Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD rozšiřuje nabídku o sedm mobilních APU Llano

Fusion APU „Llano“ (AMD A-Series)
AMD nejprve v tichosti uvedla dvojici nových desktop APU (Llano) A6-3670K a A8-3870K, následovala trojice mobilních Radeonů postavená na stávající architektuře (ještě v listopadu o jejich vydání AMD poskytla informace recenzentům, ale dále již specifikace neupřesnila a ačkoli NDA skončilo k 7.12., webové stránky výrobce se k těmto čipům stále neznají) a nakonec došlo i na sedm mobilních APU (Llano, platforma Sabine)…

Novinky celkově rozšířily výkonnostní rozpětí, které A-čková řada APU pokrývá: Současný nejrychlejší i nejpomalejší model jsou výkonem ještě vzdálenější, než tomu bylo doposud. Z celkem sedmi nových APU spadají dvě do řady A8 (4 jádra, 400 stream procesorů), dvě do řady A6 (4 jádra, 320 stream procesorů) a tři do nejpomalejší A4 (2 jádra a 160-240 stream procesorů):

AMD Llano (Sabine) modely prosinec 2011

Nejvýkonnějším modelem se stal A8-3550MX, který v základu (i v režimu TurboCore) přidává 100 MHz procesorové frekvence - grafická část zůstává beze změny podobně jako tomu bylo u nových top modelů pro desktop. Zároveň je jednou ze dvou novinek, které podporují i rychlé 1600MHz paměti (právě rychlejší paměti se dokážou velmi pozitivně projevit na grafickém výkonu).

Za zmínku stojí ještě nejpomalejší nový model, který nese pouze 1MB L2 cache a 160 stream procesorů (na druhou stranu taktovaných na téměř 600 MHz oproti běžnějším 444 MHz, což negativní výkonnostní rozdíl částečně kompenzuje).

Je možné, že jmenované mobilní modely jsou tím posledním, co platforma Sabine (mobilní Llano) nabídne. V prvním kvartálu příštího roku se očekává uvedení APU Trinity, která stávající Llano postupně nahradí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD rozšiřuje nabídku o sedm mobilních APU Llano

Žádné komentáře.