Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD zlevňuje i Radeony HD 7950 a 7970

Asi pred dvoma tyzdnami som skladal PC a rozhodoval som sa medzi 7970 a GTX770. Nakoniec som si povedal, ze radsej kupim aktualnejsiu kartu a ako vidim, dobre som urobil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Z jakeho duvodu jsi udelal dobre? Z toho, ze to co se slevnuje, je horsi? :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nie, ale ak by som kupil kartu a o 2 tyzdne spadne je hodnota o 10%, nepotesilo by ma to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle se v IT nesmíš dívat - ceny lítají nahoru/dolů každou chvíli a po autě je PC nejhorší "investice" vůbec - cena už jen padá a občas i docela rychle ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je mi jasne, preto som zvolil kartu, ktora je o rok mladsia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, kdybys koupil 7970, tak mas vykonnejsi grafiku a jeste ti zbyde 800 na skopka ;) spis brec tedka, zes zaplatil nejaky 2000 navic za neco, co neni tak silne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde by mu tych 800,- zbylo, když ještě před týdnem stály kvalitní OC edice HD7970 stejně ne-li více než GTX770?
A na tych 2000 jsi přišel kde? A na to že je HD7970 pozorovatelně výkonnější jsi přišel kde?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

verejne se omlouvam, videl jsem v alfe za 8600 gpu a to byl rozbalenej kus :) po teto sleve jsem pocital cca 1000kc dolu, takze 7600 :) ja nerikam pozorovatelne - pro me je nepozorovatelny 40 vs 60fps :) ale je tam rozdil a pritom je furt levnejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, kdybys koupil 7970, tak mas vykonnejsi grafiku a jeste ti zbyde 800 na skopka ;) spis brec tedka, zes zaplatil nejaky 2000 navic za neco, co neni tak silne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

770 se lepí na paty 7970GE, někde jí i nakope, ale proti 7970 (non-GE) bude pomalejší :D A ty dva litry platí akorát tak kdyby vzal tu nejlevnější sapphirku 7970 vs 770 / 4GB (případně nereferenční oc edici, ale i na ty je delší záruka)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni zas tak horký, pokud na tom člověk opravdu hraje, tak rozdíl v prodejní ceně stejně do roka dávno překoná rozdíl peněz co zaplatí na elektrice u karty s efektivnějšim jádrem. A to je to kde AMD zdrova tuto generaci neexceluje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AMD tuto generaci neexceluje...? AMD má v této generaci 5 různých GPU a jediné, které na tom není z hlediska poměru výkon/watt lépe než konkurence, je Tahiti. Všechny ostatní nabízejí lepší nebo stejný poměr výkon/watt jako čipy Nvidie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a Tahiti nabízí funkce, které má jen Titan. Takže "neexceluje", protože letos nvidia má na trhu méně žravé, tak to v hiendu osolíme a uděláme z toho marketingový "must have." Ještě před 2 lety to bylo tak, že "u hiendu se na spotřebu nehledí, protože kdo na něj má, tak má i na tu elektřinu".

Klasické zelené vymývání mozků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedno GPU navic to vazne nevytrhne... A co se tyce vykon/watt, tak se hodi pripomenout vysoka spotreba v idle s 2+ monitory. Tenhle problem AMD uz dlouho ignoruje, zatimco nvidia to ma poreseno prinejmensim od uvedeni GTX600 rady, mozna i driv. Pro PC, kde se jede prevazne ve 2D a obcas je potreba 3D vykon, se nic z rady HD7 nehodi. Jsem zvedavej, jestli nova (pul)generace na podzim tuhle chybu konecne opravi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba přehánět, je to naopak, spotřebu s více monitory vyřešila Nvidia několik měsíců po vydání GTX 680, viz: http://diit.cz/clanek/nvidia-spotreba-se-3-lcd

"Pro PC, kde se jede prevazne ve 2D a obcas je potreba 3D vykon, se nic z rady HD7 nehodi." - Proč? Pokud k tomu PC nejsou připojené 2, tak se naopak hodí. Pokud chceš vyzdvihovat výhodu v podobě nižší spotřeby s více monitory, která se týká jednotek procent počítačů, pak nerozumím, proč ignoruješ ZeroCore, která naopak šetří energií u jakéhokoli počítače po přechodu do úsporného režimu nebo vypnutí obrazovky. To zase nemá Nvidia.

