Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvádí Radeony HD 3850 a HD 3870

hmm uz zacinam k ati byt pasivni co sem videl nektere testy tak zase tak dobra neni nvidiie GT je lepsi ale zatim tem testum nebudu verit ani na 50%.
Je hezky ze ati vyuziva DX10.1, ale jejich vyziti no nevim kolik lidi z cech ma PC a kolik jich ma windows vista, ja osobne se pocitam mezi ty co maj XP a dlouho jeste nebudou menit na visty, u nich nejde pouzivat dualni software, tedy jde ale s obtizema dost se nam XP a visty bijou, a tech chyb no nevim, DX10.1 nejsou zrovna velke + u teto karty, spis by byla cena a ta taky neni aspon u nas v nekterych obchodech:(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to zase neviděl tak černě. 8800GT je sice výkonnější, ale pokud budou 3850 a 3870 levnější, tak proč ne, zákazníky si určitě najdou. Určitě bych počkal až odezní to šílenství z nového a české eshopy začnou prodávat za normální, nikoliv předražené ceny..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupujte to lidi, nejspíš je to poslední model od AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm levne, stoji 5007 s dph na netu pres e-shop ted uz ji maj i na alza a tam stoji 5900 a czc 6900, uvadena cena je myslim ze 240$ to by tem 5K odpovidalo, pres eshop mate dodani do 29 nebo tak nejak + 140 za postovne nebo 100 nevim presne je to ruzne nekde je i min.

O cenu ani tak nejde kdyz ati bude levnejsi ale pomalejsi tak je jasna volba GT

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Modli se at to neni posledni model od ATI.. vis co by to udelalo s trhem kdyby vyrabela grafiky jedina firma?
nechapu lidi co chcou aby ati skoncila.. porad vyrabi dobre procesory(za dobre prachy) i dobre grafiky..(dobrej pomer cena-vykon) a hlavne tlaci ceny grafik dolu... kdyby skoncila,tak sice ceny zustanou stejne,ale vykon nepujde nahoru ani z poloviny tak rychle jak ted...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Onizuka -
jasna volba jak pro koho..
nekdo preferuej nizsi cenu..
nekdo nizsi spotrebu ve 2D
nekdo prehravani videa pres HDMI i se zvukem..
porad je pro nekoho ATI dobra volba...
navic herni vikon neni vubec spatnej za ty prachy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc myslis posledni kvuli tomu co se psalo nizze to neber vazne amd se nepolozi, to same kdysi bylo s intelem a kde je ted, monopol by tu nefungoval maximalne jim klesnou zisky nez vydaj novy CPU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za bricho se z vas popadat je malo:) Karty jsou to na chlup takove jake je nezaslepeni marketingovymi kecy cekali!! Karty jsou to presne tak dobre aby se dobre prodavali, o nic jineho tu nejde, neslo a ani nepujde. Zamyslete se nad svym primitovnim pohledem "8800GT je lepsi", prave na takove sazi Nvidia se svou strategii za kazdou cenu nejvykonejsich karet a kdyz to ma taky osmicku v nazvu, ze? Vykonejsi neznamena lepsi, taky vsichni nejezdite ve ferrari, ze?;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

igore nauc se asi psat jinak s tebou souhlasim kazdy chce neco jineho, ale hold nekdo preferuje i jine znacky nez ati, ja osobne taky mel jen atinu nic jineho, nvidii naposledy Geforce 64MB, ale ted uvazuju o tom ze se k ni vratit, nikoho do toho nenutim ale pokud bude hold dosahovat vyssich vysledku neni co resit... aspon pro narocne hrace

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm tak uz nevim, ale ati zatim podavala vysoky vykon jen v 3dmarku koukam ze ho tu nekteri lide i hraji ze:). testy zatim nejsou subjektivni pockame si na nejake lepsi servry jako tomshardware

