Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD předvádí 12jádrový Opteron

To je masakr, takže tedka už se nebude AMD a INTEL předhánět ve frekvencích ale v počtu jader. Do deseti let budeme mít 100 jader na procesor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by mne zajímalo čím se to bude chladit ... Aneb éra vodníků do racků se blíží ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude se paralelizovat a parealelizovat -až budeme mít zpátky tisíce úsporných plnohodnotných procesorů na taktu 4 Mhz :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha Ati-tome! Oni ti slepují AMD!!! Dělej něco nebo budeš muset přejít na jinou platformu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Máček333:
Tak ten byl dobrej :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tos neuhád. Před pár lety si o vícejádrovem CPU jen snil. Dnes je to už 12. Možná že se uděje další (r)evoluce - budou zjednodušená jádra - spíš RISC CPU, budou jich stovky a budou specializované na určitý typ úloh - resp. budou zařazovány do skupin podle typu úloh, podobně jako to je dnes na grafických kartách. Takže pár CPU bude řešit přesuny dat v rámci počítače, další plánování, další budou řešit komunikaci s okolím + bezpečnost, jiná skupina šifrování, další fyziku, další obsluhu různých neplánovaných událostí (jako třeba stisk kláves, dotyk na dsipleji, ...) a zbytek bude vykreslovat néco na displej. Kdo ví. A možná že za 10 let po křemíkových CPU už ani pes neštěkne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pripada mi, ze se ted hodne v IT novinkach nosi "Udejme na trh neco co vypada uplne jinak a konkurence to nema - nevadi, ze pouzijeme starsi veci. Hlavne at to vypada cool a je to rychle na trhu at si zakaznik muze koupit "neco noveho". To jestli to zakaznik potrebuje, to at si vyresi sam."
Nema nekdo predstavu/nevidel testy nebo srovnani jaky je rozdil (jestli nejaky je) mezi 2 procesorovyma systemama a slepenci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm takže 12 jadier no dobre, teraz ešte aplikácie čo to budú podporovať...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a spotrebu 10 GigaWattov by AMD lamery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte si, že mi to utáhne hru Test Drive 3 nebo Wolfa3D pod DOSem? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dnes ani na 4jadro nemame poriadne aplikacie, Linux vynecham...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se nám tu najednou vyrojilo takovejch multitaskingovejch chytrolínů až se mi chce zívat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: FMGsk a _tono_
Zase klasicky uzivatel dela chytreho, to ze vam panove klasicke programy a hry nevyuzijou vsechny jadra neznamena ze to nema vyuziti, tyhle hracky jsou urcene hlavne do server masin kde vam jede treba virtualizace a jine dalsi sranda veci co jsou na to delane takze prosim nez neco napisete tak se zamyslete ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to McMarty: Lenže multi core cpu sa predávajú ako desktop alebo sú aj v notebookoch takže nepleť sem servery. V serveroch je viac fyzických ako logických procesorov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych 12 jader a 64 GB RAM vyuzil i doma, jen ta cena :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to aager: samozrejme podpora pri AVItoMPG2 alebo WAVtoFLAC poteší ale to nepotrebujem denne. Inak ma napadá už len WinRAR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekne dvanactijadro, jen co je pravda. Ted jeste aby to bylo dohromady alespon tak vykonne jako ctyrjadro od Intelu :-)

Cele mi to pripomina zoufalou snahu 3DFX nacpat na kartu vetsi mnozstvi pomalych procesoru a konkurovat tak Nvidii (Riva nebo TNT to tenkrat bylo). Vysledkem bylo 4procesorove monstrum, ktere nejenom ze nebylo tak vykonne jako konkurence s jednim procesorem, ale navic bylo 4x narocnejsi na spotrebu a topilo jak kamna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prej 12 GW :D haha. To jsem se zasmál. Měl by ses jít nechat vyšetřit. Bude to výkonnější jak nejlepší Xenon na Nehalemu. To si piš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> _tono_ : vrat se na zem, jen MB pro tuto platformu bude stat mnohem vic nez BFU kdy bude ochoten zaplatit za cele PC i s monitorem. Multitaskove masivne paralerni masiny nejsou zadna novinka, jen se vyskytuji ve specifickem IT segmentu serveru a clusteru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno ... stejně je to k ničemu ... jediný realný využití v dnešní době pro přímo extra pro to napsanou palikaci ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dash: No treba na animovane filmy od Dreamworks... Tuhle davali jeden a nakonci v titulkach Thanks AMD Opterons....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

maček333: U 12 jader se to snese \:)) AMD zase vítězí, americká férovost a technologická invence hochů od AMD převálcovala chamtivé izraelské lichváře od Intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu kupředu levá, svá hesla si nenecháme vzít! Hnusní imperialisti jich mají čtyry, tak mi jim to třikráte natřem! Účel světí prostředky, jak oni na nás, tak mi na ně. Když oni rakety, tak my... no to budete koukat!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gcc umi vyuzit libovolny pocet cpu/jader :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to:
Dash
_tono_
FMGsk
Zamyslete se laskavě, než sem budete psát takovýhle blbosti.
Za prvý: nikdo vám to nenutí
Za druhý: stejně si to nekoupíte
Za třetí: to není pro vás
Za čtvrtý: to je pro servery!!!
Kdyby servery a superpočítače neuměly využít více jader/procesorů, tak se ani víceprocesorové servery nedělají. Toto je cesta, jak opět naškálovat výkon, kdy počet socketů v serveru zůstane, ale serverový výkon vzroste stejně, jako kdyby se navýšil počet procesorů. Ale o tom nemáte ani potuchy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptc:
tu narážku intel vs amd sem nepochopil, jesli může phenom konkurovat c2q už teď, tak proč by to nešlo s trojnásobkem jader?

