Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Známe takty a chladiče všech modelů Ryzenu: X cílí na 60 °C

Nejak tam postradam informaci o tom, ze to "X" na konci ma pry oznacovat CPU, kde bude aktivni XFR.
A nebo je ta informace v textu nejak schovana implicitne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to uz nekdo potvrdil? jsem to videl jen jako spekulaci kterou z nejakyho fora pretahnul tpu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na to kouknu ještě jednou a v principu je to v článku i jako XFR popsáno. Odkud je zdroj nevím, ale převzala to už Velká část redakci, dokonce i PCT ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nič v zlom ale tá fotka s Kodurim je riadna uchyláčina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No když to tak vnímáte...
Mě spíš připadá jako malej kluk, kterej o vánocích dostal pořádnou hračku :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A dvoma deckami vína :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad si vezme kondom :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1 :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ktera?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hádaj, nápoveda druhá je len hlúpa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už aby Ryzeny byly na trhu, moc se těším na zpestřenou nabídku a první recenze. Snad konečně budu mít v tomto roce důvod pořídit novou platformu jako náhradu za střeva v podobě Sandy Bridge i7 2600K.
I když loučení to bude těžké - za ty peníze slouží pořád dobře a s instantním vodníkem se dá provozovat stabilně na 4.8Ghz...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude na hry, tak ta 2600K bude vykonnejsi nez nejvykonnejsi Ryzen.

Ryzen ma 8 jader a 16 vlaken coz je mu pod Direct X 11 k nicemu. Intel ho rozdrti 4 vykonnymi jadry.

Kodovani videa ktere vyuzije vsechn a jadra je samozrejmne jiny pripad.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě jestli je u DX11 her potřeba výkon vysoko taktovaného čtyř jádra :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

petr22> Vidím to stejně. Snad DX12/Vulkan bude mít masivní nástup co nejrychleji.
giff> Vysoký výkon na jádro a vysoký takt je třeba všude tam, kde se např. počítá intenzivně fyzika a AI (pod DX11 a starším není nějak extra paralelizovaná) a/nebo je použita určitá metoda vytváření stínů. Snadno se to pozná, když se vypnou a framerate letí klidně o >10FPS vzhůru.

Podívejte se při hraní her (DX11 a starších) do task manageru, jak to tam vypadá. Při troše štěstí budou dvě jádra hodně vytížená, první trochu víc, třetí bude tak nějak a čtvrtý bude jen tak trošičku přicmrndávat. Ev. se to rozloží na dvě jádra využity z půlky (tady právě záleží na taktu - čím vyšší, tím menší zátěž bude vidět) a dvě tak z pětiny. Ovšem čest těm několika vyjímkám.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To vyzerá az na Vegu a Ryzen APU s Vegoy a Skylake s Polarisom. Z toho vylúčené, avy Valve isiel n DirectX, keďže ide o Linux. Buď OpenGL alebo Vulkan

9 February 2017 at 09:32 PM EST. 28 Comments
VALVE --
Valve developers have been working to deliver Linux VR support and even significantly improving the AMDGPU+RadeonSI/RADV Linux driver stack for VR use-cases

Valve held a press briefing today where they confirmed they have "three new VR-specific games in development at Valve."
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Valve-3-New-VR-Games

Intel’s CPU with AMD GPU in 2017?
by Vyncent Chan

The image above is not an actual Intel CPU with the AMD GPU. It is a Broadwell-H CPU.

Previously we have heard reports of Intel licensing AMD’s GPU technology to give them a much needed boost in the integrated graphics game. Well if the latest rumors are to be believed, we will be seeing the product of this collaboration within 2017.

According to the rumor, the Intel chip in question will feature a Kaby Lake-based CPU, with an AMD Radeon GPU, possibly based on the Polaris architecture, handling the graphics

https://pokde.net/news/intels-cpu-amds-igpu-2017/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vysoký výkon na jádro a vysoký takt je třeba všude tam, kde se např. počítá intenzivně fyzika a AI (pod DX11 a starším není nějak extra paralelizovaná)"

