Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ukázala Radeon RX 6000

Po dlouhé době bych nemusel čekat na 3rd party řešení chlazení. Uvidíme jak bude hlučná referenční karta, ale vypadá slibně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vypadá stejně jako Radeon VII, 54dBa nebylo nic neobvykléh

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a i přesto je to úplně jiná karta.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Karta ano, chladič moc ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na to jste přišel jak? Tipnu si: "... zzzZZzzzzz... ten design vypadá podobně, jako Radeon VII, má taky 3 ventilátory... no tak to bude stejně špatný, jako Radeon VII." Je to tak?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu - ten "design vypadá podobně, jako Radeon VII, má taky (*dodávám v základu* na propagační fotce) 3 ventilátory", takže ano. Čekám AMD klasiku - "Winter is coming" :))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"You know nothing..."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...John Snow" :))))
ale to byla alespoň roztomilá zrzka ;) Občas se mrknu co novýho natočila :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano Radeon VII měl otřesný chladič, tady to vypadá konstrukčně úplně stejně, toho kovu v tom chladiči bude možná ještě méně než bylo v VII, na druhou stranu to má menší obstrukci na odvpod vzduchu směrem k bočnici, to logo nezabírá tolik prostoru jako na VII

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Víte úplný prd, jak RX 6000 vypadá zavnitř. Jste ignorant.
Ani jste se nepodíval na videa, co udělali jiní z Fortnite.
Viděl byste, že to žebrování je pod ventrilátory mnohem vyšší, než u Radeonu VII.
Jen plácáte, ani si neověříte vaše teze. To mám fakt nejradši.
BTW zkuste se podívat na jiné gk se třemi větráky. Budete překvapen - jsou si velmi podobné, protože mají tři venrtilátory. Překvapení, že? Ale na základě toho usuzovat, že je jsou ty karty špatné, to je s prominutím ignorantství.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zato Váše reakce na kolegův názor je učebnicovým příkladem ctnosti a korektního chování k ostatním diskutujícím a tolerance k postojům jiných. Útočit ve formě nařčení z "ignoranství", "plácání" a "vědění úplněho prd" umí opravdu každé malé dítě - ale i ty jsou od svých rodičů často vedeni ke slušnému chopvání, což zřejmě nebyl Váš případ. Mě osobně přijde toto chování poněkud primitivní a hloupé. ;) Osobně takové "chytráky," jako jste Vy, nemusím...

Nicméně k věci - jak správně poukazujete, existuje mnohem více karet s třívětrákovým chlazením. Obecně je tento design účinný a dobře dimenzovaný i na případný OC. Nicméně ani vy jste nepodložil svůj protinázor jakýmikoli fakty. Nejsem si jistý, zda je u tohoto nového AMD počinu známé finální referenční TDP, boost frekvence, apod. Tzn. o účinnosti a vlastnostech chlazení (kvalita ventilátorů / ložisek, min / max otáčky, ...) se v tuto chvíli dá jen spekulovat.

Osobně si myslím, že nové Radeony nebudou špatné karty, cenově jistě konkurenceschopné proti RTX 3000. Výkonnostně budou, si myslím, níže, tj. na hiend on NV stačit nebudou, nicméně poměř cena / výkon bude OK.

Osobně si myslím, že hitem letošního podzimu a zimy budou (z mnoha důvodů) RTX, ale je to můj názor. Počkám si na skutečnost.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1. Slovo ignorant není podle mě nijak neslušné, slovo ignorance má svou podstatu v nevědomosti. Když ignorant, tedy člověk, který neví, tvrdí, že to chlazení bude špatné, přirozeně mě to zarazí, poněvadž to neví. Na tom tvrzení není nic špatného, nebo neslušného. To, že z toho ignoranství pak leze ono "plácání nesmyslů", je nasnadě. Primitivní a hloupé? Když myslíte... :)

2. Já nemám co podkládat. Víte proč? Netvrdím, že to chlazení bude dobré, nebo špatné. Já to nevím. A neví to ani JirkaK. Nicméně on si je od pohledu jistý, že bude špatné. A já jen poukazuji na to, že to nemůže vědět. Tečka.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tvým slovníkem :
-
a
.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já tvrdím, že si MYSLÍM, že to chlazení bude špatné protože s podobně vypadajícím designem od té samé firmy máme zkušenosti v neblahé paměti.