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo jinak matejsek vychazel si z meho prispevku tak si ho precti cely pouze hodnotim to co sem videl testy na http://www.legionhardware.com/document.php?id=703&p=3 a tweaktown a taky sem rekl ze tem testum verit tak z 50%, a to co sem cetl jinde, jelikoz si kazdy znas udela jiny obraz, tak se tu nebudem prit ne, nikomu nic nevnucuju, jestli se ti to nepaci tak si pozmen GT je lepsi, na GT mozna bude vykonostne lepsi a je to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Onizuka: Ze te to tak bavi porad tady spamovat....z tveho prispevku jsem nevychazel, jen si ho napsal mezitim, co ja sem tvoril ten svuj:) Same zvasty na tech ceskych diskuzich vam reknu. jeste stesti, ze pubrtalni diskutujici mensina, ktera je jaksi nejvic videt:) neni hlavni kupni sila, to uz bychom tu davno meli jen Nvidii s jejimi LEPSIMI a VYKONEJSIMI grafikami;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm nespamuju jen sem psal taky prispevky nez si to tam dal ty no tak sry, hmm nevim proc by jen pubertaci meli porad kupovat nvidii si udelaj vlastni obraz, osobne stavim kompi lidem co chtej hrat novy hry a levne, takze o tom uz neco vim, osobne se mi 6K zda za kartu celkem poho to za ultru 16 je uz moc. a rozdil mezi ATI a Nvidii je 800Kc tak nevim no spousta lidi si asi radsi tech 800 priplati ne?pokud pujdou jen po vykonu.
A kdyz tu maj takovy prispevky ktery se nedaj zpetne upravovat tak mi nerikej spamer jo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud by AMD koupil Samsung, myslím, že by se děly pěkné věci. Intelu a nVidii by určitě dobře zatopili..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lidi, preci se kuli 2 fps nebo 100 bodum v Marku nebudete stekat, ne? Stejne vzdy vitezi cena. A vo tom to je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam objednanu 8800 GT a cakam nanu 2 tyzdne jak tlk, ati len ohlasila karty ale realna dostupnost bude asi taka, ze budem este dalsie 2 tyzdne cakat natu nvidiu jak tlk. Ale vidim to ze ati bude slabsia, som zvedavy na buduce diskusie ohladom nevyladenych ovladacov :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíše fascimuje proč se grafické chipy dělají vždy o generaci starší litografii než CPU? Dále fakt, proč je optimalizace spotřeby tak mizerná,že i při práci ve Windows ty karty žerou jak prokopnuté?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KKK: protoze ta o generaci strasi litografie je levnejsi a vice odladena (= mensi pocet vyrobenych zmetku). A jeste dodenavna to vykonnostne a pozadavky na napajeni dostacovalo. Posrali to az obe s posledni/predposledni generaci - tech 150-200W je uz na hlavu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nalim, KKKK : grafiky se vyrábějí procesem, který je dostupný. Fabrik s top litografií je jen pár - Intel do svých grafiky nepustí, AMD je krapet zpátky, ale stejně se u něj top procesem dělaj jenom procesory (a ani tam nestačí kapacita). No a ostatní jako TSMC jsou právě o tu generaci zpátky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na tomshw jsou uz testy:

http://www.tomshardware.com/2007/11/15/amd_radeon_hd_3800/
ale nevyznivaji pro amd/ati zrouna nejlip

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neni co resit v nekterych testech nastejno nekde je rozhodne lepsi GTcko odber ze site GT ma mensi, hlucnost stejna, zda se ze pro me jiz neni co resit, rozdil cen minimalni. pro co by ste volili vy?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

