Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prý upřednostnila výrobu Frontier Edition před RX Vega

Podle kolegu od vedle cnko pry Lisa Su rekla, ze cipu je dost a vyrobni kapacita muze byt v pripade potreby obratem navysena.

Jestlize ale grafiky nejsou, tak to spis vypada, ze nejsou pameti, tudiz tezko muzou vyrobci neco vyrabet, kdyz nemaji nasmlouvane HBMka a nikdo jim smlouvu asi neda, zatimco AMD bude mit jasne dany pocet kusu HBMka, ktere vyrobce musi dodat, tudiz pri problemech vyrobcu pameti je zrejme, ze pameti putuji predevsim k AMD a k vyrobcum karet asi spis ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hezká teorie, ale k výrobcům karet určitě HBM neputují a ani nikdy putovat nebudou. HBM neumisťují výrobci na PCB, ty jsou součástí GPU, které jim AMD dodává.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V tom prípade je ale zaujímavé, že AMD by podľa tejto konšpiračnej teórie malo viac zarobiť na predaji jedného čipu Vega + 16GB HBM (v podobe finálnej karty Frontier Edition) ako na dvoch čipoch Vega + 2x8GB HBM (v podobe polotovaru pre výrobcov graf. kariet)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je to zajímavé? Na grafické kartě s menší pamětí pro herní segment jsou nižší marže než na grafické kartě s větší pamětí pro profi segment. Tak to bylo vždy. A stejně tak vždy platilo, že když poptávka přesahuje nabídku, je rentabilnější produkt prodávat s vyšší marží než s nižší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neprodává náhodou Frontiery AMD napřímo? Pak by to dávalo velmi dobrý smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD si je nechá vyrobit a pak je hotové za cenu, kterou si sama nastaví, prodá distributorům. V tomhle smyslu je prodává sama, ale ve smyslu, jakým třeba Nvidie prodává Founders Edition na svém webu, to ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidiA má svoji továrnu na kompletaci grafik? (nevim)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá, taky se je nechává vyrábět jinde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak to bude nesmysl.
Ovsem nemeni to nic na vyjadreni Lisy Su, ze pokud jsou cipy a presto nejsou karty, ze si teda jak pises necha AMD vsechny cipy osazene HBM pro sebe, vyda FE a protoze dalsi HBM nejsou, nemuze jima osadit cipy a vyrobcum teda nic neposlou a nemuzou vyrabet karty.
V podstate jde o to, ze pokud Lisa nelze a to bych ji veril, tak nevychazi jina moznost, ze nejsou pameti, kdyz proste nejsou karty. By preci byli sami proti sobe, kdyby toho nevyrobili vic, kdyby mohli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja byt vyrobce HBM chipu, tak si od AMD necham dobre zaplatit za 8GB moduly pro Vegu FE a od nVidie jeste lip za 4GB moduly pro P100 a V100. Muze se zdat, ze se P100 a V100 neproda tolik, ale AI silenstvi je u tech. firem skoro stejne intenzivni jako tezebni silenstvi u normalnich lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normální lidi zas po těžení tak neblázní, ok, složíš mašinu s 10, 20 grafikama? Velké farmy jedou v jiných řádech a odběr elektřiny jde do několik MWh.. tak si spočítej kolik to je grafik, jsou to velké "tovární" haly plné křemíku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni výrobu už navýšili a tím se zřejmě dostali k nedostatku pamětí které měli v dostatečném množství nasmlouvané pro standardní produkci. Teď už ale zřejmě vyčerpali i rezervy a nejsou schopni dál navyšovat produkci a on to bude problém, pokud fabriky mají HBM kapacity maximálně vytížené.

Možná si AMD vegu víc nechává pro sebe a chce si přilepšit, i když i AMD má určitě nasmlouvané nějaké odběry s výrobci. Třeba se ale nedodat partnerům vyplatí i když by třeba platili penále/pokuty.

