Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Turbo Core na šestijádrovém Phenomu II X6 1090T

Zajímalo by mě, jak se to bude chovat v mých Windows XP. Když si dám správce úloh a spustím jednovláknovou aplikaci tak se všechny jádra vytíží na 33% (mám 3-jádro) a ne jedno na 100% a další na 0%. Takhle podobně se chová všechno. Takže se chci zeptat, mám: a) něco špatně v PC já
b) je to takhle ve všech Windows XP
c) je to v pořádku a bude to fungovat, jen to blbě ukazuje správce úloh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak, že Windows 7 jsou v tomhle opravdu lepší než Windows XP a snaží se (i když ne tak docela úspěšně) zatěžovat jádra postupně. Windows XP zátěž "rozloží", ale to, co se jeví jako tři jádra zatížená na 33 %, je ve skutečnosti 100% zátěž jednoho jádra oscilující mezi třemi jádry, tedy každé jádro je zatíženo na 100 % jen na zlomky sekundy a pak se ta zátěž přestěhuje na další jádro, atd, takže se to ve výsledku jeví, jakoby všechna jádra byla zatížena na třetinu.
Pokud má ta jednovláknová aplikace běžet delší dobu, je lepší ve správci úloh nastavit u daného procesu spřažení jen na jedno jádro. Pro demonstrativní účely jsme tohle přesně dělali, když vznikal tento článek, aby nám zátěž nepřeskakovala z jádra na jádro a měli jsme kontrolu nad tím, jaká jádra zatěžujeme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže ve Windows XP to Turbo Core bude fungovat "podle plotu" a několikrát za sekundu se bude každé jádro přetaktovávat a podtaktovávát?! Nebude to znižovat výkon? Jestli si dobře pamatuji tak přepnutí procesoru na jiný násobič za chodu nějaký čas zabere.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bude a nemusíš být smutný, stejně tak to funguje i ve Windows Vista/7. Win7 se tomu sice snaží bránit, ale že by se to nějak zvlášť dařilo, to se mi moc nezdá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě otázka, jak to funguje v linuxu? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě jediná správná odpověď: nevím :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu se pochopitelne vyjadrovat k Turbo Core, ale kdyz jsem experimentoval s beznym cool&quiet, zadne stehovani ulohy extremne narocne na procesor (encoding videa) z jednoho jadra na druhe jsem nepozoroval.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem to správně pochopil, tak se jedná o software záležitost a v tom případě všechno co oproti Intelu nyní chybí by mohlo být prostě přidáno v nové verzi AMD OverDrive ???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není to softwarová záležitost, ale záležitost hardwarová. Software pouze nastavuje chování procesoru a pokud určité chování procesor v sobě nemá, tak to software nenastaví. Musel by to celé emulovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD Overdrive musí být spuštěno celou dobu, nebo jen stačí nastavit takty a napětí a on si to procesor bude pamatovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tohle jsem shodou okolností spíše omylem vyzkoušel - stačí nastavit, AOD ukončit - a funguje to s tím nastavením i nadále.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Overdrive ale potom jede na pozadi jako sluzba, neni uplne "pryc"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak by mě docela zajímalo, která služba to je, neboť nastavení vydrželo i poté, co jsem AMD OverDrive odinstaloval. Kromě toho Turbo násobič se dá nastavit i v BIOSu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemeli by jste link na ten novy Overdrive? Na game.amd.com je jen 3.1 ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někde by snad měl existovat, protože ho AMD dnešním dnem jakože uvedla. My ho měli v předstihu přímo od AMD, tak snad se brzy objeví i pro veřejnost. Možná se zkusím optat AMD, jestli bychom tu utilitu nemohli dít k nám ke stažení :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem dostal odpověď, že to nepůjde. Ta verze je prý pořád ještě spíše beta, takže dokud se neobjeví finální, je prostě potřeba čekat (prý "ještě pár dní").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bylo rychlejší, než jsem čekal, už je k mání na
http://game.amd.com/us-en/drivers_overdrive.aspx

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Diky ooo preveliky. Tak to byly docela rychli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jsem se kouknul do poznamek k vydani pri instalaci a byla tam zminka u verze 3.2.0 hned na prvnim radku:

Pridana podpora AMD Pharaoh 6-core CPU...

Co to je?

AMD dela Faraón procaky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyz se podivam na obrazky 'dies' tech novych x6, nemuzu se ubranit dojmu, ze jsou tam ta nova dve jadra jen tak 'prilepena' a ze se jedna o produkt sity dost horkou jehlou. proc? zoufalost nebo snaha pridat 'feature' napodobujici, i kdyz ne zrovna dobre, intel turbo, pro uzivatele, kteri o tom nic netusi?

cenove jsou tyto cpu shodne s protejsky od intelu ve svych tridach (zdroj: lan-shop.cz)
Phenom II X6 1055T 4 739,00
Core i5-750 4 797,50

Phenom II X6 1090T 6 924,00
Core i7-860 6 870,00

vykonnostne uz ovsem zdaleka stejne nejsou. core i5 a i7 zde ve vetsine testu vedou (a to v nekterych hrach velmi vyrazne - az o 50% vykonu obou phenomu - Far Cry 2: 1055T 45.1fps, i5-750 72fps, zdroj: http://anandtech.com/bench/Product/109?vs=147). jedine, v cem x6ky core i5 a i7 nekdy dozenou (nekdy i lehce vedou ~5%) jsou aplikace optimalizovane pro maximalni vyuziti vsech sesti jader. v realnem scenari pouziti vsak ma uzivatel co delat, aby vyuzil i ctyri jadra.

co se tyce spotreby, tak core i5 a i7 (TDP 95W) s phenomy x6 (TDP 125W) temer nelze srovnavar. v idle stavu spotrebuje phenom x6 1090T o celych 40W vice, nez core i7-860, pri plne zatezi je pak x6 spotrebuje o 20W vice nez i7-860 (zdroj: http://anandtech.com/show/3674/amds-sixcore-phenom-ii-x6-1090t-1055t-rev...)

nenapada me duvod, pro ktery by si normalni clovem mel nove phenomy kdy koupit. strategie AMD "za stejnou cenu vam prodame vice jader nez intel" ocividne plati, ale co se tyce vykonu a spotreby trochu pokulhava ...

navic, vzhledem ke stejne cene, ale vyrazne nizsi spotrebe, si pak muzu v klidu dovolit 'zrouta' typu GTX 470/480 a budu na tom se spotrebou uplne stejne jako clovek s AMD/ATI resenim

imo timhle se AMD z financnich problemu jen tak nedostane

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.