-nf-: No to je mi ale opravdu veliké překvapení :-))) Už se těším, až někteří jedinci začnou vykřikovat, že se musí tak rok počkat, než odladí drivery. To mě vždycky rozesměje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem s 3870 spokojen. Na to, že je o 20% levnější (tento údaj jsem si nevymyslel, ale uvádí ho v závěru v testech na Toms HW) a pomalejší cca o 11% tak mě prostě vychází jako výhodnější koupě AMD/ATI. Když ji srovnám s 2900XT, tak jsem s té karty velice spokojen a nelituji, že ji již mám objednanou. Za ten levný peníz co ji mám není co řešit.
Ale každý na toto může mít jiný názor a je to v pořádku. Nemyslím si, že lze hned kvůli 11% nižšímu výkonu v současných ovladačích říkat, že je to nepovedená karta. Své příznivce si rozhodně nebude mít problém získat :-). Myslím, že pro nás všechny je velice příjemné, že tu jsou karty jako 8800GT a HD3870 za tak nízké ceny s tak skvělými výkony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak bych rád upozornil všechny co se odkazují na testy u Toms HW, že jejich test spotřeby je zcela nesmyslný a naprosto mimo skutečnou realitu. V iddle režimu je totiž HD3870 o obrovských 40W úspornější nežli 8800GT a v plné zátěži je Radeon jenom o 5W horší nežli GTčko. Tyto reálně hodnoty naměřili na Anandtechu.
Je to logické, že v klidu nemůže být nVida lepší ani omylem, když nemá technologie pro dynamickou úsporu jako má ATI/AMD.
viz. link: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3151&p=11

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jeden zajímavý poznatek: Pro hráče (lidi, kteří více jak 50% času u PC tráví hraním 3D her) je lepší volbou 8800GT protože ta při plné zátěži dává o něco lepší výsledek nežli R3870 v poměru výkon/spotřeba. No a pro ty co hrají jen občasně je zase lepší R3870 díky skvělě nízké spotřebe v klidu, což je můj případ :-).
Takže nelze házet tyto dvě skvělé karty do jednoho pytle, ale efektivně využít jejich předností :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Macros: Jak říkáš, HD38x0 sice mají menší výkon než 8800GT, ale tomu by měla přímo úměrně odpovídat i jejich cena (snad). Takže až posud by to bylo nerozhodně a spíše bych se přikláněl k nVidii (přece jen absolutní výkon je vyšší a navíc je mi značka sympatičtější).

Ovšem ta spotřeba v idle, ta je u Radeonu fantastická! S chipsetem nV680i je to 125W vs. 165W, a to je makabrózně rozežraný čipset. S nějakou úspornější deskou to mohlo být 100W vs. 140W, a to je pádný argument pro nejednoho šetřílka. Nevím jak vy, ale já mám PC zapnuté skoro furt. Takže to vypadá, že moje vánoce budou červené ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj rozdil cen je opravdu jen 800Kc coz mi teda nedava ani tech 20% je to opravdu min nez 20, ano pokud tu sou hraci kteri prevazne parej cely den a noc tak pro ne je lepsi GT, a pokud tu sou lidi co maj komp pustenej 24h/7dni v tydnu tak pro ne lip vypada ATI

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, nejsem zásadním příznivcem ani jedné značky VGA jsem rád, že tu jsou obě z důvodu konkurečního boje a možnosti si svobodně zvolit dle svých požadavků a i fin.možností tu pravou. Co se týče dohadů ohledně poměru cena/výkon asi krapet přiliju olej do ohně:
 
Gigabyte NVidia 8800GT 512MB GDDR3 PCIE ( NX88T512H-B )
- cena s DPH: 5 905,-
Gigabyte ATI Radeon HD 3870 512MB GDDR4 PCIE ( RX387512H-B )
- cena s DPH: 5 705,-
 
Obě karty jsou aktuálně samozřejmě skladově nedostupné a termínově by k dostání měly být +/- nastejno. Takže asi toliko k mému názoru na "VGA válku"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TOW, Nalim, KKKK: Tím úplně zásadním důvodem, proč se grafiky dělají starší (a odladěnou) technologií je to, že obsahují 2-3x více tranzistorů než CPU vyráběná nejmodernější technologií. Např. C2D má okolo 294Mil. tranzistorů, tyhle ATIny 666 milionů. Odladit takový kus křemíku dá dost práce, a ještě to shrinkovat na (často problémovou) poslední technologii je IMHO celkem nereálné... Náklady by totiž dosáhly astronomických výšin a to je pro obchod nepřijatelné.
 
