Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ukončí vývoj ovladačů pro 32bit Windows

Utlmovani podpory 32-bitovych operacnich systemu chapu, ale nechapu proc se utlmuje podpora hw pro operacni system Windows 8.1 a tez proc Microsoft s odpisem bezpecnostnich aktualizaci pro 7 pri pouziti procesoru generace Kaby Lake a Zen odepsal najednou i Windows 8.1 pricemz jde o skvely system ktery je rozhodne lepsi(v sprave a uzivani) nez nedoladene Windows 10 ktere se meni aktivne svym chovanim ze dne na den.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite to jde dohledat, nekdo od MS to vysvetloval.

Kdyz se podivas na kodova cisla Windows, tak Vista je 6.0, Win7 se stejnym jadrem je 6.1, Win8 je 6.2 a Win8.1 je 6.3. Proste vsechno to je vlastne jeden OS, akorat samozrejme, jak mezi Vista a Win7, tak mezi Win7 a Win8 doslo ke zmenam designu.

MS se vyjadril v tom smyslu, ze spravovat vice verzi OS je narocne, coz je jiste pravda a oni spravuji mnoho verzi Windows 10 a zdroje na spravu nizsich verzi OS uz nejsou.
Samozrejme muzes za tim videt snahu MS o co nejvetsi rozsireni Win10, ale ten argument, ze uz nechteji plytvat zdroji na stary OS dava smysl, ja proto pochopeni mam. A nakonec stejne s tim nic udelat nejde. Porad mas moznost prejit na linux, jestli se ti Win10 nelibi.
(Osobne jsem na Win7 a ve 2020 proste prejdu na Win10, nemam s tim problem.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten argument smysl nedává, protože Win8.1 jsou ještě v hlavní fázi podpory. Zvlášť pokud jsem si koupil krabicovku, tak mi MS nemá co bránit ji používat jen proto, že chce všude nacpat Win10.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MS muze pouzit argument, ze nabidli na Win10 upgrade zdarma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale já si koupil něco jiného, taky s jinou EULA...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Eula tě nemusí moc zajímat tady platí na první místě zákony ČR, pak až nějaká EULA.
Nicméně pro podporu ovladačů mělo vždy na prvním místě vliv rozšířaní daného OS mezi lidmi, kolik procent má zatím 32 bit, do kterých jde dát nová grafika?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jsem teď s w10 měsíc žít a nechci je ani zadarmo. Notebook kde už aktualizace w7 způsobují problémy dostane Linux. Jelikož na booku nehraje tak nevidím problém. Na stolním pc s Ryzen modifikované w7 budou ještě sloužit ale rozhodně zkusím Linux a steam play.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou, už jsou v extended support (mainstream byl do 9.1.2018)

