Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydala platformu Comal: Trinity pro notebooky

Ta Ivy Bridge v testu je sice 45W, ale i 35W a nižší verze budou mít stejný grafický výkon podle dostupných informací. Sníží se jen výkon/spotřeba CPU části při přechodu z 4 jader a 8 vláken na 2 jádra 4 vlákna. Výjimku asi bude představovat 17W ULV Ivy Bridge, kde poběží grafika na znatelně nižších taktech. A mimochodem, počet her, kde Ivy Bridge vede nad Trinity je stejně malý, jako počet her, kde Trinity vede o 50%. Ve zbytku je výkon dost podobný a dá se říct, že průměr 10% pro Trinity odpovídá realitě. Je to koule u nohy AMD v podobě 32nm procesu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimali by ma presne nastavenia tych hier, ale o niektorych viem, ze vykonnejsie CPU im mohlo pomoct. Kazdopadne rata sa vykon celku.
Myslim, ze vykon grafiky je uz dostacujuci na obcasne hranie. Sklamany som z vykonu CPU. Pri tom raste frekvencie som tak nejak cakal viac. Ale potvrdzuje sa, ze jeden modul je mozno jeden a pol jadra a tomu zodpoveda aj vykon.
Co sa HD4000 tak vykon by na obcasne hranie aj stacil, ale tych problemov s ovladacmi je tam este privela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"průměr 10% pro Trinity odpovídá realitě" - na základě které recenze? Na Anandtechu vidím 19 %.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vycházel jsem z grafu. Ano, je to 19%, což je ale i tak dost mizerný náskok oproti dřívějšku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu kdybych si mel vybrat u booku s windows jestli bude GPU od AMD nebo Intelu tak beru AMD pri stejnym vykonu v 10 z 10 pripadu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro shrnutí...
- když má grafická karta výrobce „A“ 20% náskok oproti grafické kartě výrobce „B“, je to mizerné
- když má grafická karta výrobce „A“ 20% náskok oproti grafické kartě výrobce „C“, je to rovněž mizerné
- pokud má grafická karta výrobce „B“ 5-10% náskok oproti grafické kartě výrobce „A“, je to drtič a výrobce „A“ má problém :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to nebylo myšlené. To "mizerné" bylo k rozdílu náskoku Llano vs Sandy Bridge a Trinity vs Ivy Bridge. Nemyslel jsem tím,že by 19% bylo málo. Jen že Intel ten rozdíl dost výrazně stáhl a výhoda APU přestává být vidět. Myslím si právě, že je to dost dané výhodou Intelu ve výrobním procesu (psal jsem "32nm koule u nohy AMD").

