Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD reaguje na diskuze kolem boostu Ryzenů 3000

Tomu říkám reakce. Reagovat hned, pustit info mezi lidi a né jen mezi vybraný okruh recenzentů/partnerů a čekat, jestli to probublá dále a někdo z toho udělá ještě horší "událost". Natož nabídnout nějaké to "všimné" za mlčení o průseru jak mraky a udělat z toho něco, co "vlastně ani vůbec není takový problém"... :)))

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft a Intel sou v tomhle specialiste, dokonce i urcite zaplaty pro procesory Intel tykajici se bezpecnostnich slabin se sice do Windows 10 stahnou a nainstalujou ale aktivni nejsou:

https://diit.cz/clanek/zaplata-na-spectre-v4-je-pro-intel-vypnuta

>ruka ruku myje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo no, vzpomínám si, jak byla odhalena díra nějakou univerzitou a Intel jim dokonce nabízel prachy, že to nepůjde ven... Fakt tohle nepochopím, no vlastně jo - tím by utrpěly akcie a to Intel nepřekousne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no mlceni a kamuflaz bude hlavne na nejmenovanem nazelenalem obrwebu kde meli hned jasno a to sve jasno vytrubovali do sveta...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

že toho fanatika Obrnamajera vůbec řešíte. Zasmějte se a jděte dál.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Spíš byste mu měli poděkovat, že i díky jeho snaze budete mít lepší boost u Ryzenů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

AMD to riešilo pred "Obrom" a možno na niečo prišlo

AMD Is Hiring For Coreboot Development, Sponsoring Open-Source Firmware Conference
30 August 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Hiring-For-Coreboot

AMD Ryzen a Boost - je to horší než se čekalo (říká Der8auer)
autor: Z. Obermaier , publikováno 1.9.2019
https://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/57...

Existuje špekulácia, že pri Hop1 alias SMP môže dôjsť k situácii. že jadrá Zen2 nemajú včas dáta a teda sa spomalia alebo stiahnu boost na taký, aby stíhali..

Linux 5.4 Kernel To Bring Improved Load Balancing On AMD EPYC Servers
AMD on 3 September 2019 at 09:52 AM

AMD EPYC/Zen processors now overrides the node reclaim distance to better account for the CPU's architecture. From one of the code comments, "AMD EPYC machines use this because even though the 2-hop distance is 32 (3.2x slower than a local memory access) performance actually *improves* if allowed to reclaim memory and load balance tasks between NUMA nodes 2-hops apart."
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.4-Improve-EP...

AMD Firmware Update To Bring Boost Performance Optimizations
Written by Michael Larabel in AMD on 3 September 2019 at 11:09 AM
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Zen2-Boost-Optim...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju mu. Možná si časem užiju ten uragán výkonu v single core load až budu mít těch +25Mhz navíc. Zatím pozoruji 4375...zřídka 4400 (3600X). Ve fullcore load jsem na výkonu 2700X který jsem měl předtím a bohatě stačil. 3600X jsem pořizoval jen kvuli jedné jediné hře, kde je nárůst frekvence i IPC dost znát a neumí vytížit víc jak 4 thready(možná 5).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za to ďakujte Microsoftu

Cortana makes your PC's heart beat faster: Windows 10 update leaves some processors hot under the cooler
1903 patch turns Redmond's virtual assistant into a very power hungry bot
By Richard Speed 3 Sep 2019 at 18:13
Redmond hasn't responded to our questions but does at least seem to be recognising there's a problem with the update.