Nicméně - na shrinku těchto karet na 55nm je IMHO vidět technologický přínos AMD pro ATI. nVidia je zatím ještě "o level" zpátky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

doubt: jj. Každý nechť si koupí co se mu líbí a co považuje za nejlepší (já kvůli spotřebě a oblíbeným Omega driverům asi upgraduju X1950Pro -> X3850). Beďarovití nechť klidně vykřikují co se jim zlíbí, tatínek jim stejně koupí to, co uzná sám za vhodné. Je taky super, že konkurece žene vývoj dopředu a ceny dolů...
 
Např. já mám s ovladači pro nVidia Quadro naprosto hrozné zkušenosti (chyby zobrazení ve 2D vzniklé nikoliv přehříváním apod.) a raději volím Ati, ale jak už jsem řekl - každý ať si koupí to co sám uzná za vhodné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

crusher: ano pokud beres stejne znacky rozdil cen minimum pokud hledas nejlevnejsi tak

Sapphire VGA ATI Radeon HD 3870, 512 cena 5099 s dph
Sparkle VGA nVidia 8800GT cena 5922 s dph

zajimalo by me kde si nasel ty ceny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na alze v slovenskych korunach je ten rozdiel este vacsi...HD3870 od Sapphire je za 7.243,- Sk a najlacnejsia 8800GT je za 8.775,- Sk.....to je rozdiel 1.532,-....tu vyznieva ten pomer cena/vykon trochu inak aj keby som to preratal kurzom na CZK...no myslim, ze je po 5-tich rokoch konecne cas na upgrade...a zase to bude mb Asus+cpu Intel+Ati(mozno rovno dve)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ONIZUKA:
Když už teda hledáš nejlevnější, tak ten Gigabyte 8800GT 512MB jsem našel za cenu: 5 700,- s DPH
 
Toto jsou ceny z kamených obchodů. Věřím tomu, že cena nainternetových shopech půjde najít ještě nižší.
 
Při těchto cenách: 8800GT = 5700,- a HD3870 = 5100,- pak je rozdíl 600,- a to je necelých 12% cenový rozdíl. A to podle prozatimních "testů" a "benchmarků" odpovídá výkonovému rozdílu. Dle mého tedy nevidím důvod ty karty něja porovnávat a zatracovat jednu, nebo druhou. Pokud by byl jeden ukazel shodný u obou karet, pak je srovnání nasnadě, ale v tomto případě ??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon bral sem spatny odkaz cena
GIGABYTE VGA nVidia 8800GT 512MB je Cena vč. DPH 5 370 Kč
a nejlevnejsi ati
je za tech 5099
sou to internetove obchody, czc je predrazenej...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Onizuka:
Jenže CZC je obchod, to není pochybná firma co má bídné stránky a prodává to doma na koleni s 1% marží.
Když stovnávat tak CZC vs Alza vs Mironet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

czc apphire ATI Radeon HD 3850 256MB, PCI-E, lite retail 4 236,- i s dani

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dafcon: aha takze adata sou taky pochybny obchod na koleni promin ale myslim ze je teoreticky jendo kde to objednas, tady jde pak asi o tvuj komfort ze, kdyztak ceny sem bral ze serioznich eshopu, a pokud si takto koupis cely komp tak te to vyjde v radu 2-4 tisice levneji nez v czc, alza, asi by sis mel rozsirit obzory a trochu hledat.

to nf: ta moje cena je za 3870 5099,- :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvlada tahle karta respektive tahle serie tzv. bios resize, ktery je nutny pro zobrazovani biosu pri bootu pro rozliseni 2560x1600? Moje 1950pro to nedava :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aaa, zase se nam tu nekdo ohani velkoobchodnimi cenami na ktere bezny zakaznik nema sanci dosahnout. Ale uznavam, ze pokud srovnavame ATi a nVidii, nejde ani tak o absolutni cisla, jako o relativni pomer cen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.