Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD se vyjádřila k odběru Radeonu RX 480 z PCIe, chystá komplexnější řešení

Ty voe. Nevim kolik prodalo AMD těhlech referencí, ale měli by se nad ssebou zamyslet. V BIOSu upravit powerbalance, na tišťák dát 8pin, stáhnout 1.revizi a zdarma je nahradit 2.revizí. Smetlo by se to ze stolu a bylo by. Tahle se ten průšvih rozmazává jak jedna cena z DIITu.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

co si treba nejdriv neco nastudovat? (: daj na kartu 8pin a stejne vsichni vyrobci pribali do boxu tuhle redukci na 6pin jako to delaj u jinejch karet ((: http://odnakish.ru/wp-content/uploads/2016/04/pcie-6-8_3853.jpg

rx480 ma 6pin ale zapojenej se zemi navic takze je dimenzovanej jako 8pin na 150 w.. hlavne teda nechapu proc by kvuli bugu v softwarovym nastaveni balance mezi pcie a 6pin meli vydavat jiny karty nebo je nekomu menit..

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale nemusí fungovat, záleží na řešení té karty, například pokud by napájení ze slotu a z konektoru bylo spojeno, tak si to vezme proud tam, kde bude menší odpor bez možnosti to jakkoli ovlivnit. Pokud je to oddělené, třeba 3+1 fáze z konektoru a 3 fáze ze slotu, bez možnosti nějakého omezení, tak s tím taky nehnou.

Nicméně slibované řešení AMD jsou dvě:

A: změna balance... specifikace PCI-e dodržíme, na druhou stranu přetížíme konektor ale asi je to lepší řešení než přetěžovat desku. Dnešní zdroje mají stejně typicky jednu silnou větev a ty dráty to taky vydrží.

B: čisté řešení - snížení spotřeby karty, což může vést ke snížení výkonu.

Defaultně bude aktivní varianta A.

Obecný konsenzus je takový že AMD na poslední chvíli šponovali výkon a přepískli to.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Napajeni ze slotu a z konektoru nesmi byt primo spojeno. Nejenze to nedovoluje specifikace, ale i z principu veci se to nedela. Na tech dvou vetvich muze byt ruzne napeti a pokud by ten rozdil byl byt jen 0.1V tak uz by tekl proud zpatky do zdroje a to nedela nikdy dobrotu. Jak to napajeni GK zhruba funguje jsem popisoval v diskuzi pod jinym clankem tady na webu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Na tech dvou vetvich muze byt ruzne napeti a pokud by ten rozdil byl byt jen 0.1V tak uz by tekl proud zpatky do zdroje a to nedela nikdy dobrotu."

A ze zdroje zpátky do sítě a máme tady nepovolenou dodávku a to je větší průser než nepovolený odběr. Na to pozor!! LOL

P.S. Proud do zdroje nemůže téci ze spotřebiče. Lidi používejte mozek!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro lidi co propadli na zakladni skole ve fyzice. Napeti je definovano jako rozdil elektrickych potencialu dvou bodu v prostoru. Proud tece (dano konvenci) z bodu s vetsim potencialem k bodu s mensim potencialem (v realu je to obracene - elektrony jsou pritahovany ke kladnemu polu zdroje).

P.S. nebavime se o spotrebici. Bavime se o spojovani dvou zdroju. V tomto pripade o paralelnim spojeni dvou zdroju.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale mě nejde o stránku elektrickou, mě jde o dodržení standardů o čemž je tu řeč. Že i 6pin dá mechanicky 150W+ je jasný, elektricky pokud jsou na to dimenzovaný cesty na PCB, zdroji je to taky víceméně šumák pokud to nejde nad limity zdroje a kabeláže.
Jde o to že AMD nedodržuje standard, víceméně to potvrdilo tím, že samo potvrdilo že to za určitých podmínek pravda je a tím to hasne. Neznám přesně standard PCI-E 3.0 a nevím zda je ve standardu popsán maximální nárazový odběr a jeho specifikace či délka trvání, ale vzhledem k tomu že se tím AMD nebrání, patrně to tam je specifikováno jasně. Max né přes 75W.
Teď se jenom vykrucují, uklidňují a řešení bude...kdy...až na ně vážně někdo podá žalobu? Hele já proti AMD nic nemám, sám mám několik jejich karet a na ZEN čekám jak na smilování, ale to jak nezvládla vydání RX480 vidím.
Taky by mě zajímalo stanovisko PCI-SIG konzorcia, že na krabici je logo PCI-E, přesto nesplňuje standard....nebo splňuje? Kdyby PCI-SIG vydalo společně s AMD prohlášení že je dle standardu vše OK, bylo by po HOAXu. Jenže nic takovýho nikdo nevydal. Proč?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

