Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvádí CPU Ryzen 3 a APU Bristol Ridge pro AM4

Ryzen parada ale "Bristol Ridge" mi pripada jako promrhany potencial ne ze by to bylo spatne sice pomerne "silna" graficka cast ale ten zbytek se k tomu moc nehodi a degraduje vykon i graficke casti ......aspon ze to umi HEVC >>>docela se tesim az prijdou se ZEN APU (btw nevi nekdo jake budou koncove ceny u bristol ridge (bude to OEM cena + 30-40% ? )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RyZenu R3 ale bude konkurovat hlavne Pentium G4560 a G4600 s nizsim vykonem, ale i nizsi cenou. Core i3 nikoho nezajima.

Bristol Ridge souhlas, je to o nicem, myslim, ze vetsina potencionalnich kupcu si na predpokladane hodne dobre APU RyZen Mobile rado pocka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen konkuruje I3kám, ne sockovým pentiím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně R 1200 není od těch Pentií výkonem moc daleko (ano, najdou se situace kde jim uteče - jako třeba enkoding videa - ale v globálu jsou k R 1200 ty Pentia přímou konkurencí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená globál? Ty 2 jádra prostě chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Global znamena hlavne to, ze lidi co potrebuji vykon ale maji i hluboko do kapsy se rozhlizi po Core i5 pripadne RyZen 5. Lidi co nejaky vykon neresi a chteji proste beznou kancelar, tak kupuji Pentium G4560 a G4600, cimz Intelu klesla poptavka po Core i3.
Snad umis pocitat do peti, aby spocital, ze pokud je RyZen 3 ohlasen jako konkurence Core i3 s klesajici poptavkou, ktery ma nebezpecne levnou konkurenci ve vlastni staji, tak logicky tato konkurence bude konkurenci i pro RyZen 3.

No a vzhledem k cenam je jasne, kdo se tady bude smat naposled.

RyZen R3 1200 je proste fail, ktrery na Pentiackou konkurenci absolutne nestaci. Naopak navzdory proklamacim samotneho AMD, ja bych RyZen 3 1300X nezatracoval jako levnejsi konkurenci Core i5-7400, pricemz ano je to mene vykonny procesor, ale jak rikam zaroven levnejsi a muze nektere dosud Intelovske zakazniky oslovit. (AMD je v tomto pripade vedle jak ta jedle, kdyz tu konkurenci odmita kvuli nizsimu vykonu.)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi se zase zhulil, či co? Co jako AMD odmítá? AMD posadila Ryzeny přimo proti I3, samozřejmě tím i konkuruje levnějším i5.
G4560 je zajímavé momentálně jen do kanclu, což Ryzne není, kvůli chybějící grafice. Na LowEnd herní a domácí PC je 1200 a 1300X než i3 mnohem lepším řešením, jelikož dokáže krmit lowend až mainstream grafiky, ale nebude trpět propady, když dojdou jádra.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

uz buldozeru silne chybala v konkurencnom boji grafika... Ryzen bez VGA nemalo AMD vydat vobec, lebo ked postavis R3 v rovnakej cene voci i3, tak bude drahsi. Testy este nepozname, ale cca bude rovnako vykonny +/- pripadne malo vykonnejsi. R3 bude samozrejme do kancelarie nikde inde svojim vykonom neoslni, pri cene 100-150€ bude koli chybajucej grafike o 33-50% drahsi ako i3.

edit: presne cisla - R3 1200 stoji rovnako ako i3 7100. i3 je vykonnejsi v single, r3 v multi. Najlacnejsia VGA 30€ .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda ze najlacnejsie graficke karty stoja tak 700-800Kc. Tie pre kancelarsky pc stacia. To asi zmaze cenovu vyhodu AMD na minimum a radsej sa kupi Intel lebo s tym sa necakaju problemy, pripadne bude ten Intel i cenovo vyhodnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel bude cenovo vyhodnejsi s mensou spotrebou. Preto vravim, ze ryzenu GPU chyba. Alebo zas mozes zobrat drahsiu i3 aby sa ceny zrovnali a zas ma ryzen problem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní výhoda je v tom, že tu grafiku můžu postupně upgradovat, takže to nebude HTPC na dva roky a pak kompletně vyměnit HW. Prostě se tam dá lepší grafika za stejný peníz a ušetří se 2/3 nákladů. Je potřeba uvažovat v delším časovým horizontu, než jeden rok záruky v US. Tečka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nejde o vaznejsi gaming tak pro future like htpc staci na velmi dlouhou dobu podpora hdmi 2.0 VP9 a HEVC atd. coz aktuálně neni problem i bez dedikovane grafiky....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To možná není, ale když bude možnost upgradovat za relativně malý peníz, určitě bude lepší mít grafiku na úrovni doby, která podporuje soudobé technologie a ovladače. U procesoru nebo standardních periferii to tak důležité není, prostě je to x86 compatible a USB taky zůstane USB...

