Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 45W osmijádro? Ryzen 7 2700E

Stejne by me nejvic zajimalo, jestli to budou procesory pro blbce jako je tomu u Intelu, ktery prodava horsi T usporny procesor draz nez klasicky. Pritom BIOS vetsiny desek umi nastavit klasicky levnejsi procesor tak, aby mel stejnou spotrebu jako ten T procesor. Samozrejme pritom dojde k degradaci vykonu ale ne niz nez je degenerovana T verze. Jednoduse T dava smysl jen za nizsi cenu, ale Intel si uctuje naopak priplatek. :-D

Tak me hodne zajima co na to AMD, jestli degenerovany E da taky draz nebo nastavi cenu normalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduchá odpověď jednoduchou otázkou: Stál 65W Ryzen 7 1700 více než 95W Ryzen 7 1700X?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď na odpověď - R7 1700 stojí na czc o 300.- víc, než R7 1700X. A už nějakou dobu, takže to na nějakou jednorázovou akci nevypadá.

EDIT: teď jsem juknul na heureku a tam je R7 1700X levnější taktéž.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ryzeny 7 1xxx jsou teď v doprodeji a ceny se odvíjí od toho, kolik kusů ještě zbývá skladem. To opravdu neindikuje, kolik budou stát novinky. Doporučuju si sjet dolů na stránku, kde je historie cen. R7 1700 před rokem stála 8537 Kč a R7 1700X 9444 Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je situace az ted po uvedeni druhe generace. Predchozi rok byl 1700 levnejsi nez 1700x. To stejne mate dneska, 2700 je levnejsi nez 2700x a 2700 je 65W oproti 105W 2700X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si kupoval 3220T (35W) a ten byl tehda opravdu levnejsi nez 3220 (55W). Az pozdeji kvuli uspechu T verzi se Intel rozhodl, ze T bude nesmyslne drazsi. Takze dokud nezname cenu, tak nemuzem predpovidat, jak se k tomu postavi AMD, ale docela bych rad, kdyby se k tomu postavili ferove a ne jako Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, co je to férově. Podle mě si intel cení úsporných čipů právě kvůli snížené spotřebě a taky kvůli tomu, že jich většina jde do OEM sestav, kde se obecně moc věcí nastavovat nedá (tím myslím BIOS použité low-end (low-cost) základovky) a vyšší cena se rozpustí v celkové ceně sestavy. Měl jsem kdysi zálusk na R-kový i7 s IrisPro, ale ten byl opravdu za raketu, navíc s malou dostupností.

Normální člověk, co si sestavu poskládá sám, nejspíš bude umět i nastavení provozních profilů +
podvoltování CPU, takže si v podstatě může udělat z téměř jakéhokoliv čipu verzi T, nebo dokonce U.
Uvidíme tedy, až budou procíky venku. AMD to nejspíš udělá tak, že se cenově moc lišit nebudou a budou je nabízet spíše jako úspornější/méně výkonnou alternativu. A nebo je udělají podobně, jako byly čipy do FM1, které byly velmi levné a výkonově na tom taky nebyly až tak zle ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To cely je jen Inteluv marketingovy model, aby vytriskal z trhu i posledni halir. Nic vic bych za tim principielne nehledal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom k tomu, ze ceny pro OEM trh se nastavuji zvlast a az tak moc zavisle na cenach pro trh komponent nejsou, takze opravdu na beznem trhu kde nakupujem, nedava i7-T drazsi nez i7 moc smysl. Je to samozrejme pravo a vec Intelu, jak si nastavi ceny, ale ferove to neni. T model stoji vyrobne to same jako bezny (S) model. Navyseni ceny dava smysl tak leda u K modelu, ktery by mel byt vybrany z nejlepsich kusu kremiku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za stávajícího stavu je to věc nabídky a poptávky. Dokud jsou za T zákazníci ochotni víc platit, bude je Intel prodávat za vyšší cenu. Proč k tomu vůbec došlo, je věc recenzí. V době, kdy se po skončení éry P4 otočila situace a Intel začal být úspornější, to řada autorů recenzí nadnášela takovou měrou, že zkrátka lidem vtloukla do hlavy, že se u procesorů s vyšším TDP nedoplatí za elektřinu. Realita je přitom taková, že v naprosté většině sestav běží procesor po 90 % času plus mínus v klidu nebo mírné zátěži a k nějakému relevantnímu rozdílu dochází možná v 10 % provozní doby. Jelikož ale existuje dostatečně velká skupina osob, která se domnívá, že je výhodné připlácet za nižší spotřebu, protože tím nějak relevantně ušetří na účtech, tak určitá poptávka existuje a Intel nemá důvod T zlevnit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, doplnim jen, ze mi 65W model bezi v plne zatezi treba hodinu, tak 35W model mi pobezi v plne zatezi necele dve hodiny, aby udelal to same. Tudiz ta uspora energie je opravdu minimalni a tudiz je i provoz usporneho modelu jen o hodne malo levnejsi a zakaznikovi se to zvyseni porizovaci ceny nikdy nevrati.
Proste kdyz jsou to zakaznici ochotni platit ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Souhlas, doplnim jen, ze mi 65W model bezi v plne zatezi treba hodinu, tak 35W model mi pobezi v plne zatezi necele dve hodiny, aby udelal to same."