'' Jde o to že AMD nedodržuje standard, víceméně to potvrdilo tím, že samo potvrdilo že to za určitých podmínek pravda je a tím to hasne. ''

jsem nevedel ze poruseni standardu se kona jen kdyz to vyrobce prizna ((: takze kdyz to nVidie nepotvrdila tak vlastne standard neporsuje, presto ze gtx750ti, gtx950 po zahrati a nektery gtx960 zerou z pcie vic nez 75 wattu (:

'' se jenom vykrucují''
pochop ze se nevyrucujou ale priznali ze balance neni koser a opravi to.. existence problemu = 7 dni.. a taky pochop ze nVidie nic nepriznala - nic neopravila a gtx750ti se super recenzema jede mimo standardy uz skoro 2,5 roku a zadnej web to nerozmaznul.. jednoduchy, kdyz naseres nVidii, prestanou dodavat hardware a prijmy z recenzi jsou v tahu.. dokud se o 3,5gb gtx970 nediskutovalo na prakticky vsech hw forech, zadnej web do toho neryl..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Limit na 75W je ve specifikaci PCI-E jenom do verze 1.1. Ve verzi 2.0 a 3.0 už žádný limit uveden není. Specifikace PCI-E to nechává na specifikaci samotného konektoru. V něm je uvedeno, že konektor musí umět přenést minimálně 75W, nic výrobci nebrání udělat konektor s větší proudovou zatížitelností. I když je pravdou, na většině desek asi takový konektor není.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Od specifikace PCIe 2.1 je mozne pro x16 slot pouzit az 150 W ciste ze zakladni desky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uz je nekolikrat vyvraceny nesmysl.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ve slotu jsou stejný piny jako ve verzi 1, spíš je to myšleno deska dodá 150W do dvou slotů.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Už aby tu byly nereference a referenční co nejrychleji z trhu.
Samotného by mě zajímalo, jak se bere z hlediska reklamace odpálená deska. Předpokládám, že to řeší výrobce grafické karty. Netuší někdo? Jeden případ z mého okolí bych tu měl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Bere se to imho jednoduše (chyba desky). Pokud deska není schopná bezpečně dostat k pci-e slotu o 0.7A (na šířku spoje cca 0.3mm) víc než je minimum, tak nemá na trhu co dělat.
Už jen to, že kolem procesoru se pohybují 10-15x větší proudy a nikdo nebrečí o něčem svědčí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Odpalena deska jen zvysenou spotrebou na 12V se v podstate nemuze konat, protoze napajeni PCIe slotu ma samozrejme rezervy a jde o drahu mezi konektorem ze zdroje a PCIe slotem, nemelo by tam byt nic v ceste. Jen med, cin a tlocha zlata. Co se naopak stava docela bezne jsou studenaky neboli letovane spoje co vypadaji naprvni pohled spojene, ale nejsou. Muze za to vetsinou chyba vyroby v kombinaci s bezolovnatou pajkou.

Specifikace dovoluje 5.5A (5.9A pri zahrnuti tolerance) na 12V, RX480 bez noveho driveru si v nekterych pripadech vezme 6.7A. Podle vzorce P=I2R vychazi, ze tim padem vznika o 48% vice tepla. Nevim o kolik stupnu se ted ohrivaji kontakty PCIe konektory a drahu na desce, ale predpokladam, ze to budu cele navrzene tak, aby to bylo treba do 1 nebo 5°C pri 6A. Pokud nekdo vite, tak napiste. Jde tim v podstate urcit jaky proud uz je pro PCIe slot a desku vazne nebezpecny. Podle toho co provadeni overclockeri s deskami bych cekal, ze to bude nad 10A a limitujici faktor bude PCIe slot nebo ATX konektor samotne zakladni desky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O spoje na desce si netreba delat starosti. Na desce byva tech slotu nekolik a i kdyby tam byly dalsi jen x1 tak desky byvaji dimenzovane na plnou palbu tzn. osazene a pouzite vsechny konektory (vcetne USB, SATA atd.) a plna zatez. V realu se jen malokdy stane, ze jsou vsechny konektory obsazene.
Vsechny informace o konektorech lze najit v datasheetech a na strankach vyrobcu lze stahnout i protokoly z mereni. Staci zajit na stranky vyrobcu molex, samtec atp.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