Ale uznávám, že opačná strategie to znamená vše v kostce za minimum ceny a už s tím nehýbat má taky své kouzlo. Je to něco jako si pořídit notebook, prostě blackbox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak podpora HVC VP9 atd. bude dlouho aktuální obzvlášť kdyz je to TV standard...a jine vychytávky nezachrani ani nova karta viz poslední generace DRM ...takové věci melo smysl resit kdyz se blizil mpeg2 nebo 4 apod. ted uz je to v podstatě jedno staci cokoliv kompaktnejsiho s mensi spotrebou co umi i HEVC ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu nevěřím, dneska se stává standardem 4K za pár let to bude 8K a ani H.265 není konečná. Navíc furt vymýšlejí různá zlepšení typu HBM. A samozřejmě vyšší verze DP, třeba na 4 výstupy (tak aby si člověk moh spojit třeba 4 monitory a udělat si z jedné stěny velký monitor). Nebo lepší vykonnější OpenCL nebo šifrovací výkon. Možností je hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

budouci/soucasny standard ktery uz zvlada soucasny HW i bez dedikovane karty na hodne let je 4k ....japonci 8k ale stale HEVC ...) proc bych si ted probuh kupoval "zravejsi" nejspis i hlucnejsi zarizeni (pokud bych se nespolehl na nevykonne pasivni dedikovane karty) >>> asi jen proto abych tam za 10+ let koupil lepsi grafiku a to jeste jen v pripade ze mi cely "zaklad" neodejde do kremikoveho nebe ? (v te dobe ale zase bude moznost koupit uplne novou vyrazne levnejsi "krabicku" ktera to vsechno zvladne s mensi spotrebou ....)

kdo potrebuje vykon ano pro takove lidi ty krabicky nejsou moc vhodne ale reseni ktere potrebuji vykon jde presunout na domaci server a do obyvaku si muzu dat nehlucny mini box s nezanedbatelnou spotrebou >>> reseni s dedikovanou kartou je vhodne max na hrani nebo vaznejsi praci (ale na to mame klasicke PC s vykonnym HW)

4x 4k jasne takove reseni neco stoji a neni to bezna vec to si hned kazdy druhy poridi do obyvaku ;) (navic i bezrameckove spojeni 4x panelu pusobi velmi rusive to uz bych si za ty prachy koupil radeji jeden velky ....)

a ma to jeste jeden kamen urazu >>> prijde nova ochrana ktera bude muset byt implentovana v HW od A az po Z a cely obmenitelny zaklad je uplne k nicemu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S žádnou ochranou nepočítám. Např. satelit který používám na streamování samozřejmě už posílá nekodovaný signál, stejně tak nahrává (až 24 kanálů v nejvyšší konfiguraci). Zatím umí 4k, to je pravda, ale třeba právě přes satelit se experimentuje už s 8k.

Co se týká youtube tak myslím že dlouho bude VP9 nebo H265 jako alternativy, že to jentak neutnou. Daleko dýl než životnost grafiky a pc. Např. jak dlouho tady je ten obstarožní a dávno překonaný MP3?

Samozřejmě že počítám s pasivní kartou a právě proto to musí být pokud možno ta nejnovější karta, která zvládne to, co předchozí generace dala jen s hlučícím větrákem, ale už pasivně!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty Ryzeny R3 mají výhodu zase v tom, že jdou taktovat a podporují i XMP a rychlou RAM. Pentia i i3 končí na 2400MHz a žádné OC.

Nehledě na 10Gbit USB3.1, linky vyhrazené pro PCI-E NVME SSD a možnost upgradu v rámci AM4 platformy.

Také je TPM v CPU, takže můžete použít BitLocker, u Intelu musíte TPM dokoupit.

To vše vám Intel nenabízí.

Jediné dvě věci má Intel navíc, iGPU a nižší spotřebu. Tedy celkově se mi jeví vhodnější Ryzen. Přijde mi to skvělé na budget sestavy, kde se dříve používala třeba i3, protože AM4 platforma je bohatší výbavou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do lacneho PC aj tak nema vyznam davat drahe RAMky. Tam sa ani to rychle USB ani PCIe SSD neuplatni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale r3 Není určen do kanclu - alespoň ne toho klasického. Z mého pohledu je intelí GMA plýtvání křemíkem, protože kromě kanclu a internetového PC je k ničemu. Na herní PC nějakého Boba the Buildera je k ničemu. Naopak R3 je v tomto ohledu jednoznačná volba, která se v mnoha případech blíží drahým i5/R5, ale je za cenu více než lidovou. Kombo poctivého 4C CPU (bez nefunkčních berliček typu HT) a základní, ale kvalitní MB jde pořídit do 6 tisíc. Za tuto cenu byla dodnes jen možnost G4560+základní MB, nebo i3 + ošizená parodie na MB. Pokud bych stavěl herní PC s limitem do řekněme 12 tisíc za bednu, je R3 jasná volba.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"kromě kanclu a internetového PC" cize 80% PC...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže R3 se ani tolik nevyrobí, při 80% výtěžnosti, aby vůbec mohl konkurovat. I tak se prodá vše. Do té oblasti zamíří Ryzen APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to je snad i velkého monolitu Ryzenu (byť ořezaného) i škoda. :-)

