Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Radeon HD 7970: 28nm budoucnost v ČR vůbec poprvé v testu

Mily Jezisku, sice uz na tebe neverim, ale tohle mi prosim prines. :) Moc hezky kousek hardwaru, ktery nahradi 6850. Jen musim pockat nez nejaky lepsi vyrobce udela vodni blok. Dotaz na redakci, bude mi stacit zdroj Enermax 525W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa na to pozriem takto 7970 vs. 580 :
- 40nm vs. 28nm
- tranzistory 4.1mld vs 3mld - +33%
- coretakt 925MHz vs 772MHz - + 20%
- shadertakt 925 vs 1544 - - 40%
- shader 2048 vs 512 - +300%
- Sps 2048 vs. 1536 - + 33%
- FLOPs 3.789 vs. 1.581GFLOPs - +130%
- ROPs 32 vs. 48 - - 33%
- TMUs 128 vs 64(96) - +100% (33%)
- Texelfillrate 118.400 vs. 49.408 - + 139%
- Pixelfillrate 29.600 vs. 24700 - + 20%
- SM 5.1 vs 5 - xx
- pamäť 3.072MB vs. 1.536MB - + 50%
- takt pamati 2.750MHz vs. 2.004MHz - + 37%
- zbernica 384bit vs. 384 bit - 0
- pren rychl. zbernice 264.000MB/s vs. 192.384MB/s - + 37%
- spotreba 210/250Watt vs. 244/?? - - xx%

- cena cca 499€ vs. 370 - + 355
- zvýšenie fps - + cca 10-20%

Ak sa pozriem na čísla a pozriem si rýchlosť oproti G580, tak navýšenie rýchlosti o cca 10-20% mi príde ako vtip a nie ani dobrý. Na to, že ide o novú generáciu GK, ktorá je TOP v rade 7xxx tak NVD asi príde s niečím, čo pošle 7970 veľmi rýchlo do zabudnutia. Nechcem polemizovať, kedy príde a či ak, ale čakal som omnoho viac od tejto karty, možno NVD bude stačiť pretaktovať jadro, pamäte, pridá SPs, shader, TMUs a možno ani to nie a bude na tom rovnako ako nová generácia 7970, keď to celé dá na 28nm, tak spotreba klesne rovnako ako na 7970.

Preto sa pýtam, za čo si vyslúžia také ocenenie ? Mňa absolútne nenadchla !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oprava >

- cena cca 499€ vs. 370 - + 35%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale to srovnání cos tu vyrobil, se nedá nazvat jinak než slovem "demagogie" :-O.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pán Ježek, demegogie je presne to, za čo dostala ocenenie tá karta.

2 febrik, nečakám na TOP model a je mi jedno kto je TOP zaujííma ma výkon, reálne dáta.

Prečo je môj názor zlý, a práve ten áš dobrý ?

Jeden príbeh :

Sedeli raz dvaja ľudia proti sebe a medzi sebou mali loptu a jeden vraví :
- Prečo je tá lopta taká čierna ?
- a druhý mu na to, aká čierna ? je biela, ale Ty si asi slepý ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat frekvence, počty jednotek atd.. Takový kraviny. Jsou to parametry, ale shader u nVidie je něco diametrálně odlišného, od shaderu AMD. To jsi asi nepochopil.

GTX580 je nenažraná a skoro neuchladitelná, jejý výkon vůči spotřebě je směšný. Její cena je taková, že je pro nVidii prodělečná, ale prodávat ji musí.. Ztratí míň, než kdyby ji neprodávala vůbec..

A to že nVidia má v eso v rukávu dokládá fakt, že místo GTX600 přijdou rovnou GTX700. To asi, aby se neřeklo, že je číselně pozadu.

Jsem zvědav na výkon, ale kvůli fyzikálním zákonům vzrůstá náročnost výroby exponenciálně ku ploše čipu, takže velké čipy ne že by byly výkonově špatné, ale nedají se vyrobit. V AMD to pochopili, dělají doslova mikroprocesory s výkonem slona od nVidie..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kraviny ? tu ide o EFEKTIVITU, ale každý zbehlejší užívateľ si to vie sám dať dokopy ... ja nie som od toho aby som chápal ako exaktne funguje to či ono, hranica porozumania končí tam, kde to potrebujem a čo dostanem za svoej peniaze.

Iba človek, tkorý nemal v ruke 580-ku napíše že je neuchladiteľná, a výkon šměšný ....

Číselne pozadu ? :-) to je ozaj poriadny fakt.

Neviem čí vôbec vieš kto pre AMD a NVD vyrába FYZICKY tie čipy, trochu si o tom prečítaj a prídeš na niečo zaujímavé ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nárůst výkonu je takový jaký je. Až nvidia přijde s novou generací, tak se uvidí jak na tom AMD na 28nm ve skutečnosti je a to i s novými ovladači. Cenu v ČR ani dostupnost neznám, ale technicky se mi HD 7970 dost líbí. Když bude Kepler o dost lepší, tak budu rád.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

s dalsimi ovladacami sa dostanes na narast aj 30 40 percent +)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Její cena je taková, že je pro nVidii prodělečná, ale prodávat ji musí.. Ztratí míň, než kdyby ji neprodávala vůbec.."

To nemůžeš dokázat. Nvidia chce vydělávat, takže pokud by byl čip pro GTX 580 moc drahý a nvidia by musela GTX 580 dotovat, tak ho bude raději dávat jen do tesel a quader a bude vesele prodávat GTX 570 a nějakou dualku. Prodělávat kvůli titulu "nejvýkonnější jednočipovka"? To by bylo absurdní už kvůli diskutabilní marketingové váze toho titulu.

Jo a cena GTX 580 mi ve srovnání s GTX 570 nijak podhodnocená nepřijde (cca 3000Kč), ale uznávám, že to taky dokázat nejde, tudíž zůstávám u argumentu „highend produkty nedotuje žádná společnost na světě" - naopak na něm vydělává buď hodně nebo rekordně. Prodělečný Bugatti Veyron je jen vyjímka potvrzující pravidlo - holt německá megalománie + nemožnost případného účinného snížení nákladů jako má nvidia v Teslách a Quadrech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

trepes hluposti, NV580 (http://www.gigabyte.com/microsite/268/images/GV-N580SO-15I.html) som mal a teplota bola v maxime okolo 65C a nebola vobec nenazrana, najskor si zisti a potom vytahuj mudrosti z rukava...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pán Ježek, je mi jasné, že si budete obhajovať svoju recenziu, ale je úplne jednostranná, treba sa pozerať na na špecifikácie, vývoj, predikciu, výkon nie len na jednotku watt ci fps, ale aj na to, aký má ta karta v budúcnosti potenciál, či má kam rásť, zohľadniť dostupnosť, konkurenciu. Je nádherné sa nadchýňať touto kartou, ale rozobrať spečifikácie a porovnať ju ju na jednotku výkonu a množstva tranzistorov to chce trošku viac, než len chytiť, vziať, hodiť do PC a nechať vypľuť dáta a tie dať do tabuliek, to viem aj Ja, na to nepotrebujem žiadnu školu, ani nič podobné, recenzie na iných serveroch sa zaoberajú touto kartou aj inak, preto tam je moje zrovnanie, môj uhol pohľadu a preto mi príde práve od recenzenta teda VÁS ten výsmešný tón ako od človeka, ktorý to berie ako koza čo žerie kapustu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu ozaj nadhľadu a triezveho zhodnotenia na konkurenčnom webe :

With so many balls up the air, it’s certainly hard to recommend that you take any action right now, and that’s why we’re calling this a preview. We haven’t done extensive-enough testing to feel comfortable making a recommendation one way or the other, even if this card were for sale. How about buying an older high-end card? It’s hard to get excited about the Radeon HD 6970 or GeForce GTX 580 knowing that more 7000-series cards are right behind this one, likely priced to compete. As such, we’re now in a slightly awkward position, waiting for the market to look a little less like murky soup and a little more like firm, tasty Jell-O.