osobne si troufam "tvrdit", ze za zniceni slotu si muzou sami uzivatele, pac jen tak "vrzli" novou GK do slotu bez patricneho procisteni slotu/karty od necistot apod...., plocha tri napajecich pinu na PCI-e musi ustat bez problemu 200W+ / predpokladem je samozrejme minimalni prechodovy odpor /, co by to delalo s MB je vec jina / kvalita pajeni/prechodaky ( to by mohlo i "horet" ), plocha , vodivost, delka power vedeni.... /

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

U toho vašeho případu z okolí bude problém nejspíš jinde, než v přepálených cestách kvůli o něco vyššímu odběru. Navíc by to mělo jít celkem lehce změřit, jestli jsou ty piny stále propojeny s napájením.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

S výrobcem nejste v žádném právním vztahu. Řešit musíte s prodejcem, ten vám prodal produkt a garantuje jeho vlastnosti.

Ten vás s tím samozřejmě pošle do háje, pokud mu takových zákazníků nedorazí větší počet než malý :) Tudíž bude muset nastoupit právní cesta. První co budete muset udělat je, zajistit si odborný posudek, který vám potvrdí/vyvrátí doměnku, že chyba je právě tam, kde se domníváte. Můžete jít opět za prodejcem s tímhle posudkem. Pokud vás opět pošle do háje můžete prodejce žalovat o náhradu způsobené škody. Můžete to udělat i bez posudku, ale s ním máte alespoň argument. U soudu stejně posudek zpracuje nějaký nezávislý znalec a pokud právnící budou zpochybňovat posukdy, tak jich ve finále může být více... No a pak záleží v jaké náladě bude soudce :)

Pokud máte pojištění u DAS, minimálně bych to s nimi konzultoval...

Tak jak tak, zodpovědný je prodejce... ten si to pak může řešit s výrobcem/distributorem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale prvni bych reklamoval desku bez ohledu na to co si myslim, ze zpusobilo poskozeni. To me jako zakaznika nemusi vubec zajimat a je to problem dodavatele. Pokud odmitne reklamaci, tak je teprve cas na soudy, posudky a podobne opruzy.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já stejně furt nechápu s čím mají někteří problém. Vždyť na MB nejsou v cestě žádné regulátory napětí...

Podle mě to prostě MB zvládnou. Mám nějaký tvrdší důkaz? Ne. Je někde vidět, že to dopadne blbě? Taky ne.
Ale když si představím, co zvládnou regulátory napětí (hodně, viz Behemotovy recenze zdrojů), tak kusu mědi prostě věřím ještě víc než polovodiči.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani moc o ten kus mědi, jako o postupné vypečení kontaktů ve slotu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevím, ale podle mě ty kontaktní (pozlacené?) plochy nejsou o moc menší než ty na konektorech modulárních zdrojů.

A těch podle mě taky moc neselhalo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A zname maximalni odpor co smi mit PCIe konektor? Bez toho nebo relativni teploty proti okolo pri odberu 5.5A jsou to vsechno dohady.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"postupné vypečení kontaktů" co si pod tím představujete? Jako, že kontakt tak nějak postupně sublimuje?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nesublimuje, oxiduje. Což na vodivosti nepřidá, o to víc se zahřívá a ještě rychleji oxiduje. Neříkejte, že jste nikdy neviděl takto vypálenou zásuvku 220V. Karty sice mívají pozlacené kontakty, sloty už moc ne, ale ani ta tenká vrstvička zlata nespasí vše.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Máte konkrétní hodnoty? Jinak platí můj příspěvek výše.

Jakých 220V, co to melete? Tady se bavíme max o 12V v kontrolovaném prostředí s pozlacenými kontakty, které na rozdíl od čínských výrobců zásuvek a "elektrikářů" (všimněte si uvozovek) prostě musejí dodržovat normy.

Špatně dotažené kontakty dokážou vypálit jistče, ale to je v tomto případě SCI-FI.

