Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvádí Fusion APU „Llano“ A-Series pro desktopy

Tak teda nevim kam to v desktopu speje. Pulku APU zabira GPU ktery ve vetsine pripadu nebude vyuzito, tomu fakt rikam efektivni vyuziti kremiku, ale vsak on to kupec zaplati tak o co jde ze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tvrdí, že procesory bez integrované grafiky vymřou? Spíš to až dosud bylo postavené na hlavu u low-end grafik. PCB, chladič a paměti byly dražší, než samotný čip a z pohledu APU to tam všechno bylo zbytečně. Ale zákazník to stejně zaplatil ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto se delala zakladovka ktera byla/nebyla vybavena integrovanou grafikou, zakaznik mel na vyber. Pro kancl PC idealni. S tema low-end grafikama plnej souhlas. Jeste tak nejak pochopim orezavatko ala intel GPU i kdyz tam uz to taky zabira skoro tretinu kremiku. Kde se to zastavi netusim.
Vyuziti kremiku APU v budoucnosti CPU 2% na jadro, 80% GPU.
Vyuziti vidim jen pro velmi uzkou skupinu lidi, nebo budou v kancelarich misto solitaire parit po siti 3D gamesy, zase nebudou stihat svoji praci a bude duvot k navysovani jejich poctu.

Nebo budu potrebovat silny CPU a bude me stacit slaba obyc GPU takovato kombinace APU 100% nebude protoce by bylo obrovsky mnozstvi kombinaci APU. Ted to proste je oboje (CPU+GPU) "vykony" (coz GPU furt neni a nebude, tim padem absolutne postrada smysl) nebo oboje slaby (ano vhodny do kancl PC, ale grafika fakt nemusi v APU zabirat polovinu kremiku jen proto ze je to vyssi podtaktovanej model)
Cena toho kremiku neni levna, obzvlast pri vyrobe SOI ktery je u low-end GPU zbytecny prepych.
Rad bych procesor bez GPU s cenou adekvatne nizsi, coz nebude spis naopak. Nebo APU s 2D GPU casti (coz by v APU mohlo zabrat vcetne UVD max 10%) a 3D dedikovana grafika by se postupne mohla zbavit 2D casti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zbavit 2D casti? To uz tu jednou bylo a rika se nevstoupis dvakrat do teze reky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze porekadlo "Nevstupis 2x do tej istej rieky" sa pouziva inak, tj. ked do rieky pojdes vzdy bude ina, tecie.. nikdy nebude zazitok ten isty

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vida. Clovek se porad uci.

3Dfx by nam tedy mohlo rici "Tudy ne pratele tudy cesta nevede"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mno s 3Dfx bych to neporovnaval, principielne ano, ale tehda byl problem ovladacu a vubec 3D jako takovy bylo v plenkach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej si na Bulldozer

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máš se vším, stejně jako se prodávají CPU 4 jádra a kolik lidí a jak často je plně využije, jde jen o to co člověk považuje za vyvážený procesor co se týče poměru výkonu CPU-GPU. Zrovna Llano mi nepřijde jako krok vedle, vynikající spotřeba v klidu, slušná spotřeba v zátěži (i když na SB nemá, ale proti Athlonu slušný posun), GPU jádro který rozběhá i většinu nových her, samotný výkon procesoru sice za SB zaostává a není tu proti Athlonu v podstatě žádný posun, ale zase marně vzpomínám kdy jsem využil všechny jádra na 100%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano 4 jadro se vetsinu casu flaka, ale kdyz je potreba vykon tak by se hodilo i 12 ti-jadro. Jenze v mnoha pripadech to GPU v APU nepojede vubec, protoze spousta lidi si k nadupanymu procesoru poridi nadupanou grafiku, nebo bude pozadovat naprosty low-end grafiku, coz je toto APU nekde mezi a nenachazim vyuziti, nebo jen velmi male procento.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud využiješ i 12 jádro, tak asi opravdu nejsi cílovka :) navíc, Llano určitě není nadupanej procesor, takže k hiend grafice si každej koupí něco jinýho. Troufnu si tvrdit že většina uživatelů používá dneska počítač na internet, office, filmy, hudba a občas případně hra, a na tyhle úkony je tohle 4 jádro dostatečně výkonný, zvlášť když se gpu část postará o akceleraci webových stránek, flashe, videa a zvládne i ty hry. Kolik křemíku čip má může být uživateli jedno, podstatná je cena a spotřeba a ty jsou v tomhle případě slušný, spíš se obávám že i při velkých prodejích na nich AMD moc nevydělá ( při téhle ploše čipu a ceně)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, užití vidím hlavně v akceleraci moderního webu, tzn. video, šifrování, WebGL a WebCL, které by se mohlo vyvinout v akceleraci javascriptu/actionscriptu. No a pak se toho snad chytí i klasické desktopové aplikace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem četl, tak M$ považuje WebGL za zlo (prý bezpečnostní problém, s tím mají bohaté zkušenosti, vůbec to není politický problém v podobě odnože openGL), proto není implementováno do IE9 a ani do nové verze se neplánuje. Dobré a bezpečné je jen to od nich :) Proto asi nebude IE10 ani ve Vistách. No nic, já ty manu/žer/de/menty plně chápu, OPRAVDU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"spousta lidi si k nadupanymu procesoru poridi nadupanou grafiku" A jak to prosímvás souvisí z Llano? Pokud vím tak CPU v něm je jen na úrovni Athlon II x4, tedy rozhodně ne hiend, takže GPU k němu je rozumně zvoleno, celkově to tvoří vyvážený celek pro příležitostné hráče a šetří to peníze. A právě těmto uživatelům je Llano určen. Lidé co chtějí výkonnou CPU část a tu nej low grafiku, pro ty Llano jednoduše určeno není, přesně jak píšete, ale to není problém Llana, je to jen produkt s určitým zaměřením, stejně jako Intel Core i7 s HD 2000 (jen HD 3000 postrádá smysl). Oba produkty nelze srovnávat, také nenadáváte na rodinné kombi že nejede ani 250km/h, stejně jako na buggati veyron, že se do něj nevejde ani víkendový nákup ze sámošky. Konečně to pochopte, ani samotné AMD neplánuje Llano jako soupeře proti hiendovému Intelu, od toho je produkt jiný bulldozer. Proto jediné s čím lze Llano v současnosti objektivně srovnávat jsou kombinacemi diskrétních CPU a diskrétních GPU z pohledu cena/výkon. Schválně zkuste najít stejně výkonné CPU jako má Llano a přidat k němu stejně výkonné diskrétní GPU jako má Llano a pak se podívejte na kolik vás takové duo přijde peněz a jakou bude mít spotřebu. Pak teprve pochopíte v čem je ten produkt dobrý

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, kdyby tato moznost byla pred 3r., tak jsem si neporizoval 5050e + IGP HD3200...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomente ze 90% lidi potrebuje neco jako i5 nebodaj i7.Malokdo bali celej den archivy a prevadi video sem a tam.90% lidi potrebuje vykonny CPU a slusny GPU na bezny surfovani, filmy, office, a obcas nejakou hru a to je prave Llano.Llano zabira 80% procent uzivatelu.A to je tprve prvni generace, pristi rok bude druha podstatne pokrocilejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto uz je druha generacia fusion APUs prva bolo nizkonapatove zacate ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, ale nesmíš si plést pojmy s dojmy :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodujici je cena a s tou bude mit intel dost problem, na druhou stranu AMD mu muze se svou jednou tovarnou proti jeho ani nevim kolika tezko konkurovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.