Nikde nepíši že to tak BUDE ale také nikde nepíší že to tak NEBUDE. Pouze vyjadřuji své pocity z informací, které nám byly nabídnuty a které už známe.

Samozřejmě, každý to může vidět jinak, a to je naprosto v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, s tím to uzavřeme a budeme doufat, že tipujete špatně :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, ty jako myslíš vážně, že nějaké video ze hry bude zachycovat *reálnou* pravdu? Realitu? :))))
Tak to pro tebe mám novinku: Herec Christopher Mintz-Plasse zemřel při točení propagačního materiálu k Far Cry 3 - zabil ho na tom ostrově maniak Vaas Montenegro... :(
...
jako fakt! Tady máš důkaz...
Poznámka - Následující odkaz na video NENÍ vhodný pro DĚTI ! (což je vás většina...)
https://www.youtube.com/watch?v=2Vz3SajiGy0

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nemám tušení. Nicméně vycházím z předpokladu, že je to minimálně podle existujícího prototypu. A pokud někdo udělá 3D model něčeho, co existuje, předpokládám, že se bude snažit udělat to pokud možno přesně.

EDIT: Nicméně mé předpoklady se můžou ukázat jako liché :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně schopní chlapci ti už dnes vytisknou na 3D tiskárně *reálný* model Battlestar Galacticy a
Battlestar Galactica přece taky existuje - je o ní celý seriál, ne? :))))))))))))))))))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naivo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dobrej" pokus :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím. Děkuju za poklonu. Ty jsi hodně schopnej oponent, "starýmu fosilovi" jako jsem já. Jen na sobě musíš ještě *hodně* pracovat :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1: proč bych koukal na nějakou kreslenou hru? Tohle není správná forma marketingu. Stačí kouknout na twitter, kde jim to nechávají sežrat a třeba Steve z Gamer Nexus o marketingu AMD docela dlouho polemizoval a záhy tohle, přesně věc, kterou AMD dělá špatně.

2: komentoval jsem 3D render, ne render ze hry který je v tomto směru ještě víc omezený a absolutně neříká nic už proto že je limitovaný hrou jako takovou, hra s low pologon modelem co běží na toustovači není vhodná zřetele..

3: Očekávám kartu se spotřebou kolem 300W, to dává smysl, pokud má mít 2x vyšší výkon 5700XT, tzn teoreticky 2x vyšší spotřebu, tzn 450W, ale je tu nový proces, někdo básní o 50% lepší perf/watt ale tolik toho rozhodně vytřískat nepůjde, zvlášť když se mají zvyšovat takty a někteří si přejí i dvojnásob paměti, která samo dělá dvojnásob spotřeby, takže očekávat realisticky kartu s TDP kolem 300W není mimo. A jak dopadl s podobně velkým chladičem Radeon VII, víme.

4: ano právě proto že je mraky triple fan grafik. Některé mají v loadu 35 dBa, některé přes 50, Třeba Radeon VII. Světe div se, v počítači mi bije triple fan prémiová edice MSI a pasivní část je téměř dva sloty tlustá aniž by měla jakýkoli cut na ventilátor, ty jsou nad ní a zabírají dalšího půl slotu nejméně, tahle grafika bude mít sotva polovinu toho materiálu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

je to AMD - musí to byť na 3,14ču

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ano Radeon VII měl otřesný chladič, tady to vypadá konstrukčně úplně stejně“

https://abload.de/img/eh592orwkaac6znc7jho.jpg

Prosím ještě pár příspěvků o tom, jak je koncept toho chladiče otřesný. Děkuji.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně ten koncept přijde OK - je už ověřený i pro OC a široce rozšířený. Uvidíme, jak proti sobě obstojí tento "klasický" a nové pojetí od nvidie... Samozřejmě záleží na kvalitě větráků a jejich provozních otáčkách. Docela jsem zvědavý na reálná porovnání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 250 Wattů u NVIDIe = 450 Wattů u AMD, takže stačí menší pasiv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle výpočet / vzorec vychází z jaké úvahy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí pročítat různé diskuze okolo PC HW a podívat se do křišťálové koule.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OK :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecá, má to od Jolandy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady vidím velký špatný... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřepínejte kanela!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kanela je proslulé vykuřovadlo Indiánů Střední a Jižní Ameriky. Její kůra voní po skořici, proto byla ve středověku mylně považována za skořicovník a při dobývání Jižní Ameriky způsobila touha po jejím získání značné oběti.