Do kanclu míří asi ten Carizzo-refresh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bristol ridge je kktny buldozer upraveny pre sAM4, to bude konkurovat pentiuG, i3ke velmi tazko. Skoda vyhodenych penazi na vyvoj ako toho casu procesory pre s754

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč škoda? Alespoň měli rok co prodávat, dokud nebyl Ryzen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od počátku souhlasím, že G je na běžnou kancelář postačující. Takže postačí i ten bulldozer. Krom toho, je to poslední generace, kde vychytali většinu nectností a zároveň má použitelnou grafiku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak....Vsak ani ty vishery nebyly spatne ....az na ten slabší ST výkon....ale chápu ze je plno lidi zaseknutých na prvni generaci bulldozeru

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nazývat HT nefunkčními berličkami je dost úlet, jestliže to zásadně zlepšuje IPC v zátěži. Jinak souhlas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A někdy taky ne..HT není vždy výhrou ...porad je pod plnou zatezi lepsi mit vice jader nez mene jader s vice vlakny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem to psal pred tydnem. R3 neni konkurenci G4560 ale AMD APU s integrovanou grafikou za 2000 jsou. Hodne se tady argumentovalo cenou, integrovanou grafikou a uzitim (hlavne ti, co obhajovali G4560) a ja s temi argumenty souhlasim.
Pokud tedy ale srovnavame jablka s jablky, tak s G4560 srovnavejte APU od AMD za stejne penize. Vubec to neni spatne. G4560 ma lepsi single thread, AMD APU lepsi multi thread a grafiku kdyz srovname stejne ceny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ne nutně, většina programů využívá procesor jen z části, proto je možné HT a ty prostředky přidělovat dalším procesům. A v dané cenové relaci stejně nejde o čipy na profi využití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zrovna ty, které jsou náročnější, využívají CPU nadoraz.
Ono se to samozřejmě dá - synek má stále ještě G3258 vytočený na 4,3GHz, ale ty limity jsou jasně patrné u moderních her, zatím co na kancelářské aplikace a staré hry je výkonu dostatek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo, že mám LAN party PC kde jsem měl právě toto Pentium na 4,2G, přes to nejde vlak. K tomu 2x4GB DDR3-2133 CL11 RAM a RX 480 4GB.

No a třeba Witcher 3 dělal vtipné záseky semtam na 5-10 vteřin i když hra jela na 60FPS. Prostě pokud něco využívalo ty 2 jádra a semtam dělalo něco OS nebo jsem měl něco na pozadí, výkon byl dost nekonzistentní.

Nakonec jsem tam vrazil i5-4670K z druhé ruky a je to mnohem veselejší. Samozřejmě OC také na symbolické 4,2GHz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, jenže jde o čistě dvoujádro bez HT, ten hodně přidá, já mám G4560 v druhém pc a je jasně lepší než C2Q pravé čtyřjádro na 3,2Ghz. A za ty prachy (já ho měl za čistých 1500,- ). Na nejnovější hry to není ano, ale třeba na FC3,4, Skyrim, apod z těch let naprosto dostačující. A ani v dnešních si nevede zrovna tragicky, problémy jsou hlavně ve strategiích kde je málo i čtyřjádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže C2Q má o hodně moc horší IPC, je to výrazně starší. To je jako srovnávat třeba quad-core Phenom II s Pentiem D.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přidá, ale ne hodně. M.D. má pravdu, srovnání s obstarožním C2Q není úplně košer.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Test třeba zde - https://www.computerbase.de/2017-07/amd-ryzen-3-1300x-1200-test/