a když už si zmínil 3dfx, 4 jádrový voodoo měly na svojí dobu výkonu až moc, jenže ovladače přišly moc pozdě, nebejt toho tak měla 3dfx nejvýkonnější grafiky eště nejmíň o rok dýl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsne ze se to uzije, virtualizaci zdar

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte, co mi to připomíná ?   P6 (původně 686), neboli Pentium Pro do Socketu 8. První a ne moc povedený procesor z pro Intel tak úspěšné řady P6 a předchůdce Penitia II/III do Slotu1.
Pentium Pro by taky takový obdélník, protože v jednom poudře byl procesor a vedle něj ještě cache. U slotového Pentia II cache oddělili od procesoru na plošňák, aby jí v Socketu 370 vrátili zas přímo do procesoru.  Pořád se vše opakuje.  Stejně ty starý keramický pouzdra CPU Intel byly nejlepší. Každý domácí kutil je mohl využít pro různé účely. Třeba obklad v koupelně nebo žáruvzdorná izolace raketoplánu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Hirogen : Počet jader a hrubý procesorový výkon dnes už zdaleka není v naprosté majoritě serverových rolí limitujícím faktorem. Také proto se začalo tak masivně virtualizovat, ony ty procesory často jedou jen na procenta výkonu, pokud vůbec. Tahle věc mi přijde jako zbytečná, nakonec stejně narazíš na limity sběrnic, paměti, storage... etc.

Aby takovýto procesor x 2 (nebo dokonce 4) kusy na desce mohl pracovat efektivně, bude to co je pod ním tak drahé, že se vyplatí nasadit spíše více samostatných bladů. Čímž se současně odstraní i SPOF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se bavíme o serverovém segmentu, tak takové Hyper-V a několik virtuálních serverů tohle rozhodně dokáže využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono i normalne PC to vyuzije .. klasickej priklad:

- spusti sa na pozadi proces co aktualizuje windows .. casto se stane, ze si sebere celej procak/jadro. Bohudik, ze existuje dual-core .. jinak nez bych dosel do cmd promptu a sundal ho by trvalo vecnost
- na pozadi bezi outlotlook .. zacne neco delat v pst a ejhle .. temere celej procak v cudu
- firefox/ie ... zacne nekde neco v javascriptu a bum .. dalsi proces na 100%
- bezi mi kompilace .. minimalne jeden procak/jadro fuc
- bezi dlouho .. pustim si gamesu ... dalsi jadro
- nabehne nejakej winrar (dle libosti) ... dalsi jadro

nu, a to je 6 jader vyuzitych ;)

jojo, efektivitu tady nehledejme .. nicmene, az za rok-dva-tri bude 6jadro stat par kacek ... kdo to bude resit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

outlotlook = preklep, ale, hehe, dosti prihodnej :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ltokar: Muzu se zeptat co mate za procesor/pocitac? Ani jedna z uvadenych veci mi nevytahne cpu vyse nez 10%. Zatizeni vsech jader dokazu simulovat pouze pres winrar a podobne aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 ltokar: teoreticky se to dělení na jádra, jak popisujete může hodit, ale není OS, který by vám zaručil takto hladký běh-pohádka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Permanentní odkaz na tento příspěvek http://www.cdr.cz/a/diskuze/prispevek/260923 Hirogen ale mam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá věcička, jenom bych měl jako správná HW lama dotaz k poslední větě. To jde na jakoukoliv desku dát víc než jeden procesor? Že by nebylo od věci vytvořit sestavu, která bude i za několik let bez problémů konkurovat mainstreamu ;) Takový dvounásobný 4jádro by sice tomuhle peklostroji nešahalo ani po kotníky, ale rozhodně by stačilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> tygr_karlos:
To samozřejmě ne, na to musí být deska s patřičným počtem socketů, třeba něco jako toto: http://www.tyan.com/product_board_detail.aspx?pid=638

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konrad: ja pustam simulacny program niekedy a ten ma podporu maximalne 16 threadov zatial, ale pridaju mu dalsie,a kazde dokaze vytazit na 99.99%; pri prekodovavani videa nemam problem vytazit vsetky zdroje, mam viacero videi a kazde mozem spustit zvlast kedze to ajtak trva dlho... zase 99% na kazde jadro zataz, uz som spominal spracovanie obrazu a analyzu snimkov? Kolko threadov, tolko 80-99% zataze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> tygr_karlos, Dash, _tono_ : add Wiftuv odkaz ... Cena bez DPH: 20 900,00 Kč ... jsem to tuchal ... no nekupte si takovy MB na doma, k tomu 16x DDRII667 ECC registred tj. cca od 8k nahoru a samozrejme 4x CPU, u ktereho cena nepujde pod 1000USD ... suma priblizne 110k ... porad jeste mate starost k cemu by vam toto "PC" bylo???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.