Šamani v Amazonii vykuřují kůru při léčebných obřadech, okuřují sebe pro usnadnění vstoupení na šamanskou cestu, do změněného stavu vědomí, ve kterém jsou schopni spojit se s duchy přírody, stromů a rostlin.

Kanela je také vykuřovadlo, používané při věštění a předpovídání budoucnosti, šamané si z jejích větviček vytvářeli pomyslný šamanský strom, při tomto rituálu se samozřejmě spalovala kůra kanely.

V lidové medicíně Karibiku se kanela používá jako prostředek proti revmatu a bolestem hlavy i migréně. Rovněž složí jako silně očistné vykuřovadlo a ochrana proti špatným energiím. Jsou jí přisuzovány také afrodiziakální účinky.

Vůně při spalování je jemně dřevitá se skořicovým nádechem."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty by ses měl ale taky jít léčit, že? Domluv si hoďku s Rybkou u piva, abych věděl, jak to s tebou vypadá... ;)
...
Ne v pohodě, já vím, že u *psaní* o IT nikdo normální nevydrží :)))))))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To víš, internet / hardcore IT je vlastně taková banda "egomaniaků", jinak to v našem odvětví snad ani dělat nejde. ;) Sám s takovými případy už dobrých 20 let každý den pracuju a je to teda docela výzva.

No ale na druhou stranu, na chleba si tím vydělat evidentně dlouhodobě dokážou, a ty často jen fabulace a dohady působí fakt promyšleně a sofistikovaně a své publikum zabaví. Koneckonců ta reklama tady všude okolo jim za tu zábavu zjevně zaplatit dokáže... :o]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím, co ty ..."Sám s takovými případy už dobrých 20 let každý den..." děláš, nebo jak s nimi "pracuješ", ale je fakt, že byla doba, kdy se *herní* novinařinou dalo bez problémů uživit:
https://www.idnes.cz/hry/magazin/michal-rybka-herni-novinarina-vyvoj-his...

Jestli se ty doby, kdy´s měl "třicítku" při průměrný republikový mzdě "patnáct" vrátily... - dej vědět draku ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu věřím, že se dalo takhle docela slušně uživit. Ale to taky byla víceméně poctivá "novinařina" a ne jen kopírování zpráv ze serveru na server a pak sbírání "šušní" za reklamu na webu umístěnou a vzájemný hejtování týmu A a týmu B na diskusních fórech. Ta doba byla docela fajn a ty články se docela i daly číst. Ale chápu, každej si nějak musí vydělávat na složenky i ve 21. století, když už to jinak nejde. :)

Já se už delší živím vytvářením softwaru pro velký podniky a to panoptikum ajťáků, které mám k ruce, přesně naplňuje definici egomaniaků a možná i trochu psychopatů. No a tady to není o nic "lepší". Jen jsem sem na zkoušku něco napsal a dopadlo to přesně dle mýho očekávání. :)

No a "dávám vědět, draku", protože i tou mojí fachou se dá docela slušně uživit, když zohledním, že můj měsíční čistý příjem je poněkud nad dvojnásobkem průměrné hrubé mzdy k Q01/2020, když už ses zajímal... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš... a kdybys neměl tu potřebu pochlubit se v závěrečným odstavci, i bych ti poděkoval za diskuzi a dal + ...
Až je mi líto, že to udělat nemůžu :(
Jinak za "draka" sorry, pokud ti vadil - starý fasťácký (FAST ČR a.s.) "vzdělání" ve mě přetrvalo a navíc jsem byl při psaní toho příspěvku ...jak to jen říct korektně :) ... poněkud lízlej :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koncept? Já mluvil o konkrétním chladiči kde ten v místech kde jsou fany samozřejmě není skoro žádná plocha k chlazení. Founders Edice nemají zdaleka tam moc vyřezané lamely jako Radeon VII do jehož pasivu ty ventilátory "zapadnou" a to jde vidět i na tom renderu že je řešeno stejně. U nové Navi jsou ventilátory větší a proti FE jsou 3, takže ještě více materiálu který je třeba dát pryč než bylo třeba dát u Radeonu VII.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JInak tady není render a vypadá to životaschopněji...

https://cdn.videocardz.com/1/2020/09/AMD-Radeon-RX-6900XT-Jay-1200x603.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zas ten render ve fortnite je úplně mimo oproti téhle fotce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je a taky důvod proč to lidi hejtují ve fortnite je ten model daleko od reality a člověk si z toho nic nevezme, i ta fotka vypadá jinak než ten render, není to sice daleko off, ale trošku ano.