Ryzen 3 1200 má v průměru o nějakých 4-8% vyšší výkon za příplatek +/- 1-1,5tisíce. Když někdo chce levné PC, škudlí každou stokorunu, ani se mu nechce taktovat, tak mě prostě vychází výhodnější Pentium. Jediný problém je, že toto Pentium je v poslední době značně nedostupné, což taky dost šponuje jeho cenu nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo škudlí každou korunu, tak se mu právě chce taktovat. :o) A rázem jsi 20% nad Pentiem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc Ryzeny umí rychlou RAM, mají TPM, dají se taktovat, mají linky pro PCI-E NVME SSD, 10Gbit USB3.1 přímo z CPU a celkově je AM4 výhodnější platforma s lepšími možnostmi upgrade do budoucna jak jsem psal výše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jenže mnohým se právě taktovat nechce. Pokud tomu víc nerozumí, tak mají akorát problémy se stabilitou a teplem. A dnes už není takový tlak na výkon jako v době starý Celerů a Pentií, takže taktuje jen bezvýznamné procento, zvlášť těch starších kteří byli navyklí taktovat hned po rozbalení :-) Dneska už ten tlak není, spíš se klade důraz na filozofii "zapni a používej"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to takhle nevidím. Tohle CPU není do kanclu, tam se koupí něco s integrovanou grafikou. Tohle je do budget herních sestav. A OC je pak otázka dvou kliknutí, viz recenze na Tom's HW "And it isn’t like overclocking Ryzen 3 1300X requires much effort; we used a B350-based motherboard and the stock thermal solution for a quick and easy jump to 3.9 GHz."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Netaktovat Ryzen je skoro až Ryzí hloupost, možná jen v případě, že se jedná o nějaké mission critical stroje, kde je stabilita na prvním místě, tam bych to přenechal defaultu a XFR.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pro lidi co sem chodí je to hloupost, ale BFU spolehlivě odrazuje hláška že taktování znamená konec záruky. A zrovna u těchto čipů bych nedoporučoval taktovat nikomu kdo už nemá nějaké solidní zkušenosti, jde o největší ořezky a ty mají dost velký rozptyl frekvencí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To co rikas dava smysl jen castecne. OC bylo drive neco jako sport. To ze z toho Intel svou nenazranosti udelal "exklusivni disciplinu" je jina vec. Dneska se tyhle casy zase muzou trochu vratit, coz je dobre. OC na Ryzenu snad ani nemuze byt jednoddussi. Kdo jej ani tak nezvladne, tak musi jit do vyssiho modelu. Na druhou stranu na netu je tolik navodu, ze to fakt musi zvladnout skoro kazdy. Mit z CPU za 3000 po OC intelovsky 7500-7600, to za trosku namahy uz stoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže od té doby se změnili i lidi - dneska většina uživatelů bere PC jako nějakou krabičku která prostě funguje a skoro se i bojí něco dělat s nastavením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..tak treba se to ted trosku zmeni, alespon u par jedincu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona je to otázka pohledu: v tom samém testu je rozdíl u BF1 docela razantní: R3 1200 má 72,7 FPS, G4560 jen 63,3. A to je už docela rozdíl, i s ohledem na 99th percentile, kde se Gčko propadá pod hratelnou úroveň. A to se bavíme o výkonově celkem dobře optimalizovaném BF.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, to jsou minimální fps? A pokud to někdo myslí vážně, tak si nebude pořizovat cpu pod dva tisíce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

minimální tam nebyly, ale byl tam 99th percentile (což je logický doplněk min. FPS), kde Gčko mělo tuším 43 a R3 celkem "hratelných" 55 (už přesně nevím).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Druhá věc je, že ten test je s GTX1080Ti a tu si k těmto procesůrkům asi málokdo pořídí. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to by jsi se divil...ty 3000 ( doufam osobne ze to klesne nekde k 2700 aspon) je docela psychologicka hranice. Kdyz to bude 2xxx, tak krome psyche je tam i nemala uspora, ktera se v budgetu urcenemu ke hrani skvele hodi. Ono kdyz skladas neco do 15.000,- aby se na tom mohlo i hrat...tak ocenis kazdou korunu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

test na CB neni z nejpovedenejsich v tom to pripade, protoze v grafech nejsou OC mereni. Oni vetsinou vydavaji jeate extra clanek pozdeji. Neprijde mi to stastne. Taky ted zredukovali pocet her na 8 ze 14, coz je hodne skoda, potoze se vic projevi vyber her ve finalnich vysledcich.
Jinak na Guru3d maji 5 her is OC a hlavne ta 1200 je za ty prachy darek.
Dneska nikdo rozumny kdo sklada budget na hry a chce to mit dyl jak na 2 roky, tak uz do 2jadra nepujde, pokud ma 1000+ navic na R3. Perspektivne je ta 1200 s OC i s tim priplatkem lepsi volba nez pentium, byt je pentium super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela fajn, že se potvrdila o 20 dolarů nižší cena u obou modelů než bylo původně avizováno. Tedy 129 a 109.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u nás koukám ceny 3500Kč a 3000Kč ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel u nás máme DPH, rádi platíme státu za nekvalitní služby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálne Kozák, Plíšek, Anděl a Prážák sú výnimkou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Chladič bude kompatibilní se systémy s AM4 socketem, ale také se sockety FM2 a AM3.
> K rozhodnutí patrně došlo poměrně nedávno, protože dostupnost nebude okamžitá jako u procesorů
>Ryzen 3, ale bude třeba počkat do srpna, kdy dojde i na stanovení ceny.

