Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvede konkurenci pro Core i7-4790K Devil’s Canyon

pro majitele elektraren to jiste bude vitany kousek :) ale tak jestli chteji behem 6 let zlepsit energetickou efektivitu 25x, tak vydat nejdrive nejake ultra zrave kousky je vlastne pro ne plusem, z tech 220W se bude klesat dolu jiste snaze nez treba ze 100W

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Na zimu to bude dobré...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Proc tomu zas snizuji konkurenceschopnost zvysenou cenou za vodnika? Ti co si kupuji takhle vykonny komponenty maji vlastni system chlazeni. Pribaleny vetrak je za par supu, ale drazsi vodnik tomu zbytecne zhorsi pomer cena/vykon a vetsinou skonci nepouzity.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Můžou to střelit těm ostatním co mají FX-8350 a se zvýšeným napětím se dostanou na stejnou frekvenci a spotřebu…

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nic v zlom ale koho to este zaujima ? Mam pocit ze tieto top modely cpu/gpu su skor domenov onanie PR oddelni, novinarov a par overclockerov/zazobancov. Zvlast v dnesnej "zelenej" dobe kedy sa slape po nizkej spotrebe a vysokej efektivite na takt/watt. Skor je zalostne ako tragicky zaostava SW a casto krat aj ovladace a pritom napriklad taky Intel by si kludne mohol dovolit hodit par mega na nejaky fakt zaujimavy a pokrokovy SW vyvoj.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A zdaleka to nie je len o `zelenej dobe` -> na ten odber treba aj dimenzovanie komponentov, vykonny zdroj (ktory je obvykle velmi takze naladit na dobru ucinnost aj pri odbere 20W a zaroven 800W), vykonne chladenie... s vykonnym chladenim suvisi diskomfort v podobe zvyseneho hluku atd...

Jednoducho existuju hranice, kde minusy zacinaju silno prevazovat nad plusmi.

btw. co mas proti `zaostavaniu SW`?
(teda okrem pretucnovaniu zbytocnostami a neoptimalizacii - ale to suvisi s tlakom prichadzat za kazdu cenu s `niecim novym` a co najrychlejsie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem viděl nadpis AMD uvede konkurenci pro Core i7-4790K, tak mě hned napadlo, jestli ono AMD plánuje přetaktovat FXko na 8GHz a přihodit vodníka ... no skoro jsem to trefil :D

Už aby AMD uvedlo něco konkurenceschopného v oblasti high endu, je to fakt nuda, cpát všude automaticky Intely.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

AMD nic neuvede, protoze nema zajem. Rika se ze nema ani schopnost, ale neverim tomu, kdyz daji dohromady takova GPU. A je to rozumne. x86 je davno na limitu svych moznosti a nema cenu se o tuhle mrsinu dal rvat, notabene kdyz x86 jsou vytlacovany army i z desktopu, viz Rusko a Cina.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jako, že bych zrovna šílel po CPU, které v základu žere přes 200W to se zrovna říct nedá. Zvlášť pokud podobný výkon dokáže Intel s poloviční spotřebou.
Tohle je dobrý tak akorát na zimu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Co brani AMD vzit 12 jadernej Opteron, deaktivovat v nem obvody a instrukce pro server segment ktere zbytecne dvihaji TDP, dat to v zakladu na 5GHz s tym ze Turbo bude na 5.2/5.4GHz a nacpat to do socketu AM3+? nic. Tak nak se chlapci snazi, ak jenom zvysi samotnou frekvenci a mne je to skutecne jedno jestli i na 5.5GHz v zakladu ale bude to zrat 250W Intel to jednak nedohoni a nekoupi to proste nik. Vzdyt ted FX-9590 stoji 310€ a za 330€ mam i7-4790K ktery je neporovnatelne modernejsi(22nm + instrukce) tak dava na jadro a pri totozne frekvenci o desitky % lepsi vykon jak K15.2(Vishera). Radsi meli davno reinkarnovat AMD Phenom II na III generaci, tohle zbytocne navysovani si pindiku nepovedenou architekturou polozi AMD do kolen.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Brání jim v tom fakt, že dvanáctijádrový Opteron není nativní dvanáctijádro. Jinak FX-9590 žere v reálu od 160-200W - není dobré zaměňovat TDP za spotřebu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... Co myslíš těmi obvody pro server segment, které tak významně zvyšují TDP? Mám pocit, že nerozumíš tomu, co ve skutečnosti server je a co dělá. CPU pro servery a CPU pro PC jsou po stránce architektury téměř stejné.

Kromě toho, Opteron by AMD v desktopu nijak nepomohl. Opterony byly tragické už při srovnání se Sandy Bridge. U Ivy Bridge je ten rozdíl ještě patrnější. Xeony jsou výkonnější úspornější a v konečném důsledku i levnější.
AMD serverům už odzvonilo stejně jako AMD CPU. Ty už drží při životě jen jediná věc a to je kompatibilita s AM3+ chipsetem. Jakmile AMD změní chipset, tak definitivně zabije svoje tragické procesory.

