Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Termín vydání platformy AM5 bude záležet i na ceně pamětí DDR5

Kvůli ceně a dostupnosti DDR5 dvakrát zabolí, že AMD nemá platformu s tříkanálem. Deska se čtyřkanálem, 8x DDR4, AMD TR4 začíná na 7 tisících, takže mainstreamový tříkanál s 3x DDR4 by se vešel pod 5 tisíc. Chipletové CPU+iGPU (nota bene s iGPU od jiného výrobce) uměl už Intel před lety. Dedikovaná grafika by byla už jen pro fajnšmekry, ostatně kdo jiný než fajnšmekr může tolerovat spotřebu samotné grafiky nad 100W. Jenže zákazníky je třeba dojit (hráče zvláště) a ne jim dávat to co chtějí, hlavně když je praktický monopol.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Architektura Milan umí tříkanál :-) Resp. šestiknál...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intelovo 3-kanal (1366 anybody?) nevykazovalo o nic lepsi vysledky nez 2-kanal :-)
(mimo jine proto, ze na tom 3-kanalu chodili i registered pameti ale to obnaselo +1T latenci.. takze to melo smysl jenom pro nektere nasazeni - je az podivne, ze takove 3N architektura se dostala i do LGA3647, a az soucasne novejsi procesory ji nahrazuji 8 kanalem)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"intelovo".. to je jakej pád?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"pad do propasti" nebo "pad na hlavu", vyberte si :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však to jde zkombinovat :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vydat produkt, který by jim zůstal na skladě. A čekal by pár měsíců, než se vyřeší dostupnost/cena DDR5. To by v dnešní době „nedostatku všeho“ opravdu smysl nemělo. Ale jsem optimista. Cena BTC klesá. A smrtelnou mutaci covidu už nečekám. Takže během pár měsíců se může situace uklidnit. A AM5 tu bude v létě za rozumné ceny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AM5 tu skutečně v tom nejlepším případě může být už v létě, ale rozumná cena lze i s tím největším optimismem očekávat jen u desek - u prvních CPU určitě ne. Však doteď nevydali mega cache produkt pro AM4. BTW nedostatek všeho zdaleka není. CPU, MB, DDR4, PSU atd. si můžeš nakoupit do zásoby každý den 10x.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AMD X3D pro Zen3 a jeho jediny ohlaseny desktop produkt 5800X3D je hlavne otazka kapacit TSMC. Podle zprav co jsou, tak je jich malo a je to duvod proc nevydali ani cekou radu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec ne, 5800x3d je 1 čiplet který by jinak skončil v Milan ale je lehce horší tak ho využijí jako 5800x3d.
Záleží tedy jen na tom, kolik se nahromadí takovýchto lehce horších čipletů ze kterých vzniknou 3d Ryzeny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"5800x3d je 1 čiplet který by jinak skončil v Milan"
.. a kde je to v rozporu s tim, ze pisu, ze ma TSMC malou kapacitu vyroby?
To ze AMD uprednostni serverovy trh je prave i neprimy dukaz toho, ze ty kapacity jsou omezene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A smrtelnou mutaci covidu už nečekám"

Blázne!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

umm.... spis je realista. covid, jako velke mnozstvi jinych nemoci, nasleduje vyvoj kde dalsi mutace jsou vic nakazlive ale mene smrtici. Z hlediska evoluce je to naprosto logicke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těmi pár měsíci bohužel nemůžu souhlasit. Podle stavu na trhu komponent se pozitivní změny nedočkáme dříve než za 18 měsíců. Beru to podle toho jak to teď u nás vypadá a klidně se to může i prodloužit :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakého zase stavu? Jediné co není dostupné krom grafik jsou ddr5 kvůli scalperum kteří jich hned nakoupili tuny čímž zajistili že v obchodech skoro nejsou.
Avšak když ty ddr5 nikdo od scalperu brát nebude tak už je pak znovu nevykoupí.
A do léta se ddr5 modulů vyrobí miliony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohádky o bájných scalperech. DDR5 nejsou, protože nejsou napájecí čipy, před začátkem roku prošla certifikací snad jen jedna firma, která je vyrábí. Takže kromě toho, že to je kurvítko, že to je drahé tak ani nejsou výrobci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na první pohled to vypadá logicky a že je to dobré pro zákazníky, ale na ten druhý to dost dobře nedává smysl.
Vzhledem k tomu, že CPU se vyrábí několik měsíců, tak mi není jasné, jak by to AMD chtěla dokázat. To bude sulcovat procesory na skladě dokud nebudou DDR5? Nebo je začne vyrábět až budou DDR5 dostupné?

