Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Trinity: 12hodinová výdrž baterie a o 50 % rychlejší GPU

Trinity vypadá jako ideální procesor do Macbooku Air.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je trochu předčasné. Podle této prezentace ani v AMD nevědí, jak se to bude skutečně chovat, protože komplet všechna data jsou dle prezentace pouze "projections"(což je trochu úsměvné, s jakou přesností uvádějí výdrž).
Navíc v překladu nějak zmizelo zásadní sousloví "up to" ("až") - tzn. se jedná o horní limity nárůstu výkonu.
Ale bylo by to krásné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych naopak řekl, že zrovna spotřebu mohou "odhadnout/propočítat" poměrně přesně, právě kvůli tomu, že znají jednak odběr čipu i jeho jednotlivých částí, které participují na daných typech úloh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsou to projekce, tak nemají finální kus křemíku a neví v jakém stavu bude výrobní proces v době masové produkce. Jak víme, to je proměnná, která mění spotřebu o desítky procent. V takovém případě udávání výdrže na minuty je absurdní a je to jen způsob, jak tomu dát punc zaručené pravdy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že Trinity v noťasu na CESu předváděli - je to to video, jak na tom zároveň hrají hru, enkódují video a promítají film.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no a uvnitr toho notebooku mohl byt stejne tak bulldozer s diskretni grafikou ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, jasně, kdyby něco podobného předváděla Nvidia, nikdy by tě nenapadlo o něčem podobném ani uvažovat :-D.
Ty jsi fakt zoufalec. Takovej "ATI-Tom" v zeleném.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D

A po poslednej "video-herno-volantovej" predvádzačke intelu Ivy Brídža na CES 2012 (ktorý to predsa nemá za potreby) a tiež posunul métu do inej dimenzie :D sa nečudujem nikomu, keď spochybní čokolvek :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne :) tralalak pochopil, wift ne ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jen ty nechápeš, že - za prvé - Trinity už předváděli i na testovací desce a - za druhé - to, co předváděli, na žádném jiném hardwaru realizovat nejde. Stávající procesory AMD nepodporují VCE a stávající grafiky Nvidie zas nezvládají tři nezávislé výstupy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

je videt, ze ty si to taky nepochopil. k te predvadecce staci neco, co umi prehravat hd video ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na to, až něco předvede Nvidia a ty přijdeš s tím, že to klidně mohlo být nahrané video :). To snad i bouchnu flašku :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky by to klidne tak mohlo byt. proc by ne :) velkohubych prohlaseni amd uz tu bylo hafo. ale moc jich nesplnili. ne ze by to intel a nvidia nedelali, ale rozhodne ne v takove mire .. a to ze jeden z sefu amd a nekolik klicovych zamestnancu prodava (nutno rict znacne skryte) sve amd akcie, zvedne oboci nejednomu skeptikovi. podle me bude trinity stejny flop, jako bulldozer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo btw, dobra avatar fotka imo ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tys tu vyloženě chyběl! :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že mají sample, neznamená, že mají produkční verzi čipu. Sandy bridge byly funkční vzorky rok a půl před uvedením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pres 10 hodin v klidu dokazaly uz i ULV z pre-sandybridge doby. nejak nevim, co je na tom tak zajimavyho. a jak znam prezentace amd (viz. "drtic" bulldozer LOL), tak je z nich potreba odebrat oblibenou noXovu bulharskou konstantu asi tak 30%, a dostaneme se na realny vykon. presne tak to bylo i s bulldozerem

a az tu bude ivy bridge na 22nm, s tri gate, sparovana s 28nm nvidii v optimus konfiguraci, bude to mit a) mnohem vetsi vydrz, nez trinity b) mnohem vetsi vykon, gpu i cpu. a to vse dokonce driv, nez trinity. to bude ale sranda :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde bereš jistotu že to tak bude? Ona spolupráce Intelu a nV není tak jistá, navíc Intel si razí cestu vlastního zobrazovače plochy a čip nV navíc by znamenal vyšší cenu + vyšší spotřebu energie, čili nV bych do tohoto segmentu moc netahal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