A ta kratší varianta s dvěma fany je z boku vyloženě NVIDIA jak vyšitá. tak snad ta grafika bude lepší než chladič který kopírují a který NV opustili zřejmě jako nedostačující :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no stejně to fakt nevypadá, je delší, má vedení vzduchu po stranách otvorů a nevidíš vůbec pasiv jak je udělanej

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co označuješ slovem "pasiv"? Jestli žebrování, tak to místy trochu vidět je. Ale na druhou stranu, je to render a výsledné provedení žeber může být dost jiné. Ale podle obrázku jsou orientovaná "napříč" dlouhého rozměru karty. Tedy jakoby shora dolu, nikoli podél, skrze čelo karty ven ze skříně - například.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jen hustota žebrování je poměrně malá ve srovnání třeba s FE 2000 série. To že to má pasiv po celé délce, to měl VII taky ale vevnitř toho moc nebylo protože ty lamely byly vyřezané tak aby tam zapadly dost tlusté ventilátory, takže té plochy nebylo tolik na kolik se to tvářilo, tady jsou ventilátory o něco větší takže ještě méně plochy a jde vidět že lamely jsou opět vykrojené a poměrně tlusté.

Uvidíme ale tohle na mě působí dost lacině a nemám v to důvěru. Zase pro AMD je to určitě docela levné a zřejmě to potřebují, právě jsem četl jak SONY snižuje produkci PS5 o 4M ks a jedném z důvodů má být nestíhání výroby ze strany AMD protože ze začátku produkce byla zmetkovost 50% a i když se to zlepšuje tak to pořád není dost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

loool, 7nm proces tsmc ma vyteznost lepsi nez libovolnej starsi proces, delaj se na nem nasobne vetsi cipy bez problemu a ty tu placas, ze vyteznost je 50%? hele, jesli te bavi hoaxy, zkus priste neco, cemu aspon nekdo uveri.. chemtrails, Elvis zije atd.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.vortex.cz/sony-pry-nestiha-vyrobu-ps5-a-snizuje-objem-o-4-mi...
"Problémem však má být výroba čipů od AMD, jejichž poruchovost má být v tuto chvíli více než 50procentní."

https://in.ign.com/playstation-5-1/150737/news/ps5-production-reportedly...
"The manufacturing issues has reduced the production yields to almost 50% for PS5’s SoC"

https://www.siliconera.com/sony-reduces-ps5-production-by-4-million-units/
"drop is attributed to issues arising from the new console’s SoC"

https://www.neowin.net/news/sony-reduces-ps5-production-by-4-million-uni...
"Sony has been facing yield issues with the PlayStation 5's SoC - which is at about 50 percent"

pokračování najdeš na google, těch odkazů jsou tam mraky.

Evidentně tu zprávu vytáhly všechny média.. Originál ze kterého se vychází: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-15/sony-is-said-to-cut-p...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SONY: “While we do not release details related to manufacturing, the information provided by Bloomberg is false," the statement reads.

"We have not changed the production number for PlayStation 5 since the start of mass production."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak, přímo Sony to dementovalo, jak píše AnGeor nede mnou:
https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-09-15-sony-reportedly-cuts-p...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem "a ty tu placas, ze vyteznost je 50%"

Přečti si pořádně na co reaguješ o výtěžnosti nikdo nikde nepsal, psal jsem o zmetkovosti, což nemá s výtěžností co do činění, Pokud se nepletu PS5 používá chiplet systém oproti monolitu u XBOXu. Chiplet s emusí kompletovat z více částí že. Nemůže být ta zmetkovost důsledkem toho skládání dohromady než výtěžností?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V odkazovaném zdroji stojí „production yields as low as 50% for its SOC“. Řeč je tedy o výtěžnosti. Odkud bereš informace o „zmetkovitosti skládání čipletů“?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není to jedno, reakce byla na to že jsem měl mluvit o 50% výtěžnosti, ale já psal o zmetkovosti. České články které jsem viděl výtěžnost nezmiňovaly, odkazy jsem dával kolegovi který zpochybňoval 50%

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to je ten samý Bloomberg, který zveřejnil tu zprávu o šmírovacích čipech na deskách Supermicro? Kterou dodnes nebyl schopen podložit důkazy? V technologické oblasti nemá zrovna nejlepší pověst...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět jak tam v podstatě nic není https://www.youtube.com/watch?v=0b9_c4oJRTE&t=1080