IMO to bude spíše PR, jak odůvodnit přesměrování veškeré výroby do lukrativnějších segmentů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„To bude sulcovat procesory na skladě dokud nebudou DDR5?“

Čiplety. Stejně jako u předchozích generací může výroba křemíku běžet, jen z čipletů nebudou vznikat desktopové procesory, ale serverové. Třeba pro El Capitan. https://diit.cz/tagy/el-capitan

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Serverové CPU budou uvedené dříve než AM5? Něco mi uteklo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdil mezi GA (general availability) a mezi tim, kdyz specialnim partnerum dodava cipy pro super pocitace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to v podstatě znamená, že na GA půjde méně procesorů(celkově i při uvedení).

Jinými slovy: AMD upřednostňuje výnosnější segmenty, na GA dlabe a prohlášení je PR omáčka. Ale ovce jí to žerou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak bych od firmy formátu/velikosti AMD předpokládal, že výrobu čipů pro EL Capitána má naplánovanou tak v souladu s ostatními segmenty trhu kam dodává.

P.S. Nicméně v podstatě říkáte totéž co já, že AMD upřednostní lukrativnější trh před RETAILem. Podle Vás je super pro zákazníky, dle mne PR omáčka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedna věc jsou čiplety, tam potřebuje AMD předstih tak 3-4 měsíce, druhou věcí je packaging a tam už bude ten předstih menší. Takže klidně může vyrábět čipy, částečně na sklad a částečně je může použít jinde a 1-2 měsíce před vydáním začít "balit"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že AMD plánuje mít určité množství verzí CPU při uvedení na trh.
Jaký by mělo smysl si pro tato CPU před uvedením na trh schovávat nezapouzdřené čipy a pak je narychlo pouzdřit? Linky na packaging budou pravděpodobně dimenzované na průběžné pouzdření.

Tedy pokud se AMD nebojí Intelu ve smyslu, že nedokáže odhadnout poptávku po AM5 CPU, ale i tak mi dává větší smysl skladovat celá CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, co vyhodnotí marketinkové oddělení jako prioritu, ale jako uživatel bych uvítal nějakou levnější základní AM5 desku s PCIe4. Stejně než budou smysluplně rychlejší SSD a Grafiky na PCIe5, tak to ještě potrvá. Takže pro hobby segment není kam chvátat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle leaku Greymon55 má prý Zen4 být i s DDR4. Zda-li je to pravda a zda-li to znamená, že nějaká osekaná verze Zen4 půjde do AM4, je těžko říci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by ZEN4 podporoval ddr4 tak proč by potom existovalo tohle vyjádření že budou čekat až bude dostatek ddr5?
Kdyby podporoval ZEN4 oboje tak by nebylo na co čekat protože výkonově toho ddr5 nějak nic moc nepřidává krom pár specifických zátěží(např. Komprese).
Pokud teda nevěříš pánovi z DDworld který tvrdí že prý ddr5 má špatný výkon jenom proto že prý Intel alder lake je neumí využívat protože je to "objektivně špatná architektura a podvod na zákaznících".
Zajímavé že tenhle mezigenerační "výkonnostní problém" se zatím stal snad při vydání každé nové generace DDR. Pokaždé to chtělo tak 1-2 roky a pak teprve byla nová DDR opravdu lepší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

DDR5 moc nepřidává Alder Lake, protože je tam upravený starý DDR4 řadič a rychlejší paměti jedou přes děličku - kolikrát, to záleží na jejich kmitočtu. DDR4 1:1, DDR5 1:2 až 1:4 podle rychlosti.

Zen4 pravděpodobně bude mít řadič RAM připravený výhradně pro DDR5 a jejich přínos bude znát. Ostatně další Intely nejspíš také.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Holt přístup "třeba blbě, ale první".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by ZEN4 podporoval ddr4 tak proč by potom existovalo tohle vyjádření že budou čekat až bude dostatek ddr5?"

Protože AMD vydává nejdřív nejnabušenější modely. Jde o první dojem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zen4 je x86 jadro.. tomu je verze pameti putna.. podporuje takovy, jaky podporuje radic co je k nemu prilepenej.. amd klidne muze mit nejakej zen4 chip s ddr4 radicem ale co asi lidi zajima predne je raphael a rembrandt.. tam zatim o ddr4 nepadlo ani slovo..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, výpočetnímu čipletu pro CPU se Zen4 arch. bude úplně šumák, k jakému IO čipletu se přilepí, takže čistě teoreticky by klidně, pokud by pro to byla v(ý)hodná situace (nebo z donucení okolnostmi, např. fatální nedostatek DDR5 modulů) mohlo vzniknout CPU se Zen4 arch. ještě pro AM4 desky, čili s řadičem pro DDR4 (použití IO čipletu pro zen3 – Ryzen 5k). Podotýkám, že jen teoreticky a za předpokladu, že bude zachována kompatibilita komunikace mezi výpočetními čiplety a mezi IO čipletem jako u předchozí generace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Jedinou otázkou je, zda-li to bude AMD chtít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jen blamáž ze strany ohledně těch pamětí DDR5, a je to jedno, stejně to nebudou mít kde vyrábět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.