Jinak ta "chyba" není chyba, je to standardní vlastnost, která se do nedávna týkala i Nvidie - pokud Nvidia v rámci ovladačů nějak sesynchronizovala VBlank, aby mohla realizovat přechod do nižšího režimu spotřeby, pak nepřítomnost adekvátní fíčury ovladačů u jiného výrobce samozřejmě neznamená chybu hardwaru - samozřejmě tudíž nesouvisí s novou generací hardwaru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to je mozny... nicmene pres nvidia inspector se daly 2D takty vynutit uz na rade 400. Sam jsem to na GTX460 uspesne provozoval uz pred dvema roky. Pro AMD nic takovyho neni, resp pri snizeni taktu se udajne objevuji chyby v obraze.

Mysleno samozrejme pro PC se dvema a vic monitory. Vezmu priklad GTX 760 vs HD7950. Zerocore znamena usporu asi 5W. Se dvema monitory je 760 uspornejsi o 35W. Pri prechodu do usporneho rezimu (suspend to RAM) se ZC neprojevi, protoze se akorat udrzuji data v RAM a cele PC ma spotrebu tak 5W.

Mne je jedno, jestli to je chyba ovladacu, nebo karty samotne. Tak jako tak na tuhle zalezitost AMD kasle. Dulezity je vysledek a tam je nv jasne lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to že zerocore = průser jakmile jde o OC a obvzláště v multiGPU (stejně jako nemožost ovládat powertune u sekundárního GPU, které pak při zvedání vcore throtluje). Zerocore dobrá myšlenka, kéž by ty drivery ale byly 100%. Plné úsporné funkce s více monitory dnes na NV fungujou u všech GTX400 a výše, možná i GT200 tam jsem to nezkoušel. Přijde mi to jako lenost driver teamu, protože i předtím u karet obouch výrobců vše bylo OK když člověk ručně snížil takty a vcore, tak proč se to nemůže dít automaticky...

No-x vesměs souhlas, ostatní produkty krom Tahiti jsou OK, ale proč to AMD nevrazit do držky, vzpomeňe na časy s fermi že, a jak to tehdy byla nejdůležitější věc na světě, a huusní AF filtrace Cypressů byl detail či výmysl. Pravda je že kdo má na high end, je mu ta spotřeba celkem volná (dokud se karta dá uchladit tiše). A jednim dechem v tu chvíli je třeba dodat, že lepší poměr cena/výkon o pár % toho či onoho řešení v top 20 benchamrkovanejch hrách v tu chvíli taky moc neznamená. Člověk si vybere to co chce co má podle něj lepší SW podporu, atd.

Já k AMD nemůžu protože pominu-li zbytek, tak stále v driverech nevyřešili nefunkční vynucování stavu vsync, délky pedbufferu, výkon jejich karet s TRAA, atd. Ala bugy co jsou tam od příchodu R600. Jedinej kterje fixli je vynucování AF, to už funguje, a trvalo to 4+ roky, fixli to až kolem příchodu Tahiti, do té doby to byla spíš loterie jestli to zafunguje nebo ne. Tim nechci říkaž že NV má drivery bezproblémové. Vzpomeňme na problémy Forceware 280 a 285 řady s GF104/114 čipy. A nebo nyní 320 řadu, s tou má hodně lidí problémy. Já jsem mněl spíš štěstí že mi vždy vše fungovalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s tímto se nedá nesouhlasit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No teda Docente, dobře ty :o

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou jsi to udělal chytře. Můžeš ji a) za plnou cenu prodat b) za plnou cenu vrátit do shopu; a koupit zlevněný Radeon... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Noxi... Sleva "-15%", je vlastně zdražení o 15% :-) Příště bez mínusu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.