Phenom III nebyl možný protože architektura narážela na svoje limity. Nemysli si, že jsi chytřejší než inženýři v AMD. Když se rozhodli pro vývoj nové architektury, tak k tomu asi měli důvod.
Názor Waffera47, který nemá všechny informace ani potřebné vzdělání je zcela irelevantní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Co brani AMD vzit 12 jadernej Opteron, deaktivovat v nem obvody a instrukce pro server segment ktere zbytecne dvihaji TDP, dat to v zakladu na 5GHz s tym ze Turbo bude na 5.2/5.4GHz a nacpat to do socketu AM3+? "

brání tomu velikost a cena :o) Opterony jsou tvořené dvěma die v tzv. MCM balení. To znamená, že hypotetické dvanácti jádro se skládá ze dvou 8 jádrových CPU ( každé o velikosti 315mm2 ) na jedné destičce s mnohem více piny než má AM3+ patice. Část jader by byla deaktivovaná. Dvě die spolu komunikují pomocí hypertransportu.

http://www.cpu-wars.com/2010_02_01_archive.html

http://images.anandtech.com/reviews/IT/AMD/Magny-Cours/clip_image004.jpg

AM3+ 942 pinů, 1 Hypertransport linka zapnutá, ostatní tři deaktivovány u všech FX CPU.

C32 1207 pinů, 2 HyperTransport 3.1 links operating 6.40 GT/s nebo 2 HT 1.1 links operating at 800MHz

G34 1974 pinů 4 HyperTransport linky s frekvencí up to 3.2 GHz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence pro Intel to v zadnem pripade neni.

Konkurence to bude kdyz to bude mit stejny nebo vetsi vykon, stejny pocet jader (tzn jednojadrova ap[likace nepobezi polovicni rychlosti proti Intelu) a srovnatelnou spotrebu. Takhle to neni konkurencni produkt, ale naproste zoufalstvi srovnatelne pouze s posledni kartou 3DFX ktera prestoze mela nekolik procesoru (a mela tak 3x vetsi spotrebu) nestacila vykonem na Nvidii. Ale vyrobit produkt srovnatelny s I7 AMD uz zrejmne neni schopna. Co se AMD naopak hodne povedlo jsou jejich APU, i kdyz maji specifickou skupinu zakazniku ktera je pomerne omezena.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s tím, že to není konkurence pro Intel - ale to ani autor netvrdí :-) Konkurence pro Devil's Canyon i7-4790K to ale je. Obojí jsou produkty pro overclockery, kterým jde o lámání OC rekordů, nikoli o energeticky efektivní řešení pro praktické použití. Pokud bude možné procesor od AMD přetaktovat výš než Devil's Caynon, svoje publikum si najde.

Tvrzení týkající se 3Dfx je ale naprostý nesmysl :-) Poslední karta vydaná 3Dfx byla jednočipová. Ale ok, tohle je zřejmě narážka na Voodoo 5 - 5500. Ta byla dvoučipová. Na tu dobu nic výjimečného, Voodoo I nesla dva čipy, Voodoo II nesla tři čipy, Voodoo Rush taktéž. Stejně tak neměla vyšší spotřebu, natož trojnásobně - kde by jí vzala. Jeden čip VSA-100 dosahoval TDP 10-15 wattů podle taktovací frekvence (143-183 MHz) a celá V5-5500 měla spotřebu mezi 30-40 watty stejně jako GeForce 2 GTS. Pomalejší byla, ale to hlavně proto, že měla zpoždění kvůli problémům s výrobou. Původně měla stát proti GeForce 256, na kterou stačila s přehledem. Taky je poměrně podstatný fakt, že tehdy bylo na trhu asi šest velkých výrobců grafických čipů a žádný neměl produkt rychlejší než Nvidia GeForce 2 GTS - z těch šesti spadala V5-5500 na druhou výkonnostní příčku, ATi, S3, Matrox ani PowerVR se této výkonnostní relaci ani nepřibližovaly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že petr22 měl na mysli Voodoo 5 6000. To mělo skutečně 4 procesory, a žralo to víc než AGP specifikace dovolovala. Vyrobili jich tisícovku a raději to pak ani nedali na trh, protože to neumělo ani DX8, který v té době přicházející GF3 a redeon 8500 uměly a za mnohem lepší peníz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den pane Součku,
rád bych se vás zeptal jak jste došel k názoru, že váš kolega Ježek netvrdí, že je připravovaný procesor konkurencí pro 4790K. Můžete mě prosím napsat nadpis článku a ukázat mě tam kde není doslova a do písmene napsáno "AMD uvede KONKURENCI pro Core i7-4790K Devil’s Canyon".

Ulhahní jste oba dva a to do té míry, že si odporujete hned v sousedící větách, viz ."Souhlas s tím, že to není konkurence pro Intel - ale to ani autor netvrdí :-) Konkurence pro Devil's Canyon i7-4790K to ale je"

To už máte tak dlouhý nos, že nevidíte co píšete?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Vyšší frekvence by dle mého názoru již musely přijít s větší spotřebou, ale popusťme uzdu fantasii: co byste řekli na procesor s výchozím taktem 5,2 GHz, Turbem na hodnotě 5,5 GHz a TDP kolem 250 W?"