V tlacovej sprave uz je cena aj okazmzita dostupnost, akurat je dost ambiciozna

AMD today also announced that its top-of-the-line Wraith Max cooler with RGB programmable LED is now available for individual sale for $59 SEP USD
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-completes-ryzen-2017ju...

vs
ARTIC COOLING Freezer 33

Chladič na procesor, pre sockety Intel 2011-v3 / 1156 / 1155 / 1150 / 1151 a AMD socket AM4

bez DPH 21,00 €
s DPH 25,20 €

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U takovýchto věcí bývají koncové ceny dost vysoko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A12-9800E s 35W TDP...konečně jsem se dočkal!

Důstojný nástupce AM1 platformy a výborného Athlonu 5350.

AM1 RIP.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teď to chce tu AM4 B350 miniITX desku ještě :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Páni...vidím to na rovnakú krvnú skupinu...ale na ten 35W Bristol Ridge úplne stačí B320ka v miniITX ...Apropó...ako je to v Bristol R. s HDMI pass through (čiže či bezproblémov tečie priamo AC3 alebo DTS do receivera cez HDMI)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám aktuálně v HTPC Athlona 5350 i s BD mechanikou, vlastně ale ani nepotřebuju upgrade, protože na 1080p videa, YT a přehrávání hudby i těch modrých paprsků to vlastně v pohodě stačí.

To je spíš taková ta tužba hrát si s nějakým novým HW ;D

Nicméně 4K to Kabini neupočítá a skříň je tak malá, že ani low-profile karta se tam nevleze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5350ka je u mňa srdcom NAS serveru (non-stop režim). Na HTPC som čakal na niečo s Excavator-om alebo Zen-om + IGP s UHD a H.265....zrejme počkám na niečo od Zen-u integrované na doske čo nahradí "mačkovité šelmičky". A AM4 v miniITX + Ryzen 3 1200 je horúci kandidát na upgrade z Intel 1150 miniITX + Pentium G3220T.

Neviete náhodou, či na nejakej doske pôjde "skúšobne" zapnúť HT aj na Ryzen 3, alebo to má AMD dobre ošetrené, verím tomu, že na niektorých kusoch by to bolo funkčné bez pretaktovania?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není problém GIgabyte AB350N Gaming

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O její existenci vím, ale není to úplně levné, takže asi to Kabini nahradím až to umře, nebo to opravdu bude třeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nejlevnější není. A i ty Asrocky budou +- na stejné úrovni. Nechápu proč nejsou ještě desky ITX s Ačkovými "čipsety", vždyť to ani nejsou čipsety jen vývody z CPU, nic jednoduššího být nemůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak MINI ITX desku sháním už od okamžiku kdy vydali Ryzeny, furt se v tuzemsku neprodává (například ten Biostar), až to bude hned stavím HTPC. Naštěstí jsem v tomhle trpělivý, páč mám zatím dost výkonný hw(pro tenhle účel dostatečný, ale už přece jen postarší). Samozřejmě půjdu do druhé, třetí nejvýkonnější sestavy odshora. Už se mi to zdá skoro jako spiknutí, že si tady místní eshopy řekli, že prostě AMD + mini ITX sem nepůjde dřív, než vyprodají všechny ty předražený INTEL ležáky :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý, díky. Eště si to promyslím, radši bych ten Biostar s X370 ale tohle bude zas nejspíš o dost lacinější a vybavení je taky celkem dobrý (například M.2 PCIe x4*/x2 SSD support - doufám že je tím myšleno NVMe)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se objevila už i X370 od asrock, akorat stoji dvakrat tolik a nema display port, zato 2x hdmi a za to bych je nakopal (nevyužije se to, zabírá místo a zvyšuje cenu) !
https://zakladni-desky.heureka.cz/asrock-fatal1ty-x370-gaming-itx-ac/spe...
-- viz --
http://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20X370%20Gaming-ITXac/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste se nějak rozvášnili, četli jste nějaký testy? V defaultu ty R3 nedají mnohde ani FX-8370"K" - jak ve hrách, tak productivity. Takže s OC 10 % teda jako někde slavnostně jo.
https://youtu.be/gMRAGtO4LtA?t=665

Nejzajímavější je i3-6100, to je často i nejlepší CPU overall. Nevím proč, tak jim to vyšlo.
http://techreport.com/review/32301/amd-ryzen-3-1300x-and-ryzen-3-1200-cp...

A typicky RAMky zatím jdou taktovat minimálně (+-2600).