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je zase úplně jiná karta pane.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti to bude zase Radeon VII s gaming BIOSem. To je přece jasné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

este aby pouzili drivery z tourette, a mozno si to PCMR aj kupi, vsak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to právě na mnohem lepší stav, než VII: https://www.youtube.com/watch?v=6uxLy1qWRAk

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U mě to jistí vodní blok. Buď EKWB, nebo případně s blokem přímo od nějakého výrobce.
Nicméně bylo by fajn, kdyby reference byly na slušné úrovni, co se hluku a teplot týče.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně jsem vždy raději koukal po custom verzích od tradičních 3rd výrobců než po referenčních kartách - vždy mi přišlo jejich chlazení prostě lépe dimenzované (tedy u těch dražších edicí). Ale pravda - představa, že mám v PC referenční kartu "od zdroje" má své určité kouzlo. ;)

Nicméně jak se znám, tak si novou GK si zas koupím spíše od MSI nebo tak nějak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já si nejsem jistý hlavně zárukou, pokud si ten blok přidělám sám, resp. když sundám původní chladič. Takže když bude nějaký pěkný kousek přímo od "3rd" výrobce a bude ten blok chladit dobře vše potřebné, klidně po tom sáhnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze zákona je prodávající zodpovědný za výrobní vady prodaného zboží. To jestli sundáš chladič nebo ne je irelevantní pokud reklamovaná závada nebyla způsobená sundáním toho chladiče.

Například EVGA mělo s nějakou kartou problém že se přehřívaly, lidem kteří hlásili reklamaci řekli "můžeme ti poslat nové termal pady a vyměníš si to sám nebo to k nám pošli ale pak na to budeš chvíli čekat"

Někteří výrobci dokonce už nedávají "záruční plomby" které jsou naprosto irelevantní protože její absence nemůže zákazníka zbavit jeho zákonného práva na reklamaci výrobní vady. V ČR i EU byly neuplatnitelné, stejně jako třeba v USA neznamenají nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jen menší offtopic k hlučnosti. Kdo nezažil osoušeč rukou s hlučností 82 dB(A) a rychlostí vzduchu 94 m/s, tak neví co je to nenávist k managementu a danému výrobci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nezažil Gigabyte GTX 970 Gaming G1 v akci... neuvěří :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvěří i ten, kdo měl v referenci Vegu 56. Dokud jsem to nedal pod vodu, bylo to, jako když startuje vrtulník :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že původní majitel tu 970 taky provozoval pod vodou. Ostatně s power limitem 250W si s tou Vegou nezadala... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tenhle chladič jsem měl na 960 gaming G1 a byl úplně v pohodě, prakticky neslyšitelná karta, pak jsem měl MSI RX470 gaming x a ta dost hučela na můj vkus, ikdyž to byla jedna z netišších edic 470ky
teď mám 1070 amp extreme a prakticky o ní vůbec nevím, fakt dobrá karta

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo měl kdy v kompu tenhle fén :
https://www.czc.cz/evga-geforce-gtx-1060-sc-gaming-6gb-gddr5/195219/produkt
...uvěří :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=PGyqXEsPrgM
tady je render z fortnite, je opravdu big :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třívětráková hrůza v základu... ale neprotestuju, neb je mi jasné, že AMD moc dobře ví, že :
https://www.youtube.com/watch?v=7vz43MYaCA0

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Co ti vadí na 3 větrákovém chladiči? A AMD a Nvidia to bude mít hodně podobné, 350W se nejspíš stává ve vyšší třídě standardem. 3090 pravděpodobně ještě podstatně víc - podle potřeby nového napájecího konektoru, který snese až 0,5kW. Takže spíš u Nvidie winter is coming a pokoje budou řádně vytopené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, budeš se divit, ale když vidím na *prezentačním* - REKLAMNÍM snímku, který si Áemdéčko samo vybralo na prezentaci, v základu 3 větrníky - tak se doslova děsím. :)
A co Vega64 mimochodem, už konečně v roce 2020 "apdejtovali v drajvrech ty Fyčury", který měly nakopat GTX 1080 (ano správně - tu bez "Ti") někam? ...
...
Furt nic? :)))) ... néééé, nejde to? :))))))))))))))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale tu GTX1080 sestřelí (jak v čem) i moje Vega56
https://www.guru3d.com/articles_pages/red_dead_redemption_2_pc_graphics_...

