Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prý Radeon HD 7970 nezdraží, ale naopak zlevní

Nevím, nevím. Nějak se bojím, že 40nm produkty budou minimálně do jara docela dobrou volbou. A za všechno může kdo? Global Foundries co mělo na 28nm konkurovat TSMC. Na plánovaných 28nm grafikách od AMD se mi zatím nelíbí ty zbytečně veliké VRAM. Raději bych si připlatil za rychlejší GDDR5. Dávat na 128 bitovou sběrnici 2GB VRAM je blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší GDDR5 nejsou, respektive vyrobit by se daly, ale jejich nasazení není v zájmu výrobců karet ani zákazníků. Při vyšších frekvencích totiž u GDDR5 kvůli zajištění stability klesá přenosová kapacita na takt. Příklad: paměť s o 20% vyšší frekvencí bude o 30% dražší, ale reálně přinese jen o 10% vyšší přenosovou kapacitu, která se v praxi projeví o 5% vyšším výkonem celé karty. A to není příliš rentabilní. Dokud nedojde k úpravě konceptu stávajících GDDR5, asi se nic nezmění.

Jinak nemá smysl dávat do souvislosti šířku sběrnice a kapacitu paměti. Je to sice zažité, ale je to omyl, přímá souvislost neexistuje. Důvodem, proč mainstreamová karta nepotřebuje 2 GB paměti, není šířka sběrnice, ale výkon GPU, který zpravidla nestačí na plynulé rozběhání her v takovém nastavení, pro které by 1 GB byl limitující. Až přijdou výkonnější grafické čipy, rychlejší paměti a náročnější hry, budou mít 2 GB v mainstreamu opodstatnění bez ohledu na šířku sběrnice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale přeci až ta karta bude zvládat ty náročnější hry co využijí 2GB paměti, tak ty 2GB paměti bude potřebovat nějak dostat k čipu: a pokud současná sběrnice je +- využitá přenášením dat z 1GB, tak přeci bude muset bejt i rychlejší sběrnice, ne?
Z toho my plyne, že závislost velikosti paměti a šířky sběrnice není blbina: čím mám víc využité paměti, tím je i více transferů mezi pamětí a čipem a tím vzrůstá nárok na sběrnici.
IMHO je závislost mezi všemi těmito třemi parametry (výkon jádra, šířka sběrnice, velikost paměti) s tím, že pokud jeden z nich převyšuje ostatní, tak nepřinese významné zlepšení. Pokud ale jeden z nich nedostačuje, jde výkon do kopru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Závěr je chybný, protože vychází z chybných předpokladů. Paměťovou sběrnici paradoxně nevytěžují přesuny těch dat, které zabírají největší část grafické paměti, ale naopak těch, které z jejího objemu ukusují relativně málo. Zkusím to vysvětlit. V grafické paměti jsou dva zásadní typy dat. Textury, které zpravidla zabírají hodně paměti, ale protože se vždy pracuje jen s malou částí z nich, nezatěžují sběrnici. Druhá složka jsou operační buffery (frame- a Z-buffer), které obvykle zabírají zlomek místa co textury, ale je k nim neustále přistupováno, takže zatěžují sběrnici. Ať má karta paměti 1 GB nebo 4 GB, datové přenosy po sběrnici jsou do objemu stále identické. Rozhodně neznamená, že když má karta 4 GB paměti, tak je bude jen tak něčím z dlouhé chvíle vyplňovat :-) V okamžiku, kdy hra používá textury větší, než jaké se vejdou do grafické paměti - a musí pro ně sahat do paměti operační - nastává zpomalení, protože místo toho, aby byly ke GPU přenášené po sběrnici o přenosové kapacitě ~100 GB/s, jdou přes PCIe a řadič systémové paměti, což má reálnou přenosovou kapacitu asi 10× nižší. Rozhodně ale nenastane zpomalení jen proto, že by měla karta více paměti, než je pro danou aplikaci třeba, to nikdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super vysvetleni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatim v google video ani na youtube neni nic relevantniho na tema "snapdragon vs dusk" ... skoda. Mohla by to byt zajimava bitva kdyz si obe firmy vybrali tak kvalitni avatary ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejak jsem z clanku zmateny... AMD prodava vyrobcum karet za $525(-$50) co? Cipy? A ti pak maji doporucenou prodejni cenu $550? To se mi nezda moc realne. Dalsi veta ale tvrdi, ze vyrobci nakupuji karty... proc by vyrobci karet nakupovali karty a od koho? AMD prece zadne karty nevyrabi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, taky jsem mírně zmatený? Může to prosím někdo z redakce osvětlit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych to měl v nějakém článku rozebrat. Ale je to docela jednoduché - a podobné u AMD i Nvidie. Když se chystá vydání karet, objedná si AMD výrobu referenčních karet u některého partnera (obvykle PCPartner, pod nějž spadá i Sapphire). Hotové karty pak AMD rozdělí mezi ostatní výrobce. Tenhle postup mád va důvody: Aby na launch byly karty připravené včas a aby se předčasnými přípravami u ostatních výrobců nevyleakovaly informace čtvrt roku před vydáním. Následně to pokračuje tím způsobem, že buďto "výrobci" (proto jsem i ve článku použil uvozovky) berou dál karty od AMD a jen je přeprodávají, nebo rozjedou vlastní výrobu - typicky nereferenční designy - a od AMD už berou jen čipy. Snad už je to pochopitelnější - kdyžtak se ptejte :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze uvodni vlna (referencnich) karet je vyrabena ve skutecnosti nekym jinym nez uvadenym vyrobcem? Zajimave :) zase neco noveho jsem se dovedel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. A často i víc než to. Řada "výrobců" ve skutečnosti nemá vůbec žádné továrny a bere hardware od jiných (což ale neznamená, že by neměli možnost ovlivnit kvalitu daného hardwaru - každá továrna umí vyrábět kvalitně i nekvalitně, vždy záleží, co si zákazník zaplatí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.