Řekl bych sundejte to na 4GHz a udělejte z toho 16jádro. Sem s tím. Tady máte prachy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

mno, mrkni na opteron 6386 se, 2.8ghz stoji 35000 a ma tdp 140w ... stale to chceme na 4ghz?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pěkný příklad, ale AMD fan boys to nechtéjí slyšet. Oni dělají, jaky by AMD mělo skvělé produkty, ale špatné vedení a špatný marketing. Jenomže AMD má špatné produkty, špatné vedení i špatný marketing. Je to kruté, ale je to pravda.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

da se rict ze se taktez muzu hlasit k amd fans :) od dob 486 amd, s vyjimkou cyrix 166 a celeron 266, ted mam a10-5800 (plne me vyhovuje) a v serveru opteron 170 :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč? To si raději zdubluju FX8350. Sice ne na jedný desce, ale tak ono to moc nevadí, pokud se ty procesy slušně rozvrhnou, což u dvou mašin jde ještě i ručně (i když make je lepčejší, akorát se musí trochu přiohnout). Druhej komp může být za 1/3 ceny toho tvého opteronu.

V každém případě David se ptal na to, co bysme řekli... já bych po 16 jádru na úrovni 2xFX8350 skočil hned. Žádná 8 jádra na šílených frekvencích. Klidně to lehce podtaktujte, dejte tam toho 2x víc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no 16ti jadro na 4ghz, dal bys za nej 100000? spotreba pres 300w? a kdyz nechces 8 jadra na silenych frekvencich, tak 16 jadro na 4ghz na 32nm neni sileny?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

FX8350 má max. spotřebu cca 120W. Jinak se drží kolem 20W. Dualsocket desky se pro AM3+ socket nevyrábějí. Ale kdyby ano, společná spotřeba obou CPU by byla max 240W. Ne přes 300W. Totéž by měl jeden procesor vzniklý sloučením dvou FX8350. Pravděpodobně méně, protože některé obvody by byly společné pro všech takto vzniklých 16 jader. Lepší by též bylo řízení spotřeby.

Za 16jádro bych 100tis. nedal (pokud to není překlep a nemělo to být 10tis, to bych za to klidně dal).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podivej se jak skaluji ceny opteronu ... napr opteron 6380 (2.5ghz 115w) stoji 34000kc a opteron 6386se (2.8ghz 140w) stoji 44000kc ...
a jako kdyz chcu vykon tak si koupim radeji napr xeon e5-2690v2, 10 jader, 3ghz, 130w, 62000kc ...
v top segmentu kde chcu vykon me amd nic nenabidne, max kdybych hodne virtualizoval tak bych o nem mozna na chvili premyslel jako o alternative ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Poslední zoufalý pokus AMD než jejich plnotučné procesory zmizí v propadlišti dějin. A slovo zoufalý je pro tento CPU skutečné na místě.
Podobá se to situaci s Pentiem 4. Akorát se prohodily strany. Intel má efektivní a moderní architekturu a AMD má architekturu starou a zoufale neefektivní.

Ivy Bridge EP zabil Opterony. Broadwell a Skylake bude zase bude pro konečná pro desktopové FX procesory.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ma AMD mnohem vypiplanejsi procesory, nez Intel. Rada FX neni o masovem prodeji, ale o tom, jaky vykon z dane architektury dokaze firma dostat. Nehledi se na spotrebu, nehledi se na cenu, pouze vykon a ten byl plne srovnatelny s Intelem. Dalsi vec, ktera je velice dulezita je vyrobni proces. Kdyby AMD melo pristup k 18/11 nm vyrobe, tak ma polovicni spotrebu a o tretinu veci vykon (u FX modelu). Toto je hlavni vyhoda intelu a on si moc dobre tuto vyhodu hlida a nikoho k ni nepousti. Proto obdivuji AMD, co na 28 nm dokazi udelat. Tesim se na cas, kdy bude mit AMD lepsi pristup k 18/11 nm, mohlo by to konecne zas znamenat vykonne procesory s prijatelnou spotrebou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vypiplanější, ale víc žravé a méně výkonné. Kde se tedy projevuje ona vypiplanost?

O polovinu menší spotřebu a o třetinu větší výkon? To je možná zbožné přání AMD fan boys. Realita je ovšem jiná. Intel má nejmodernější výrobní postupy a přesto přechod z 32 nm Sandy Bridge na 22 nm Ivy Bridge znamenal velmi malé navýšení výkonu a malé snížení spotřeby.
O poloviční spotřebě a o třetinu vyšším výkonu si můžeš nechat jenom zdát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně AMD vsadilo na jinou architekturu...Která dnes může vypadat jako špatné rozhodnutí,ale po bitvě každý generál.Že?
Poslední FX rozhodně nejsou ani tragické ani špatné.Jsou výkonem nevyvažené.Není problém najít test kdy bude I3 tvrdě dotírat na jakýkoliv FX, a potom test kdy bude FX dotírat na I7.Prostě malá jádra honěná frekvencí nebylo asi to pravé,jenže....
AMD nemá,neměla a nikdy nebude mít možnosti vývoje X násobně většího Intelu.Který navzdory tomu po řadu let vyprodukovat nějakou solidní grafiku a doteď jsou jeho integrované grafiky v CPU většinou horší.
AMD prostě vsází na APU a AM3+ prostě a jednoduše nechá dožít.Zatím nikdo neví zda a jestli vůbec budou nástupci tzv. velkých jader. Je možné že AMD velké procesory bez gpu prostě opustí.
Zda by to prospělo někomu z uživatelů i z tábora příznivců Intelu, o tom mám vážné pochyby...
A že by Intel v poslední době na desktopu předváděl něco extra...Nebude to tím že nemá odpovídající konkurenci?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšeš, respektive to, čím omlouváš AMD zajímá IT nadšence, ne zákazníka. Zákazníkovi je úplně jedno, co je uvnitř v procesoru, jaká je architektura, z čeho ten procesor je - pro něj je podstatný výkon, cena a provozní vlastnosti.
AMD může bojovat pouze cenou, ničím jiným a i to je dost na hraně, jelikož se na highend AMD bez problému předežene i5.