terrorist je přílišný optimista, ale když se podíváš třeba tady:
http://www.anandtech.com/show/5259/ultrabook-head-to-head-acer-aspire-s3...
tak zjistíš, že minimálně llano není dvakrát oslnivé na baterky a překonávají ho kombinace diskrétní grafiky(jak amd, tak nv) s intel cpu s přehledem. ULV intelu bez diskrétní grafiky potom mají až dvojnásobnou relativní výdrž na baterku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem Llana je, ze neexituju busines notbooky ktore by ho vyuzivali. Ja mam NB a vydrz na baterky je okolo 4 hodin pri beznej praci. To je zhruba na orovni mojho predosleho NB kde bolo ULV od Intelu v trojnasobne drahsom NB, takze ja som s nim spokojny a da sa tam aj zahrat starsie hry. Co na Inteli v realne nejde. Lebo ovladace funguje len s par meranimi titulmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že llano nemá moc v busines noteboocích smysl. Výkon grafiky nebývá podstatný, procesorovým výkonem pro změnu nezáří (a ani ten často moc podstatný není) a výdrž na baterky je slabší než s Core iX.
Jinak ti i věřím, že proti předchozím generacím, je llano dobré ve výdrži(doufám teda, že nesrovnáváš se starými ultraportable, které měly všechny tragickou výdrž i kvůli slabým baterkám). Ale pokud chceš srovnávat, tak je v první řadě třeba vzít současné konkurenty (viz můj další post).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK busines NB s Llanom by asi zmysel nemal, ale kvalitnejsie spracovany NB by rozdiel spravil. Ono vela krat robi rozdiel v spotrebe prave zvysok NB a nie samotny procesor. Pri Inteli to vidiet casto. Ze bok za 600EUR a book za 1200EUR ma dost rozdielne prevadzkove vlastnosti aj ked CPU je rovnake. Lacne NB s Intelom su na tom podobne ako cenovo zrovnatelne NB s AMD. Ale ak zoberem dva krat drahsi NB uz ma navrch aj ked papierovo by nemal mat. Hovorim z vlastnej skusenosti s roznimi NB z roznych cenovych tried.
A NB s ULV co mam je sice ultra portable. Ale baterka ma o 4Wh viac ako ta s Llanom. Takze to stoji za porovnanie. Nebudem porovnavat vykon. Ten Intel uz ma predsalen najlepsie roky za sebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tu jistotu beru treba v tom, ze nvidia ohlasila, ze jeji cipy budou temer v polovine designu notebooku pro tento rok. kdyz si vezmu, kolik designu jede jen na integrovane intelovske, tak pro amd toho opravdu moc nezbyva. intel-optimus-nvidia se ve 2011 prodavalo skvele, pomohlo to nvidii dosahnout zpet na vedeni v mobilnim segmentu. rozhodnuti nvidie zacit 28nm generaci prave mobilnimi cipy snad uplne jasne rika, kam miri

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, že nVidia něco ohlásila a tys to špatně pochopil, ještě nic neznamená. V diskrétních mobilních GPU na tom byly v 2011 AMD a nVidia +/- stejně a výhledově se žádný výrazný skok neočekává.

Polovinu notebooků nVidia neosadí ani omylem, protože tolik se jich s diskrétní grafikou ani neprodá. Polovinu diskrétních mobilních klidně, když v Q2 2011 měla 50,6 %. Že by AMD spadlo v notebookových grafikách z cca 50 % k nule, snad nemůže myslet vážně ani blázen tvého kalibru. ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K druhej časti:
Je to vysoko pravepodobné, že riešenie 22nm Ivy Bridge + 28nm nvidia optimus (na desktope zrejme aj synergy) bude mať za následok Vami popísanú prognózu a), b).
Zrejme aj 28nm AMD GPU + 22nm Ivy Bridge budú mať obdobnú prognózu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chcem vidiet NB s ULV procakom co bez extra baterky spravil cez 10 hodin. Ja mam NB kde je ULV z ery pred SB. Ale na 5 hodin som sa s nim nikdy nedostal. Koncil tak an 4 a pol. A tiez nepoznam jedineho cloveka ktory by nelutoval kupu NB s optimusom. Robi si to co chce a casto pada. Bez ohladu na system. Su toho aj plne fora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS ULxxVT - ULV C2D, přepínatelná G210M, dodávané s 84Wh baterkou, idle v úsporném režimu skoro 12 h, nenáročná office práce a nějaký ten internet cca 10 h.