Are there any downright negative points to mention? Its $550 price tag is acceptable compared to the GeForce GTX 580, though we’d like to see it a little lower. If supply is poor after January 9th, when AMD expects the 7970 to start selling, however, there’s a very good chance that street prices will actually end up higher. There’s not much competition for this card, and therefore no catalyst to push prices any lower. It might not be as fast, but the Radeon HD 7970 is definitely more desirable than expensive, quirky, and hard-to-find dual-GPU flagships like the Radeon HD 6990 and GeForce GTX 590. Aside from pricing, we also have to complain about the loud noise created by the reference cooler on our test sample. If you can wait until there’s more selection, you might be well served by purchasing a Radeon HD 7970 from a manufacturer that offers a quieter non-reference cooler, or until we can get our hands on another card to double-check our findings.

As for GPU compute, we don’t deny that there’s some real potential there. We saw some impressive results in the tests we did run, although they were mingled with mediocre ones. It seems clear that AMD’s software framework needs further optimization, and that ISVs need more time to figure out what code is truly able to benefit from the parallelization of a GPU. Only then will we see the same sort of pick-up already in progress in the environments where products like Tesla currently live.

Time will tell if AMD’s commitment to GPU-based compute will pay off. In the short-term, though, its Radeon HD 7970 is a desirable graphics card for gamers looking for great single-GPU performance. It'll take Nvidia’s answer to the Radeon HD 7000 series, based on its next-generation Kepler architecture and expected in the first half of 2012, to contend with this powerhouse. Before you're able to buy it in January, however, we'll have a more in-depth follow-up for your decision-making pleasure.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ešte jeden pohľad iného webu :

What about the future? Unfortunately, we cannot predict that for you. We typically do not like to talk about future potential video cards of which we have no information on, we like to stick to the facts. We know, however, that is the very question that is on the heart of every hardware enthusiast and gamer out there after reading this evaluation. The question is, what will NVIDIA be bringing to the table in 2012? That is the comparison that we know you all are itching for. It is simply an unknown at this point. We can't speculate on performance, but a smart person can theorize and think about what we saw here today in performance differences, and that it could happen with other video cards. The life cycle of the Radeon HD 7970 is extremely early at this point though. As we are dealing with a completely new architecture for AMD, it is possible there will be software and driver improvements down this road in 2012 that will improve upon Radeon HD 7970 performance at its greatest time of need.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A dodám na záver :

Koľkí ľudia majú vôbec monitor s 1920x1200 a viac ? a koľkí majú kartu +- GTX 560 ab. 6850, + cpu Ci7 ?

Ak nie je cpu rýchle a monitor dostatočne veľký, celá HD 7970 je úplne zbytočná.... a to vídam, ako si kde kto kúpi Gtx 570 ab. ekvivalent od AMD a používa monitor 1920x1080 ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

FullHD už se používá dost a není to zrovna zanedbatelné procento, herní grafiky si pořídí hráči, kteří na to mají přímo, nebo si to vybrečí od rodičů.

To, jestli je HD7970 zbytečná, nebo ne, si určí zákazníci, je třeba brát v potaz, že to je aktuální top AMD v jednočipech a bude to vypadat podobně, jako s GTX 580, tzn., koupí si jí nadšenec, nebo hráč, který jí využije. Plus pro HD7970 je nativní Eyefinity, což by pořízení té grafiky plně obhájilo.

Mně osobně se její výkon líbí a postupem doby se ještě zvýší, to můžeme rovnou brát jako hotovou věc. Uvidíme, s čím se vytasí nVidia, třeba překvapí, tohle byl zatím jen paper launch, takže čas ještě má, ale nezdá se mi, že vytáhne králíka, o kterém zatím nikdo nic pořádně neví, necháme se překvapit (i když už jen kvůli ceně bych byl radši, kdyby se něco od zelených taky objevilo, ovšem GTX 780, nebo 770 pravděpodobně nehrozí ani omylem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, ja som si takto kupil NV580 a po tyzdni som ju vymenil za NV590 :) aby som mal o par frames viac v BF3 na fullHD ;) i ked stala 600eur bez DPH ;) holt niekto to prepije, ja si kupim grafiku ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S vetsinou toho co pises souhlasim, ale tady si ujel s logikou. 7970ka je highend a je cilena prave na xhd, 3d nebo vice monitoru. fullhd bez problemu uzivi soucasne portfolio obou vyrobcu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšení FPS +10 - +60 a více % dle testu a nastavení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si jí nepořizuj a čekej na top model nvidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shader 2048? To by měla 16*2048 jednotek...má jenom 128 shaderu jestli jsem to dobře pochopil z článku od DIIT (jinak za to dík :-) ).
A cenu je směšné zatím hodnotit, když dostupnost neexistuje a tím pádem to je diskutabilní.
Spotřeba je též známá i u GTX 580 a na stejné sestavě jsou jasně vidět rozdíly (v tomto případě zatím testy na jiných webech)
A nakonec jako zákazníky by nás mělo zajímat co za peníze dostaneme, to jestli je výkonnější o 10-20% a stačí ji k tomu 1 nebo 10 jednotek je jedno. Ale jako techniky by nás mohla zajít pouze efektivita nové architektury a ta zatím nevypadá nejlépe, ale třeba to bude jako s Fermi a druhá verze (asi stejný proces) odhalí možnost udělat optimalizace. Přece jenom kde má NVIDIA karty? zatím nikde, takže se AMD musí nechat prvenství, které je možná jako u prvních DX11 karet vykoupeno nižší efektivitou v některých věcech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

srovnávat dve úplně jiné architektury z hlediska specifikací je absolutní blbost. zvlášť porovnávat počty shaderů a jejich frekvence a radši mlčím o spotřebě, která se u oboou výrobců výrazně liší oproti papírové....

navíc, tato akrta je na nové GCN architektuře takže se povedla nad míru, u o prvních generací nových architektur nemůžeš čekat zázraky - podívej se jak dopadly GTX480 a HD2900XT....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No luxusni zmena o proti 40nm. Ten rozdil ve spotreba vymenou pasty je luxusni. Spotreba se snizit na velmi pekne cisilko. Gratuluji:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen zkouška.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není mi ale vůbec jasné, proč po výměně pasty klesla spotřeba. Čekal bych, že spotřeba naopak vzroste, protože lepší pasta sníží teplotu a tím pádem karta bude běžet na trochu vyšší frekvenci. Možná tak o 5 W by mohla klesnout spotřeba díky nižším otáčkám ventilátoru, ale co těch zbývajících 40 W ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím že chybně chápeš powertune, přečti so no-xův článek, případně si dohledej co o tom psal před lety mirek jahoda v souvislosti s hd2900.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kam teda zmizlo těch 45W? Lépe chlazená karta by na stejných frekvencích a stejném napětí měla mít prakticky stejnou spotřebu, pouze teplota a hlučnost by se měla snížit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ok, tak já ti odcituji no-xův koment z TÉTO disku z 9:15:

Není to myslím divné, v minulosti na podobnou závislost narazil Mirek Jahoda při testování HD 2900 XT: Při výměně chladiče za lepší klesla spotřeba v zátěži snad o několik desítek wattů. Závislost tam je, u high endu docela vysoká, jen se o tom moc nepíše :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduche...cim vyssi teplota, tim vyssi spotreba. Mirek Jahoda to dokazoval nekde ve svem testu kdysi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi to taky nepochopitelný. Nebo si to blbě pamatuju ? s teplotou mědi roste odpor, čili klesá proud, protože napětí je stejný. V tom musí bejt něco jinýho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o měď, ale o extrémně ztenčené polovodičové přechody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a ty při vyšších teplotách propouští větší proud ? a na výpočetním výkonu se nezmění nic ? Pak by třeba vodní chlazení dostalo u takový karty uplně jiný rozměr :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale i tak mě přijde v dnešní době ujetý vyrobit něco za X tisíc, co žere "jen tak" 40W zbytečně. Prostě se mi to nezdá :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prostě ber jako fakt že čím nižší teplota tím lepší spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz jsem rusil vodni chlazeni (nekompatibilita bloku s novym hardwarem a nechut to porad resit), tak po tom co jsem to rozprodal jsem zjistil ze mi vyletela spotreba celeho pc asi o 40%. V zatezi to teda znamenalo mnohem vic, ale stve me to vice v klidu... bezi mi to 24/7 a udela to sakra hodne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ze je spotreba cipu zavisla na teplote je znama vec. Plati to samozrejme obecne jak pro GPU, CPU apod. Ty zavislosti jsou opravdu zajimave. Naddimenzujes chlazeni, dostanes se na nizsi teplotu vlivem chladice s nizsim tepelnym odporem. Zaroven ti klesne tepelne vyzarovani, ktere taktez ma vliv na teplotu. Jak se chova napr. CPU i7-2600K: http://208.65.201.106/showthread.php?s=7c04dc0cad3321098771bc6d35253caf&... . Ted si predstavte, ze by gr.k. regulovala takty a tedy svou spotrebu podle vytizeni svych napajecich obvodu misto logickeho vytizeni vypocetnich jednotek. V praxi by vypocetni vykon v urcitych mezich zavisel na teplote a tedy ucinnosti chlazeni gr.k. Takze neco ve smyslu termalniho throttlingu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je hezký ale proč AMD nedá "lepší pastu" rovnou a nesrazí tím papírovou spotřebu o dost razantní část ještě dolů ? Nebo to jsou jen šikovné české ručičky ? To mi prostě hlava nebere.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jde o cenu a kvalitu výroby. V okamžiku, kdy ti tam neproškolená čínská obluha (pro kterou je výroba GPU téměř totožný proces jako lisování plastikových hraček) "kydne" kus pasty a "prdne" na to chladič, tak to bude řádově levnější, než "hračičkování" redaktorů CDR (pozorné nanášení kvalitní pasty).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze neumis cist, jelikoz se to v clanku vysvetlovalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U i7-2600K klesá spotřeba zhruba o 0.5 W na 1 st. C. Ale u 7970ky jim vyšlo 30x vyšší číslo 45W/3 st. C - a to je hodně divné. S lepším chladičem by mohla klesnout teplota v zátěži třeba i o 10 st. C - klesla by potom spotřeba o 150W? Pokud máte ještě 7970ku v redakci, můžete aspoň orientačně proměřit závislost spotřeby na teplotě - stačí třeba jenom při 5ti teplotách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u logických obvodů "musíš" dosáhnout napěťové úrovně logické jedničky, tedy požadovaného napětí - tudíž otevření tranzistoru tě stojí více energie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se stoupající teplotou roste elektrický odpor -> stoupá spotřeba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To plati u kovu resp. medi. Polovodic ma naopak negativni teplotni soucinitel a s teplotou roste vodivost. Duvod proc u cipu roste s teplotou spotreba je dan tzv. Poole-Frenkel efektem. Odkaz na wiki je dokonce ve clanku, na ktery jsem se odkazal o neco vyse. http://en.wikipedia.org/wiki/Poole%E2%80%93Frenkel_effect .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohmov zakon hovori co? P=R(t)*I^2 R(t) je zavisly pri Si-kremiku od teploty cim vyssi odpor tym vacsie vyziarene teplo ak beriem, ze regulator prudu pracuje spravne a prud sa udrzuje priblizne konstatny, ale nie je jedno cez aky odpor tecie => cim lepsie chladenie, v tomto pripade odvod tepla, tym mensia spotreba, lebo kazdy parcialny tranzistor ma lepsi RDSon no a pri tych 3Gks tranzistorov to moze spravit kludne tych 45W! lebo to je len 15nW na jeden ks !!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono to může mít dost společného i s tím, že u polovodičů s teplotou roste vodivost (=snižuje se odpor). Takže při stejných taktech bude mít lépe chlazená karta vyšší odpor a tím pádem při stejném napájecím napětí i nižší příkon.

Pro v článku uváděné hodnoty:
P=312W, U=12V, I=26A, R=0,4615ohm
P=268W, U=12V, I=22,33A, R=0,537ohm

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to ze je to opacne ako pises s rastucou teplotou klesa vodivost, lebo rastie odpor...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nikolivěk, mrkni se sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Teplotn%C3%AD_sou%C4%8Dinitel_odporu aby jsi zjistil, že to co píšeš ty platí u vodičů, a to co píšu já platí u polovodičů. Kdyby byly graf. čipy z mědi tak by jsi měl pravdu, ony jsou však z křemíku a ten má součinitel -70, takže s rostoucí teplotou jeho odpor klesá.

Odpor grafiky je pak de fakto dán jejím provozním stavem, neboť to určuje jak jsou otevřená hradla tranzistorů. Při stejném provozním stavu, a tedy i stejné výpočetním výkonu, má tak lépe chlazená gk nižší spotřebu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda co pises, ale tranzistory su zvacsa n-typ polovodic s dopantom z AL, AS, P, B ktore sa tvaria ako kovy a su schopne dodat vo svojej valencnej vrstve 3 volne elektrony, cize plati co pisem vyssie. Skus sa aj logicky zamysliet, keby platilo to co hovoris Ty s rastucou teplotou by klesal odpor a tym by klesal aj spotrebovany vykon P=R*I^2 lebo vo vnutri sa pouzivaju prudove zdroje, ktore sa snazia udrzat pretekajuci prud cez tranzistory konstatny. Pri tvojom tvrdeni, keby nebola prudova stabilizacia a odpor by klesal prud by znacne rastol a ochvilu by nieco zadymilo :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- typ polovodičů a teplotní závislost - ok
- nárůst proudu a shoření - mno tu závisí na poměru změny odporu k odpovídající změně příkonu a na výkonu chlazení, takže dýmit by se vůbec nemuselo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To co zadymi nemusi byt nutne chip, moze to byt aj PCB, zdroj, poistka ... Este raz, zamysli sa preco stupa teplota? lebo rastie prikon! t.j. pri 2D je zapojene do prace mizive mnozstvo tranzistorov ~ odporov a pri 3D uz ide cely chip t.j. velmi velke mnozstvo ~ odporov, ked nadnesene poviem ide o ohmicku zataz a ked nou preteka prud vznika teplo, ktore treba ucinne odvadzat aby chip fungoval, pri tvojom pripade by bolo lepsie ho izolovat, aby teplo neunikalo... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela zajimavy clanek o vlivu teploty na spotrebu najdete tady: http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT062011114950 . Zvlast ta druha cast se hodi k tematu. Mimo jine se tam pise ze zavislost ztrat na teplote je exponencialni. Takze u nenazrany hi-end graficky karty je i takhle velky rozdil ve spotrebe mozny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Labuz, pastva, technologicky raj. To co AMD totalne dohnojilo po poli CPU s Bulldozerom, kompenzuje GPU divizia s HD 7XXX. Vykon len o cca 15% nizsi ako 2-jadrove monstrum HD 6990 so spotrebou o 250W vyssou! Single-GPU GTX580 tiez uplne pokorena (no cest vynimkam), samozrejme so spotrebou v uplne inych cislach.