A fyziku fakt počítá DX11? Na stejné urovni, jako třeba kreslí stripy trojújelníků? Mimochodem, pokud jde třeba o lineární algebru, tak tam jsme zparalelizovali (a zeSIMDizovali) na CPU už dávno. Koneckonců to byla jedna z největších motivací k zavedení paralelismu v historii počítačů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to používám na všechno možné, i na konverzi videa.
Ale nevěřím tomu, že bude nový Ryzen horší, než Sandy Bridge.
Nicméně zanechme spekulací a počkejme si na testy. Nemá smysl se dohadovat, jak to bude, když se to za pár týdnů dozvíme.
Jo leda, že bychom si chtěli "poměřovat pindíky", kdo má nejvíc největší pravdu 8-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak to mám i já (i7 2600K) a rovněž si myslím, že ryzen je žhavý kandidát.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Petr22: "Pokud to bude na hry, tak ta 2600K bude vykonnejsi nez nejvykonnejsi Ryzen."

Sorry, ale nemůžu souhlasit. 2600K byl skvělý cpu, ale Ryzen podle prvních testů vypadá na ipc někde kolem haswellu, možná i broadwellu, takže bude na defaultu rychlejší. Co se týče OC, tak to je neznámá, ale pokud dá na ten Ryzen vodníka jako má na 2600K, tak věřím, že minimálně o pár set MHz nahoru půjde a ten rozdíl ve frekvencích co zbude v klidu dožene vyšší ipc. Další věc je, že to se bavíme o tom, že má v PC minimálně GTX1070, při čemkoliv nižším je to stejně jedno.
Jo kdybys psal o 7700K neřeknu ani slovo, ale Sandy už nech odpočívat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GTX 1070 nemám. Věřte nevěřte, mám 7970 GHz edition...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud to bude na hry, tak ta 2600K bude vykonnejsi nez nejvykonnejsi Ryzen."

Přestaňte racionalizovat neochotu upgradovat. Klamete jenom sám sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě pořád není jasné, jak je myšlen ten ekvivalent CPU od Intelu. Pokud je to cenový konkurent, tak tomu rozumím, pokud je to ale výkonnostní konkurent, tak mi to nedává smysl, protože jestli má 12 vláknový Ryzen výkon srovnatelný se 4 vláknovou i5, pak je to sakra špatné a single thread výkon by musel být tragický.

Takže spíš to vidím na cenové konkurenty. Co myslíte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to trošku skeptický ano, nejlepší šestijádro bude výkonem proti i7-7700 bez K - minimálně při "práci". U her jestli to bude mít o 3 fps míň je docela buřt. Počítám totiž s přetaktováním a "normálními" paměťmi, né jak v onom testu, kde v podstatě na prime a fyziku trpí i i7-7700K kvůli pouze dvoukanálu. U těchto výpočtů se totiž přistupuje=zapisuje do paměti hustopřísně (rozhodně to není test, kterej vygeneruje 2MB dat, že). Když se těch 16 vláken pořádně nasere, tak opravdu DDR-2400 cl17 cr 2T nemá šanci to pobrat. To je jak kdyby to testovali na DDR3-1200 cl9 - výsledky jsou malý a přistupuje se často, proto je potřeba jak rychlost tak rychlej přístup.

V tabulce by možná stálo za to tam uvádět celkovou 20MB cache, ať mají modří o čem přemýšlet ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kolik aplikací dnes škáluje přes 4 jádra a více? Já jich moc neznám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna nějaký 3D rendering by z toho mohl těžit, popř. stejně jako u Xeonů by mohlo být využití pro virtuální mašiny, ale to už je spíše devízou serverů než domácích PC.

Tyhle mnohajádrové Ryzeny by tedy pak měly být spíše příslibem do budoucna, kdy aplikace budou schopné efektivně pracovat na více než tebou zmíněných 4 jádrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty kráso ! Jeden příslib do budoucna už nám AMD v minulosti dala - stavební stroje. A prý počkejte, jak to v budoucnu, až se masivně začne používat optimalizovaný softvér, bude super. Já už nechci žádnej příslib ! Chci aby to hned po zakoupení jelo jak z praku a pořádně potrápilo Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proti Intelu stačí, když bude mít +/- stejný single thread výkon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adobe CS6, Ahead/Nero Video, AviDemux, SonyVegas, ArchiCAD, AutoCAD, Maya, 3D Max Studio E+,BOINC, same užitečné věci pro domácnost(možná I WinRAR)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna s tím Adobe, nevím, nevím. To je tak zprasený SW, že reálně více jader moc nepomáhá. Nevím, jak nové Cloud verze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro domácnost. :-) Ale když někdo neví, co s penězi, tak ta Maya, 3D Max a AutoCAD určitě ano. Jen si nejsem jistý, co osobně bych pro takový SW vzal jako CPU. Ba ne, vím - Intel Xeon. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RyZen Model 1700 bude zcela nejoblíbenejší, 8jader/16 vláken, základní takt 3,0 GHz/Turbo 3,7 GHz, plne odemčená L3 Cache o velikosti 16MB, 65W-attu, kandidát pro 4790/6700/7700K + HEDT Intel platformu.

