Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prohodí vydání Epyců, první bude 128jádrový Zen 5, druhý 192jádrový Zen 5c

Jak to ta Lisa dělá?! :-D žádné zpoždění, co nová generace, to krok vpřed..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

asi maju priemerne menej porad a HR hodnoteni v tom AMD, nez v su v Inteli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, ze v AMD nemaji SAFE Agile ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zo SAFe maju vlhko v gatkach asi len v automotive. Aj to len preto, ze ked zahodis kapitalky, cita sa to ako "safe" a automotive je cele o safety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš zásluha TSMC, že dokáží pravidelně zlepšovat výrobní proces.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

intel pouziva 6nm, 5nm i 3nm proces tsmc, k tomu ma jeste vlastni procesy a vysledky sou horsi nez u amd co je odkazana jen na tsmc.. takze zasluha tsmc to asi nebude..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak u CPU používá jen svoje výrobní procesy. TSMC využije poprvé u Meteor Lake, ale ne na CPU dlaždici. Ta bude na intel 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je volba intelu jakej proces na co pouzije.. procesy tsmc pouziva leta a ma k nim stejnej pristup jako amd..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o tom, že by někdy TSMC pro výrobu CPU použil. Přístup k nim rozhodně nemá stejný jako AMD. AMD je dlouholetý zákazník TSMC a nemá vlastní výrobní kapacity. Vyrábí prakticky vše pro AMD. Nemá kam přejít s výrobou čipů. Intel je neperspektivní zákazník. Má vlastní výrobní kapacity, a tedy je i konkurent TSMC. Jakmile rozjede vlastní výrobu na lepších výrobních procesech, tak dá ihned TSMC sbohem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel využíval procesy TSMC na výrobu Atomů o 5 let dříve než AMD vydala první x86 APU vyrobené v TSMC. Prakticky všechny HW firmy, které kdy Intel koupil, vyráběly u TSMC a většinou v tom i po akvizici pokračovaly. Před několika lety si Intel naobjednal prakticky všechny moderní procesy, které TSMC nabízí a měl poté naopak problém, že na nich nemá co vyrábět, protože má většinu projektů zpožděných nebo o dané produkty není zájem.

Takže prostor k výrobě u TSMC má, procesy má rezervované a nic mu nebrání na nich vyrábět stejně jako AMD. Je to Intel, který si může vybírat (a reálně si vybírá). AMD na výběr nemá a je odkázaná na jediný zdroj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak na Atomy jsem skutečně úplně zapomněl. Ovšem, že by Intel kupoval kapacity u TSMC skrz nákupy firem mi přijde dost na hlavu. Ostatně moc ostatních možností, kde jinde by mohly vyrábět, není. Intel si moderní procesy naobjednal do budoucna. První má být Meteor Lake. To ovšem neznamená, že si mohl ze dne na den přejít k TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze firmy, ktore Intel kupil vyrabali u TSMC pred aj po akvizicii neznamena, ze si ich Intel kupoval, aby ziskal kapacity. To je blba interpretacia.

O objednavani "do buducna" by mohla byt rec, keby to Pat neposral uplne umeleckym sposobom a TSMC ho nenechalo za tie objednane kapacity zaplatit na drevo a dopredu. Ak sa tak nakoniec aj stalo, tak je to vlastne ta uplne najhorsia situacia v biznise, pretoze Intel si musel za pomerne dost strasne peniaze predkupit kapacity, ktore momentalne nema na co vyuzit. Stoja im v tom peniaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaké kapacity nevyužil pro výrobu CPU? Jako toho Atomu? Pochybuju, že by to bylo tak zásadní. Do budoucna má objednaný nějaký dlaždice pro Meteor Lake a dále, a ty předpokládám využije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, trik je v tom, ze objednavka asi bola urobena niekedy v 2021, kedze TSMC sa nechalo pocut, ze Intel moze mat magiu kremiku, ak za nu zaplati dopredu (https://diit.cz/clanek/tsmc-chce-za-magii-3nm-kremiku-zaplatit-od-intelu...), asi to v 2021 aj cvakli.