Tak je tu novy Single-GPU kral. Gratulujem AMD !!!!!!
Myslim ze ked za pol roka pride HD 7990 (mozno o 70% vykonnesji ako tato HD 7970) a nVidia este nebude mat svoje 28 nm GPU, rozdiel bude jak Marianska priekopa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz se tesim na dva kousky 7990 do myho stroje. Rozdil ve spotrebe pri zatezi 24/7 zaplati cenu novych karet i s vodnim chlazenim, kdyz v bazaru prodam ty dve 6990 co tam makaj ted :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a prosim pekne toto ocakaval kazdy entuziasta od CPU Bulldozera. IBA o 10-15% vyssi vykon na jadro (ci takmerjadro) a na takt. Ziadne zvysenie vykonu o 3/4 ako u Intelu v 2006, ked svet CPU dostal facku v podobe prievanu a vymenu Netburst hriankovacov za revolucne Core CPU, ked nativne fyzicke dvojjadro 2,4 GHz Core 2 Duo drtilo zlepenec fyzicke dvojjadro 3,6-3,8 GHz PentiumD. NIE. Skutocne som nechcel narasty vykonu na jadro a na takt o 70%. Chcel som iba 10-15%, povedze v priemere 12.

Co by to znamenalo pre Bulldozer:

- vykon na jadro a na takt by stupol o 12%, t,j, na 1,12-nasobok
- frekvencia (pri zatazeni vsetlkych jadier) stupla z 3,3 na 3,6 GHz, t.j. na 1,09-nasobok
- pocet jadier stupol z 6 na 8, t.j. na 1,333-nasobok
no a kazdemu je jasne, ze tieto koeficianty treba vynasobit: 1,12*1,09*1,333 = 1,63 !!! T.j. takmer o 2/3 vyssi vykon. A to je len hruby vykon, o specifickych optimalizaciach vyuzivajucich nove instrukcne sady napr. pri sifromani ani nehovorim.

Ak by bol FX 8150 o 2/3 vykonnejsi ako Ph II X6 1100T, AMD by mohlo podobne oslavovat ako s HD 7970. No ale vsetci vieme aky ma vykon FX 8150 (v rozmedzi -10% az 10% oproti Ph II X6 1100T).

A to som bol imho skromny realista. Chciet vykon ja jadro a na takt vyssi o 12% miesto o 70% ako u Intelu v 2006. Bulldozer bol absolut total fiasko, ozaj som cakal viac (aspon ten 1,5-nasobok kumulativneho vykonu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8150-ka je podla mna 4 jadro s 8 threadami. a ma nizsu postrebu ako 45nm X6 phenom ;) v linuxovych testoch dopadol bulldozer aj tak lepsie ako win, ale jasne ze core je spicka ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je buldozer tu uz bolo dost otriasane, ci super vytuneny intelovsky hyperthreading s prilisnym (ci zbytocnym a neefiktivnym) mnozstvom dedikovanych tranzistorov (viac ako je na HT zdrave), alebo su to dve anorekticke jadra.

Pravda je niekde uprostred. Ja osobne to nazyvam nie 4-jadro, ani 4-jadro, ale 8-takmerjadro.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

oprava ....... nie 4-jadro, ani 8-jadro, ale 8-takmerjadro

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD má s BD dva zásadní problémy. Jednak je to výkon samotné architektury a za druhé samotná prezentace BD.

AMD přitom má v ruce ideální produkt, jen jej velmi špatně uchopila. Místo aby prezentovala jeden modul BD jako jedno jádro schopné spracovat dvě vlákna, tak ho prezentovali jako dvoujádro. Nejvýkonější FX pak bylo rázem osmijádro. Přitom výkonem se pohybuje plus mínus 10% okolo nejrychlejšího šestijádra Phenom.

Pokud by jeden BD modul prezentovali jako jedno jádro s HT, pak by FX-8150 byl vlastně čtyřjádro schopné zpracovat 8 vláken, stejně jako Core i5 2600. Bohužel AMD uvedlo i nesmyslný počet tranzistorů, které měl tento procesor obsahovat. Pokud by byl FX-8150 uveden jako čtyřjádro a výkon by přitom měl plus mínus 10% kolem šestijádra předchozí generace, pak by to byl skvělý produkt. Bohužel ale nelze z pohledu marketingu přecházet na novou architekturu, uvádět novou generaci procesorů a přitom snižovat "čísla". Čili pokud mám na trhu starou architekturu, která vrcholí u šestijader, tak nemohu přijít s novinkou, která by měla pouze čtyřjádra. Proto bohužel marketing u AMD zafungoval, jak mu velela jeho marketingová logika a uvedl FX-8150 jako osmijádro. Ono by to i fungovalo, pokud by ovšem neměl Intel na trhu skutečná osmijádra a to Xeony, které podávají prakticky dvojnásobný výkon. Ono by to fungovalo, pokud to "osmijádro" AMD dokázalo alespoň porážet čtyřjádra Intelu pracující na podobné frekvenci a to bohužel FX-8150 nedokáže.

Tím se dostáváme k druhé nevýhodě. Ono metoda HT u AMD se často uvádí jako efektivnější než HT u Intelu, protože HT Intelu přidává jen nějakých 15-20% výkonu, zatímco HT metoda AMD přidává kolem 70%. Problém je ale v tom, že jedno jádro Intelu má při zpracování jednoho vlákna zhruba o 50% vyšší výkon, jak jeden modul BD. Čili má 150% výkonu oproti AMD. Když přidáte druhé vlákno, tak výkon u AMD stoupne o 70% na 170%. Když přidáte druhé vlákno u jádra SB, tak výkon stoupne jen o 15-20%, čili ze 150% stoupne výkon někam na 175-180%, což stále o několik procent překonává výkon celého modulu BD. Čili i když se zdá být HT u AMD efektivnější, tak celý modul BD je pomalejší jak jedno jádro SB s HT.

Opět by se těžko jeden BD modul špatně prezentoval jako jedno jádro, protože při zatížení jedním vláknem má velmi malý výkon při srovnání s jedním jádrem SB od Intelu. Při dvou vláknech už tak daleko není, i když k podobnému výkonu potřebuje o něco vyšší frekvenci. Čili při takové prezentaci, by BD modul jakožto jedno jádro vypadal velmi neefektivně.

Čili on ten průšvih u AMD nebyl jen v marketingu, ale je celkově v pojetí celého procesoru i v pojetí jednoho BD modulu. BD modul je efektivní při plném zatížení dvěma vlákny, při jednom vláknu je ale příliš pomalý proti konkurenci,velmi neefektivní a navíc pomalejší dokonce než předchozí architektura a to je také velký problém.

Nakonec to vypadá, že procesory s moduly Buldozer jsou taková "princezna koloběžka" ... ani to ani ... Takové označení se ale skrytě překládá jako špatný produkt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

praveze na marketing mas lepsie ked to nazves ako osem jadro :) ludia co si kupuju pocitace tak iba mizive percento ludi sleduje pozorne hw veci atd...uvidi osem jadro a kupi :) tak isto aj predajcovia pocitacov to budu ponukat ako osem jadro :)

bulldozer sa vraj predava dobre, preto ani amd neznizili cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No hej, precital som si comment, nic co by som nevedel.

