomu vždy vydá levnější a výkonnější kartu. Ty ceny už klesat začaly a podle mě budou klesat dále. Jenže to nebude taková rána, že by ze dne na den najednou karty spadly o tisíce dolů, ale bude to delší cesta, kdy s každým novým produktem cena spadne o pár stovek v lepším případě o tisícovku. V High endu je ten potenciál, aby karty o tu nějakou tisícovku nebo dvě padaly s každou generací. To už si neodvážím odhadovat, jak to AMD pojme.

Samozřejmě, že budou chtít vydělat víc a nenastavěj o 10 tisíc kartu levněji oproti ekvivalentu od nVidia, ale ty karty budou levnější a to je hlavní. Doteď si nVidia mohla diktovat skoro cokoli za ty karty a podle toho to taky dnes vypadá.

Jistě jste si již všiml onoho neznámého Radeonu, který překonal přetaktovanou 2080 Ti v nějakým VR marku, který pro AMD nikdy nebyl výhodný, o nějakých 17%. O co se spolu vsadíme, že ta karta nebude stát 32 tisíc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O co se vsadíme, že to bude s velkým odstupem nejdražší herní karta, kterou kdy AMD vydalo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to nejspíš bude... pokud se nepletu, tak nejdražší Radeon za poslední asi dekádu byl Radeon VII za 20 litrů. AMD by muselo být padlé na hlavu, kdyby vydalo takhle výkonnou kartu opět za 20 tisíc nebo méně.

Nicméně si umím představit cenu 25-26 tisíc. Ano, je to strašná cena, ale na druhou stranu karta o 17% výkonnější než nejvýkonnější karta nVidie o 6-7 tisíc levněji? To se sakra vyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se bojím, že bude levnější, ale o dvacet dolarů. :D

Nebo o stovku, ať nežeru.

A Nvidia dá o tři měsíce později kontra s o 20 % výkonnější grafikou a cenou napálenou o 500 dolarů navrch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už by bylo samozřejmě velmi špatné, no tak uvidíme :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD grafiku si koupim jen tehdy, bude-li stejne vykonna jako zvazovana grafika od NVidie a bude levnejsi aspon o 2.000 Kc. Jinak dam prednost NVidii, protoze RT a ovladace. Takhle to ma nastaveno plno lidi, pokud AMD nezlevni, nedocka se vyssiho procenta na trhu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a povedzte mi Kefalin, co si predstavujete pod slovnym spojenim "pretoze ovladace"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dve veci: Prvne ovladace od NVidie znam, vim co kde nastavit, jak udelat profily pro hry atp. U AMD nevim, co tam vubec jde, jestli dokazu udelat profily her jako pres NVidia Inspektor, jestli jde v ovladacich na DP nastavit 10bit + 60Hz, atd.
Druhou vec jsem pastoval vyse odkaz na youtube z letosniho CESu, kde si clovek stezuje na ovladace od AMD, ze nemaji ani zdaleka dobrou stabilitu, toho bych se teda hodne obaval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak potom by som na tvojom mieste napisal nie ze "pretoze ovladace", ale "pretoze ja".

no jo, kazdy, kto ma v riti dieru sa moze stazovat, a niektori maju dokonca aj pri tom stazovani aj pravdu. stava sa. Mne napriklad gpu nepada, ani drivery, a o mne gamernexus video neurobi :/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak protože jsi zřejmě neschopný se učit nové věci, tak AMD neprodá žádné grafiky. Tak určitě no.
Za druhé velké Navi RT podporovat bude, takže si se svýma dvěma tisícema asi budeš muset jít brečet někam jinam.
Ty si stejně nic nekoupíš, protože čekáš, tak proč tady komentuješ a roznášíš nesmysly po celém českém IT světě? Sám máš doma starou plečku, ale nejvíce se vyznáš v nejnovějších technologiích a dokonce od konkurenční firmy, jejíž produkty jsi nikdy neměl. Tvoje příspěvky jsou naprosto bezpředmětné a nesmyslné. Asi by sis měl najít lepší koníček než pomlouvání technologické firmy. Beztak tě tu už nikdo nebere vážně a tvoje názory mají nulovou hodnotu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já s těmi cenami nevím. Spíše mi připadá, že AMD prodává téměř za dumpingové ceny. Vždy se divím, kdo tohle může dotovat. Jo, je to firma s obrovským potenciálem a know-how, takže investice do ní by neměly být vyhozením z okna, ale prostě mi to připomíná čínský model (vše za dotovanou cenu, hlavně když nasytíme trh, až nezbyde nikdo, kdo by konkuroval, potom se zahojíme :-/ ). Prostě cena/výkon u AMD lepší než u konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v dobe, kdy mas horsi nabidku, tak to musis podstrelit, jinak neprodas..
V dobe, kdy mas sorvnatelnou/lepsi nabidku, ale potrebujes se otrepat z obdobi, kdy jsi mel tu nabidku horsi, stale musis nabizet vyhodnejsi produkt, aby jsi si udelal dobre jmeno a mel lepsi zastoupeni na trhu. Zatim je to ku prospechu koncaka a AMD na tom taky vydelava, takze win - win situace, coz je v poradku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice to byla dvoučipovka, ale mám pocit, že Radeon HD7990 (2013) u nás startoval v cenách podle výrobce/provedení za 22-25 litrů, přičemž ta cena během půl roku spadla na cca 15. Pamatuji si to dobře, známý si ji koupil a pak byl pěkně nasr..krknutej ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozno uz lacne karty nebudu tak lahko aj pre toto : https://www.youtube.com/watch?v=7hS3oDKgBL0&t=295 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty, co tu furt srovnávají výkon nvidia /AMD. Pokud se na to chcete podívat po stránce budoucnosti, nesmíte srovnávat dva výrobce v jejich vzájemném dorovnavani výkonu, ale v generační skoku jednoho výrobce. Tady má amd jednoznačný náskok. Zatím co u nivide byla revoluce 1080 o proti 980/780, tak AMD má obrovský posun u všech svých karet.
Jediné co mi na AMD vadí tak ten posun RAM. Díky tomu nemusí programátoři dělat optimalizace ale 100 GB prasarny. Tady to nvidia držela zkrátka se 2 a 3 GB a oni se snažili (viz Zaklínač 1/2/3 na Red engine). 8 a 16 GB otevírá cestu hrozný nesmyslům ale za 1TB ssd s MLC dáte furt tezce přes 5K

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafické karty dnes neslouží jen ke hraní, ale i tam kde se využívá výkon GK k akceleraci výpočtů. V řadě takových úloh je velikost framebufferu kritická. Proto řada profesionálních karet má při stejném GPU paměť typicky dvojnásobnou.

Je škoda, že již nevidíme úlety typu, kdy výrobce osadil dvojnásobnou velikost paměti běžné GK ("Because We Can!") . Dnes si to již dodavatelé GPU asi hlídají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže řada RX není profesionální řada a profesionální ovladače furt z ní nedělají AMD Pro/Frontier. Teda dělá to z nich furt více pracovní karty jak nove vydané profi ovladače pro Gtx (vyjima titanu) ale furt se nedá mluvit o profi kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.