We are currently investigating an issue where users are reporting high CPU usage linked to SeachUI.EXE after installing the optional update on August 30 (KB4512941). We will provide an update in an upcoming release.
— Windows Update (@WindowsUpdate) September 3, 2019
https://www.theregister.co.uk/2019/09/03/windows_10_cpu/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímalo by mě jestli kámen úrazu nebude v SMT. Už se o tom diskutovalo i u první generace, ale pak to nějak utichlo - nejvíc u taktování měl vadit právě SMT který začínal na vláknech brzy dělat chyby. A u takového 3900X je dvanáct plných jader plně dostačující, stejně jako osm u 3700X/3800X takže se ptám jestli to někdo vyzkoušel a jaké byly takty. Na jedné diskusi se někdo dal slyšet že problém s nízkým boostem zmizel. Je to sice ukrojení části hypotetického výkonu, ale u herních strojů je SMT spíš spornou funkcí. Ostatně fakticky jde o volitelnou funkci takže s dostatečným počtem jader, alespoň 8 fyzických by vypnutí určitě bylo pro spoustu uživatelů lepší když by zlepšilo teploty i takty. 16-24 vláken spíš ocení jen malé procento tvůrců obsahu.
U Pentií 4 až nedávných čtyřjader byl HT dobrou funkcí ale s rozvojem fyzických jader poněkud ztrácí na atraktivitě, takže bych se za nějaký mini-test přimlouval a určitě bych nebyl sám koho by výsledek zajímal. I u takové 3700X co tu byla v testu a autor ji má by to postačilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Váš příspěvek by určitě rádo četlo marketingové oddělení Intelu které doporučuje vypnout HT z důvodu bezpečnosti a tvrdí že je to vlastně v pohodě.
Jako majitel 4 jádra Ivy Bridge (v práci dělám na 2 jádru) celkem chápu Vaše tvrzení, že 8 libových jader Zen 2 by mělo stačit na deno-denní práci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, budeš sa možno diviť, ale ja tiež robím na počítači s IvyBridge ( DELL Optiplex 7010 SFF ) s Intel Core i7-3770S, 16 GB DDR3 1600 MHz ( 4x4GB ), Intel SSD DC3520 a nVidia Quadro P620, a ide mi na tom všetko, čo potrebujem. Samozrejme, jedinú hru, ktorú som kedy na tom spustil bol Solitaire vo Windows :-) Ale na pracovné veci, Internet, maily a pod. panuje u mňa plná spokojnosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u čtyřjader je HT ještě přínosné, ale kdo má cpu s 6+ fyzickými jádry už je to poněkud podružná funkce....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SMT je nejakou dobu v prerodu a hry take, takze nekde vypnuti SMT vykon jeste prida, ale nekde uz zase ubere, protoze je uz optimalizovano a thready jsou vyuzity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-Xi, pusťte si to video ještě jednou a doporučuji i to předchozí. Data nejsou z nějakých "online databází benchmarků", ale od samotných uživatelů, kterým der8auer připravil metodiku, jak testovat. Navíc žádnou extra složitou a v zátěži žádný Prime95, ale jen, řekněme normálnější, Cinebench.
A ano, sledoval i výsledky na stejných základních deskách. Byť vzorků je přirozeně méně. Jedna či dva typy základek jsou přímo v tom videu.
EDIT: Ale samozřejmě to není laboratorní metodika a kontrolované prostředí. Tak se aspoň snažil zahazovat výsledky, co vypadaly z nějakého důvodu úplně mimo.

Jinak, z vlastní zkušenosti, procesor 3700x v desce x570 aorus pro boostoval na 4375Mhz single a s asus strix-e taktéž 4375.
Co se ale lišilo, tak s vypnutým PBO Gigabyte multi core výsledek v Cinebench R20 byl cca 4830 a na Asusu jen cca 4730. Se zapnutým PBO na obou deskách cca 5000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tiez som sa zucasnil tej vzorky.
tu je linka na ten formular.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrtHk-YUlploicyuVpkd9tzwRuE3F1...
a poznamka pod ciarou.
neverim ze vsetci zucasneni upravili vsetky podmienky tak, ako ich der8auer potreboval/ziadal
hlavne toto: Before you start testing please go to your BIOS and load optimized defaults. Don't touch any options like PBO or OC settings.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si taky nemyslím. Naví každý chladí úplně jinak. Takže to beru spíš jako přehled než jako exaktní čísla. Na stranu druhou, PBO, alespoň u mě, nemá absolutně žádný dopad na maximální single core frekvenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nas v CR situaci odhadl a zverejnil pan Obrmajer na konkurencnim webu. Skoda, ze tak perfektni praci neodvedl nekdo tady. Kamos z toho byl totiz dost spatnej, ze mu jeho RyZen 3700X boostuje na pouhych 4150MHz, ale to, ze to nefunguje vetsine lidi ho uklidnilo, myslel totiz, ze ma procesor vadnej.
Jinak desku ma drahou za 3 tisice - Asus B450 F Gaming, ale stejne mu boost moc nedava. :-/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