A když si odečteš moje starý 3xHDD - nevim kolik žerou, asi dost možná 30-45W v příkonu PC
https://ctrlv.cz/gcOw

3Dmark - OC Vega56, R5 2600 stock
https://ctrlv.cz/4oW4
https://ctrlv.cz/qYY1

BF 4 multiplayer, tady se mi fláká, BF4 má 200FPS limit
https://ctrlv.cz/KAjF

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkáš - "jak v čem" ... to není argument. Ani tohle tvoje vlastní, pečlivě vybraný video, nehovoří zrovna v tebou očekávaný výsledek...
...
a to jsem to *záměrně* bral bez "Ti" :)))))))))))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no, ty davas len smajliky, on dava videa a odkazy na merania
muhehe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se stává. Já jsem výše dával odkaz na (tehdy) mladou, krásnou zrzku, která podpořila má slova a stejně jsem za to schytal mínusy... Život... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni pečlivě vybraný video, dal sem to třídit podle datumu nahrání.
To je nejnovější video, nejnovější ovladače GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale víš co, tak jo. Omlouvám se, máš pravdu. Vega 64 skutečně v roce 2020 dotáhla GTX 1080 (*samozřejmě nikoli Ti verzi). Gratuluji :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vás to nikoho nezaráží? Tenhle chladič jsem někde viděl už před 3/4 rokem, možná déle ve spojení s NAVI2.
Stejně na to půjde voda (ať na Nvidii nebo AMD), ale preferuju 2,5-3 slot vzduchové chlazení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...opět trochu odjinud - srovnání výrobních technologií TSMC, novinky pouzdření a další (3 kapitoly):
https://semiwiki.com/semiconductor-manufacturers/tsmc/290491-highlights-...
https://semiwiki.com/semiconductor-manufacturers/tsmc/290560-highlights-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého skromného názoru tohle chlazení na dva osmipiny stačí. Na tři by to už bylo málo. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vega 3 fiasko :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keď už offtopic asi si urobim akvarko s ohrevom :D https://www.youtube.com/watch?v=tqku9z-Wesg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je hustý teda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akvárko je dobrá věc, asi před patnácti lety jsme ho používali, tuším že s Athlon XP.
Akvárium mělo cca 400l čerpadlo bylo palivové tuším ze Š100 s vlastní PWM regulaci. Nakonec to pohřbila prasklá trubka.
Do té doby byli všichni, včetně Kančíků spokojeni... Možná by to bylo dnes se Sienna Cichlid generaci stylovější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, NVIDIA Bread je za rohem: https://www.youtube.com/watch?v=1cfKc8U4iwg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja ty jeho webcasty posloicham docela rad, ale bral bych to vsechno trpchu s nadhledem. Ono kdyz se vzajemne spojuji ty ruzne indicie, tak se muzes taky seknout.
Ale jinak video je zajimavy a pokud je vicemene pravdivy, tak ma AMD slusnou sanci zabodovat (za predpokladu, ze to nezvorou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ono kdyz se vzajemne spojuji ty ruzne indicie, tak se muzes taky seknout."
To je fakt - každá nepřesnost v řetězu propopjených informací může na konci vyústit v tezi na míle vzdálenou od reality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: test 3080 na userbenchmark:
jestli se neco nepodelalo pri testu tak to vypada na solidni fail:
https://gpu.userbenchmark.com/UserRun/32961512
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-3080-vs-Nvidia-RTX-2080...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fermi 2.0 ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Recenze RTX 3080 jsou venku. Zatím jsem se díval jen na 2.

Guru 3D - průměrný rozdíl RTX 3080 oproti 2080Ti
1920x1080: +16%
2560x1440: +26%
3840x2160: +32%
Testováno ve hrách: Red Dead Redemption II (Vulkan), Resident Evil 3 (DX12), Battlefield V (DX12), Death Stranding (DX12), Gears of WAR 5 (DX12), Shadow of the Tomb Raider (DX12), Metro: EXODUS (DX12), Strange Brigade (DX12), Codemasters Formula 1 (DX12), Microsoft Flight Simulator (DX11), Borderlands 3 (DX11), Far Cry: New Dawn (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11)

TECHPOWERUP - průměrný rozdíl RTX 3080 oproti 2080Ti
1920x1080: +17%
2560x1440: +25%
3840x2160: +32%
Testováno ve hrách: Anno 1800, AC: Odyssey, Battlefied V, Borderlands 3, Civilization VI, Control, Deatch Stranding, Detroit Become Human, Divinity Original Sin II, DOOM Eternal, F1 2020, Far Cry 5, Gears 5, Hitman 2, Star Wars Jedi, Metro Exodus, Project Cars 3, Red Dead Redemption 2, Sekiro, Shadow of the Tomb Raider, Strange Brigade, The Witcher 3

Vychází jim to velmi podobně, nejvíc získává RTX 3080 oproti 2080Ti ve 4K, naopak ve FullHD je nárus výkonu nejmenší.