Od Bristolu taky nečekejte, že z toho naráz bude formule, když je to FX-4300 - se brzdí samo. Například tady to zatím nekrmí ani vlastní iGPU:
https://www.youtube.com/watch?v=d-et8wzjfLQ
Dirt Rally 1080p Low... 36fps místy... wow

Tady je přesně výkon vůči i3-6100... (který jde ještě malinko popohnat), čili řekněme jestli mám 25 fps nebo 35 fps v té samé kvalitě a rozlišení, už je celkem buřt:
https://youtu.be/ubzNfNji-v8?t=119

Jedinej smysl vidím v Bristol řešení jako "čekačka na Zen+". Takže kdybych neměl přes rok i3-6100, kde se asi nedočkám šestijader, tak dnes do toho jdu. Ale koule by mi to rvalo při vědomí, že za půl roku (třičtvrtě) bude Zen 2x00 řada s Vegou:
http://wccftech.com/amd-raven-ridge-ryzen-2500u-apu-vega-graphics-spotted/

Ačkoli teda zatím "It looks like the AMD Vega iGPU is slightly slower than the Iris Graphics 640 which isn’t even Intel’s flagship Iris core."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sakra omyl .....burt je jestli mas 100 nebo 110 fps ale rozdíl mezi 25 a 35 fps uz je sakra znát ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten odkazovaný rozdíl je jen v jedné hře, v reálu jako user experience je to jedno - prostě u Bristolu jedeš 1080p low, u Intelu 900p, ale oboje je low hnus. Je jasný, že může nastat situace u nové aktuální hry (mám pocit Battlefield 1, R. of Tomb Raider nebo Mafia 3), kdy Bristol to ještě dá na 720p Low s propady k 20 fps a průměr 30 a iHD530 už jde do kytek s propady na 15 a průměr 25. (pokud nejde zvolit 640x480 ;)) Jenže taky může nastat situace opačná, že Bristol tu novou hru NEDÁ KVŮLI CPU a na Intelu si ještě zahraješ...

Jen ještě poznámka - i3-7100 má zase o 10% rychlejší grafiku (i CPU o 200MHz ano), takže pointa je jen ta, že to jsou oboje stejná váhová kategorie - nouzovky...

Největší zklamání je, že slavný 4 AMD jádra stále nedají v případě těchto R3 2+HT jádra Intelu ani v productivity, s výjimkou Handbreak, WinZipu a AES, což je obé hodně okrajová záležitost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze ten test produktivity je zalozen na SP vykonu. Takze mokud maji nizsi frekvence (jako ze maji), tak to ani nemuzou dat. Kdo ma ale na krku hlavu, tak vi, ze je uplne jedno, jestli mam SP o 20% vyssi nebo ne. Prinos pro tyhle aplikace typu web browsing atd je v praxi typu kancelare) NULA. Je daleko lepsi mit 2 plnohodnotna jadra navic, protoze ti umozni plynulejsi beh OS s otevrenymi aplikacemi. Nemlve o tom, ze MT vykon je take lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TDP FX8370 je kolik? 125W? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, R3 1300X žere 100W, 8370FX 180W.... oboje musíš nějak chladit, není to 55-70W Intelu.

stress test
https://youtu.be/gMRAGtO4LtA?t=745

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude spotreba celeho compu. Na CB jim vysla spotreba pro Cinebenchi (coz je max 'normalni') na 93W jako celek. Intel zere o neco min, ale zase ne o tolik. Proti 7500 o 20W vic..
https://www.computerbase.de/2017-07/amd-ryzen-3-1300x-1200-test/4/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jste se nějak rozvášnili, četli jste nějaký testy? V defaultu ty R3 nedají mnohde ani FX-8370"K" - jak ve hrách, tak productivity.“

1. Cherry picking.
2. FX-8370 s novým chladičem stojí ~3950 Kč. R3-1300X ~3650 Kč, R3-1200 ~3050 Kč (CZC).
3. V průměru 8 her v 1920×1080 je R3-1300X o 7 % nad FX-8370 (ComputerBase).
4. V průměru 16 aplikačních testů je R3-1300X o 4 % nad FX-8370 (ComputerBase).