Pardon, není to SCI-FI, je to Fantasy!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak jste se chytil těch 220V, což byl jen příklad pro toho, kdo zjevně nikdy neviděl, co je to vypálená zásuvka. Ani tu nezničí napětí, ale procházející proud, kde se přes mnohem větší průřez přenáší 10-16A. A nejde o špatně dotažené kontakty, ale jen přechodový odpor na styku zásuvka-zástrčka. Číňany klidně vynechte. Pozlacené kontakty dokáží to, že přes menší plochu mohou téct větší proudy, ale při jejich přetížení dojde k podobnému jevu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

http://read.pudn.com/downloads166/ebook/758109/PCI_Express_CEM_1.1.pdf

contact resistance (LLCR) is required to be 30 mΩ or less.

Při 30 mΩ je relativně fuk, zda přes konektor teče 6,5 A, nebo třeba 12,5 A.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ohmův zákon vám nic neříká?
Při 30mΩ a 6,5A jde o úbytek napětí 0,195V, při 12,5A už 0,375V. To na tom kontaktu způsobí výkonovou ztrátu 1,3W, při 12,5A už 4,5W. To rozhodně není zanedbatelné vzhledem k rozměrům kontaktu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Docela říká a ne to by nebylo úplně zanedbatelné, ale kde jste našel, že to jde přes jeden kontakt?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dle http://www.overclockers.com.au/image.php?pic=articles/395983/table1.jpg

Je 12V minimálně na 4 pinech a troufám si tvrdit, že (maximální) hodnota 1,25W při 150W na kartě z PCI-E slotu! (což je docela dost mimo typickou zátěž) je úplně v pohodě.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Celkem by mě zajímal skutečný odpor toho konektoru, protože kdejaká svorka (nepozlacená) má reálně 5mΩ max (typicky 2 a méně). Pokud je ve specifikaci 30mΩ, tak si nechávají skutečně velkou rezervu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se jedná o "velmi bezpečné" hodnoty, které splní každý no-name čong (bez urážky). Pro sichr. Aby byli všichni právně z obliga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, daleko víc než klasické napájení mě fascinují datové sběrnice a jejich odolnost proti rušení. To je něco zajímavého, na co bych ocenil článek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"A nejde o špatně dotažené kontakty, ale jen přechodový odpor na styku zásuvka-zástrčka."

Kvalitní zásuvka a zástrčka neshoří. Ze zásuvky by měl volně připojený spotřebič odebírat max 10A (2000VA), zásuvka je stavěná na 16A (a vydrží násobě víc). Mimochodem, kolíky mají průměr 5mm. Víte, jaký je to snese proud? Klasická CYKY 3x2.5 (kterou se ta zásuvka připojuje) zvládne trvale (podle uložení) 26A, a ten vodič má 1.8mm v průměru.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kolik snese 5mm kolík je opravdu irelevantní. Jde jen o přechodový odpor.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je nutné upozornit, že oblouk potřebuje napětí minimálně 30V (+- dle vlhkosti, tlaku apod.) aby hořel. Na 12V oblouk nikdy hořet nebude. Nelze proto srovnávat 220V a 12V. Pozlacené kontakty (pokud jsou pozlacené poctivě - dle normy), tak nekorodují.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A kdo tu kromě vás mluví o hoření a oblouku?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Milý Jirko, měl by si už skončit, protože toto fakt neustojíš. Sice chápeš Ohmův zákon dobře, ale unikají ti souvislosti a tím se tu shazuješ.
1. Zvýšený odběr z PCIE slotu o cca 10% nad limit opravdu není problém
2. O hoření 220V zásuvek (dnes spíš 230V) si začal ty sám, viděl jsem jich hodně i "v akci" a opravdu jde o hořící oblouk přes zoxidovanou/spálenou vrstvu. Ale to opět u PCIE s 10% přetížením nehrozí, zlato neoxiduje (jak někde píšeš), i když je v mikrometrové vrstvě

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že jsem o hoření zásuvek nic nepsal, vypálená nebo vypečená není vyhořelá plamenem. Zlato neoxiduje, což jsem taky nikde nepsal, ale měď ano. Moc se mi líbí, když někdo vyvrací nesmysly, které si sám vymyslí.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

My co jsme si hráli s plochou baterkou víme, že aby to svítilo a opalovalo se to stačí při kontaktu na malé ploše i 4,5V. Oblouk ve volném prostoru jak od Křižíka se s tím neudělá, ale to není ani potřeba.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak si schvalne zjisti teplotu taveni pajky, plastu a k tomu dohledej proudovo teplotni charakteristiku pro material ze ktereho sou piny v socketu a sam se budes divit jaky proud by byl k tomu potreba a zjistis je je to podstatne vice nez si 480 muze z pcie vzit.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že když se to samé stalo kartě od nvidie (750ti), která polovinu času v zátěži bere ze slotu 100W a ve špičkách 140W, tak to nikomu nevadilo. A nevadilo to ani recenzentům z Toms hardware...