Aj TSMC planovala, ze 3nm spusti niekedy v 2022, aj intel cakal, ze Meteor Lake bude v 2022. 3nm sa nakoniec nejako rozumne rozbehla zaciatkom tohto roka, ale Meteor Lake zatial kde nic tu nic a este 2 mesiace po nom nebude ani stopy (a to uz sa blizime ku koncu 2023). Kedze sa jedna o mobilnu vec, tak neviem, ci ohlasenie na polku decembra bude aj realne znamenat, ze si nejaka firma na planete bude moct ten procesor u Intelu objednat.

Takze intelu v tom nejake ~2 roky visia peniaze (a to este tu objednavku 3nm medzitym zrusili - nezrusili) takze je otazne, ci to nemuseli nakoniec zaplatit 2x. Raz dopredu, ked si Pat otvoril hubu na TSMC a druhy krat, ked 3nm kapacity objednavali druhy krat po tom, co ich objednavku prvy krat zrusili. To sice zalezi od toho, aky charakter to zrusenie malo, ale pri veciach, ktore sa dojednavaju takto dopredu mas skoro vzdy zmluvnu pokutu pri odstupeni od zmluvy, kedze pre TSMC to znamenalo, ze na ten cas musela hladat narychlo ineho odberatela. Takze to skoro urcite nebolo zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle ale visí peníze všem co chtějí mít přednost u TSMC. Absolutní exkluzivitu si platí Apple. To ale nejsou nevyužité kapacity. To jsou peníze za přednostní výrobu. Naopak to ukazuje, že si Intel jen tak nepískne, aby mohl vyrábět ihned u TSMC. Je taky otázka, jestli něco na 3nm Meteor Lake má. Podle posledních info na internetu spíš ne. Uvidí se na konci roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě akorát napadá, že nevyužitý může mít kapacity k Meteor Lake, pokud počítal i s desktop verzí. To ovšem neznamená, že by na tom mohl najednou začít chrlit všechny Raptor Lake (Refresh). Na internetu jsem dohledal, že by to mělo být 5nm pro GPU a 6nm IO+SOC u TSMC. CPU tile Intel 4. Ovšem kdo ví, jak to nakonec bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to výrobním procesem disponovat, ale "zvládnout ho" v optimálním termínu (yield learning).
https://www.youtube.com/watch?v=-DCZsT2plw8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že AMD nemívá žádné zpoždění, ale pokud na něj dojde, daří se jim ho držet maximálně na úrovni nižších jednotek měsíců.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čo do podielu na serverovom trhu AMD súperí s Intelom, čo do výkonu serverových CPU, súperí už skôr s ARM-om.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná... Začíná to vypadat skoro i tak, že servery, HEDT a možná výkonný desktop nakonec "sežere" AMD a na Intel zůstanou "klientská zařízení", kde OEM AMDčko furt nechtějí vůbec a nebo ano, ale jenom pár "zmetkových" zařízení aby se neřeklo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je. Mám 2x HP elitedesk 705 g4 sff s AMD Ryzen5-2400G a neviem si ho vynachváliť. Super mašinka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A najlepšie, že som ich kúpil za 65 euro bez DPH/ks refurbished málo jazdené s W10 a....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD uplne kasle na low end. Kde je 5w zen4c za par korun?
Intel ma na 7nm alderlake-N.
AMD ma akorat 6nm 15w Mendocino postavene na ZEN2+rDNA2 a pred nim nejake 14nm nesmysly co zaostavaly za intelem.
A pak je spousta vyrobcu ARMu co nabizi jeste zajimavejsi low end

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chceš to za levno?
Pořiď si kabel na propojení mobilu s TV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

~500 jádrový Atom Intel Sierra Forest...

Tahle intelí sračka bez SMT/HT, AVX-512 a s vyrazne orezanou cache nebude konkurence ale dalsi intelí halo a když to prece jen vyjde, bude to vojeb.

Intel do roku 2025 nebude mit co konkurence schopneho nabidnout, vsechno velke tlachy!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A po roce 2025 taky ne, co si budeme povídat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel teď pracuje na nových supčupr procesorových obalech který vyzdvihne výkon jejích procesorů jakej svět neviděl a budou mít vyděláno ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.