Vše je DLSS off, RTX off.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na full hd i někdy na 1440p je hodně limitována cpu, jinak pěkná recenze je na gpureport
2080s vs 3080 je cca 60% nárůst což není 2x tolik, ale i tak je to dost za stejnej peníz
chladič vypadá, že se velmi povedl na to co musí uchladit
konečně pro nás škudlili nebude problém si koupit novou dobrou grafiku na fullhd za rozumnej peníz až to propadne níž

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono mělo být 2080S vs 3080 2x? To netvrdila ani NV v keynote. NV to uváděla ve spojitosti s 2080 a tam ten výkon někde je. Doom s extra texture packem, tam někdo naměřil dokonce 115%, Quake RTX...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nemelo by to být 2080S ale 2080 máš pravdu, ale stejně se to nevyškrábalo ani na 70-80% natož 100% výkonu navíc
když se linus ptal, kde je ten dvojnásobnej výkon víš co mu nvidia napsala, že to bylo myšleno v RT DLSS v Quake II a minecraft toť k dvojnásobnému výkonu, jsem zvědavej na 2070 to vypadá jako že spotřeba/výkon/cena bude na správném místě pokud dá aspoň 90% 2080ti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na FHD jsou grafiky už dávno venku, 2070S/2080S jsou celkem ultimátní FHD karty, na bazaru za hubičku, i když teď možná klesne ochota je prodávat tak levně dokud nepříjde 3060

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je ale hubička Lucky Bílé ne?
Ale pokud 3060 přinese těch 13TFlops za osmičku tak se i jako známý kolenovrt asi plácnu přes kapsu...
Tedy pokud se vejde do 150W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na titulech Borderlands nebo Horizon mají velký perf boost. Dobrá je v tomto recenze od Digital Foundry, kde je určitý typ her které z toho benefitují i 80% a jsou hry které z toho benefitují 50%

bavíme se samo posun 2080 - 3080 ne 2080S nebo 2080Ti. Také je pěkné sledovat rozdíl mezi 1080 a 3080. Obgenerační upgrade je velice častý a tady jsou typické posuny mezi 2.3x až 3.5x vyšším výkonem.

Gamer Nexus zase diskutují proč zisk v 4k je vyšší než v 1440p a tím je Turing architektura a zdvojené FP32. V 4k se daleko víc využije těch zdvojených FP32 než v 1440p.

Tak jak tak, výkon je tam očekávaný, spotřeba očekávaná, proti 2080Ti to není moc poznat, proti 2080 tam už nějaký posun v efektivitě je a opět, proti pascalu je ten posun enormní.

Velké překvapení je to chlazení které lidi neskutečně chválí, karta drží teploty kolem 75 stupňů a hlasitost není nijak velká na to jakou má spotřebu. Stejně tak vzduch co jde z toho ventilátoru skrz není nic co by jakkoli ovlivňovalo teploty CPU, myšleno prakticky pokud to přidá 1-2 stupně, je to zcela irelevantní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlazení:
No ty recenze jsem moc nezkoumal, tak by mě zajímalo jestli tam zmiňují jak bylo testováno, zda na test benchi nebo normálně v bedně. Pokud to přidá ve standartní bedně 1-2 stupně tak to bude perfektní výsledek proti tomu co jsem od tohoto řešení očekával. Hodně asi pomůže ventilátor na "střeše" který to odsaje... Možná i v mém "desktop" case s komplet perforovanou vrchní stranou by to nemuselo být zlé...
Ale 3090 se mi tam stejně nevejde... A ani bych za ní tolik nedal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Záleží na titulech Borderlands nebo Horizon mají velký perf boost. Dobrá je v tomto recenze od Digital Foundry, kde je určitý typ her které z toho benefitují i 80% a jsou hry které z toho benefitují 50%"
.. myslis tu stejnou DF, ktera ukazovala hyper duper narust vykonu v Doomu, ktery je ale zpusobeny tim, ze 2080 se dostane s nightmare nastavenim na limit velikost VRAM karty a ma tim padem nizsi vykon a tim padem je rozdil mezi 2080 a 3080 vetsi, nez by byl jinak? :D Tomu rikam "kvalitni" recenze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně tak vzduch co jde z toho ventilátoru skrz není nic co by jakkoli ovlivňovalo teploty CPU, myšleno prakticky pokud to přidá 1-2 stupně, je to zcela irelevantní."