Jenom stále nedokážu strávit ty šílené názvy, nemohlo to být k příkladu RyZen X8 170 3.0/3.7GHz?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych opatrný. R7-1700 budou ty nejhorší 8c kusy z binningu, tam asi OC možnosti nebudou nic extra a základní takt je dost nízký. Taky možná nebude umět XFR, což zatím nevíme jak ovlivní OC. Ale samozřejmě záleží na účelu použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1700 mozna nebude idealni pro OC ale moderni architektura v 8-jaderném provedení na peknych 3GHz v zakladu a 3.7GHz v Turbu + 16MB L3 pro nekoho bude plne dostacovat.

Kdyz k tomu prida vykonnejsi chladic od Scythe, Noctua/-y nebo Thermalright-u, ma do 2020 spokojene vystarano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já na ten binning moc nevěřím, ve výsledku to dá průměrně tak 100 MHz, kdo má fakt smůlu a levý ruce jak Crha, tak 200 MHz. Prostě jsem se toho nikdy nebál a i jsem kupoval např. dva stejný Athlony z jedné várky, jeden 2200+ a druhej 2400+ a ten pomalejší byl lepší. Oni to taky občas binujou podle leakage kvůli stock větráku a hrozícím teplotám, ale právě ty kusy s velkou leakage, jdou LÉPE taktovat, pokud se pořádně chladí. Né jak tady kdesi zase rozum. Je to jak italskej motor, musí žrát olej, aby šel do otáček - ty vůle, to je ten leakage. (ten příměr je shoda náhod, né, že bych si to tak fyzikálně vysvětloval... i když, tření elektronů o molekuly a pístu je hodně blízko).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejoblíbenější kde? U tebe? Tady na fóru? Mezi všemi zájemci o nový procík? U zájemců se specifickými požadavky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nemohl být pro 65°C procesor určen větší chladič? Prostě chce víc chladícího výkonu, aby tak nízkou teplotu udržel. A nebo je to prostě plus pro takové to drobné domácí přetaktování bez Noctuy za dva a půl litru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4vlákno 4500
8vlákno 5500
12vlákno 7500
16vlákno 10500
U všeho je 500 provize e-shopu připočítaná.

Ten spodek mají teda zajímavě naceněný, to si nejsem jistej, jestli porazí 1100 í trojku 7100 za 3600... vyloženě příplatek za uprgadovatelnost a daň za nevyprodané stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čtyřjádro a navíc odemčené.. rozdíl 10$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl 500 = 20 dolarů a i nejhorší je odemčené taky. Ceny jsou vždy za první nejlevnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď ti moc nerozumím. Jestli vycházíš z těch čínských leaknutých cen jako většina webů, tak tam je R3 1100 za 129$, ofiko cena i3-7100 je 117$. Cena odemčené i3 je někde jinde, 175$
https://www.guru3d.com/news-story/amd-ryzen-info-and-clock-frequency-ove...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to jsou ty ceny, ale nemůžeš říct, že to bude +10 usd oproti té i3 (a je to +12), bude to prostě +-4500,- a pak to bude po desetikorunách klesat podle nenažranosti eshopu na konečných 3900, až i AMD pochopí, že to nikdo nechce a sleví to. Bez marže je to rovnejch 4000, nikdo ti to bez marže vozit nebude (jsou to OEM ceny bez č. DPH). V reálu to bude tak, že první dodávku dostane největší Alza, která nasadí to, co tady píšu (u horního konce ještě možná výš) a ostatní budou jen následovat. Chvíli počkají, kolik se toho prodává a pak začnou ti menší slevovat, pokud jim to nikdo nebude brát.