Takže Ryzen 3 1300X je ve stejném typu balení o 9 % levnější a zároveň o 4-7 % rychlejší než FX-8370. Samozřejmě můžu vyhrabat hru nebo aplikaci, která byla dobře optimalizovaná pro FX a poběží na něm o něco rychleji, ale mnohem snáz najdu hru nebo aplikaci, ve které Ryzen 3 FX válcuje na plné čáře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a za +- 3500 si koupím i3-7300 (3800,-) a mám k tomu grafiku minimálně na úrovni 384 GCsN ("za 300Kč"). R3 se nevyplatí - jedna je drahá a druhá slabá. Jedině Bristol kvůli Zenu+ a "čekat". Nebo rovnou i3-7350K za 4150,- a můžu si přetaktovat i HD630 nad úroveň R7 = DDR4 +3800MHz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže se vyplatí připlatit o skoro 10 % víc za i3-7300, která je pomalejší? Pokud to chci do kancl sestavy, kde využiju integrovanou grafiku, pak nemám důvod připlácet za procesorový výkon, který je už tak několikrát vyšší, než kancelářské aplikace vyžadují. Pokud to chci na hry, tak nemám důvod připlácet za integrovanou grafiku, kterou nevyužiju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do kanceláře je R3 pomalejší - prohlížení webu, práce s fotkami, v Excelu pravděpodobně vede, NEMÁ grafiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:)) hele ja chci fakt videt, jak ta prace v kancelari pri prohlizeni webu, fotek, atd..bude R3 pomalejsi.. otevre ti o jednu desetinu sekundy pomaleji stranku? Nebo ti otoci obrazek o 1 desetinu secundy, nebo setinu?
Lidi trosku selskeho rozumu.. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no vidět to uvidiš, až budeš pracovat s několika záložkami s javacriplem nebo konvertovat půl giga fotek... m o ž n á . viz. benchmarky. Ale pointa je jiná: Žádný "já mám 4-jádro a ty jen 2 + HT" nikde vidět není (vidět znamená dvojnásobek výkon). Kromě AES.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

k web browsingu... ten rozdil bude nula nula nic. vlastil jsem 6C FX vlastnim Haswell 4C8T a pokud je tech zalozek otevreno opravdu moc s js, tak se to seka uplne stejne. patrim k zalozkovym maniakum a neni prpblem mit 50 tabu. Jedine co to resi je NoScript(firefox). Naopak vice jader umoznuje mit otevreno nekolik browseru..u mne typicky 3, kde v kazdem je otevreny jiny druh obsahu webu. Argument webu fakt neberu.
Pul giga fotek..muze byt, nevim kolik to udela a jestli tam vice jader hraje roli. kazdopadne behem konverze bude mit system se 4jadrem lepsi responsibilitu, tudiz i pokud jich budes konvetit 10GB..tak muzes u toho v klidu delat i neco dalsiho..treba hrat hru. S i3 nebo pentiemn to nepujde, tudi z meho pohledu bude R3 opet lepsi volba ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, to je zase slepá víra "já mám dženuin fór kór". AIDA64 v megapixelech říká něco jiného. Tvůj přístup vede ke koupi buldozera ad absurdum. IPC, vime?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se ale dost mylis. to neni zadna slepa vira. je to prakticky pohled zalozeny na osobni zkusenosti a ne porovnavani nejakych relativnich cislicek. ja nemam nic proti testum a je potreba mit testy..ale je taky potreba jejich výsledky umet interpretovat a prevest nejak do praxe. To co predvadia ty zadnou vysvetleni nedava...cislicka. kde je jejich prakticky dopad?
porpvnani s FX jsem vzal jako priklad pro to, ze jednak jsem jej jednak mel a jednak vetsima lidi rika nesmysly, ze to byly 'nepouzitelna' Cpu. Coz je nesmysl. meli svoje zapory, ale porad nabizeli pro urcite situace dobry vykon. ja je neobhajuji jako takove, jen ukazuji ze porovnavani nejakych cislicek bez jejich korektni interpretace je o nicem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To dost o tom pochybuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V lightroomu paradoxně nad i3 vede např.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, třeba o 10 %... wow

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I o dost více. Levné výkonné, co si přát více?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady treba maji nejake scenar v Adobe Lightroom.. tvuj preferovany ST pro upravu fotek tady vubec nefunguje - 1330x 140s VS 4560 235s. i3@3.7ghz je na tom stejne blbe. Takze bude zalezet od pouziteho scenare a software.
http://www.pcgameshardware.de/Ryzen-3-1200-CPU-266531/Tests/1300X-Gaming...
A jinak plati co jsem psal vyse. I kdyz budes mit scenar, kde opravdu bude ST KebyLake v praxi (a myslim v praxi, ne na na webovem benchmarku) rychlejsi, pri jinem druhu konverze, tak minimalne v pripade davkove ulohy, budu na tom s R3 lepe, protoze se muzu venovat plne necemu v case, nez to dodela.
A jeste dalsi priklad z praxe.. treba konverze audia. V ST aplikaci, usetrim mezi 7100 a 1300x 2s ve prospech 7100 pri konverzi jednoho CD. Pri pouziti dbpowerump, ktery zpracovava tech souboru 16 najednou..dojde k usetreni 39s ve prospech 1300x.
https://www.computerbase.de/2017-07/amd-ryzen-3-1300x-1200-test/2/#diagr...
Zaver je myslim jasny..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz. poslední graf (ale vlastně i všechny ostatní):
http://techreport.com/review/32301/amd-ryzen-3-1300x-and-ryzen-3-1200-cp...