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Protože na tom prostě nezáleží, pokud není překročen max odběr na 12V větvi z ATX konektoru (či přídavných konektorů).

Teď si toho někdo všiml a jelikož to není výrobek určité značky, tak se toho ta značka (a fanoušci té značky) samozřejmě chytla a udělala z toho hezkou PR show. Klidně to mohlo být naopak. Úplně stejně.

Nic to v reálu neznamená. Nevěřím tomu.

PS: Mám Nvidia GTX760. A je mi fuk, jestli příští grafika bude RX480/490/Fury4x nebo 1060/1070/1080/1080Ti. Peníze mám, ale jde mi i o poměr cena/výkon.
Zbytek si klidně radši přihodím na hezkou dovolenou. Navíc, nehraju ve 4k, ale v 1440p a AA mě moc netankuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že pojedu na dálnici 160 a chytnou mě a budou hctít pokutu tak s argumentem "no a co ti ostatní v té nudli co jeli taky 160" moc neuspěju, že někdo jiný dělá něco špatně není precedent k tomu abych to dělal i já.

Pokud si myslíte že to jinde bylo špatně, tak si to ověřete a případně to rozmázněte, upozorněte všechna relevantní média a třeba z toho bude druhá diesel gate, kdy ty limity překračují všichni. Teď tím akorát odvracíte pozornost od řešeného problému.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Je v tom ale celkem velký rozdíl. V dnešní době nejsou normy právně závazné, zatímco zákon č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích ano.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil je hlavne v tom, ze zatimco puvodni komentar poukazoval na rozdilnou medializaci dvou spatne nastavenych produktu, JirkaK to sikovne demagogicky otocil na "jeden spatny produkt neomlouva druhy"... coz je samozrejme pravda, akorat to vubec nesouvisi s tou medializaci, ze..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě jsou oba případy v pořádku (750ti a rx480). Proč bych něco někde rozmazával? Dokud nebudou umírat desítky desek lidem (co netaktují), tak nevěřím, že existuje na kterékoli straně problém. V kterékoli generaci.

Mě je fakt u zádele, kteru značku u grafiky budu mít.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Protože to lidi začnou používat přesně v kontextu v jakém jsem to použil já.

Aneb někdo mě nachytal na švestkách, tak se prostě neobhájím tím že to dělají i jiní. Toť pointa mého příspvěku.

Jaký to má dopad na HW jako laik můžu jen spekulovat a dokud mi to reálně neubližuje tak mě to ani netrápí.

Ona by to zajisté taková bublina nebyla, pokud by kolem té karty nebylo tolik hype a nebyla prezentována tak jak byla prezentována. To samozřejmě sklízí patřičnou reakci, když je tomu jinak a navíc to jde přes čáru nějakých norem, které jsou třeba jen na papíře a realita je jinde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten priklad s tou dalnici je velmi trefny, sice jsi to malinko nezvladl lajcky priblizit, ale nic se nedeje, delam to za tebe:
Pred 3 lety se po te zminovane dalnici mohlo jet maximalni rychlosti 120, potom ji opravili a dali tam znacku maximalni rychlosti 190. No a auto od AMD po te dalnici dneska jelo 160. Dokazes si predstavit, ze by te chytli policajti, ze hezky zaplatis pokutu, protozes jel 160 na dalnici na ktere se sice smi jet 190, ale pred 3 lety nesmelo a ty cajty proste nekde 3 roky spali. Blbost co, no a ten umele vytvoreny problem je to same.

Samozrejme to nemeni nic na tom, ze jestli se uz za par tydnu ukaze, ze GTX1060 je stejne vykonna s TDP 120W jako RX480 s momentalnim TDP 165W, pricemz bude softwarove omezeno na slibenych 150W, tak i to je proste problem - skutecny problem, myslim, ze jsme nejak tak ocekavali, ze AMD vyrovna s NVidii skore ohledne efektivity vykonu/watt, coz se nestalo.

