Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD se zaměří na výrobce notebooků, aby vydávali ovladače APU častěji

To moc nechápu. Co je na APU pro firmy customizovatelné? Myslel jsem, že kus křemíku je pro všechny stejný, firmy si jen vyberou řadu a kolik do toho pustí šťávy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediné co mě napadá je overlay pro radeon ovladače.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TDP, přesná hw konfigurace (počet aktivních CU) napadlo zase mě, ale že by to vyžadovalo úpravu driveru ze strany výrobců koncového hw?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to nějak nehraje. APU dřívějších notebooků AMD s tím neměla problém. Snad všude fungoval standardní driver na amd.com.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, ale třeba takový Asus ROG GL702ZC, který je na obrázku APU nemá, ale ma klasický desktop Ryzen bez grafiky a k tomu RX580 upravený na 100W. Stačí ti to takhle?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak nemá APU. V čem je jiný ten Ryzen od jiných Ryzenů a ta RX580 od jiných? Proč na ně nejdou nainstalovat generické ovladače od AMD? Měl jsem představu že chipset, CPU a grafiku mají všichni výrobci stejné, rozdíl je v bižuterii kolem. Ale jak tu potvrzují lidi - něco na tom hapruje ;/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tá "bižutéria" môže byť problém..

Osobná skúsenosť
Existuje CAN radič/čip Philips (dnes NXP) SJA1000, ktorý je pinový kompatibilný
s dávno nevyrábaným predchodcom, aby sa pokazený predchodca dal nahradiť.

Adlink dával do svojej karty SJA1000 ale okolie bolo pre predchodcu, a teda nefungovali režimy, ktoré SJA1000 pridala. Tie totiž potrebovali inú "bižutériu"
bohužiaľ inzerovali to ako SJA1000 kartu a nie kartu s predchodcom, ako ju mali. To isté manuál atď...

Ja viem, americký originál je National Instruments, jeho tajvanskou kópií je Advantech a tajvanskou kópií Advantech je Adlink(pôvodne Adclone)....

A potom to s generic drivers dopadne

Microsoft blocks Windows 10 October Update on more PCs after Intel driver borkage
22 November 2018

The issue, which affects Builds 24.20.100.6344 and 24.20.100.6345 of the driver package, has been blamed on "OEMs that accidentally turned on unsupported features in Windows."

The issue affects HDMI, USB-C and DisplayPort connections that rely on the Intel driver, and may cause distorted sound, or worse, no sound at all.

https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3066829/windows-10-october-upd...

občas dokonca no video

Nedávno se ale objevila i chyba s novými ovladači od Intelu, které způsobují problémy s obrazem na monitorech či televizích připojených přes HDMI, USB-C či DisplayPort.

https://www.zive.cz/clanky/october-update-je-snad-nejhorsi-aktualizaci-w...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za double post..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbej příklad Machino.... Článek mluví o noteboocich s APU ne se samostatnou dedikovanou grafikou. V těch APU laptopech je použit stejný křemík a stejný čipset, lhostejno jestli jde o Acer, Lenovo, nebo Asus, vše je HW od AMD. V čem je tedy takový problém vydávat pro tyto notebooky aktualizované ovladače ? O jaké customizaci to AMD vlastně mluvi ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké rozdíly tam jsou.
Mám HP ENVY x360 - 15-bq100nc, poslední ovladače od HP vydané pro AMD Ryzen 5 2500U jsou dnes 370 dní staré - 22.19.655.1.
Zkoušel jsem ovladače na 2500U od ACERu a jiných, ale u všech dochází k nenadálým restartům NB. Zkoušel jsem hodně verzí od začátku roku 2018 a je to stejné, NB se nahodile restartuje. Takže nějaký rozdíl tam je.
=> NB s AMD APU od HP nekupujte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě by Vás mohl zajímat nový BIOS, prý zvyšuje 256MB VRAM pro Vegu na 1GB: https://old.reddit.com/r/Amd/comments/a3uj3a/hp_envy_x360_2017_gets_new_...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že by výrobci notebooků upravovali návrh GPU, mi přijde nějaké pochybné. Linuxové ovladače fungují na všem stejně, ať už to je desktop nebo laptop. Když to jde na Linuxu, proč by to nešlo na Windows?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ viem,tak MS Windows má inú architektúru ovládača ako Linux (tú viem potvrdiť, na rozdiel od Windows)

V Linuxe je ovládač pre každý čip/subčip/radič zvlášť. Vo Windows je to údajne na celok min PLX+GPU..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych řekl, že největší díra je aktualizace přepínatelných grafik (Intel/AMD), tam se to dá pochopit, tam je ta kustomizace jasná a aktualizace více než bídná (jen aby to fungovalo a nazdar). Pokud se pak stáhnou zvlášť drivery na radeon, tak to moc nefunguje...vlastně vůbec

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi někdy viděl notebook s APU od AMD , který by měl grafiku Intel ? Jestli ano, pak bych rád věděl, o který model konkrétně jde ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby viděl, tak na tom nesejde, protože jen řekl že větší problém než aktualizace grafických ovladačů u apu, je aktualizace u notebooků s Intel APU a dedikovanou grafikou od AMD, která není možná.
Zatímco Intel APU + nVidia je aktualizace (nvidia ovladače nezávisle na intelím) úplně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je sice hezké, ale článek jasně mluví o ovladačích pro notebooky s APU. V tom případě jaká je relevance jeho komentáře ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano to samozřejmě, odbočil mimo téma, ale dle mě zase né až tak daleko, tohle je taky docela důležité a jeden z důvodu proč bych někoupil kombinaci Intel+Amd, i když by měla nějaký výkon navíc. I když v dnešní situaci bude přednější opravdu řešit jen AMD+AMD :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žeby kvôli oprave

Linux 4.20 To Receive Fix That Prevented Some AMD Raven Ridge Systems From Booting
on 28 November 2018

art of fixes for the Linux 4.20 kernel soon, is fixing the thresholding machinery initialization order in the AMD-specific x86 MCE code. The commit explains, "Currently, the code sets up the thresholding interrupt vector and only then goes about initializing the thresholding banks. Which is wrong, because an early thresholding interrupt would cause a NULL pointer dereference when accessing those banks and prevent the machine from booting. Therefore, set the thresholding interrupt vector only *after* having initialized the banks successfully."

The bug introducing this issue to the AMD MCE kernel code was merged in 2016

But depending upon the motherboard and particular BIOS version, the issue may or may not present itself.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.20-AMD-MCE-Fix

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.