Odemčenou sem netahej, tu nikdo stejně nekupuje, ani na západě. Stojíš před dilematem první revize "čehosi" od AMD (oc potenciál, RAMky) s deskou takovou, aby podporovala vše (nebo minimálně oc), tj nejlíp x370 a to samý Intel, kde ovšem můžeš jít i do z170 zalevno, nebo když zanevřeš na budoucí upgrade na K, tak máš desku za xy nula nic, ale se stejným výkonem.

Beru to tak, že není jistý jakej výkon to bude mít na 4ech vláknech - spíš to vychází tak 10 - 15 % nad i7100 (4 GHz po BCLK oc !), a o ty samý prachy navíc si AMD říká, chápeš. A to ještě nepočítám to, že např. já mám Z170 desku, kde můžu dát Kaby Lake / Skylake a přetaktovat i ne-K. (dobře, s tím Kaby Lake veliký možná).

Takže mi to vychází tak, že mám už rok výkon, co tu v low-endu teď AMD nabídne teprv (a kdy...). 6/12 a 8/16 neřikám nic. Max OC to podle všech indicií vypadá na +- 4450, tj. 10 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi dobrý střelec. :D Koukám, že už znáš max OC, asi už máš pár Ryzenů doma...
Právě že desku od AMD můžeš pořídit základ B350, dnes se objevily nějaké ceny - Asus Prime B350M-A 69$ a můžeš si vesele taktit. Levný odemčený cpu a levná oc deska. Nezapomeň, že tu řešíš sféru nejlevnějších cpu, tam je důraz na cenu a k tomu půjdou jen nějaké 1050Ti nebo RX470 max. Oc non-K intelu je taková raritka pro minimum lidí, vzhledem ke všem nevýhodám které přináší.

Přiznám se, že tohle není moje kategorie, já jsem skromný a proto mi stačí vždy jen to nejlepší ;o) ale kdybych měl hodně omezenej budget, tak bych asi volil 4 jádro než intelí 2c/4t bez možnosti oc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom segmentu nejnižším to není nijak oslnivý ani pro děcka pod stromeček a takový ty supermarketový kupy, kterejch se prodá možná i víc jak polovina, víš jak to myslím. No a jo, mně to stačí, protože video fotky nic nedělám, visual studio to utáhne a téměř nehraju, RAMky mám pekelně rychlý a do cca. 1070ky mi to (by mi to) nebrzdilo, ale nevím, na co bych potřeboval takovou grafiku. Už mám jinde priority, ujíždím si na výhodnosti, ale né zas stylem 30GB SSD ;)

A tak 2/3 lidí, co si to koupí, to stejně nevyužijí, mají to kvůli pindíkům. Jestli video trvá 5 minut nebo 10 minut.... probuď mě, až to bude 10 sekund. Taky 4k video neskladuju... ukaž mi někoho s i7, jak brečí a nestačí mu výkon (neber DiIT jako bernou minci ovšem, tady profíci jsou) ...škoda peněz. Šel jsem do normální i3 s tím, že to upgraduju, ale abs. na nic to nepotřebuju. S rychlýma RAMkama je to stejně rychlý jak i5-6600 (na hry) a to 80 % lidí si navíc už rok kupuje jako "dobrej počítač na hry" i5-6400, což je strašná mrdka předražená. Navíc to můžu přetaktovat bez -K, pokud si teda někdy koupím grafiku )))

Deska za 70 |USD, ok, tj. 2000, tak to vyjde nastejno, ale zase kdovíco tobude, višjak (8x PCIe 3.0 atd.). Já byl vždycky na desky, CPU vždycky oseru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti stávající komp vyhovuje, není co řešit. Tohle je teorie prodeje nových sestav pro lehkej gaming až multimedia, jak píšeš eshop hotovky a retail (na kancl je třeba čekat na apu). Desky budou asi cca podobně naceněné, cpu ~12$ rozdíl s tím že amd jde taktovat a má 4 jádra. Mno jsem zvědav na reálné testy.