To je PROBLEM, ne to, kolik taha pres sbernici a kolik pridavnym konektorem.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Trest vždy vychází ze zákona platného v době jeho porušení. Pokud dnes někoho zabiju a zítra za vraždu schválí trest smrti, tak ten trest mi udělen být nemůže a to samé naopak.

Je jedno jestli limit nebo konstrukční rychlost jsou reálně jiné, nebo se prostě změní normy. Jednou je stanoven limit a ten by měl každý dodržovat i když ho nikdo kontrolovat nebude.

A jak tu padlo, ano ta norma není právně vymahatelná, ale jde o vlastní prestiž. Tvrdit že něco máme a přitom to porušujeme je přinejmenším divné.

Ale AMD ten problém řeší což je správně, byť zrovna tohle bych očekával že bude vyřešené v době kdy přijde na trh. Navíc z toho co AMD zveřejnilo v defaultním nastavení ten problém neodstraní ale přesune z desky na konektor, kde je to akceptovatelnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kristovanoho. Vy té demagogie fakt nenecháte? Dejte si panáka, kakao a vanu s přítelkyní.

Jaký je podle Vás aktuální limit, co je podle norem možné pouštět skrz PCI-E slot?

http://download.csdn.net/detail/jianjunzaixian/9229521

Strana 78-79

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pokud mě paměť neklame, tak pokud spácháš nějaký přečin a v době souzení bude již platná nějaká novela, tak si můžeš vybrat podle kterého znění chceš být souzen - obvykle podle toho, který má na tebe menší dopad.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jen technicka oprava: pokud nastane prave takovy pripad (skutek se stal za platnosti jedne sazby a projednava se v dobe platnosti jine sazby), tak si vybrat nemuzes - soud je POVINEN ti v pripade uznani vinnym, odsoudit podle mirnejsi normy - vzdy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

díky za upřesnění. Já o tom jen cosi zaslechl, když měl kamarád oplétačky se zákonem pro řízení bez patřičného oprávnění. Jednu dobu to byl trestný čin (v době, kdy jej chytili), než mu stihli přiklepnout trest, tak byla novela a teď tam je jen finanční sankce, body a zákaz činnosti na nějakou dobu. Takže byl sankcionován podle novely.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vazne nepochopil. :-)

Limit byl 75W, ale to uz neplati a ted je 150W. Takze vse je OK, cele je to jen poplasna zprava, AMD nic neporusilo. V podstate by to ani AMD resit nemuselo a mam na to ten nazor, ze to ani neresili. :-) Na co AMD muselo reagovat je to, ze slibili 150W a pritom recenzenti v mnoha hrach namerili 165W. Takze AMD muselo reagovat a kdyz uz se zaroven vyskytl ten nesmysl se sbernici, tak tech 15W ubrali tam, cimz zavreli hubu vsem kritikum.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Doporučený limit je stále 75W napájení PCI-E se s generacema nijak nezměnilo, pořád je tam stejné množství stejných pinů , 150w je tzv. peak maximum, tedy hodnota, kterou ještě dokáže slot unést například při několikasekundovém přetížení. To že má PCI-E 3.0 dvounásobný limit spotřeby než PCI-E 1.0 je prostý výmysl jistého DDblba. Kdyby to byla pravda tak všechny 950/960tky a třeba i takový R6 360/260X by vůbec nepotřebovaly přídavný 6-pin, který ale mají.
Nicméně máš pravdu, že tahle aférka se řeší hlavně proto, že AMD kartu dimenzovalo na 150W, očekávala se spotřeba kolem 120W a ejhle spoustu lidí naměřilo přes 160W. Tak se to začalo řešit, přeměřovat ...
Působí to na mě tak, že AMD celou kartu, napájení, ten miniaturní chladič navrhly na nižší takty, ale na poslední chvíli kvůli tlaku konkurence karty nataktovaly na max. co to unese a z tiché úsporné karty se stala přehřívající bestie. Ty referenční karty prostě AMD nejdou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Proč tedy AMD vydalo fix kterým tenhle neexistující problém řeši?

