Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD láká videospotem na R9 295 X2; vyjde zítra, zřejmě za $1499

Tak ta cena je ale epic fail, nezavisle na tom za jakou cenu nabizi NV. Kde jsou ty doby, kdy dualni karty staly 15K? To se nekdo z manazeru snazi vyvojarum dokazat, ze to fakt nema cenu delat, protoze si to nikdo nekoupi? Tim ze nastavi nehorazne premrstenou cenu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba taková HD 4870 X2 se do 15k vešla, jenže to mluvíme o kartě, která byla sotva o třetinu rychlejší než konkurenční jednočipový high-end a nepoužívala typická high-endová GPU. Dále mluvíme o roce 2008, kdy se kurz dolaru dostal pod 15 korun a nakonec jde o produkt, který si téměř nikdo nekoupil, protože byl osazený hlučným a málo účinným chladičem bez možnosti výměny (alternativy nebyly).

I když se stávajícím přístupem AMD moc nesouhlasím, plně jej chápu. Podívej se na recenzi Radeonu R9 290 bez X na Anandtechu. Autora vůbec nezajímá, kolik karta stojí, vůbec neřeší, že je rychlejší než stejně drahý konkurenční produkt (resp. levnější než stejně rychlý konkurenční produkt), ale celý závěr a hodnocení věnuje hlučnosti chladiče, na jehož základě kartu strhal. Ve světle takových recenzí se lze AMD jen těžko divit, že už nemá zájem vytvářet jen produkty s ohledem na co nejnižší cenu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

nezbývá než souhlasit, výkonné reference od AMD jsou pro běžného zákazníka nezajímavé už minimálně právě od dob HD4870, HD4890 byla poslední referenční grafika, kterou jsem koupil, protože ta hlučnost za ušetřené cca 3 stovky (proti nereferenčnímu chlazení) prostě nestojí. A že to jde dělat lépe, ukazuje jak Sapphire, tak hlavně třeba Asus nebo MSI.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ve světle takových recenzí se lze AMD jen těžko divit, že už nemá zájem vytvářet jen produkty s ohledem na co nejnižší cenu."

Naozaj sa AMD snaží vytvárať svoje produkty za čo najnižšiu cenu? Nie je to skôr o tom, že ich má presne za ceny za ktoré ich dokáže predávať? Moc sa mi nechce veriť, že by takto dokázali držať ceny oproti NVIDII a oberali by sa zbytočne o zisk. Neverím tomu, že ak by sa ich GPU predávali za také ceny ako tie od NV, tak že by také ceny nemali...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak moment...prece nebudeme obhajovat prisernou cenu tim, ze nejakej blbecek strhal kartu kvuli vetraku.

Jako priklad bych dal treba 6990, ta se do 15K taky vesla, za dalsich 2300,- se k nidal dokoupit vodni blok. Jeden zbytecnej mam jeste doma. Dolar byl 19Kc, coz je srovnatelny s dneskem. Konkurent k ni byla GTX 590 a stala vicemene ty samy prachy.

At mi nikdo nerika, ze to nejde, proste je to predrazeny jako prase. Ani vodni chladic to nezachrani, kdyby bylo aspon moznost volit bez nej...

Jinak dekuju minuskarum, je videt jak tu kdo uvazuje hlavou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to uvažování platí i pro tebe ;-) pokud chceš porovnávat ceny karet tehdy a teď, tak porovnávej dolarovou cenu, ne zdejší koruny, ve kterých je ta cena už hodně ovlivněná.... ale co kromě kursů ještě asi tak dělá tu cenu....
40nm proces u 6990 vs dražší 28nm u R9, výrazně složitější GPU - mj. například 512bit sběrnice, více VRAM, rozhodně o dost dražší chladič..... a kdo ví kolik je dneska vyjdou i jiné komponenty než GPU nebo VRAM....

Jako, neberte mě nikdo špatně, na mě je to taky drahé a když už bych to koupil, asi bych se na nějaký instatní vodník z vysoka vys.. a nacpal fullcover ;-) ale tvrdit že je to drahé jen proto, že jsem kdysi dávno koupil něco podobného za poloviční cenu, to jako sorry ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť tu cenu neobhajuju na základě větráku R9 290, pouze poukazuju na to, že po letech kritiky AMD na úkor výrobních nákladů (což se logicky odráží v prodejních cenách) navrhuje karty, které míří trochu výš. Co se konkrétně HD 6990 týká, tak jde o kartu, která byla oproti tehdejšímu jednočipovému high-endu o 25 % rychlejší v 1920×1200 a o 40% rychlejší v 2560×1440. Budeme-li hledat řešení, které je o podobné procento rychlejší než stávající jednočipový high-end, vychází to ns dvojici R9 280X. Ta se rovněž vejde do 15 tisíc Kč vč. DPH. V tomhle ohledu se nic nemění. R9 295 X2 ale míří výš, cílí na trochu jiný segment než starší generace duálních karet a s ohledem na to, že stojí polovinu toho, co konkurenční řešení, se jí toho zkrátka moc vytýkat nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen to, ze uz je cenou za hranici enthusiast.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se vyjadřovat ke specifikacím karty, protože to, co mě fakt zaujalo, je ten spot. Neříkejte mi, že chce AMD promovat high-endovou kartu tímto amatérským videem s tak strašnou hudbou! Co to sakra je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je amatersky marketing v praxi, celkem bych se ani nedivil kdyby to udelali nekteri zamestnanci AMD na vlastni pest jen proto, ze nebyl schvalen treba rozpocet na poradnej spot

osobne to vnimam spise jako takovej previz, respektive neco takoveho se jako previz da dodat k natoceni opravdu profi teamem co se treba zivi tocenim reklamnich spotu, bohuzel ale docela casto si ti lide myslej ze to co natocili je uzasne a postradaji sebekritiku, a tak se takovej previz dostane ven jako oficialni spot, nastesti v tomto pripade asi jen na socialni site a kanaly jako youtube

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ted ukaze tomu zelenemu predrazenemu smejdu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda ten molitan v kufru, to bych i já lépe vypižlal i tupým kuchyňským nožem

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mně ten kufřík okamžitě připomněl http://www.paladix.cz/clanky/mezinarodni-strasidlo-canomatic.html ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.