Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD StoreMI pro spojení SSD a HDD končí, nahradí jej novější řešení

Podle screenu chtějí připojit i RAM. Z vlastní zkušenosti vím že ideální je mít alespoň 32 GB pro cache, jinak to nemá význam. Zkoušel jsem 8, 12, 16, 20 GB (z 32) a nic moc teda. Až u těch 20 GB to začalo být znát. Kdo má tedy pro herní pc dnes doporučených 16 GB, tak prográmek nejspíš nevyužije. A pořizovat domu 64 GB ram... To mi přijde jako overkill, i cenou, jako prase. Nvme RAID v pcie x16 vyjde o dost levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, počkej, pomalu na mě. Máš SSD 500GB + HDD 1000GB = tak mám disk 1,5TB, načítaní her jako 1,5TB SSD. Protože soubory co nejčastěji načítá hodí na SSD, odpad nechá na HDD.
---
Já sem to nezkoušel, nemám na čem, mám B350 desku.
Co sem se dočetl : "Pro ještě výraznější navýšený výkonu lze pro potřeby StoreMI vyhradit i část operační paměti (až 2 GB)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tak mám disk 1,5TB, načítaní her jako 1,5TB SSD"
.. to mit uplne nebudes, pouze v pripade, ze algorytmus vyhodnoti, ze soubory tebou hranych her jsou dostatecne casto pouzivany. Pak je presune na "SSD cast". V pripade, ze ale sahnes na neco co je porad drzeno fyzicky na HDD (protoze to algorytmus vyhodnoti jako 'malo vyuzivane'), tak budes mit uplne stejne rychlosti jako ma HDD. Napriklad budes kopirovat film, nejakou zalohu, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to právě NEbude něco jako 1,5TB SSD. Bude to stále 500GB SSD + 1TB HDD s velmi proměnlivým výkonem.

Naprostá zbytečnost. Základní 1TB SSD (byť SATA) jsou dnes už v ceně okolo 3 litrů (Patriot P200).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato technologia ale dokazala vyuzit aj kombinaciu NVMe SSD + SATA SSD.
Moja aktualna kombinacia 512GB NVMe na system a aplikacie + 2TB SATA SSD na data, by ako celok fungovala sviznejsie. Mam bohuzial B350 teda to vyuzit nemozem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říká ti něco nvme RAID v pcie x8 nebo x16? Kombinace sdílení mezi nvme a ssd je podle mě dost uhozena. Rozdíl poznají max streameti nebo stříhači videí pri postprodukci. Klasický consumer 500 vs 1000 MB/s nepozná nikdy a ani neexistuje hra která by využila. Zatím stále dělají na starém engine stavěny klasickou plotnu a ssd přináší max o 1/2 rychlejší load a max o 1/3 rychlejší načítání textur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzitie rychlejsieho disku ako cache nie je RAID.
Ak hromadne spracovavam fotky alebo videa, tak ich docasne kopirujem na rychlejsi NVMe disk a po spracovani naspat na SATA SSD. Takisto virtualizacia ide v niektorych pripadoch viditelne sviznejsie, ak je virtualna masina na rychlejsom NVMe disku. StoreMI by to za mna robilo automaticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nemají fotky 1 GB/ks pak podle mě to moc nepoznáš. Ssd má s těma 6-20 MB mrnkama stejny výkon jako plotna. Jo to video o 5 a více GB nebo ripování blueray... Tam už je to určitě jiná písnička. Jenže tihle lidi si dělají RAID že 4 nvme na jedne pcie kartě (nejdostupnější řešení)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak pise Kazaax.Pokud nemas specificky scenar, tak pro bezne uzivatele je rozdil mezi prumernym SSD a prumernym NVMe diskem nepoznatelny. Tudiz skutecnost, ze by ti to bylo pro Tebe nejak vyuzitelne, pokud nejsi velmi specificky pripad, se limitne priblizuje nule.. ;)
Test na slepo, ktery delal Linustech..
https://www.youtube.com/watch?v=4DKLA7w9eeA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Podle screenu chtějí připojit i RAM

Umm, RAM je k tomu "pripojena". V linuxu se to jmenuje kernel page cache, ve woknech nevim ale maji urcite to stejne.

Spojovat SSD a HDD ma smysl (pokud nemate FS ktery to umi nativne, jako ZFS), ale babrat do memory managementu OS nema smysl pokud nepridavate nejakou hodne uzitecnou featuru. Jedine co si umim predstavit je neco na styl zram/zswap, ale to taky ma smysl jen v jistych pripadech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alokace prostoru v RAM. To je trochu něco jineho. Alokovany prostor nelze využít jinak. Prostě ramdisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Spojovat SSD a HDD ma smysl "
.. ja bych to spis parafrazoval na 'muze mit smysl'. Obecne to neplati, ale urcite se najde scenar, kde to muze predstavovat vyhodu.
Kazdopadne dneska s cenami levnych velkych SSD, tyhle koncepty ztraceji na zajimavosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Obecne to neplati, ale urcite se najde scenar, kde to muze predstavovat vyhodu.

ok, mate pravdu.