Na trhnu ale nechybí jen Vega, i Radeony RX a to jen ty vhodné na těžbu, lowendu tu je spousta a paměti do toho jsou, ty paměti jsou stejné jako do vyšších RX verzí které nikde nejsou, tady už to rozhodně není o HBM nebo Frontier Edition

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti zbytecne kazit radost..ale grafiky od AMD opravdu nejsou.
https://www.czc.cz/graficke-karty/produkty?q-c-1-f_2027481=sAMD&q-c-0-av...
https://www.alza.cz/levne-graficke-karty-s-cipem-amd/18852308.htm#f&stoc...
nevim co se stalo, ale tech par RX 560 karet za premrstene penize to opravdu nevytrhne. Takovy nedostatek karet jsem opravdu jeste nezazil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

According to yesterday's ER, it seems that both Polaris and Vega supply is limited by GDDR5 and HBM availability. So, of course, if you have limited supply you prioritize higher margin SKUs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezarska manie kompletne dodrbala roky zavedeny trh na poli vypocetni technologie, vzdy bylo co koupit, vzdy se dala sehnat nejaka graficka karta, model v dane tride, ted je vsechno pojebano protoze nejaky debil slehl na pole internetu Bitcoin a pak dalsi debili dalsi virtualni meny a ted si lide honi sve pindiky, pali cennou elektrickou energii propocitavani picovin a vydelavaj na tom pricem sedi na sve prdeli, ja bych zavedl tezke dane na penize vydelane kryptomanii a tez bych zvedl ucty za elektrinu takto spalenou debilum sprostym, uz aby konecne zeme G7 a 20 zavedli jednotne postaveni kryptomen za nelegalni platidlo a razem to drblo a byl klid, pote ty karty propalene a spalene budou mit ne 2x hodnotu jako dnes, ale 1/3 oproti puvodne uvedene cene a jeste budou radi tezari kdyz prodaji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stávající situace není zdaleka jen o těžbě, ale promítá se do ní i kartel výrobců pamětí. Doporučuji si připomenout poslední odstavec: https://diit.cz/clanek/cekejte-rust-cen-pameti

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo taky to vidim jako jeden z poslednich hrebiku do rakve teto planety. Kdyby se pocitalo aspon neco potrebneho nebo duleziteho pro vetsinu populace... Takhle je to spaleny nekonecny kvanta energie k nicemu... Fakt to nepochopim... :( Postavil bych to v ramci unie cely mimo zakon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba elektrickej energie Bitcoin siete je cca 40TWh (terawatt hodin). Svetova spotreba domacnosti je vyse 20 tisic TWh. Ak pripocitas i priemysel a komercne aktivity tak to bude cca 3-nasobok. Bitcoin teda tvori 0.07% svetovej spotreby, co nie je az taky problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro doplneni dodam, ze odhlad celkove spotreby datovych center po svete se v roce 2016 odhadoval nekde okolo 400TWh a dneska bude bez kryptomen uplne bez problemu nad 500TWh a mozna nad 600TWh. Nekdo odhadoval v roce 2012, ze IT infrastruktura v roce 2030 bude zrat myslim 4% svetove elektriny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v tom, kolik Bitcoin žere v absolutním měřítku. Problém je v tom, kolik Bitcoin žere na každý přenesený dolar, a že peníze za elektřinu tvoří dolní závoru ceny transakce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to len docasny problem a riesenim je spravit fork a upravit algoritmus. Pre porovnanie Litecoin stoji 0.3$ za transakciu co je o 1 az 2 rady menej nez u BTC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to skutečně vážný ekologický problém. EU nám zakazuje vysavače a tady už jedou GW.
Komoditní měny mají výhodu v tom, že i když cena komodity kolísá, pořád máte něco hmatatelného. Zlato stříbro.. I ta blbá 1OO Kčs byla kryta prací a aktivy Národní banky Československé. Jenže kryptoměny to je pomyslné nic. V případě kolapsu nezbyde ani ten vzduch. Nejvíc zoufalé je, jak se ztratili ti aktivisté s uhlíkovou stopou. Kdepak najednou je ta falešná podplacená klaka ekoteroristů?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No promiňte, ale všechno je vyprodané, byl jsem dneska v hornabchu si koupit nějaký hliníkové profily a čtvercové nejmenší byli všechny pryč a samořezné M3 vruty taky.
Procesory i3 taky