Teď jsem měl v ruce nějaký nový tenoučký Acer se 17W i7 a optimusovou nVidií, v základu také se slušnou baterkou, v nenáročném režimu podobná výdrž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z čehož plyne, že pokud má Trinity 17 W i s integrovanou grafikou, vydrží tak dlouho určitě také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem výkonostně bude někde jinde ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CPU 2x pomalejsi a GPU 2x rychlejsi. Zadna zmena, jen uz konecne bude v AMD mobilni platforme AVX a AES-NI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To může, ale nemusí být pravda. Rozhodně bych nevynášel soudy na základě TDP. Obecně mají APU skvělou spotřebu v idle, ale při nenáročném vytížení na tom může být Intel lépe díky vyššímu výkonu. Uvidíme...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OK, som nevedel, ze niekdo dodaval tieto stroje aj tak s extremnimi baterkami. Ja tam mam tesne nad 40Wh. Ale nove CPU maju podstatne vymakanejsie idle rezimi. A v tomto AMD za Intelom nezaostava. A pre vedsinu ludi staci procak co v klude malo zerie. Ved vedsina ludi z toho chodi len na net, alebo si obcas daco nenarocne zahraju. Preto som aj ja presiel z Intelu na AMD.
Vo firemnej sfere je to rozdiel. Tam mam Intel a kym bude vykonnejsi, tak menit nehodlam. Lebo kompilacie trvaju pomerne dlho. U nas sa momentalne ako vyvojarske stroje kupuju NB s i7, ale aj tak to nie je ono. Lebo vyuzivame niektore starsie nastroje, ktore nevedia viac jadier vyuzit. Takze ja som zvedavy na vykon IB v single thread. Lebo moj firemny NB uz je na odpis :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím co konkrétně kompilujete (že to trvá tak dlouho), ale obecně by se dalo říci, že kompilace je klasická sériová úloha, takže více jader nelze efektivně využít prakticky nikdy, no snad jen při kompilaci více souborů najednou. Takže ano, pro vás bude výkon v single thread rozhodující. Bohužel bych ale od IB nějaký větší nárůst výkonu v single oproti současnému SB imho neočekával.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kompilacia pozostava z viacerych suborov. Ale je to zlozite, lebo koli niektorym SDKackam sme viazany na starsie verzie VS a tam sa este nedalo vyuzit kompilovanie na viacerych jadrach. Preklopit a otestovat to nie je trivialna zalezitost, takze zatial je stale lepse spoliehat sa na vykon jedneho jadra. A tu Intel jasne vedie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je ta verze VS? Ve VS2005 jsme používali flag /MP a hned to jelo na všech jádrech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to VS2005, ale flag MP je tam experientalny(pokial viem nie je ani v oficialnej dokumentacii na MSDN) a nie je zlucitelny s niektorimi inimi nastavenia kompilatora. Skusal som to, ale bezalo to stale len na jednom jadre. Potrebujem niekedy vyskusat verziu VS2010.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je smůla, asi se vám to bije s nějakým jiným nastavením. Ale nám to fakt pomohlo. Měl jsem to s tím na čtyřjádru zkompilované čtyřikrát rychleji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, GCC taky využije všechna jádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jedno umí AMD dokonale - slibovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Já se pamatuju na sliby Intelu o ovladačích. Dodnes nedokáží pořádně fungovat na 2x27" monitorech s vyšším, než WUXGA. Larrabee je další intelovská "píseň"..

Nvidia jsou podobné slibotechny, takže bych AMD neviděl jako že by lezli z řady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to jenom výběrem novinek. Ale mám pocit, že za posledních 10 let se opakuje pořád stejný vzorec. AMD něco bombastického vyhlásí, pak se to probírá na netu ze všech stran, pak se to odloží a nakonec když to vyjde, tak to žádný zázrak není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě to nemůže být zázrak, když už o tom každý ví předem všechno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Pořád? A co třeba Radeony HD 4000, které vyšly dřív a byly lepší, než co se štěbetalo na internetu? Co úspěšná řada K8? Co refresh K10 (Phenomy II)?

Každý má slabší momenty na který pasuje onen vzorec. U intelu to byl NetBurst, IA-64 a z poslední doby Larrabee, u nVidie to byly legendární GeForce FX, z poslední doby pak třeba nástup GeForce 200...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímala výdrž při Wordování. Řekl bych, že to bude někde mezi 7 a 12 hodinama.
- Z max 2 hodin jen před pár lety mají nyní přenosné počítače výdrž 10 hodin :-) Přičemž technologie akumulátorů moc nepokročili.

Moc se tady v těch kódových jménách neorientuju. Trinity bude nástupce AMD E-450?
- Hodil by se nějaký obrázek/graf, kde bude popsané jaké architektury mají jaké procesory - pro orientaci, kam to zařadit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.