> Kazdopadne dneska s cenami levnych velkych SSD, tyhle koncepty ztraceji na zajimavosti

Pravda. Me u HDD nas**lo to zamlzovani SMR. Nedavno jsem cetl ze WD uz cpe SMR i do rady WD Red, ktera byla prave kvuli absenci SMR vhodna (mimo jine) na RAID. Clovek kdyz chce slusny disk tak aby koupil enterprise HDD, a tam je cena/GB prakticky jako levnejsi SSD... bohuzel SSD je na dlouhodobejsi zalohy nepouzitelne. A co me hodne "potesilo" ze pry i MAMR disky budou pouzivat SMR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužiaľ je to tak. Pred pár rokmi som kupoval WD RED 4 TB s označením EARX. Cena sa dlho držala okolo 180 €, neskôr trochu zlacneli. Teraz majú označenie EFRX, cena 137 €. Aby výrobca mohol zlacnieť a bol konkurencieschopný, zaviedol SMR, tým pádom znížil počet platní pri rovnakej kapacite a majú cenu 118 € a označenie EFAX (aby vyrovnal výkon, zaviedol 256 MB chache, tie pôvodné mali len 64 MB).
A problém je, že už ani pri 8 TB enterprise nemám istotu, či nie sú SMR. Napríklad WD Gold vyzerá byť PMR, ale Seagate Exos má menší počet platní a napriek tvrdeniu, že je PMR, mám podozrenie, že je SMR.
A za boha to jednoznačne nechcú uvádzať ani v datasheetoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to dobre pochopil, tak Exos oznaceny 5E8 ma 5400ot/min a SMR a 7E8 7200 ot/min a PMR. Mam nekolik tech 7E8 a prijdou mi dost rychle (a dost zrave, spotreba k 10 W v idle).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri SSD davam bacha, hlavne v desktopoch. Na system pouzivam vyhradne Intel DC S3520 s MLC, pripadne Intel DC S4610 - 240 GB varianty. A na data mi staci aj Intel DC S4510 960 GB. Zivotnost niekolkonasobne vyssia oproti klasickym SSD. Akurat ta cena... Za 240 GB S4610 + 960 GB S4510 som vysolil 350€... Ale nestazujem sa. NVME boot moja zostava nepodporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste na XP jsem experimentoval s RAM diskem a tam jsem hazel Swap soubor, protoze ten XP buz... system Swap casto vyzadoval a bez nej spousta veci nejela. Celkove se system vyrazne zrychlil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja na stanicich s 8GB a vice pameti swap vypinam uplne.
Nazory "to nesmis" nebo "to musi byt" nikdo nepodlozil faktem k cemu to je vlastne dobre.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aj keď mám len 8 GB, tak to u mňa vyzerá tak, že ani pri 12GB by som nemal swap vypínať. Síce na pozadí beží aj Folding@Home a aj ten si čosi vezme, ale často som na hranici 10 GB. Alebo to myslíš tak, že máš na PC od 16 GB vyššie? To by už hádam malo stačiť aj keď máš viac záložiek v Chrome. Koľko Ti zvykne OS a SW vziať a na čo sa tie stroje používajú?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som musel urobit upgrade RAM zo 16 na 32 GB, skratka som tam fukol 4x 8 GB DDR3 moduly. Lebo na 16 GB a W10 + niekolko tabov ( 20 ) v Chrome, niekolko tabov vo Firefoxe ( 6-7 ) a Edge ( 15 ) plus spustenych par pracovnych aplikacii, tak som permanentne bol na 15.9 GB pouzivanej RAM... Pri 32 GB nastala pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

take swap + tmp files, bylo to znat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, bylo to supr, dokud nějaká instalace si do tempu neuložila něco, co pak chtěla po restartu :D Stává se vcelku běžně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toz se raz za uhersky rok RAMdisk vypl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win XP si vezme do 3 GB, tak pri 8 GB RAM nie je problém hodiť ramdisk, ale W10 s Chromom si vezme aj 10 GB (Prušakovi ledva stačí 32 GB), tak ramdisk u W10 by som urobil asi nad 16 GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optane - nesmysl. Ale chapu, ze marketingove, kdyby AMD obdobu tohoto nesmyslu nenabidla, ze by to nevyznelo dobre. Takhle nemuze zadnej troll rvat, ze to AMD neumi. Na druhou stranu by to fakt chtelo, kdyby radsi makli na ovladacich grafiky nez delat takoveto joudoviny.

Pri dnesnich cenach SSD nejaka cache nedava smysl, proste se tam hodi jenom SSD a je po starostech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsi skvele informovan ohledne kvalit driveru k AMD kartam na cloveka, ktery od nich zadnou kartu nema :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

S největší pravděpodobní bude StoreMi nahrazeno přejmenovaným MiDrive

https://www.enmotus.com/midrive
https://www.svethardware.cz/enmotus-midrive-kombinuje-hlavni-slc-a-vedle...

Vypadá to docela zajímavě, jsem zvědavý co z toho vyleze. Využítí bude pravděpodobně ještě minoritnější než u StoreMI. Možná to zkombinují ještě s FuzeDrive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*pravděpodobností

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná AMD přeci jen vyvíjí vlastní software

u/Enmotus
"No, Enmotus is not involved in the development of the AMD replacement for StoreMI referenced on their website. As for a migration path, it's unlikely.
That being said, Enmotus is continuing the development of FuzeDrive, and it's easy to switch to that. We will continue to make updates that will unfortunately never make it over to current StoreMI users.
Either way, to ease the transition, we're providing free technical support until May 15 for StoreMI users who register here: https://www.enmotus.com/storemi_support_reg. For a limited time, there's also a $9.99 deal on FuzeDrive 256 (the equivalent of StoreMI) available from that page."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se u toho řeší, když nějaký disk odejde? Vím, že se to jako alternativa zálohování nemá, ale dá se udělat třeba kombinace 512ssd + 1tb hdd jako fusion + 1,5tb hdd v raid 1?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.