Uz-uz som ta chcel uviest na pravu mieru, ale v zavere si to vystihol. AMD jednoducho NEMOHLO FX 8XXX uviest ako 8-vlaknove 4-jadro, pretoze to ma blizsie k 8-jadru. To ze su jadra absolutne anorekticky osekane (na take 0,7-nasobne jadra), je ina vec, rovnako ako aj velmi slaby vykon jedneho takeho anorektickeho jadra. Ano efektivnost v spracovavani dvoch vlakien jedneho Bulldozer modulu je ovela vyssia ako v pripade jedineho jadra Intelu s HT (70% vs. 20%). To len svedci o tom ze modul Bulldozera nie je jadro co vie spracovavat dve vlakna, ale dve anorekticke nacisto dokatované jadra. Katastrofalna efektivnost (s priepastnym rozdielom) jedneho anorektickeho takmerjadra Bulldozera a jedneho jadra Intelu vsak "zabezpecila" ze FX 8150 s 8 anorektickymi takmerjadrami ma stale nizsi vykon ako Ci7 2600K so styrmi jadrami s HT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No s tou pastou je to nejake divne.
5% rozdiel teploty vs 14% rozdiel spotreby.
Spotrebu urcuju hlavne takty,napatie a prud.Nechce sa mi verit zeby ten prud az tak velmi klesol ked klesla teplota iba o 4st.Boli ostatne podmienky uplne rovnake a bolo kazdy stav premerany aspon 3x ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz k měření hlučnosti při změně pasty. Jakto, že při 2162 rpm naměříte hlučnost 44,1 dBA a při 2160 rpm jen 40,5 dBA ? To opravdu 2 otáčky za minutu udělají rozdíl 3,6 dBA?
Jste si jistí, že jste tu pastu mazali na správnou stranu chladiče? ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není to myslím divné, v minulosti na podobnou závislost narazil Mirek Jahoda při testování HD 2900 XT: Při výměně chladiče za lepší klesla spotřeba v zátěži snad o několik desítek wattů. Závislost tam je, u high endu docela vysoká, jen se o tom moc nepíše :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No divně to vypadá, když zlepšením teploty o 4 stupně klesna spotřeba víc než 40 W. Pokud si tam dám super chladič, co udrží kartu na 60 stupních, tak se asi nedostanu o 150+ W níž a naopak, nebo snad jo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Divne, pan Stach tu kartu od AMD jeste nemel (nema) v ruce? :O

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pan Stach ji nepotrebuje mit v ruce, jeho "test" bude hotovy davno pred tim, nez se mu karta dostane do rukou. Navic u nej ma AMD jistotu, ze to bude oda na jeho zancku, takze mu ji ani pujcovat nemusi. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

neklam tu dristami

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ovecka z DDblabolu se ozvala... :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kdy to udelal? NIKDY! Tak drž klapačku!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo co ty chudinko? :-)))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Testovanim neexistujicich grafik je znamy jiny redaktor...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stach je fanda, jeho web je téměř "one-man-show" a určitě není zcela nestranný. Ale není o nic horší než "zelená strana" z PCT. Něteré jeho postřehy a názory akceptuju (hlavně pseudo3D vs. eyefinity), jiné jsou evidentní protežování jeho oblíbené značky.

Co se testů týká, tak jeho výběr a hlavně metodika jsou stále stejné a nemyslím si, že postavené po určitou značku. Domnívám se, že testuje správněji než jiní, kteří například testují i výkonné grafiky v nízkých rozlišeních.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Postni mi pls. odkaz na popis jeho metodiky testovani. Myslim, ze budes jediny v CR, ktery ji zna, ale treba se mylim. Jeho "metodika testovani" je notoricky znama, naposledy pobavil "testy" Bulldozeru na socketu 1156. :-))

Na druhou stranu, je to komik, o kterem se pobavene bavi mnoho lidi v branzi, zvlast jeho "tajne zdroje" jsou k popukani..."GTX580 bude sotva stacit na nejslabsi modely HD6000", "na grafikach nVidie nepojede Aero Win7, protoze nepodporuji DX10.1", to je jen vycuc z mnoha perel... :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jeste k tomu vyberu pro testy - je to jednoduche, pokud se v dane hre/aplikaci AMD dari, tak tam zarazena je...pokud ne nebo pokud se situace casem zmeni, uz tam zarazena neni...krasny priklad je HAWX 2...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Recenze je dobra, ale chybi mi v jeden vcelku zasadni udaj - jak je ta karty fyzicky velika (hlavne delka)?

2. Jak je tlusta na tom prednim konci (z pohledu bezneho case je to vlastne vepredu)?

3. Ma na prenim konci stale jeste otvory (jako predchozi radeony), tudiz fouka horky vzduch rovnou na HDD kterym to moc dobre nedela?

Uvedene mne zajima proto, ze mam dohuzel mensi tower case (tim myslim malo hluboky) a prislis douhe karty zasahuji do kose na disky. Kvuli GeForce 275 a 570 jsem musel kousek kose odriznout , ty karty maji 27 cm a to je max. co se mi tam vejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ha! Já sem taky musel koš na disky vcelku neesteticky upravit aby semi tam 275ka vešla. Nemáš náhodou Thermaltake Armor jr? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Antec Solo. Bedna ma zajimave vychytavky na snizeni hlucnosti, ale delky tech karet vyrobce moc dobre neodhadl.
A druha vec, co me stve je, ze vrepru pred disky jsou ventilatory pouze 92mm - 120 je jen vzadu. To je malo.

A posledni treti vec - nasavaci predni ventilatory maji hruby prachovy kryt, to je OK, ale aby se clovek k nemu dostal, tak musi sundat levou bocnici a pak odklopit cely predni panel. A pokud ma nekdo malo prostoru, tak musi celou bednu stejen vytahnout ven a tam ji ocistit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobré postřehy, doplněny i do textu.

1) 28cm
2) je to prostě dvouslotová karta
3) ne, je tam plastový kryt, větrák fouká jen do žeber

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Super, presne to jsem potreboval vedet, diky.

Hmmm 28 cm .... veslo by se to tam nebo uz ne ... budu to muset premerit.

Tezko ale rict, zda to ma smysl upogradovat - ted mam GForce 570 a staci to na vsechno. Ta nova karta je rychlejsi, ale zase zatezi o neco vetsi spotrebu a je i bohuzel hlucnejsi.
Ale klidu je to skutecne parada, o tom zadna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak zní v textu: ta karta možná není tak hlučná v zátěži, protože jsme neměli orig AMD nanesení pasty. někdy po novém roce se k 7970 určitě vrátíme a uvidíme, jestli výsledky budou opravdu lepší. jinak stejný problém postihl třeba i kolegy z computerbase.de.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych osobně s 570 počkal. Upgrady se většinou vyplatěj až ob jednu generaci. Taky to záleží od monitoru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já budu upgradovat z 5850 a to je rozdíl VELIKEJ :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme u dotazů. Zkoušeli jste jestli má na spotřebu v idle vliv počet aktivních monitorů? Čekal bych, že změna bude minimální, stejně jako u HD6000, ale docela by mě zajímalo měření. Koneckonců je to nová platforma a může se chovat dost rozdílně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je další měření, které určitě v dohledné době doplníme, ostatně je to tradiční součástí našich recenzí, ale teď už se to prostě nestihlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super zprava a diky moc za recenzi. Stávající a budoucí navázání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jeste by nebylo spatne domerit min. FPS