Velikost firmy a prostředky na vývoj také zákazníka nezajímají. Jenom skalní fanoušci si koupí FX jenom kvůli tomu, že mají rádi AMD a nenávidí Intel.

Slyšeli jsem kecy od blbečka Stacha, že architektura FX je nová a že se teprve musí přizpůsobit OS a aplikace... Jenomže skutek utek. FX jsou pořád jedna velká bída a ty nové optimalizované aplikace pořád ne a ne přijít.
Stach jako obvykle vařil z vody a hledal výmluvy, proč jsou FX taková ubohost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně zákazníka nezajímá kolik ten či onen desktop žere.V případě že by je to někdy zajímalo nikdo soudný by nekupoval P4 a geForce Thermi ani nemluvě :) A přesto se prodavalo.
Prostě a jednoduše značka dělá své...
Běžný zákazník bude mít problém vytížit i APU pro FM2+ výkonem se pohybující mezi I3,někdy kolem I5.Je to málo?Já bych řekl nikoliv na malou firmu :)
Pokuď je FX ubohost,tím pádem je nic moc i I5 atd. mající podobný výkon...
Běžný uživatel vidí Pentium a řekne si ,, sakra to bude výkon",vidí To samí u GT730,vždyť je to nVidia ne?
A co hůř.Hlavně OEM prodejci a velcí prodejci prokazatelně ovlivňování Intelem...
Takže ono to není o skalních fanoušcích,ono je to o něčem jiném:)
A co se týče FX.Osobně toho lituji,architektura není špatná.Jenom to chce prachy na další vývoj a AMD Highend logicky nemůže věnovat ani čas a ni peníze.
Teď jenom počkat co předvede s K12...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

DavidaM z horní dolní to možná nezajímá... Ale v případě diskutovaných serverových Opteronů je spotřeba jedním za hlavních kritérií. Ono když máš živit stovky procesorů, tak stoupnou náklady klidně i o několik milionů. Jednou zaplatíš za energii, co ta CPU sežerou a ještě jednou tolik zaplatíš za klimatizaci.
A když potom zjistíš, že práci na kterou jsi potřeboval 6 opteronů zvládnou 4 Xeony a to ještě každý jednotlivý Xeon má spotřebu nižší než Opteron, tak se vůbec není o čem bavit. Není divu, že o AMD servery není zájem a prodávají se po kusech hluboko pod cenou.

Eh, o jaké značce se to bavíme? Kdo by si kupoval FX procesory, které víc žerou, jsou nevýkonné a je k nim pouze prehistorický chipset?
Srovnej si 125 W TDP u FX a 77 W TDP u Intelů. A to ještě zvýhodňuju FX, jelikož do TDP Intelů se započítává iGPU, které se stejně většinou nepoužívá.

FX je ubohost. i5 rozhodně ubohost není. Jak si vysvětlit, že consumers mainstream poráží Highend AMD. A Intelí lowend poráží AMD mainstream.

OEM prodejci asi ví, co je pro ně nejlepší. A v konečném důsledku je to po hardwarové stránce lepší i pro zákazníka.

Že FX architektura není špatná? Co prosím? To jako vážně? Vždyť první Bulldozer v recenzi měl menší singlethread výkon než Phenom II. Proto museli zvýšit frekvenci i za cenu vysoké spotřeby, aby to nebylo tak trapné.

Řekni mi, proč do toho taháš nVidii? Co ta s tím má společného. To se chceš chovat jako AMD fanatik, který ublíženě kope kolem sebe a shazuje všechny konkurenty jeho milované krachující firmy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že FX potažmo poslední generace od řady Buldozer nikdy nebyl mířen do Highendu.Že to někdo nechápe je smutné.
A kdo by kupoval FX.Potažmo AM3+. Možná ten kdo hledá a hledal poměr cena výkon a počítal že bude snadno taktovat i na levnějších deskách....Což na deskách postavených na levnějších Intelech prostě moc nejde:)
A co sem tahám nVidii.To jenom ten slovenský brepta píše skoro pod čemkoliv o AMD cosi o neblahé budoucnosti AMD.
Podobné pindy se tradují již cca. 10 let a ta potvora AMD neumřít a neumřít...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,
prosím vás, který slovenský brepta napsal před 4 dny cituji: Běžný uživatel vidí Pentium a řekne si ,, sakra to bude výkon",vidí To samí u GT730,vždyť je to nVidia ne?