Mimochodem spotřebu standardně neomezili, pouze v kompatibilním režimu který není default zapnutý. Na standard nastavení karta pořád bere podstatně víc než 150W, jen se změnila distribuce z PCI-e na 6 pin, kde to není tak problematické.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave by bylo, kdyby na grafiku, na kterou nema v soucasne dobe konkurence odpoved, neco nevystourali. Zajimave, je, ze kdyz se oculus rozhodnul pro exkluzivitu, tak komunita tvrde zasahla, ale v pripade Nvidia s mnohdy horsimi praktikami ublizujici celemu trhu zakaznici vesele nakupuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je dosť veľký rozdiel mať exkluzivitu na celú hru a mať ju na pár vybraných grafických features. Určite by som to neporovnával. Dokonca NVIDIA posunula vývoj aj pre všetkých. U PhysX napríklad bolo exkluzívnych iba pár efektov, ktoré síce boli najzaujímavejšie, ale jadro tohto API riešilo CPU. A to je dostupné pre každého bez ohľadu na GPU. U Gameworks máš viacero features, ktoré fungujú aj na grafikách konkurencie. To, že si NV pár zaujímavých vyberie a necháva iba na svoje GPU im predsa nikto nemôže zazlievať. A nejde o žiadnu nekalú praktiku.
Iné by to bolo samozrejme ak by vychádzali hry, ktoré by sa dali spustiť iba na GPU od NV. Ale také niečo sa nedeje. Takže toto nemá nič spoločné so snahou Oculusu. Ale pekná snaha spojiť to dokopy, aby NV vyzerala zle. Aj to sa asi u niekoho cení. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem víc než pár W na konektoru mě tankuje, že když si z bazaru náhodou pořídíte NVIDIA QUATRO 4000 tak zjistíte, že ovladače 2 roky nepodporují CUDA a to jenom proto aby NVIDIA podpořila prodej novějších kret s NVENC. Takže se s Media encoderem od Adobe nebo jiným softem můžete jít leda jako zákazník vycpat nebo se držet starých ovladačů. To je úmyslný O.EB zákazníků a ještě navíc v megadrahém segmentu. Je to marketinkové svinstvo. A ať si ten Troll s nekolika nicky tady plive co chce RX480 si do svého mediaserveru koupím. Práci čest .-) . Se divím, že tu na něj ještě někdo reaguje.Zbytečný flame.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem ještě před rokem quadro 4000 v pc a nenarazil jsem s nejnovějšími ovladači na problém s CUDA. Není ten problém spíš někde jinde? ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

https://forums.geforce.com/default/topic/764506/geforce-drivers/can-t-us...
http://forum.videohelp.com/threads/366488-NVIDIA-CUDA-is-no-more

A další a další fora viz strýček google. Kvůli podpoře NVENC a prodeje nových karet akceleraci transkodování prostě z ovladačů vyhodili. :-).
Přitom jsou to fajn karty za pár šupů za bazaru, na akceleraci videa úplně stačí. Bych vzteky z těchto praktik brečel..:-(. Vyžírkové.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak, já cudu použival k něčemu jinému. Takže nevyhodili podporu cudy, ale jen podporu transkodování. Mno, zrovna quadro 4000 používat k převodu videa je jak škrabání se pravou rukou za levým uchem, to už raděj intel quick sync...

Ale tím neodpírám to, že tu podporu prostě vyhazovat neměli.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co do kvality výstupu je implementace Adobe Premier úplně jinde než QS. To je úplně jiný level. Jde akceleraci transkodování, efektů, přechodů.. a kvalita výstupního videa. Jaké má QS kvalitní výstup si jistě každý dohledá ve forech videoeditorů sám.. Naštěstí, ačkoli se to mezi běžnými uživateli málo ví, AMD karty fungují na stejné úlohy stejně nebo lépe a za zlomek ceny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale tim ze lidi dnes nakupuji podle marketingu a ne podle toho co si kde prectou v recenzi

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto vlastník karty od nvidie doufám v úspěch AMD, a to hned ze dvou důvodů. Cena a monopol. Pokud někdo ovládá většinu trhu, není to nikdy ve prospěch zákazníka.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas... to, že vyhořelo pár desek/karet... no, ani nechci tušit proč...neznamená pro nás povl vůbec nic, ani z jedný strany... my se totiž těšíme na ten opravdovej pokrok... :o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Komu co vyhořelo? Co si pamatuju, tak NVidia měla naposledy problém s hořením karet. To, že něco překročí výkon, tak obvykle buď zafunguje ochrana a nebo je to stavěný na vyšší proudy. Ani v jednom případě se nic nestane (možná se kousne pc). Když je něco stavěný na 70W, tak to obvykle zvládne i 100W, protože málokterý výrobce je tupý a chce mít vyšší reklamace v průbehu záruky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.