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proti Trinity je to mírný pokrok v rámci zákona, ale ať se na to dívám jakkoliv, tak nejdůležitější výhoda llana proti SB se u Trinity skoro úplně vytratila. Místo 50% náskoku u llana (vs. SB) zbyl jen 20% náskok u Trinity (vs. IB) a to ještě pouze u topmodelu. Všechny ostatní modely mají GPU ořezané na 40-70% výkonu - tzn. nejspíš i v praxi pod úroveň HD4000.
CPU část topmodelu stále nepřekonala minulou generaci 17W ULV intelu takže zbýva jen doufat, že to u AMD pořádně vykompenzují cenou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není podstatné, jestli je Trinity rychlejší o 20 nebo o 50 %, ale kolik her je na dané platformě hratelných. Pokud si jako limit dáme 30 FPS, pak jsou na IB nehratelné 3 hry ze 7, na Trinity 1 ze 7. Pokud si dáme limit 25 FPS, jsou na IB nehratelné 2 ze 7 a na Trinity hratelné všechny. Průměr v tohmle případě nic moc neřekne, 50 FPS může být průměr 10 a 90 stejně jako ze 45 a 55.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že jediná Civilizace byla na low a současně pod hranicí. U ostatních pod hranicí byl ještě solidní prostor na snížení detailů. Takže nejde mluvit o tom, že je hra "nehratelná" a jde o relativní výkon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavý pohled. Pokud AMD u nižších modelů ořeže grafiku a Intel ne, může skončit grafický výkon Ivy Bridge i nad Trinity. Když si totiž na ark.intel.com udělám srovnání Sandy Bridge mobilních procesorů i5 35W (dvě jádra) a i7 45W (čtyři jádra), tak mají stejné grafiky i takty, tzn. stejný grafický výkon a ořezaná je jen CPU část. Pokud to tak bude i u Ivy Bridge, tak by mohla být na hraní lepší volba Intel CPU (kromě 45W řešení).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohla, ale nemusela. Stačí se podívat na výkonnostní limitaci ze strany systémové paměti v případě Llana. U Trinity bude logicky ještě vyšší. Což znamená, že při deaktivaci např. třetiny GPU nebude výkon automaticky o třetinu nižší - konfigurace jádra totiž není limitujícím prvkem výkonu. Je tak dost dobře možné, že např. o 30 % nižší hrubý výkon povede jen k ~15% poklesu reálného výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vida, to je určitě taky pravda. U nižších verzí Llana ale ten výkon klesal celkem dost. Tak doufejme, že se k vám dostane i nějaký low-end Trinity a budete to moci změřit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykon A8 bol asi 150% vykonu A4, ale pocet vypocetnych jednotiek bol 250% a este aj vyssie taktovanych. Takze A8 malo mat teoreticky trojnasobny vykon, ale nebolo to tak. A6 stracal pri pametiach na frekvencii 1333MHz menej ako 20%. A Intel tiez nema GPU vzdy na rovnakej frekvencii.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neříká, že se teoretický výkon plně projeví jako reálný ve hrách. Ale pokud má nejvýkonnější model o 40% teoretického výkonu více, než druhý nejvýkonnější a je pouze o 20% výkonnější než HD4000, tak už i ten druhý nejvýkonnější model bude jen na úrovni HD4000 a všechny ostatní níže.
Takže si shrňme co AMD zbylo z 50% náskoku u minulé generace na straně GPU:
1. 20% náskok u topmodelu
2. Nula u druhého modelu a ještě hůře u těch ostatních. Abychom jen nemlátili prázdnou slámu, tak A8-4500(7640G) je v 3DM11 i Vantage výrazně POMALEJŠÍ než A8-3500(6620G) viz computerbase.de ... více testů bohužel zatím neudělali.
A na straně CPU:
35W topmodel stále v průměru poražen 17W ULV.

Trinity skoro určitě bude zajímavý produkt, ale nebude to dáno technickými parametry/výkonem, ale cenou (a to jen na straně zákazníka, protože Trinity je na poměry CPU monstrčip).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keď už recenzisti porovnávali Trinity aj Inteláckymi 45W TDP procesormy by ma zaujímalo aj porovnanie toho vlajkového modelu AMD Trinity A10-4600M 2.3GHz@3.2GHz vs. vlajkový 45W TDP model AMD LLano A8-3550MX 2.0GHz@2.7GHz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vie mi niekto povedat co je v Corel Aftershot Pro akcelerovane cez GPU ?

Ikonka je tam v tych novo podporovanych appz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je o tom psáno, ale jsou to většinou propagační kecy.

http://apps.corel.com/lp/amd/index.html

Kdysi jsem někde četl, co je akcelerováno v ZPS14, ale to už teď taky nenajdu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

diki !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam ! Takze vyzera to, ze zatial prd, ale uz sa tesim ako to dopadne... hmm.. ale vlastne ja mam Core i5 s integrovanou grafikou, ta asi OpenCL neponukne, ci ?

"It fully leverages multi-core and later this year, OpenCL capabilities, to provide incredibly fast processing and rendering of all critical photo management and workflow processes."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neví někdo, jestli by se nedal někde sehnat ten fešný AMD notebook co používá jako ukázkový systém pro Trinity? Mám na mysli tenhle stroj http://www.pcper.com/files/review/2012-05-13/photo2.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.