Spíš mi přijde pravděpodobnější, že poběží třeba hodinu dvacet=třicet. Spotřeba bude klesat znatelně rychleji než výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale na druhou stranu si člověk musí uvědomit, že pokud na tom někdo chce provozovat nějaké zpracování videa nebo jinou časově náročnou úlohu, tak musí do doby výpočtu započítat i spotřebu desky, pamětí, grafické karty, disků, ztráty zdroje a další komponenty, které musí kvůli pomalejšímu procesoru běžet také delší dobu, než by běžely s rychlejším modelem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, proto existuje jisté optimální provozní napětí a frekvence, při které je celková spotřeba na jednotku vykonaných výpočtů minimální. Podstatné vždy je, kde ten bod přesně leží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Spotřeba bude klesat znatelně rychleji než výkon."

Nevim, jestli znatelne ale rychleji urcite. Jenze porad to dela rozdily v halerich. A vem si ze procesory vychazi temer kontinualne (co rok) vykonejsi a obcas i uspornejsi. Takze se ti v urcitym momente uz vyplati jit do noveho procesoru a teda ta sance na to, ze za dobu provozu toho jednoho procesoru v T verzi nasetris na ten rozdil ceny, je mala.
Taky nezapomen, ze i ten co ma klasiku muze podtaktovat a take setrit.

Ty usporny se v hodne pripadech proste za vyssi cenu nevyplatej. Nerikam, ze nejsou specifika, kdy uspora energie prinasi vic, ale obecne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, úsporné verze standardních CPU nikdo nekupuje kvůli spotřebě jako takové, ale kvůli tomu, aby měl jistotu, že to může dát do nějakého malého casu s malým chladičem atd. Jsou dražší jednoduše proto, že se jich prodává celkové méně a musí být na to menší TDP otestované. A používají se do kanceláří, učeben apod., kde opravdu honíš každý watt, jak kvůli spotřebě, rozvodům, tak i potřebné "síle" klimatizace. Když je někde např. 20 PC + 20 lidí, tak už je o sakra topení a musíš to řešit a honíš každý watt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„musí být na to menší TDP otestované“

??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si vzpomenu na ucebnu vybavenou 100W TDP procesory, kde byla docela zima, tak tvym slovum nejak nemohu uverit. :-)
I na 20 PC se ten priplatek nevyplati stejne jako na jednom.

Ja nemam nic proti procesorum se snizenym TDP, jen tvrdim, ze Intel nema zadny duvod vyjma rejzovani penez z nepoucenych zakazniku, to dat draz nez bezny model.
Nerikam, ze Intel nemuze, ma pravo si delat co chce, jen jsem vyjadril nadeji, ze se snad AMD bude chovat o poznani lepe a priplatek nenasadi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle usporne modely maji hlavne smysl do malych sestav, malych skrini, kde to TDP hraje roli, protoze tam nejde udelat dobre chlazeni. Tam je hlavni vyhoda techto kousku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze tu viacerym absolutne unikol segment tychto CPU. Jasne mozes sa hrabat v BIOSe a snazit sa z 95W monstra robit 35W, ale naco by som to robil?

Ja som kupoval pred rokom i7-7700T za nejakych 250e a i7-7700K stal tusim v tej dobe okolo 300e. Vykonovo je K asi 30% nad T, ale spotrebou nad 200%:
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Core-i7-7700T-vs-Intel-Core-i...
https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-intel_core_i7_7700t-666-vs-int...
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7700T-vs-Intel-Core-i...

Nemam problem ho potom uchladit v aj v ITX doske a malej bedni: https://www.inwin-style.com/en/gaming-chassis/Chopin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.