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a nebo test kodovani videa :) popř. kodovani pri 3D aplikaci :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Super článek. Je v plánu otestovat kartu i na staré testovací sestavě (tj. doplnit Crysis+Stalker grafy), případně otestovat na nové sestavě a nových hrách "staré" karty? Rád bych věděl, jak testy ovlivnil rychlejší procesor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevím, jestli jsem někdy viděl nepřehlednější grafy, než jaké jsou v recenzi. Nechápu, proč musí nacpat do jednoho grafu výsledky různých nastavení kvality, antialiasingu a verze ovladačů. Přehlednější a čitelnější by bylo, pokud by výsledky byly uvedeny v tabulce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak se mi zdá, že ATI p+kně drtí Nvidii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do příchodu Keplera dejme tomu že jo, ale potom? Potom se uvidí. Stejně jako to bude s dostupnosti 28nm čipů. IMHO neočekávám zásadnější rozdíly ani situaci jako byla s GTX480/470 už kvůli nástupu menších 28nm čipů od nvidie a až pak větších.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Panove gratuluji k prvenstvi v CR+SVK / zda se, ze Vase prace prinasi ovoce /. Proc ja blbec dnes vstaval az v ccz 12:00 :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také se ke gratulaci připojuji :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vyborna recenze na vybornou (ted vlastne nejlepsi) kartu.
Jen aby si AMD ty vase remcani na BD nevzali k srdci a nevykaslali se na procesory a nezustali jen u grafik, ve kterych jsou ocividne spicka. To by se vam ty Intely zatracene prodrazili. Nezapominejte na to, ze jak padne AMD mezi procesory pujde cena intelu o desitky procent nahoru. A tim nijak nerozporuju to, ze tady ma AMD hodne co dohanet (jestli vubec bude mit nekdy sanci Intel dohnat)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já jen připomenu to,co jsem psal už pod bulldozer recenzí. my se k bulldozeru ještě vrátíme. momentálně mi tu vedle sebe leží dvě mašiny: 2600k+z68 a 8150+990fx. nebýt vánoce, tak na to vlítnu hned, ale takto můžu pouze říci "příští rok" a doufat, že oba stroje mi tu vedle sebe vydrží co nejdéle a budeme moci na bulldozer skutečně nahlédnout ještě dalším pohledem.

ono se to možná zdá jednoduché, ale naše redakce v podstatě čítá tři lidi (plus pár externistů) a připravit v tomto období roku celkem 23 stran o nové, svým způsobem revoluční, grafické kartě znamená jediné: workoholismus. jsme rádi, že jsme vám stihli tento vánoční dárek naservírovat přesně v moment, kdy naší redakci skončilo informační embargo, teď si ale potřebujeme "odfrknout" :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

teda na to, že jedním z PRIMÁRNÍCH cílů Radeonu 7970 je vstup na GPGU trh a zlepšení výkonu ve výpočtech, což si vyžádalo i příchod úplně nové architektura GCN, na diit není ani bla o tomto a všechny testy jsou pouze o výkonu v grafice.. trochu málo, nemyslíte?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kartu jsem dostal fyzicky do rukou v sobotu odpoledne. to jsem byl ve fázi, kdy jsem dodělával (=musel dodělat) test notebooku msi. pak jsem okamžitě přešel na 7970 a byl rád, že stihl to, co je v recenzi. někdy v budoucnu se jistě ke GPGPU na GCN generaci vrátíme, ale v tomto neuvěřitelně hektickém období posledních dní prostě bylo prioritou uspokojit majoritu čtenářů, tedy udělat herní testy.

takže zkráceně: ano, souhlasím že "je to málo", ale víc se v tom krátkém termínu nestihlo (ostatně amd tradičně nezklamala a v půlce testování poslala nové ovladače, takže jsem přetestovával "jako magor"). možná kdybys někdy na testu takovéhoto formátu sám pracoval, tak bys nevolil v diskusích takto ostrá slova. snad mě pochopíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že s gpgpu jim to vyšlo nadmíru.
Malý závdavek ComputeMarku na
http://vr-zone.com/articles/amd-radeon-hd-7970-review-part-3-3--overcloc...
tam to odnesly i multigpu grafiky :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na 7970 asi mít rozpočet nebudu, ale doufám, že se stejně "pochlapí" v případě 7770 a podobných mainstream karet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to zase vidim na 7870 nebo kdyby nahodou zazrakem vypukla cenova valka a klesnul dolar vuci korune, tak na 7850 ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

podle http://www.anandtech.com/show/5261/amd-radeon-hd-7970-review/1 bych videl zavadeci cenu cca 14kkc...., ale jestli $ poleze porad nahoru :(...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Som rád, že sa aj pre ČR(SR) našla karta pre predvádžačku tak ako pre mnohé iné renomované zahraničné IT weby.
Ovzľášť ma teší, že kartu dostal trojčlenný tím diit.cz (David, no-X WIFT + /ext. of-course/) nakoľko Vaše recencie sú oproti komparácii tunajších, ale aj svetových nekonvenčné teda v niečom v dobrom slova zmysle iné. Samozrejme prínos no-X na ozrejmenie microarchitektúry ide ruka v ruke so samotnou recenziou.
Takže chválim a samozrejme chválim AMD a jeho nový produkt ako aj v neposlednom rade stratégiu AMD, ktorá sa mi s príchodom nového CEO začína zamlúvať. Len tak ďalej všetci.

Prajem veselé Vianoce a krásne sviatky.

P.S. OT ak nie je tajomstvom, v ktorom hotely (resp. kde) sa v Mníchove konala predmetná prezentácia?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že teď už to tajemstvím není - bylo to přímo v centru Mnichova v Oberanger Theater.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja proste milujem diit.cz ! Perfektná recenzia !!! Úžastná karta !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že jedním slovem se to dá označit jako MASAKR. A to jak samotný produkt, tak recenze. (navíc jsem se řezal smíchy u "Pasta od DIIT").

Taky bych to viděl na to, že vše od GTX560 výše (u AMD od 6770 včetně) je v podstatě mrtvé. Pochopil-li jsem správně, GCN bude i v HD78xx, a tudíž je celá současná produktová řada obou výrobců v podstatě "odepsaná" a smysl bude mít jen po velké slevě.

Je BTW skvělé, že kartu dostal k recenzi právě CDR, protože bych řekl, že všude jinde by to bylo s recenzí jen horší (hlavně např. na PCT se asi budou hodně "snažit" recenzovat "nezaujatě").

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, a v dost legrační diskusi pod článkem řádí cenzura jak černá ruka. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chodit na PCTuning je ztrata casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já tam chodím vyhrávat ceny :-) Nechápu proč DIIT nemá takové portfolio soutěží. Ale nemám jim to za zlé. Sem chodím kvůli odborným článkům.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen cenzura, já mám i ban, asi jsem lehce podcenil Zlobermaierovo ego :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde seženu ty zázračné těstoviny? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem DiiT za uspech pri ziskani dovery AMD.

A ja blbec vcera objednal 6850 :( no nic sak cakat a cakat tiez nic neriesi. Krasna recenzia.