Je ovšem pravda že ty kecy okolo zdrojů jsou jen kecy - je za tím snaha všechny natlačit do W10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je mi ale od tebe novinka, že Windows 8.1 je skvělý operační systém... Vsadím se, že bych našel tvoje komentáře jaký je to strašný paskvil apod. Btw. já jsem vždy byl early adopter a nikdy jsem nechápal to bědování Čechoslováků jaká že to byla vždycky hrůza. Asi součást komanči pokřivené mentality...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Á pan cizinec a early adopter co jde za každou cenu s dobou se ozval. Hlavně aby ho někdo neobvinil ze zpátečnictví/konzervatismu nebo nedej bože komunismu! To že to nechápeš je smutné. Lidi jen chtějí funkční produkt co se svojí funkčností minimálně vyrovná produktu, který nahrazuje. To Vista občas nedokázala a W10 to nedokáží vůbec. Early adopters jsou pokusný krysy co můžou riskovat a ztrácet čas problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako běžný nekomerční uživatel windows nemám s Windows 10 problém. Jako launcher je to stabilní, se vším mým hardwarem kompatibilní, dokonce i s přes 10 let starou Canon Pixma tiskárnou apod. Že tu je hodně "poctivců" s pirátěným softwarem apod. co preferují starší Windowsy, neboť se paranoidně bojí, že Windows 10 na ně něco vykecá, tak to bych viděl jako ten zásadní problém. Pokud je někdo ještě studentík a nevydělává a nepoužívá upirátěné věci komerčně, nebo by si je stejně nekoupil, tak půl bídy, taky jsem tam byl a kdo z českých PC enthusiastů za mlada ne že? Ale pokud už člověk vydělává a chce nějaký soft, tak by měl zaplatit a ocenit vývojáře, stejně jako filmaře, muzikanty apod. Nebo používat freeware který je kolikrát už velice schopný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, z myho pohledu je Win10 taky paskvil, bohuzel. A to jak postrance uzivatelske privetivosti (ergonometrie gui celkove, chaoticke nabidky, mixovani touch a ne-touch filosofie, atd), tak z pohledu informatika nebo developera, ktery vyznava pravidlo otcu informatiky "never touch running system"..tak to je rovnou katastrofa. Uzivatel Home edice vlastne nema zadnou kontrolu co ten paskvil dela. Kdyby tu byla volba typu "spravuj mi Win10 se vsim vsudy" pro BFU, tak nereknu. ALe zadna volba neni. Je to klasicky natlak. PRO edice je o chlup lepsi, ale taky ti nedava moc dobrou kontrolu nad tim systemem. Tresnickou uz jsou pak veci, ze i kdyz zakazej jejich sluzby atd, tak on si stejne udela co chce, nejak to obejde atd..coz mi prijde jako silene a musis to ruzne kombinovat a by jsi ho "precural". Tohle je tak nedemokraticky OS, az se clovek divy, ze to vubec podle zakonu muze byt povoleno pouzivat.
Jinak Ochrana soukromi je samozrejme dalsi bod..pamatuj na pragmaticke rceni, ktere rika..."co se da zneuzit, se zneuzije". Kdyz se podivas, kam se svet dnes s tendenci totalni kontroly a to i v dem. zemich ubira..tak je klidne jen otazkou casu, kdy se dostane k moci nejaky "Trump 2" (a to nemyslim jen US), zmeni ti zakony..a ty informace, ktere do te doby sbiral MS "v dobre vire" (cemuz ani za mak neverim :D ) tak jsou pouzitelne proti komukoliv, kdo se stane pres noc nepohodlnym. Vim ze to zni jako fantazmagorie, ale to se zdala treba valka v roce 1930 taky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale nemění nic na faktu že pro mě je Windows 10 stabilní launcher a nic víc po tom nechci. Navíc sem vůbec nemusel od vydání Windows 10 sáhnout na otcův nebo matčin Lenovo X220 s Windows 10. Jede jim to spolehlivě už dva roky bez mého zásahu. To samé manželčino X220, takže na základě těchto informací se domnívám, že pro běžného uživatele není s Windows 10 problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze to nekomu funguje a takto mu to staci, to nerozporuju. Ja mam treba s pocitacem kamarada jinou zkusenost, ale to je individualni.
Nicmene, tak at s tim nema zadne problemy i nadale :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prekvapuje me, ze az doted AMD podporovalo i 32bit. Je to uz pase, pochopitelny krok od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Off topic od AMD. Taková kuriozita, známej si pořídil od OuTů mobilní připojení a lenovo notebook s win10. Po měsící mě volá ať mu to přijedu opravit, že nemůže najet na plochu. Prostě při startu se tam objeví okno: "málo místa na disku" a několik variant. Třeba jako obnovit tovární nastavení, když na něj kliknete, tak vám napíše "málo místa na disku". Když to zavřete křížkem, tak počítač chvilku chroustá a zobrazí to stejné okno. Když dáte spustit systém běžným způsobem objeví se hláška že není možné spustit systém protože: "málo místa na disku"... Já nevím co s tím, tak dneska jede do OuTů ať mu to spraví. Protože já se v tom radši kvůli záruce vrtat, nebudu, ale doporučuji nosit u sebe velkou těžkou železnou tyčku, a jakmile Vám někdo poví, že Win10 je perfektní systém i na práci, tak mu řekni: "kámo počkej" a hned ho majzni tou tyčkou po hlavě! Hned ho zabi!
Prostě: https://youtu.be/ZZpA5hND6DU?t=5m42s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nabootovat z flashdisku a promazat mu to nejde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se mi právě nechce, jestli to půjde reklamovat aby někdo nezjistil že jsem se v tom vrtal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG, ztracet cas reklamaci, misto toho aby se uvolnilo misto? :-)) a ze by jsi tim porusil zaruku? ne, to uz je vazne moc :-DDD

jasne, W8-W10 dodavane na 32GB SSD/eMMC je prasarna, stejne jako cele Windows, ale soubor je soubor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je už klasický problém. Je tam 32GB SSD a Win10 na něm spáchají harakiri při instalaci upgradu. Přestože to splňuje HW požadavky Win10, ale ten nablblý systém nedokáže před instalací zkontrolovat dostupné místo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni dokonca ukoncili podporu 64bit Windows 8.1! Tymto ma dost nahnevali.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo to mě taky u pracovního stroje vytrolovalo, myslel jsem si, že mi R7 370 chcípla a ono jen prostě poslední funkční driver pro W8.1 je 17.7.1, ale protože mi vše funguje a na tom stroji nehraju, tak asi cajk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak to je daleko důležitější než 32 bit systémy. To mi chcete jako říct že tohle největší znalec AMD grafik v Čechách neví?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz je ale docela stara zprava, ovladace pro Win8.1 prestali vydavat uz nekdy pri vydani RX5xx. Trosku mi to nabouralo plany, puvodne jsem doufal, ze Win8.1 pujdou pouzit jako plan B, az skonci podpora Win7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky, už proto jsem šel do gtx1060 protože kvůli neschopné AMD nebudu přecházet na W10 když 8.1 slouží skvěle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On někdo používá 32bit w81? To asi nebude neschopností AMD ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle info na nové zvěsti o "Polaris 30"? To by bylo zajímavé zvlášť když by šlo o víc upravený model jako je z konzole s 2560SP, to už by zas tak marné nebylo na 12nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.