btw ty desky mi přijdou ok. http://wccftech.com/amd-ryzen-am4-asus-motherboard-prices-leaked/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, už jsem četl u české konkurence, nevypadá to vůbec špatně. Stejně ale za dobrou taktovací B250 nakonec radši připlatíš tak na ty +- 2500 (těch 89 USD nebo tak), já mám z Alzy "rozbalenou" Z170 Asus za 2660 už rok. Jak říkám, Ryzen CPU 6/12 a 8/16 vše super, i ty takty jsou fajn, zbývá poslední neznámá - RAMky. Proto jsem rád, že jsem šel do i3 a na Z170 (hlavně kvůli přetaktování BIOSem), takže mě to nechává klidným. Jsem možná trochu smutnej z toho, že lidem co to berou sportovně jak já to 4jádro 4vlákno nemusí připadnout jako dobrá koupě - v té úrovni už budeš stát mezi rozhodnutím "velkej jistej Intel", i kdyby např. stál stejně ale byl horší o 15 % - JE TO INTEL. AMD potřebuje oslnit ve všech segmentech. Těžko se to vyjadřuje. Stál jsem před rokem před podobným budgetovým rozhodnutím a nápady lítaly od total ultra sociál Pentium HD4500, přes FX, APU 7870 až po i5-6600K a je to "všechno k hovnu, každý náboženství je k hovnu" ;) (*Hale and Pace)

Pak jsem objevil, jak ta i3 fičí s dobrýma Ramkama a že i iGPU je jen o 10% pomalejší než AMD APU (protože RAMky!)... a bylo to, láska na první pohled, babi :p )))

Neklidní můžou být takový maximalisti jako ty, nedej bože LeGerontlover, kteří to mají na machrování v diskuzích nebo kdekoliv jinde, a teď za i7 za 11000 budeš mít peklostroj 8/16 a slzičky. Neřikám nic, že někdo holt ty prachy má a stejně tak malýho, tak mu to třeba psychicky pomáhá - je to regulérní metoda, ostatně, je docela dost babiček, který letí na velkej projektor a nVidia 1080ku v 1024*768 (to fullHD mu nevěřím).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za R7 1700 10.5k? To si nemyslím. Uvidíme testy, ale tak nějak bych to viděl, že ten procesor bude +- stejně s i7 7700 (záležet bude na aplikaci), který je ale za 9.0k (někde už i pod). Aby byl R7 1700 konkurenceschopný cenou, potom bude muset být také někde těsně pod 9.0k (čemuž by ta cena 235 liber zhruba odpovídala, bude záležet na marži obchodníka, kam se vyšplhá). Uvidíme, ale tak trochu si myslím, že AMD spíše nasadila ceny blíže k Intelu, aby konečně něco také trhla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

raději nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neustále to porovnávate s Intelom. A čo taká integrovaná grafika ??? Áno výkon na hry nič moc ale využíva ho 99% kancelárskych strojov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RyZen-y(Summit Ridge) nebudou mit vnitrni grafiku, misto toho pridaj procesorova jadra(+2/4).

To na co se ptas pride az s Raven Ridge(ZEN + CGN5/Vega).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

do kancl plecek na word a solitaire nekdo kupuje dvanactivlaknovy a sestnactivlaknovy cipy? omg.. na to budou lowend apu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"omg.. na to budou lowend apu"

Momentálne sa dávajú i5. Čo môže ponúknuť AMD ? Počítače nie sú len o hrách a enkódovaní videa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No kdyz vidim jak pomale sou státní instituce, tak neverim ze tam davaj Core i5, naopak Pentium 4.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lol, i5 se davaji? kde? (: vetsina kancl sestav jsou celery, pentia, za i3 jsou urednici radi.. i5 tak mozna pro par lidi v managementu nebo tam, kde statni urednik dohazuje zakazku kamosovi v it firme..

apu bude mit 4 jadra, 8 vlaken a integrovanou grafiku tak dvakrat rychejsi jak to co dava intel do i5..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dávají se tam, kde chtějí vPro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby APU od AMD uz je >>> nove se chysta >> kdo bude chtit RYZEN bez iGPU do kanclu tak si k tomu za litr doukoupi dedikovanou grafiku nebo desku s integrovanou a stale porad usetri:) zrovna Excel MT vyuzije velmi dobre ;)

navic kolik lidi si do kanclu sklada vlastni stroj vetsinou berou hotova reseni vc. podpory uz jen kvuli odpisum :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.