Kopete kolem sebe přesně tak jak píše JP0 a ještě se to snažíte hodit na někoho jiného.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma vypiplanejsie CPU?:))) Dik za pobavenie. A to je rec o FX, ano? Ako v com? V modulovej architekture a z nej plynucich nedostatkov? V priam biednom vykon na vlakno a to dokonca vykupenom vysokou frekvenciou, ktora je nasledne vykupena vysokou spotrebou? Riadenim a spravou jadier, ich napajania a frekvencii? Novych instrukcnych sad? Atd.. A o zastaralych chipsetoch uz nema zmysel ani pisat. V tomto vsetkom je AMD so svojimi FX daleko za Intelom.

Praveze ak by aktualne AMD bez zmien v architekture len zmenilo vyrobny proces na nizsi tak by to bol Armagedon. Pri vyssom vyrobnom procese a absencii 3D/FinFET nie je az taky problem vysoka spotreba a TPD, plocha chipu je dostatocne velka. Hypoteticky ak by aktualne FX boli napr. 22nm tak by na terajsich parametroch vobec neboli schopne bezat, plocha je mensia a nastal by extremny problem s odvodom tepla. Intel sa s tym musel poriadne popasovat, a pritom je viac ako 2x efektivnejsi (pomer vykon/spotreba).

AMD bude musiet kompletne prekopat architekturu este pred prechodom na nizsi vyrobny proces. Skor to vidim tak, ze nebude mat nato dostatok zdrojov (musime si uvedomit, ze AMD stale len "preziva" a je na okraji priepasti, CPU divizia je stale hlboko stratova a zije len z grafik, AMD uz nema co predat, vsetko rozpredalo atd..) a FX ako ho pozname dnes zareze a sustredi sa len na architektury, ktore ma dnes vo svojich APU.

Tolko k tej Tvojej "vypiplanosti" FX:)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono by se podobně dalo napsat že přežívá i tvoje oblíbená nVidia.
CPU-nic,chipsety-nic,konzole nic.Ultra mega propadák Tegra.
Teď můžou jenom modlit se aby nepadal dál prodej grafických karet:)
Je pravda že už podezřele nikdo dlouho od nV. nemával špatně uříznutou maketou karty:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem Ti kazit onaniu, ale uz sa ani nepamatam, kedy bola Nvidia v strate (ak vobec). Pozrime sa na posledny kvartal 2014 - trzby stupli o 8,6%, medzirocne o 3% na 1,14 mld.USD, cisty zisk na 114 mil. USD a teda narast o 24% oproti predchadzajucemu kvartalu, na dividendach vyplatila cez 40 mil. USD, nerozpredava majetok, investuje do vyvoja atd.

To sa neda nazvat prezivanim, sorry:))) Jednoducho zije, produkuje a stale tvori zisk. Na druhej strane mas AMD, ktore len v poslednom kvartali uvidelo po dlhych rokoch cierne cisla namiesto cervenych, rozpredalo co malo, poprepustalo mnoho zamestnancov (co sa fatalne prejavuje najma vo softwarovej divizii), straty minulych obdobi bude raz musiet vykryt, prefinancovava ich uvermi a tie nikto neodpusta.

AMD ma v skratke noz na krku a takisto sa musi modlit, aby nenastal vyraznejsi prepad predaja grafickych kariet, z ktorych zije a dotuje aj CPU diviziu. Zakaznici Nvidie su viac konzervativní a ani nemaju dovod prechadzat k AMD, naopak to vsak neplati. Aj mining mania mala za nasledok prudky pokles hodnoty AMD kariet pre ich majitelov, lutujem tych, ktori si kupili pred polrokom kartu, ktorych kopy sa teraz motaju po bazaroch za zlomok ceny, to potesi, nie?:) Takze paradoxne cela mining mania pomohla skor Nvidii ako AMD, ako priamo (nedostatok AMD v Q413-Q114) tak nepriamo vyssie uvedenym.

AMD potrebuje restrukturalizaciu, nie len formalne oznamene vnutropodnikove rozdelenie na dve casti. Ani v oblasti dedikovanych kariet to nema az take ruzove, Nvidia rozhodne nespi, profi segment AMD takmer ignoruje, s ARMom to bude mat tazke, neskoro prichadza a ostatni maju vyrazny naskok, niektore APU sice technologicky dobre, predajne vsak ziadne terno.

Tym netvrdim, ze AMD produkty su zle, ale pre firmu su podstatne ekonomicke vysledky a aj ked sa posledny rok situacia lepsi tak AMD stale nema uplne vyhrane.

Nic v zlom, ale tak to jednoducho je. Proti AMD nic nemam a aj ked uprednostnujem konkurenciu, tak AMD drzim palce.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemusí primárně zajímat prodej karet.Má APU a hlavně má konzole pro které se tvoří 90% her.
Mimochodem nVidia je u ARM zralá na ručník do ringu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

AMD nema konzole. Konzole ma Sony a Microsoft. AMD jim prodava cipy sice ve velkem objemu, ale na hranici rentability - podivej se za kolik se prodava srovnatelne apu v koncovce, a kolik stoji dle provedenych odhadu cip v konzoli. Jestli ma na kazdym dva dolary, je to hodne. Btw malokdo si vsimnul, ze procesorova divize je ve ztrate i pres ty konzole.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jsme doma. Bavím se s extremistou od AMD fanboys. Nemůže kydat špínu na Intel, tak bude alespoň kydat špínu na nVidii. Co na tom, že je to zcela mimo téma.