INTELTUNING není žádný konkurenční web, je to reklamní web kde nejvetšími inzerenty a platiči za kladné recenze jsou INTEL a NVIDIA, a OBR s Vlčkem jsou největší tragédi IT scény. Než INTELTUNIG koupil Soukup a šlo hlavně o hardware, tak to bylo super. Od té doby, je to cenzůra a lhaní jako v SSSR.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ukažte šeky, nebo buďte zticha. Křivé obvinění je v Česku pořád ještě trestný čin, a vztahuje se to i na obvinění z uplácení – i když je to jenom "anonymní" plácnutí v diskuzi.
Nevím, jak si představujete, že to funguje. Myslíte si, že kdyby se Intel nebo Nvidia pokusili někomu cpát prachy za to, že jim vydá pozitivní recenzi, tak by se z těch stovek novinářů nenašel jediný, který by to rozmázl?
Kdyby Intel a Nvidia platili za recenze, nepochípaly by v česku všechny weby, které dělaly recenze hardwaru. Žádný hardwarový web v ČR z těch, co dnes jedou už jen na kapačkách, si nevydělal ani na to, aby pokryl jednoho recenzenta na plný úvazek. Podobné žvásty se vedly i o EHW, a teď je z něj web, který žije z překládání cizích novinek. Protože to nevydělávalo (navzdory tomu, že měl být tak skvěle sponzorovaný Intelem a Nvidií).
PCTuning má jediné štěstí, že na webech "pod Soukupem" dělá významný podíl na čtenosti, tak se u něj tolik nehrotí, kolik vydělává.
Intel už tu několik let nemá ani zastoupení, které by za ty recenze mohlo platit. I ty procesory do testů jsou z e-shopů anebo půjčené s deskou na recenzi. Tak skvělá je s ním spolupráce. Kdy jste na PCTuningu viděl naposled nějakou reklamu Intelu?
Světlou výjimkou, kde se recenzent na plný úvazek recenzemi uživí, je magazín jednoho objektivního amatéra, který si na recenze přivydělává tím, že pak po bazarech prodává hardware z testů (nevím, není právě tohle náhodou něco jako "placení za recenze?"). Ale nemusíte věřit každému hňupovi, který v rámci self promo o tom, jak je jediný neúplatný a objektivní, píše podobné žvásty. A začněte zase aspoň trochu používat mozek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu posledni vetu nejdrive aplikuj u sebe...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu vědět, na kolika jádrech těch 4150 MHz běží, resp. jaké frekvence jsou na ostatních jádrech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hh, prej drahou za tri tisice :))) ten boost neni jen o desce a cena desky s tim souvisi asi nejmin. Stejne tak to nesouvisi jen s napajeci kaskadou, jak si mysli no-X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak můj 3600 na X570 Elite neboostuje na 4.2 ani nahodou. Učastnil jsem se toho měření od Der8auera a reportoval jsem max boost jen 4125Mhz...chlazení si myslím, že mám dostatečné VRM max temp je 45°C a na CPU mám Deepcool Castle 240 AIO a teploty v jendojádrové zátěži max 50°C

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je, že AMD reaguje, nedělá mrtvého brouka, nebo to nebagatelizuje.
Docela by mě zajímalo, jestli se nějak konktrétně postaví ke spekulacím, že od určité verze AGESA posunula teplotní limity pro boost a ca 5° C níže. No, snad se to dzvíme příští úterý/středu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Reaguje, protoze uz to prebiraji uplne vsichni, vedle na dalsim amdfan webu uz tomu rikaji Turboskandal! A taky ze je.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

myslis extrahw/cznews, kde sa zbieha grupa hnizdo/holecek/maudit/....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osobne v tom vidim retardaci stylu: "CruiseControl neni autopilot", nebo "nesuste sve mazlicky v mikrovlne troube". Zadny skandal.

AMD specifikuje MAX turbo a zakladni frekvenci. Veskere problemy jsou od uzivatelu, kteri nerozumi psanemu textu, a ocekavaji, ze komponenta, ktera je soucasti sloziteho komplexu bude 100% casu dodrzovat, nebo i prekracovat maxima dana vyrobcem, coz je uplne mimo samozrejme.

Na HWUnboxed ukazali pekne, ze stejny CPU na nekolika deskach dokaze i prekrocit MAX turbo, na spouste se drzi na tom turbu, nebo kolem 25Mhz pod. A jen par desek, ktere se drzi cca v pulce toho rozsahu daneho Base<>Max.

AMD je naprosto v pravu, neexistuje zadny duvod se domnivat, ze MAX je garantovana.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze cely RyZen 3000 je jedna VELKA LEZ.
Ja si projedu testy a koupim si Intel procesor, ktery mi da to co bylo zverejneno v testech +-. Jenze u AMD muze procesor v testech davat taky o 20% vic nez si koupim ja, tak takhle proste ne, u me ma AMD utrum!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nj, kolko je 50MHz(25MHz) percent z 4400MHz? o kolko percent vykonu prides (docasne) kym nebude porieseny ten firmware?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

3700X ma Base Clock 3.6GHz Max Boost Clock 4.4GHz
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-3700x

Nekomu teda muze jet az na 4.4GHz, kamosovi jede na 4,15GHz, ale kdyz AMD nic negarantuje, tak pri me smule muzu koupit takovy, ktery pojede na 3.6GHz a vic ani tuk. A to uz bude setsakra rozdil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty to stále nechápeš, že problém není na straně procesoru, ale na straně desek/biosu/fw? Vážně ne?
A k tomu intelu - doufám, že si pod to koupíš nějakou fošnu za 2500,- , nejlépe na ni posadit i9, ať ti tam může pořádně lifrovat požadované napětí dostatečně dlouhou dobu... oh, wait .. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i7-9700KF + Z390 = 15.000 Kc
RyZen 3700X + X570 = 15.000Kc

Tak v cem je vyhoda procaku od AMD? 16 vlaken fakt nepotrebuju, rads i budu mit na hry vyssi singlcore frekvenci.
Ale zaroven rozumim lidem, kteri poptavaji 16 vlaken, ze je pro ne AMDecko vyhodnejsi, no pro me na moje pouziti neni!