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze jste vlhky sen vsech narodnich bank :) Poprve v historii existuji obchodovatelne komodity, ktere nelze padelat (tisknout do nekonecna). Bohuzel se nejak ale musi vytvorit (proof of work). Mohlo se to udelat tak, ze se na ne budou stat fronty, za kazdou vystojenou frontu dostanete kousek. Nebo treba za kazdou hodinu co vydrzite stat na jedne noze. Popr. za kazdy pytel odpadku, ktery posbirate ve meste z ulic. Holt se ale zvolil casove narocny algoritmus. I kdyby vsechny staty sveta postavily kryptomeny mimo zakon, zrejme se nic moc nestane. Drogy jsou taktez v teto zone a nerekl bych, ze by to kohokoliv z retezce nejak trapilo, dokonce bych rekl, ze jsou radi. Zvysuje to cenu a nemusi platit dane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Karty samozřejmě seženete, je to jen o ceně, dejte tu příspěvek že dáte za Vegu 50 tisíc a určitě se tu najdou lidi kteří vám ji za tu cenu přijedou i osobně zapojit do počítače.

A že někdo na něčem vydělává. Vydělávejte taky nebo aspoň nezáviďte. Ono se to ale lehce řekne, vydělávat, postavit pořádnou farmu, bude stát stovky milionů, možná i miliardy... Dolarů. Ty prachy musíte mít abyste na nich mohl začít vydělávat a je tu obrovské riziko že zájem o kryptoměny splaskne a vy v tom zahučíte obrovský ranec. A až bude takový těžař prodávat použitý HW, tak to prodá nějaké větší firmě všechno za zlomek ceny, ale zbaví se toho instantně a bude to pro něj víc peněz než rozprodat desetitisíce karet jednotlivcům.

Zavedení krutých daní? On se pak najde nějaký malý stát, který na takovou věc nasadí minimální zdanění, Všichni kryptobaroni okamžitě přesunou sídlo do té země a pobočky v zemích kde bude probíhat těžba budou neziskové, protože budou platit za servis a další služby matčiné společnosti v daňovém ráji.

S ilegalizací kryptoměn v některých státech by si jistě ty měny uměly poradit, opět jde jen o to jakou důvěru coby investice by v tom investoři viděli. Ti co v tom mají ranec peněz by se jistě postarali aby to celé nepadlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to si waffere vem, že poplatek za transakci bitcoinem už je tolik, že se to vlastně už ani na transakce nepoužívá... stalo se z toho něco jiného /nějaký derivát rezervní měny či co/ a vlhké sny dreadařů jsou fuč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děda uhlobaron
Otec černý baron
Syn kryptobaron

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a po volbách bude brzo Kryptodůl Jana Bezruče ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To su divne napady, nekoresponduju s vysledkami AMD,

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2018jan30.aspx
http://ir.amd.com/events/event-details/q4-2017-amd-earnings-call

totiz to by marze nemohli byt

GAAP Gross Margin %
Q4 2017:35%
Q3 2017:35%
Q4 2016:32 %
rok 2017: 34%
rok 2016 :23 % (bez poplatku Global foundries za zrusenie exkluzivity 31%)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keď nesúhlasím aspoň napíšem prečo.

Otázka je ako by bolo možné nezdvihnúť marže a súčasne predávať karty s rádovo vyššími maržam ako pri kartách na úkor ktorých sa produkujú

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.