Fajn, chceš se bavit o nVidii? Nemám s tím problém. Vezmeme to popořadě. Jak to, že CPU nic? Tegra je podle tebe co? Mohl bys zdůvodnit, proc je Tegra propadák? Jenom proto, že se tak často neobjevuje v telefonech a tabletech? Rozšiř si obzory, chlapče. Svět nejsou jenom mobily a tablety. Tegra míří trochu jinam. V infotainmentu se usadila více než dobře, dokonce by se dalo říct, že Tegra mezi SoC pro automobily dominuje. Momentálně se Tegra snaží proniknout do serverů.
Podtrženo sečteno, divize Tegra je v zisku. Pokud je něco, co každý kvartál vydělává ultra-mega-propadák, jak by se potom mělo říkat CPU divizi AMD, která je už asi 10 let ve ztrátě?
Ale OK, chápu, že když se AMD nedaří, musí se za každou cenu hledat chybičky na konkurenci.

A jak je na tom vlastně AMD s ARM a jak je na tom s CPU pro mobilní zařízení vůbec? Co já vím, tak Hondo bylo všeho všudy asi ve dvou tabletech, které se prodávaly na druhém konci světa, kde je ani nikdo nechtěl, protože příšerně žraly.

Ad chipsety - co je na tom divného, že je nVidia přestala vyrábět? Konkurence od Intelu byla obrovská. Není nic neobvyklého, že firmy opouští nelukrativní trhy. To jenom ty musíš vytahovat více než 5 let starou záležitost, protože prožíváš silné orgasmy při každém neúspěchu nVidie.
A když už jsme u toho, jak si vede AMD s chipsety? Kdy už konečně nahradí prehistorický AM3+?

O prodeji karet moc nezačínej, mohlo by se to obrátit proti tobě.
Posledních několik let se podíl diskrétních GPU drží +/- stejně. 65% nVidia 35% AMD. Poslední kvartály byl výjimkou, kdy se situace ustálila na poměru 60 : 40 a to jenom díky těžbě Litecoinu. K těžbě byly použitelné pouze AMD grafiky, nic jiného se nevyplatilo. Nyní přišly FPGA a ASIC a s kartami je konec. Pro AMD to znamená významý propad prodejů grafik.

A kromě toho, nVidia prodá více highendových karet. AMD si drží podíl jen díky levným grafikám. Podívej se na Steam a zjistíš, že zatímco karty jako GTX 770 a GTX 780 mají podíl kolem 1%, tak ultramegatrhák R9 280X/HD 7970 a R9 290X mají sotva desetiny procenta.

Narážka na maketu je velmi trapná. Už je to hodně dlouho a AMD fanatici to používají jako argument, když už neví co by řekli.

Já ještě přidám několik bodů:
-Jak je na tom AMD s GPGPU?
-Jak je na tom s profesionálními grafikami?

Co já vím, tak CUDA stále dominuje. OpenCL je zatím hračka. Teprve poslední dva roky se dostává do reálných aplikací.
V segmentu profesionálních grafik je situace jasná. Quadro má dokonalou podporu a odladěné ovladače. FirePro má podporu téměř nulovou a ovladače zabugované až běda. Zeptej se nějakého grafika, co si myslí o AMD kartách. Uslyšíš nepěkné věci.
Pak si srovnej 24/7 podporu pro Quadra a podporu pro FirePro, kde jsi rád, když ti po měsíci odpoví na mail.

EDIT:
A co microservery. AMD s velkou pompou vstoupilo na tento trh a od té doby ticho po pěšině. To je to takový propadák? No jo no, na AMD se tlačí konkurence v podobě ARM a AMD musí ve svých microserverech prodávat procesory od Intelu, protože její CPU nikdo nechce.
A tak navzdory tvrzení, že vyfoukli Intelu tučné sousto, když koupili SeaMicro, si Intel bez vlastního přičinění zvětšuje podíl v microserverech. To je teda gól.

Hlavně že AMD dělá čipy pro konzole za pár drobných. NVidia se sama vyjádřila, že za cenu jakou by dalo Sony a Microsoft se jim ty čipy opravdu dělat nevyplatí.

Teď si vývojáři stěžují na slabý CPU výkon (Cell byl daleko výkonnější) a ani GPU výkon není podle všeho nic moc. Navzdory tvrzení o vyšší kvalitě nových her se objevují pouze spatlaniny 1080p 30 FPS a to ještě v tom lepším případě. Také jsou i hry, které jedou jen v 720p.
Podle toho také vypadá Watchdogs. Kvůli pomalým konzolím museli použít horší grafiku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neviem odkiaľ si zobral že sa vývojári sťažujú na slabý výkon CPU v konzolách, Jaguar je po dlhej dobe to pravé orechové od AMD ktoré keby bežalo na frekvencii súčasných FX a malo k dispozícii aj ich cache tak by situácia na poli CPU po stránke výkonu vyzerala úplne inak.

