Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Design Radeonů HD 8000 byl dokončen, AMD má tape-out za sebou

Půjde AMD cestou hrubého navyšování výkonu (více ROP´s, TMU, Wide/fast RAM) + lehké optimalizace, nebo naopak větší optimalizace samotné architektury GCN (výrazně překopané CU, system CACHE, HSA, FSAIL) + pouze marginální navyšování hrubého výkonu ?

PS: půjde AMD stejnou cestou jako Nvidia ? tzn. že pro herní čip oseká maximálně GPGPU features na úkor 3D výkonu a naopak maximum GPGPU feautures pro profesionální segment a karty FirePro ? Nebo bude tlačit GPGPU i do mainstreamových čipů a APU ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že jako konkurenci pro stávající GTX670/680 trochu poupraví HD78xx řadu (navýší frekvence, počty jednotek, možná i rozšíří sběrnici) a HD79xx řadu si nechají na "velkého Keplera" (pokud tedy vůbec do neprofi segmentu přijde) a profi použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nam asi jen tak nekdo nerekne. Ja osobne doufam spis v hrubej vykon, protoze mam v planu poridit 7850/70 jestli se na konci leta trochu umoudrej ceny (nechci si pak 3 roky nadavat, ze jsem nepockal 5 mesicu na lepsi kartu, ktera by vydrzela i o 2 roky dyl). Pro AMD by urcite byla lepsi spis druha varianta, protoze dneska provozni vlastnosti prodavaj. Navic je v nich HD7000 kousek za GTX600.

Osobne si myslim, ze nV ma o trochu lepsi strategii vydavani, protoze kdyz dokazete jako druhy uvist GPU, ktery porazi konkurenci, tak mate trh. Ten kdo uvadi prvni ma sice vyhodu pocatecniho prodeje, kdy decimuje konkurencni starou generaci, ale vsichni tak nejak cekaj az se vyrobci potkaj v rovnym boji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle závěr ohledně provozních vlastností vychází pouze pokud se srovnává herní GK104 s HPC optimalizovaným čipem Tahiti. Pokud si srovnáš herní GK104 a herní Pitcairn, dopadá Pitcairn po stránce spotřeba/výkon i výkon/plocha nejhůř stejně jako GK104, spíš o něco líp. To ale není nic nového - stejně tak měla HD 6800 lepší poměr spotřeba/výkon než HD 6900 a totéž platilo i pro GTX 560 oproti GTX 580. Není to o architektuře, ale konkrétním nastavení čipu a jeho cílů.

Pokud AMD pomohou HPC fíčury čipu Tahiti k prodejům v profi segmentu, kde jsou mnohem vyšší marže, může na něm ve výsledku vydělat víc než na Pitcairnu a podle toho se dál řídit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu díš.

Nechal jsem si hlavu zamotat marketingem a uplne zapomnel, ze Pitcairn ma v porovnani s Tahiti snizenej vykon v DP, takze setri tranzistory. Koneckoncu je to videt na vykonu 7870 vs. 7950. Rozdil ve spotrebe je vetsi nez ve vykonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby chtěli udělat hlavně herní výkonnej čip, stačilo by "spojit" dva Pitcairny, takovej čip by měl kolem rozumnejch 400mm2 a výkon vyšší o pár desítek % nad Tahiti... sice slabší v GPGPU, ale ideální konkurence pro případnou GK110 pro herní segment

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.