Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD rozšiřuje rodinu čipů Imageon

AMD Imageon
Včera na GSMA Mobile World Congress ve španělské Barceloně společnost AMD představila hned několik nových procesorů rodiny Imageon. Ty zabírají celé spektrum možností nasazení v mobilních zařízeních…

AMD Imageon - koncept mobilní TV

Imageon D160 je novým čipem pro mobilní TV schopný příjmu DVB-T a DVB-H standardů, přičemž zákazníkům je k dispozici včetně všech potřebných softwarových nástrojů. Uplatnění nalezne především v noteboocích, PDA, přenosných přehrávačích atd.

Imageon M210 je nový audio procesor určený pro mobily a mobilní přehrávače. Nabízí hardwarový ekvalizér, podporu USB 2.0, SD karet či Blueetooth rozhraní. Vyznačuje se nízkou spotřebou ~33 mW za provozu.

Imageon A250 je poměrně zajímavým čipem, neboť jde o aplikační procesor mimo jiné pro mobily, který tak nabízí možností přehrávání i záznamu audia i videa, zpracování fotografií či podporu HD displejů, to vše až do 8 Mpix/15 fps. Pro vektorovou grafiku a multimédia obecně je plně programovatelný. AMD sice neprozradila, jaké ARM jádro a na jaké frekvenci je základem tohoto procesoru, ale o některé detaily se s vámi můžeme podělit:

  • akcelerace OpenVG 1.1 (žádná 3D akcelerace)
  • D1/VGA video decoding/encoding (Beyond3D tipuje i podporu H.264, ale explicitně to nezaznělo)
  • TV výstup

AMD Imageon - koncept navigace

Nové čipy pro zpracování grafiky pak zastupují AMD Z180 a Z460. Prvně jmenovaný akceleruje již zmiňovaný standard vektorové grafiky OpenVG 1.x za současné podpory až 16× antialiasingu. Podporuje řadu efektů pro vektorovou grafiku a také nativně Flash pro webové aplikace.

AMD Imageon - koncept 3D hry

Z460 je 3D procesorem zvládajícím standard OpenGL ES 2.0. Jeho architektura vychází z GPU Xenos v konzoli Xbox 360, nabízí tedy architekturu unifikovaných shaderů.

Nové čipy budou dodávány partnerům již v průběhu tohoto měsíce, reálné nasazení v mobilních zařízeních lze očekávat později v tomto roce, resp. v roce příštím, ostatně to také závisí na softwarových firmách.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD rozšiřuje rodinu čipů Imageon

Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 14:32 | Anonym | mikrotom: takze cisar (kaizer) je nahy.
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 08:49 | mikrotom | Bohužel jsem též vlastníkem zařízení HTC Kaiser,...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 06:58 | Anonym | Realne nasazeni bude u HTC treba i tento rok,ale...

Zobrazit diskusi