Tvrdenie že Cell v predošlej generácii konzol bol výkonnejší je číry nezmysel. Asi ako keby som povedal že 3Ghz Presler je výkonnejší ako 3,33Ghz Westmere. Cell bol nielenže pomalší ale aj značne nekompatibilný s X86 a preto množstvo hier portovaných z konzol vyzeralo ako grc, ovládalo sa na figu a optimalizácia bola veľká neznáma. Jediná výhoda bola že to fungovalo napr. aj na prastarých 8600GT.
Konzole boli aj budú vždy pomalšie ako PC-čka, výrobné náklady sú v maximálnej miere znižované na minimum a aj napriek tomu sú konzoly pre výrobcov častokrát niekoľkoročnou stratou. Sen kedy v konzolách bude 4790 a Titan Black je podobný snom kedy budeme mať 10Ghz Cpu.
Podobných failov máš vo svojom príspevku viac.
Nvidia neopustila trh s čipsetmi preto že bol nelukratívny ale preto že jej Intel nepredĺžil licenice na výrobu čipsetov pre nové generácie CPU.
Je veľkou výhodou že AMD nevydáva nové sockety každého pol roka ako Intel. Nie je problém používať jednu dosku a jeden lepší chladič aj dlhé roky (Napr. Thermalright Ultra 120 Extreme).Výkonnostný problém nie je v čipsetoch ale v procesoroch. Jediný problém AM3+ napr. 990FX čipsetov je absencia USB3 a chýbajúca podpora natívnych DDR3 1866Mhz prípadne vyšších. Žiadna katastrofa ani prehistória.

Chcelo by to naštudovať ako vníma TDP AMD a ako ho vníma Intel, následne od toho môžeš počítať spotrebu ktorá bude diametrálne odlišná od tvojich predstáv. V tvojich očiach katastrofálne FX 9xxx fungujú aj na nižšom ako referenčnom napätí a dajú sa bez problémov prevádzkovať aj na 620W značkových zdrojoch. (Corsair HX).

Nadávaš ostatným do fanatikov AMD ale ty sám by si sam zamiesť pred svojím prahom natretým modrou farbou a zeleným okrajom. Ja nefandím nikomu, kupujem to čo mi dá viacej muziky za menej peňazí. Neželám si víťazstvo alebo nadradenosť ani AMD ani Intelu, chcem aby mali vyrovnané produkty aby museli znižovať ceny a aby sme z toho ťažili my zákazníci. Ja si pamätám dobu kedy Slot1 procesory od intelu stáli neskutočné peniaze a málokto si mohol dovoliť niečo viac než sračkový celeron.
A takisto obrátenú kartu kedy 939 Athlon X2 boli takisto riadne predražené.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemam vo zvyku reagovat na prispevky na urovni krcmovych diskusii medzi buranmi po 10 kole piv, ale tieto fantasmagoriny priam vypichuju oci.

Nikto netvrdi, ze architektura v Jaguar je zla a aj podla mojej mienky jedna z najvydarenejsich v podani AMD za posledne roky. Ale skutocnost, ze vykon aktualnych konzol bol uz v dobe uvedenia nizky je fakt, to musis uznat. A optimalizacia je beh na dlhe trate, realne sa da predpokladat, ze sa vysperkuje az v zaverecnej faze zivotneho cyklu, tak to chodi, tak to bolo a aj bude.

K chipsetom od Nvidie. Dobre, ze v minulosti opustila severny mostik pre AMD (nForece), nemalo to ekonomicky prinos. Co s tym ma Intel? Intel uz davno integroval severny mostik do CPU.

K Intel socketom. Vzhladom nato, ze prebehla integracia severneho mostika do CPU zakonite muselo dojst k zmene socketu, to iste plati aj pre pripravovane DDR4 RAM. AMD udrziavalo archaicky socket pri zivote, ale za cenu, ze vsetko bolo riesene externymi chipmi, co malo za nasledok diskutabilny vykon (typicky Sata III, absenciu PCIe 3.0 ani nespominam, USB 3.0 etc..) Chvala Bohu, ze Intel "neskrtil" moznosti len z dovodu spatnej kompatibility, tymto sposobom by sme ostali stat na mieste. Nemal si zliest ani zo stromu, ked Ti tam bolo tak dobre, simpanzko:)))

TDP metodika je rozdielna, ale nie diametralne odlisna a to, ze FX su "nenazrane" primotopy v zatazeni nezmenis. A nejde len o CPU, ale aj o namahanie napajacej kaskady na doske...

Z Tvojho prispevku je zrejme, ze nedisponujes absolutne ziadnymi relevantnymi informaciami ani skusenostami, trepes piate cez deviate a Tvoje prispevky absentuju akukolvek logiku.

Ak sa nevies k danej problematike fundovane vyjadrit, tak nepis, zbytocne zo seba robis magora.

Nebrer to v zlom, chcem Ti dobre:) Ide leto, mas prazdniny, chod brigadovat, zarob na produkty na ktore tak nadavas, otestuj na "vlastnej kozi" a po prazdninach daj vediet!

Peace!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Neviem odkiaľ si zobral že sa vývojári sťažujú na slabý výkon CPU v konzolách"
To ze vetsina novych her bezi na X1 v 720p je davano za vinu pomalemu cpu, ktere nezvlada rutiny Kinectu. Desive je na tom to, ze prastary powerpc Xenon s tremi jadry a sesti vlakny v x360 s tim problemy nemel.