Pekne sviatky vsetkym !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už "jen" pořádné ovladače pro linux a HD 4850 mohu někomu darovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď už jen aby Intel vydal Ivy Bridge (a desku s PCIe 3.0) a nejlépe aby i nVidia vydala nějakou slušnou kartu aby cena týhle karty klesla a jdeme upgrádovat :-P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na to by mělo už nyní jít použít sandy bridge-e, nicméně tyhle dva intervaly (zápůjčka 7970 + zápůjčka snb-e) se nám v redakci bohužel nesešly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak nutně hned to mít nemusím. Do léta času dost (do daní to už stejně nestihnu). A ivy bridge bude mít předpokládám lepší poměr cena/výkon (i spotřeba/výkon) než sb-e. A do tý doby budou i lepší ovladače a třeba i lepší cena... ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuju, ze prichod novych Geforce neco udela s cenou... nejpravdepodobnejsi situace je takova, ze Geforce budou mit zase obdobny vykon vzhledem k Radeonum. Nvidia tedy nasadi +- stejnou cenu. Vyjimecna situace, ktera zatocila s cenou jako v dobe uvedeni HD4800 se urcite konat nebude. Nvidia se tehdy musela setsakra otacet a paperlaunchovat, aby byla vubec schopna cenove konkurovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taktéž se připojuji ke gratulaci za výtečné dva články, kvalitní práce se pozná a musí pochválit. :)
Jinak je to jenom můj dojem, že se amd docela pěkně inspěrovala u nvidie? nějak mi to připomnělo fermi. Bude zajímavé jak si to povede při výpočtech v DP v reálném nasazení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na uvod radeji zduraznim ze osobne se mi karta libi, nicmene pro korektni nazor na ni jsem musel prostudovat recenze na jinych webech.

Tuto recenzi nepovazuju za uplne povedenou a po mnoha hodne dobrych jste me zklamali. Sice mate pod testovaci sestavou zdurazneno, ze vysledky v grafech nejsou porovnatelne, protoze zbytek karet je testovanych na jine sestave, ale mnoho lidi necte recenze dusledne a "veri" hlavne v grafy. Nejvic markantni je to u grafu spotreby. Chapu ze nemate prostredky otestovat vse najednou, ale v tom pripade by mohlo byt upozorneni uvedeno jako poznamka primo v grafech. Navic u nekterych komentaru mi trochu pripada, ze autor z toho porovnani presto vychazel. Porovnani teplot a hlucnosti az po vymene pasty taky podle me neni uplne ferove (u jinych karet ji taky nemenite), ale to jsem schopen, po prihlednuti k vymluve AMD, jeste pochopit a tolerovat.

Dat zlate oceneni bez primeho porovnani s konkurenci (na stejne sestave, pripadne stejne generaci ovladacu), je podle me ponekud predcasne. Navic kdyz produkt realne vyjde az nekdy po 09.01.2012. Celkove mi pripada ze autor moc chtel zlate oceneni teto karte udelit, a v dusledku toho neni recenze uplne nezaujata.

Tot muj nazor, neni potreba mi jej vyvracet sahodlouhymi emotivnimi reakcemi, nicmene vecne komentare vitam.

Jeste jedna poznamka ke grafum - zvlast ten prvni u crysis mi pripada hodne neprehledny - moc informaci najednou, radeji bych jej rozdelil treba podle nastaveni AA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, chybičky v recenzi jsou, ale to je myslím daň za šibeniční termíny. Navíc tahle karta na to zlato jednoznačně má - je to první zástupce nové výrobní technologie i nového návrhu čipu, který zároveň očividně netrpí neduhy (navzdory "betám" ovladačů) a přináší řádové zlepšení vůči soudobé konkurenci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, s čím a kdy se vytasí nVidia a jaké pak za to dostane ocenění :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak se můžou srovnávat karty s různými ovladači? Přece mají obě firmy poslední ovladače, plus pro novou kartu maximálně RC. Logicky je potom o dost větší rozdíl. Začal u vás pracovat Stach?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je spiš z praktických důvodů. Proměřit všechny karty s aktuálními ovladači je skoro nemožné, protože by to zabralo spoustu času a také pochybuji, že v redakci mají stále k dispozici všechny aktuálně prodávané grafické karty. Stejně to dělají určitě třeba i na pctuningu, akorát to do grafů neuvádí a proto jim kvůli tomu nikdo nedanává.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nic nemění na tom, že výsledky nejsou korektní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak tu ukaž web který to podle tebe dělá korektně? nebo si myslíš že si jinde lusknou prstem a k recenzi nové karty dostanou na přetestování znova ty samé karty co už jednou testovali? tak jak píše jack.fx, tady aspoň máš napsané u každé kary jaké drivery jsou použité, jinde se o tom ani nezmíní že je to na různých driverech....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je potom všeobecně špatná metodika.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Teď konstruktivně. Nebyl by snad takový problém si na test sehnat menší počet karet a porovnávat skutečný a aktuální výkon. Na co 20 karet s prvními ovladači, které nemají šanci obhájit svůj výkon v přímé konkurenci nového HW s nejnovějším ovladačem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě musím jednu věc napsat. Až vyjde GTX 780, tak nejspíš bude lepší než HD 7970, protože bude porovnávána se svým archaickým ovladačem. Právě ovladače by měly HD 7970 vytáhnout ještě výš, ale bude mít smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co bys dělal být redakcí? hm? chytrák jako prase ale řešení nemáš. Kupoval bys snad ty karty aby jsi je měl vždy k dispozici na test? nebo bys spolu s tou kartou žádal opět k zapůjčení i ostatní karty tak jak už jsem psal? ANO, tak jak to je teď to není dobré porovnání ale JINÁ MOŽNOST NENÍ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je hlavně v tom, že výrobci karet "optimalizují" ovladače pro hry, což přeloženo do češtiny znamená, že podvádějí. Optimalizace totiž většinou kromě zvýšení výkonu také lehce zhorší kvalitu obrazu. Pokud přejmenujete spustitelný soubor hry třeba z crysis.exe na abc.exe, ovladač "optimalizace" nezapne tím pádem dostanete úplně jiné výsledky v testu. Správně by optimalizace měli dělat ti co vyvíjeli danou hru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vliv ovladačů se hlavně u Radeonů opravdu hodně přeceňuje. A hodně to přiživuje samotné AMD. Často to zdůrazňují i v prezentacích pro novináře. Ne že by se jednou za čas nepovedlo v několika hrách najednou zvednout výkon o 3 %, to jo. Ale děje se to spíš výjimečně.
Už jsem zažil, jak vysloveně nadrzo tvrdili, že každý měsíc zvednou s novými ovladači výkon o dvě, tři, pět procent. Kdyby to byla pravda, nemusí vyvíjet nové karty. Stačilo by do nekonečna vylepšovat drivery a drželi by krok s nVidií. :)
A pak na to existuje druhá finta – napíše se do release notes, že nové ovladače zvedají výkon Radeonů HD 6000 v nějaké hře až o 30 %. To si člověk řekne, až třicet, hm, to mně to muselo jít taky minimálně o nějaké dva, tři, pět fps nahoru. A v extrémním případě třeba zjistíte, že magických "až 30%" znamená, že se v reálu zvedl výkon jen u dvou Radeonů HD 6950/6970 v CrossFire (rozuměj začalo konečně trochu fungovat) a u žádné jiné konfigurace to nemělo na nic vliv. Ale legenda žije dál.
Samozřejmě tím nechci říct, že není zapotřebí mít výsledky rozumně aktuální (třeba rok už je fakt moc), rozhodně je ale zbytečné mít všechno přetestované na poslední nebo předposlední verzi. Být to tak, tak se jen za poslední měsíc a půl všechny Radeony přetestovávaly asi šestkrát.
Uvědomte si, že pracovní týden má asi čtyřicet hodin, přetestovat jednu kartu a zpracovat výsledky může při více hrách trvat 5-8 hodin, a v grafech může být obvykle kolem dvanácti, čtrnácti karet. Člověk by s takovou vyráběl jednu recenzi grafiky na aktuálních ovladačích čtrnáct dní. Neexistuje nikdo, kdo by vám to zaplatil. Existuje (téměř) únosný kompromis, že člověk přetestuje nejbližší konkurenci, kde je to nejkritičtější (v tomto případě to mohla být třeba GTX 580).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

teda nic moc. ten cip ma o sotva ~20% vyssi vykon pri 30% vice transistorech a snad o ~25% vyssi frekvenci, nez gtx580. to je ostuda. sice musim rict hura, je tu 28nm, ale cekal jsem vic (i od AMD). naprosto nechapu zlate oceneni. tohle je novy vyrobni proces a COKOLIV na nem postavene bude mit vyrazne lepsi provozni vlastnosti nez stara generace. tim spis je to oceneni smesne, kdyz si vezmu rekce ze svetovych webu typu:

"With respect to all of these aspects AMD has made an acceptable card, but this is not a groundbreaking product like we’ve seen in the past."