Jiste s fosnou za 2.500 bude hodne o kompromisech jak AMD tak Intel, to nikdo nepopira.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

keď 16 vláken nepotrebuješ, tak namiesto 3700X zober 3600X...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://youtu.be/DgSoZAdk_E8?t=298
S X570 nevidím nijak extra velký problém, dokonce tam je i non-570 deska. Jako hledat takové drbky, jako je 25-160mhz. Jako test bych to nebral, spíš to beru jako průzkum, jak lidi provozují své PC.
I třeba blbě nanesená pasta ti udělá dost, chladič, airflow(pokud tam máš tunu kabelů nevyvázaných a bednu třeba od eurocase)... pak ještě updaty, a další proměnné, které v tom testu nemůžou být zanesené, jelikož by to bylo měření sice na týden(třeba) - ale zpracování by trvalo asi rok(vyhnáno do extrému). Dnes není problém vidět sestavu, kde je fajn, že si někdo koupil noctuu za 1700,- , ale do skříně tahá vzduch ventilátor na zadní stěně skříně a vepředu je to zazděné disky :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozno by mal kamos odlepit foliu z CPU, potom by mu slo s novou agesou na 4350-4375MHz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

20% rozdíl - můžete být prosím konkrétní? Jako třeba například: V recenzi té a té dával procesor 3700X s garfikou 2080Ti v nastavení popis od a do Z 100 FPS a mě v konfiguraci xyz dává 80 FPS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD taky mohlo klidně napsat do specifikací frekvenci u Boostu o 0,1 GHz nižší a bylo by po problémech. Celá tahle Boost-taškařice je jedna velká reklama na Matisse, na kterou AMD vynaložilo minimum prostředků. Faktem je, že na výkonu se 25Mhz sem, nebo tam moc nepodepíše. Druhým faktem ale je, že zákazník očekává, že se na ty Boost frekvence s lepšim chladičem vyhrabe, zvláště po tomhle videu:
https://youtu.be/prAaADB9Kck
Ryzen 3000 není velká lež, je to lootbox. Jdeš pro procesor a vlastně točíš velkym kolem štěstí, pak jdeš pro desku a opět točíš velkym kolem štěstí. Konečná frekvence pak závisí na tvé smůle... což ale u Ryzenu 2000 nehrozilo a ani konkurence to tak (zatim) nemá a můžem jen doufat, že tohle byl jedinej přešlap. U Intelu byla sillicon lottery frekvence po přetaktování, AMD toto posunula na nový level, když je sillicon lottery i frekvence boostu :)
Nejhorší na tom všem ale je způsob, kterym se k tomu staví amd fans. Tváří se, že je vše v pořádku a že to tak má být, protože je to max boost, takže to znamená frekvence AŽ. Ano, tak tomu bylo vždy a nikdo neočekává, že 3900X chlazené přibaleným chladičem bude Boostovat nad 4,6 GHz na všech jádrech celý den. Ale ono nemusí boostovat ani na jednom jádře na 4,6 GHz i s vodním chlazením a s fošnou dražší, než samotný procesor - a přesně v tomhle případě bych se pořádně nakrknul. Tohle udělat Intel, tak o něj také ztratim zájem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, AMD má velký problém. Ne s výkonem, ten je dle Der8auera vynikající a 3000ky prý může jedině doporučit.
Problém je v "best case", což jest chvilkový boost (jednojádrový) na, nebo nad úrovní udávaného limitu, nedosahuje ani 50% v anketě nasbíraných CPU. Resp. Ryzenů 3600 dosahuje boost (singlecore) necelých 50% posbíraných vzorků. U ostatních se situace zhoršuje až k 3900x, kde je max. boost chvilkově dosahuje jen necelých 6% reportovaných CPU.
Nevím, jestli je zatím marketing, nebo nějaká reálná chyba, ale tohle AMD opravdu nedělá dobré jméno.
Nicméně stále, i přes nedosažené boosty ponechává Intel výhodu AMDčku tím, že i přesto má Intel mnohem horší celkový poměr cena/výkon v daných cenových relacích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano pri vypnutí SMT už nejrychlejší jádra voostuji na 4,4ghz místo 4,375ghz se smt on.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.