Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD představí APU Carrizo a jádra Excavator na únorové ISSCC

Tohle bude posledni kousek vychazejici z Bulldozeru? Po nem uz konecne prijde nova architektura?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kde by asi tak AMD vzala novou architekturu? Leda by si ji koupili u Intelu.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

a co tak sa dovzdelat a nerobit zo seba burana? ;)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD už má konečně někoho, kdo umí CPU? To jsem nevěděl!

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Predstav si že AMD nám dalo prvý integrovaný pamäťový radič, prvý x86 64-bitový procesor, prvé integrované grafické jadro do procesora, prvý pravý 2 jadrový procesor (nie zlepenec jadier cez FSB u Intelu)...
- a kolegovia ma ešte isto doplnia (neviem či aj koprocesor nemali integrovaný ako prvý)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První iGPU měl Intel Clarkdale, Jen AMD o tom FUSION pořád žvanilo a Llano přišlo pěkně se zpožděním.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Skoro bych řekl, že první iGPU bylo Geode :P

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak se propracuj dále historií Geode a zjistíš, že pokud počítáš i tento segment, tak se přinejmenším dostaneš k Cyrix MediaGX (to už jsou devadesátá léta). Tedy opět ne AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pokracuj :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zen má tuším přijít až po Carrizu, doufejme že rovnou s podporou DDR4 (:

Osobně bych si dokázal představit asi toto:

FM3 socket - APUčka s 4C/4T na Zen architektuře s GPU a komplet chipsetem v jednom kusu křemíku, tedy SOC. Podpora DDR4 a možná i triple-channel, může být zajímavé pro GPU.

AM4 socket - velká CPU(možná s nějakým malinkatým GPU?) na Zen architektuře 2/4/6/8/10/12+ fyzických jader, northbridge + kus SB v jednom kusu křemíku + přídavný FCH hub na nějaké přídavné SATA, USB, SATA-EXpress, apod. Quad-channel + ECC podpora.

Otázka je jak to bude doopravdy, PCI-E 3.0 by mělo být samozřejmostí. Já osobně doufám, že se AMD podaří alespoň dorovnat Intel aby se nám trh nějak zajímavě rozbíhal, osobně nejsem moc na nějaké Core M, femto 14nm super ultra GTX+ low power pindíky v BGA pouzdře zvědavý.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

kcomu ti je ddr4, ten 0.1% narast vykonu a 150% ceny?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož Zen bude nejdřív asi v roce 2016, tak v tom nevidím moc problém, DDR4ky by mohly mezitím nějak rozumně zlevnit, začít dosahovat vyšších taktů. Také mají nižší spotřebu, což v desktopu asi nobody cares. Zajímavé to může být s lepším řadičem paměťovým v tom APU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejzajímavější by byla konečně náhrada samotného toho čipsetu u AM3+, jenom přechodem na něco novějšího (1 čip a případná další integrace do procesoru) ještě dál klesne cena desek a spotřeba, oproti 990FX tak o 10-15 W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však to jsem psal, klidně to může být SOC + nějaký FCH hub co má nějaké porty navíc a mohl by být optional, nemusel by se nutně dávat třeba na miniITX nebo malé microATX desky (:

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No ono už když to udělají pro AM3+ na nějakým rozumným výrobním procesu, tak se to může spáchat hned zítra, bez změn na procesoru. Ta platforma to potřebuje jak prase drbání, nevím, na co pořád čekají. Jestli to nepřijde ani s Excavatorem, kde to můžou udělat naráz s tou integrací do procesoru, tak ať jdou fakt do řitě.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já bych i pochopil, že částečně zařízli AM3+ tím, že tam nedají nic lepšího než Piledriver, ale to že do FM2+ nedají šestijádro Excavator už mě dost mrzí. Snad bude ubývat cpu-intensive her jako jsou jednovláknové paskvily typu WoW nebo WoT. Vzhledem k existenci nextgen konzolí a notebooků to není jen vlhký sen.

Změny u chipsetů pro AM3+ jsou ještě méně pravděpodobné než to šestijádro Excavator.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2015/2016 uz bych nechal AM3(+) spat, nemam s tim problem. Ale rikam si ze FM2+ by snad jeste nejaky novy procesor zvladla. A Nova AM4 platforma by mela byt opravdu "velka" DDR4, PCIe 3.0, SATAExpress, USB 3.1

Sam ma ted AM3+ desktop ktery ma vykonu vic nez aktualne potrebuji, ale rikam si ze v 2016 bych si mohl postavit HTPC a nahradit nim i svuj sevrik (aktualne HP Proliant H40L - vpodstate K8 dvoujadro na 1,5Ghz)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

na ZEN bych byl rád, kdyby nechali FM2+ a pak postavili high end levněji než intel. Něco jako G34 ale s DDR4, USB 3.1, SATA express, M.2, PCIe 3, (lightingbolt/thunderbolt). A ať si uživatel rozhodne, jestli koupí desku,která bude mít osazený jen 2kanály nebo 4 nebo bude rovnou dual CPU. CPU 4-20jader. Tady bych chipset nechal, dovolí to větší rozdíly mezi deskama a těch pár wattů navíc se řešit nemusí. Ale trochu se bojím, aby rozdělení nebylo AM1 a FM3. To bych AMD už neodpustil. Potřebujeme high-end a ne ořezávátka typu raspberry Pi, kterých je milion

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FM2+ skončí s Carrizo, protože desktopová verze nebude umět využít všech schopností hardware (DDR3 & DDR4 hybrid memory controller, TDP up to 35W. Integrated "WT" FCH (Bolton upgrade).,

Carrizo bude dostupné v těchto provedeních:

- FM2+ (Desktop)
- FP4 (Mobile, Embedded)
- FS2 (Mobile, Desktop(?)) nástupce AM1(FS1B)
- SP2 (Server)

Po Carrizo přijde minimálně ještě jedna verze BD CPU vyrobená na 14nm FIN FET procesu. Konfigurace jader zatím není známa. Ono není ani úplně jisté, že ZEN bude opravdu výkonné CPU a nástupce BD architektury, jak je často prezentováno.
Je docela dobře možná varianta, že segment "BIG CORES" bude pořád zajišťovat BD architektura (samozřejmě dále vylepšená), zatímco ZEN obsadí pomyslný střed nabídky jelikož bude sdílet některé části s ARM architekturou....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vícevláknově jo, jednovlákno zrovna nic moc, chci to ještě poladit, ale topí to pak jak kamna. Sundat 10 W na zbytečným starým čipsetu se neztratí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.