"AMD has chosen to price the 7970 like a current generation card – it’s priced relative to a 3GB GTX 580 – and that’s a fair metric. What it isn’t is groundbreaking in any sense."

takze jste prave dali zlate oceneni necemu, co rozhodne neni "groundbreaking". je videt, ze na vas ma soucek vliv, bohuzel negativni

"Meanwhile if you look at straight averages the 7970 is only around 15-25% faster than the GTX 580 in our tests, with its advantage being highly game dependent."

jak jsem jiz rekl, pri 4 miliardach tranzistoru a vyrazne vyssi frekvenci .. to je dost slabota

o compute radsi ani nemluvit. je sice pravda, ze oproti starym amd architekturam je to velky skok, ale proboha vzdyt ve spouste testu prohrava i s obycejnou gtx580, ktera ma compute performance umele omezenou na 1/4 aby byl cenovy prostor pro teslu ...

je tohle vychvalovani dan pro amd za exclusivitu? nebo cim to je, ze se tak lisite od zbytku sveta, ktery cekal o dost vic? date nejake vysvetleni pro zlate oceneni produktu, ktery je vyjimecny jen novym procesem, ale jinak znacne zaostava za ocekavanim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepopletl si ty parametry GTX580? Důležitá je frekvence shaderů - 1544 MHz, tzn. o 66% vyšší než HD7970. Srovnávání AMD vs. NVIDIA je zatím předčasné, radši si počkejme pár měsíců až NVIDIA taky uvede nové grafiky na 28nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ani ne. od nove architektury a jeste navic na novem procesu se ocekava jaksi vic nez jen sotva 20% nad starou vlajkovou lod konkurence. nesouhlasis s tim snad a pokud ano tak proc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Seš asi jedinej, kdo není spokojený s výkonem HD 7970. Všichni totiž ví, že NVIDIA to přehnala s velikostí chipu u GTX580 a kvůli tomu měli velké problémy s výtěžností a spotřebou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

fakt? vzdyt nvidia pouziva pro sve flagship produkty prakticky stejnou velikost cipu uz od G80

http://images.anandtech.com/doci/5261/DieSize_575px.png

...

jen si uvedom, ze stejny vykonostni narust prinesly i jednotlive generace na 40nm. 7970 je jednak nova generace a zaroven je to na lepsim procesu, takze by mel byt narust vykonu MNOHEM vetsi

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V TSMC měli dost dlouho problémy s variabilitou 40 nm výrobního procesu. A na to doplatily zejména ty největší chipy, na semiaccurate.com si o tom můžeš podrobně přečíst. Podstatné je, že NVIDIA přijde s 28nm grafikami až v dubnu a v té době už AMD bude vesele prodávat duální 7990, takže AMD bude mít minimálně půl roku nejvýkonnější grafiky na trhu. Prostě NVIDIA je dlouhodobě co se grafických karet týká pozadu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nvidia prijde s 28nm grafikami nejpozdeji pri uvedeni ivy bridge, ale dle meho jeste o neco drive. oni chteji mit maximalne vyladene optimus grafiky pro revoluci v uspornosti, ktera prijde tenhle rok. ivy bridge na 22nm, navic jeste pouziva tri-gate, to samo o sobe bude extremni, prihod k tomu za tech par let uz hodne vymakany optimus, postaveny na 28nm a mas to, na co ceka dost velka spousta lidi. platformu, ktera ma velky vykon ve vsech oblastech, kdyz je potreba a je superusporna, kdyz to potreba neni

nvidia neni pozadu ani nahodou. jejich focus je na zacatek tohohle roku totiz uplne nekde jinde, nez amd. a jestli se ti to nezda, tak ohlaseny navrat nvidie do apple masin snad mluvi sam za sebe ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem to tak, že by grafiky od NVIDIA nebyly konkurenceschopné. Ale přeci jenom v AMD zvládli dříve uvést graf. karty na 40nm, stejně tak i na 28nm a díky tomu má AMD na pár měsíců nezanedbatelnou výhodu. Někde jsem taky myslím četl, že NVIDIA přeskočí řadu 600, asi nestíhaj vyvíjet nové architektury stejně rychle jako AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"nestíhaj vyvíjet nové architektury stejně rychle jako AMD"

LOL a co treba to, ze mela nvidia compute-oriented architekturu (fermi) o dva roky driv, nez amd? :DDD takze kdo tu nestiha vyvijet nove architektury? :DDD

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, ATI vyrábělo specializované výpočetní karty mnohem dřív, než nějaké fermi - byly to karty na základu X1900. Ovšem nebylo to určeno pro masivní použití, jako např. CUDA apod.,

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak ti to jeste zjednodusim, aby jsi nemohl vymyslet zcestne proti argumenty: nvidia mela compute architekturu (fermi) o dva roky drive, nez amd (gcn)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ten Optimus, který se zdaleka nechytá na to, co používá Apple? A trochu zapomínáš, že AMD umí to samé co Optimus také a s novými 7000 grafikami, které prakticky nic nežerou ve 2D to bude hodně zajímavé. Dále, není žádný ohlášený návrat nVidie, Apple nikdy nic neohlašuje, Apple nVidii bude používat, pokud jim dodá výrobky s dobrým poměrem cena/výkon/spotřeba a bude je schopná dodat v požadovaném množství. S tím má ovšem problémy AMD, ale nic nenasvědčuje tomu, že se nVidii v tomto povede lépe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na co ze se optimus nechyta? :D bud konkretni a rekni nam, co dela apple, co by optimus nezvladl. a co umi amd s novymi 7000 grafikami? my uz jsme snad nejake mobilni 7000 meli moznost hodnotit? mobilni 6000 rada sice switching umoznuje, ale dost kostrbate :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to 0-50 a více % ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Meanwhile if you look at straight averages the 7970 is only around 15-25% faster than the GTX 580 in our tests, with its advantage being highly game dependent."

a na spouste dalsich webu to dopadlo podobne. jestli ono to nahodou neni tim rozdilnym testbenchem. na mem oblibenem AT na novem testbenchi pretestovali vetsinu soucasnych kater ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tím zbytkem světa předpokládám myslíš svůj milovaný Anandtech? A neplač, Nvidia koncem roku 2012 třeba taky uvede nové grafiky a budeš je zde moci vychválit do nebes bez ohledu na kvalitu a výkon. Ty bys nový Radeon zkritizoval i kdyby měl desetkrát vyšší výkon, takový jsi zaslepený fanboy. Nejsmutnější je, že to děláš zadarmo :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.