To není pravda, zvedá teplotu téměř všech komponent na desce o ca 10°C. Doporučuji titulky:
https://www.youtube.com/watch?v=AG_ZHi3tuyk&t=410

EDIT: Nicméně je třeba dodat, že je to tak u většiny karet, které odvádí tak velké množství odpadního tepla do skříně. Např. oproti 2080Ti je to prý lepší. Nebýt té části, která tlačí teplý vzduch přímo ven ze skříně, asi by to byl větší mazec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Gamer Nexus zase diskutují proč zisk v 4k je vyšší než v 1440p a tím je Turing architektura a zdvojené FP32. V 4k se daleko víc využije těch zdvojených FP32 než v 1440p."

V nižších rozlišeních se projevuje omození procesorem.

"Tak jak tak, výkon je tam očekávaný, spotřeba očekávaná, proti 2080Ti to není moc poznat, proti 2080 tam už nějaký posun v efektivitě je a opět, proti pascalu je ten posun enormní."

Očkávaný? nVidia tvrdila, že výkon bude dvojnásobný oproti 2080, v průměru je o 66% vyšší. Takže pokud někdo očekával, že se naplní sliby nVidie, nestalo se tak.
Spotřeba na hranici 2x8 pin (300W) + 75W pcie = max 375W, naměřené hodnoty jsou mezi 320 až ca 350W a to nepřetaktované.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"naměřené hodnoty jsou mezi 320 až ca 350W a to nepřetaktované."
.. jojo 750+W zdroj plus velka skrin ze spoustou ventilatoru to jisti. Nic pro minimalisty s mATX a ITX bednami jako moje malickost :D (teda, kdybych byl cilovka takovych karet..)
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavý, jak s touto architekturou na 8nm Samsung procesu půjdou do segmentu herních notebooků...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no..v ramci 3080-3090 asi spatne, bez toho, aniz by sli zasadne dolu s frekvencema (vykonem) ;)
Ale 3070 by mohla byt na tom stejne nebo lip, nez Turing,t akze tam by asi nejaky vykonostni posun sel udelat, aniz by se ten notas zevnitr zapekl :)
ALe jinak je 3080 podarena karta a po tom 2xxx pustu, konecne neco, co lidem udela radost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výkonnostně a za ty peníze pecka.
Nicméně vím, jak dokáže vyhřát pokoj karta s tdp 210W - po pár hodinách hraní klidně o 2 °C víc, než v ostatních místnostech. Co by pak v tom samém prostředí udělala karta s TDP 320W, to si ani netroufám odhadovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Co by pak v tom samém prostředí udělala karta s TDP 320W, to si ani netroufám odhadovat."
.. no pro mne tyhle "kilowatty" urcite nejsou :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pasivní dům, dobrý tarif a komín není potřeba... V létě to bude horší.
Budu doufat že navi2 bude mít tu slibovanou efektivitu, něco na úrovni 5700 do 150w před UV by se hodilo. U 3060 slibují 180w při výkonu(fp32) podobném rvii ale i to je na mě dost. Bohužel modely nám bobtnají a už je to spíše na quadro ale v domácím PC mám limit tak 500-600€ za profi a 300 za pouze herní grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při efektivitě Navi 2 o 50% lepší než Navi 1 by grafika Navi 2 s podobným výkonem mohla mít TDP kolem 120W. Což by nebylo vůbec špatné :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by i překročilo má očekávání, teď mi to musí odfunět 1060 udušena na 50%tdp+UV což ve hrách udělá -10%fps ale zato je tichoučko...
Když se začne pracovat je to ale k pláči... Ale to i na p4000 kdy se aktuálně běžně dostáváme na 60k+ komponent :-\

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi... jste strašně zhýčkaní...
Řádně zapaříš, pobavíš se a odpadní teplo ti navíc prohřeje místnost... co víc si *za jedny prachy* na zimu přát? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.