Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD doplňuje vyšší low-end o Radeon R7 250X

Mám takový dojem, že ještě pořád existujeme jako Český stát s úředním jazykem češtinou, takže nějaké debilní low-endy nechte okupantům.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti dělá problém klasická počitačová hantýrka, tak jsi jdi na stránky jako třeba je tn.cz, kde se takových složitých odborných výrazů nepoužívá a tvoje inteligence bude více odpovídat psaným článkům :D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Mě to problém nedělá, ale vždy platilo a platit bude, že když existuje český výraz, tak se má používat přednostně. Zbytečné používání těchto nesmyslných názvů beru jako exhibicionismus chudáčků, kteří si tím dokazují, že umí pár anglických slovíček. Pro informaci, V oblasti výpočetní techniky se pohybuji již od roku 1987, ale svého mateřského jazyka si vážím a neprzním ho kravinami jako je třeba "košér" a podobné hyenismy. Proto také již od roku 2002 překládám programy z angličtiny do češtiny. A opravdu je problém napsat česky, že low-end je anglický výraz pro výrobky i obecně služby nižší třídy, tedy méně kvalitní?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je lepší někdy něco nepřekládat, protože to často bývá v češtině dlouhé a i lépe to vystihuje. Představ si použít místo low-end slovo "výrobky nižší třídy" nebo "méně kvalitní výrobky". To druhé je úplně mimo význam a to první je hodně dlouhé ;-) . Jinak v angličtině asi nebudu tak dobrý jako ty, ale zato se pohybuji mezi výpočetní technikou cca od roku 1986 a vyhovuje mi i přes horší znalost angličtiny některé slovíčka nepřekládat. Ono, ale není důležité od kdy jsme v tom :D, ale co se zažilo víc používat pro danou věc. Samozřejmě tvůj názor ti neberu a má to logiku, ale rozhodně nemá smysl kritizovat něco co tou kritikou nezměníš, protože slova typu low-end se používají už dost dlouho snad na každém PC webu co si pamatuji už nějaká ten pátek. Měj se a odlep se od monitoru a jdi čumět do jiné bedny na OH :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na OH nemá smysl se ani dívat, protože bych dostal vztek, že naši dobře placení sportovci jako obvykle všechno prohrají. Věřte mi, skutečně vše prohrají.

Sleduji s úsměvem, jak hlupáčci se skořápkou na zadečku mi zde dávají mínusy. Kdo si neváží svého jazyka měl by táhnout jinam. Chápu že EU nechce, abychom říkali že jsme Češi, ale Evropané a někteří již na aktivní likvidaci České identity sami horlivě pracují.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"... ale vždy platilo a platit bude, že když existuje český výraz, tak se má používat přednostně. Zbytečné používání těchto nesmyslných názvů beru jako exhibicionismus..."

No, ale sám se tím neřídíš... Když pominu fakt, že podle dnešních pravidel už máme iZmy (i když iSmy jsou stále pro staromilce jako já povoleny - zastánce češtiny by měl používat přednostně doporučovaný tvar - nebo půjdeme ještě dál a budeme používat televisi, Nový York a překládat vlastní jména?), tak exhibicionismus je asi tak české slovo jako low-end. Nebo hyenismus.
A to jsem sám člověk, který je radši, vidí-li české slovo, je-li jasné a výstižné (a chemikům ty jejich oxidy místo kysličníků neodpustím).
Zrovna slovo low-end je už dnes ustáleným výrazem a jednoslovně do češtiny výstižně přeložitelný není.

(Kdybych chtěl být opravdu hnidopich, tak bych vytknul i slovo "existuje", které by v uvedené větě bez potíží jednoslovně nahradit šlo.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče toho psaní Z místo S, tak byl v televizi pořad, kde se na to ptaly jednoho hlupáčka z jazykového ústavu, proč se to zavádí. A on prý, že to je proto, aby se psalo, tak jak slovo slyšíme. Redaktor na to odpověděl, takže budeme psát balgón, fčela, okof a podobně. A ten chudáček odpověděl, že to ne. Takže buďto platí piš jak slyšíš nebo si z nás dělají jen srandu a ustupují negramotům, kteří nejsou schopni pochopit jak se co píše. Samozřejmě, že se v češtině používá řada cizích slov, mimo jiné to "existuje", ale násilné vnucování cizích slov jako to třeba dělá vesničák z Živě se svými startupy je směšné a svědčí o nízké inteligenci autora. Když se díváte na seriály v televizi a slyšíte že všichni, monitorují, detekují, analyzují film po frejmech tak si říkám, že by již měl být tvrdý jazykový zákon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že slovíčko low-end je v pohode, sme na odbornom webe...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Správně jste napsal "úředním jazykem". Když pominu, že nikde není zakázáno používat odbornou terminologii (zkuste říct doktorům, ať používají čistě české názvosloví :-D), je tu ještě mluva označovaná odborně jako slang a mezi ten patří i slang profesní. Například [kejsna] bude myslím na tomto serveru vhodný příklad. Taková slova taky nesmíme používat, i když s nimi čeština počítá a dokonce mají vlastní kategorii a jsou uznávaná i ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.