Je jasny, že záleží případ od případu, ale pointa celé tady té mojí filipiky je, že je chyba se dívat na Intel jako na dvoujádro a na amd jako čtyřjádro - je to buřt. Zejména u toho posledního grafu ti žádný jádra nepomůžou a AMD neví z které do které, a je to audio a je to multitask víc, než nějaká konverze (silně odvislá od algoritmu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak tvemu komentari fakt nerozumim. V mych odkazech, je 1300x je lepsi volba, pokud se jedna o audio konverzi v dbpoweramp. V tvem postu, se dari i3 lepe jen v poslednim grafu, ve vsech ostatnich je na tom bud podobne nebo lepe 1330x. K tomu si pripocti OC, ktery ten vykon o nejakych 10-15% navysi nahoru. Krme toho 7350 stoji vice, 7300 taktez nez 1300x. Pokud chci jo usetrit, tak koupim 1200 a proste ji OC. Kdo nechce OC, tak si priplati za 1300x bude mit stale stabilnejsi platformu nez s i3.
Kdyz na R3 nemam, pak je Pentium vyborna volba. Ale i3 ani nahodou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se, kde je v celým tvým odkazovaným testu i3-7100 a pak si k tomu přičti hry. Je levnější a celkově malinko výkonnější, než celý slavný 1300x. Bohužel. Přetaktovat v těch správných deskách jde, mimochodem. Kdybych si dnes něco kupoval, tak jistě RyZen, ale minimálně 1600, níž se neoplatí. Níž Intel stále kvůli hrám - protože níž to na práci stejně není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale mluvis uz fakt blbosti s vyjimkou toho, ze 7100 je levnejsi. To je pravda.
Na CB je v aplikacich 1300x rychlejsi i bez OC.Ve hrach to stejne. Frametimes to stejne 1300x je lepsi. Podobne to vychaci na PCG, podobne to vychazi na Guru3D, atd.
https://www.computerbase.de/2017-07/amd-ryzen-3-1300x-1200-test/2/#diagr...
http://www.pcgameshardware.de/Ryzen-3-1200-CPU-266531/Tests/1300X-Gaming...
...
Pokud chci levnejsi koupim si 1200 a udelam OC na 3.7-3.8 i s dodanym chaldicem. Budu mit ryhlejsi CPU i nez 1300x a nejaky i3 7100 mi muze polibit sos s jeho 2 jadry.
i3 je nejhorsi volba jakou muzes udelat. Pokud nemam na R3 tak je Pentium skvele.
Pokud mam na 4jadro a doporucovat misto toho nekomu 2jadro to chce mit opravdu kuraz...

ps: to s tim OC te 7100 to doufam, ze byl uz jen vtipek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemá smysl, podívej se, kde je blbý 6100 v tom testu, a kdoví, co to má za RAMky, kromě F1 je nejhůře mezi oběma R3. Ano, s OC souhlasím, 100W TDP a větráček hurá, pak to jede trochu.

Teď se podívej sem - a to mají RAMky pouze na 2666:
https://www.youtube.com/watch?v=RXZWLz7enm8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaky je problem mit OC? Mas vykon zadara a z 1200 se stane uplne jine CPU..na urovni i5 7500..
Argumentovat RAM muzes na obe strany. I3 ma horsi frametimes snad ve vsech hrach..trendy jsou Multi podpora....atd...

Fakt nevim, co v i3 hledas.. predrazeny 2jadrovy bazmecht, ktery mel byt uz davno neco jako Celeron.. nikdo kdo neni modry fanatik a nebo nesleduje specificky ucel, tak to nebude kupovat. Zadny z on-line magazinu, ktere jsem cetl to taky nedoporucuji..krome PCT :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jinak, co z toho i3 budu mit?
- taktovat to normalne nejde, tudiz vykon je dany
- pro lepsi RAMky musis mit drahy Z270 board .. coz normalne nikdo k cene CPU delat nebude
- V pripade dobre multi podpory, mam o dost mensi vykon
- mam horsi responsibilitu systemu pri jeho plnem zatizeni
-...
proste to nedava vubec smysl za tu cenu kupovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže zase nič do kancelárii. Nechápem to. Grafická "veľmoc" a nevie urobiť jedno cpu s integrovanou grafikou ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umí, proč by neuměla? Ale ještě je to v pořadí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím autora nebo diskutující. Víte někdo jakou verzi VCE podporuje chip? Verzi 3.4 nebo jen 3.1? Jako Polaris? Ať víme co tyhle kousky zvládnou ve videu. Wikipedia není moc detailní na odpověď. Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen pro zasmani https://www.youtube.com/watch?v=IoR0RDETGZI
rozhodne to rozbiji nizke rady Intel od G pres I3 az k I5 ;)

a dalsi tentokrat pro umlaceni se smichy na podlaze https://youtu.be/6ZifJ3DvumA
je to vice nez masakr

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.