K tomu prikonu musim upozornit, ze vetsina soucasnych desek msi/gigabyte/asus maji uz dlouho funkci pro podvoltovani intel cpu, takze nekolikanasobny rozdil v prikonu zustava mezi obema vyrobci vzdy. A v noteboocich je ten rozdil jeste propastnejsi, jak ve vykonu na watt, tak v realne vydrzi cele platformy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu kecko.Nevím kdo by potřeboval rozšířit obzory.:)
Ano Tegra je ultra propadák o který nikdo nestojí a automobilový průmysl kde má nvidia podíl nula nula nic na tom moc změnit nemůže.Navíc podle posledních zpráv je i odsud vytlačována konkurencí...
Tegra je krásný příklad jak přijít na podíl na trhu.II byla jeden z prvních solidních chipsetů pro androidí tablety a telefony přímo konkurující Iphone.Tellefony od Motoroly,Tablety od Asusu,Aceru,Toshiby.Prostě a jednoduše,solidní tablet měl většinou Tegru II.
III byla papírově předvedená jako jeden z prvních čtyřjader,necháme stranou že je to vlastně pěti jádro.V reálu se nedlouho po reálném uvedení ukázalo že je nic moc...A netrvalo dlouho a kdejaká konkurence III dotahovala.A došlo k tomu čemu dojít muselo.Konkurence začala Nvidii drtit a chudinka neměla ani výkon ani spotřebu a ostatně ani cenu jako protiváhu.
O IV se nemá cenu ani bavit.Produkty s reálnou dostupností se dají pomalu spočítat na prstech.Jejich směšná konzole je jenom další důkaz propadáku. Z velkých výrobců jí v nových modelech skoro nikdo nemá a mít nebude.
Takže pokuď toto není propadák,tak nevím co? :)
O ARM a AMD se nemá smysl bavit.Jediný rozdíl je ten že AMD nikdy podíl na trhu neměla,nVidia o něj přišla::) Co je horší ? Já bych řekl že za A. Ale časy se mění a AMD má velké plány s ARM,zatímco nVidia :)
Co se týče prodejů:) Nebude to tím že APU přebírá u AMD lowend a nebude to trvat dlouho i střední třídu.Ale já nebožák .APU je vlastně pomalá šunka,že?
Chipsety..Zajimavá otázka.Ona totiž nVidia nemá licenci pro X86,tudiž nemá pro koho chipsety vyrábět když je od ní nikdo nechce:) Chce to dodat,Díky bohu.Doteď se mám zlé sny z nForce.Nestabilní odpad na ntou.
AM3+ žádného přímého nástupce skoro jistě mít nebude.Ostatně,nemají snad desky FX9xx poslední USB či SATA? Troufám si říci že je naprosto jedno jestli toto zajisťuje přímo chipset nebo externí řadič atd..
Maketa je prostě fakt,stejně tak jako je fakt že kdejaký nVidiot bude do nekonečna plácat cosi o lepších driverech jenom trochu zapomíná že AMD nevydalo ovladače které by rovnou zastavovaly fukary atd:)
O profi kartách se nebude vyjadřovat,snad jenom že to jsou průpovídky tradující se x let.Ale že by profi karty byl zas takové terno.:) A nevík který běžný uživatel si je koupí...
Konzole? Jasně že nVidia vlastně o ně nestála.On tomu fakt někdo věří.Asi že jo:)))Ono to spíše bude tím že oba výrobci chtěli APU,a to nějak nVidia nemá že?:) O slabosti nové generace nějak nesedí to že nové hry pro PS4 vypadají mnohem lépe než pro III. Tedy,opět omyl:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak komu to ta nVidia tu Tegru vlastně prodává, když o ní nikdo nestojí? Jak je možné, že Tegra vydělává? To asi Huang chodí po práci přepadávat benzínky, aby přilepšil firemnímu rozpočtu.

A takových logických rozporů je ve tvém příspěvku více. Jak může konkurence vytlačovat Tegry z trhu, když říkáš, že má nulový podíl?
Tak aby bylo jasno, chlapče, nVidia mé v automobilovém průmyslu téměř výhradní podíl. Dodává pro celý koncern Volkswagen (VW, Audi, Škoda, Porsche, Seat...), pro BMW, RR, Maserati.
Stačí se podívat sem: http://www.nvidia.com/object/automotive-partner-innovation.html

To se ti zdá málo. Jenom pro koncern VW dodá nVidia v příštích letech 10 000 000 SoC. Nemusím snad připomínat, že je to lukrativnější trh než nějaké mobily a tablety, kde výrobci tlačí na cenu.

Neúspěch Tegry je pouze zbožné přání AMD fan boys. Já tu vaši logiku prosté nepochopím, jak můžeš nazývat něco, co vydělává, propadákem? Co jsou potom AMD procesory?
To jsou CPU, které nikdo nechce. OEM výrobci je do sestav vůbec neosazují, v noteboocích nejsou vůbec. Tam jsou jenom APU, kterým zachránila zadek grafická část. CPU část je bída s nouzí.

A servery? Hanba mluvit. Opterony si nikdo nekupuje. Nikdo je nechce, protože Intelí Xeony E5 odvedou mnohem lepší práci při o hodně menší spotřebě a přitom stojí podobné peníze. Haswell EP pomalu klepe na dveře a nové Opterony pravděpodobně nebudou. AMD v serverech končí!
Nejvtipnější je, že Seamicro, které koupili musí prodávat servery s Xeony, protože o ty s AMD CPU není zájem. AMD vydělává svému hlavnímu konkurentovi, to je teda gól!

AMD může mít s ARM velké plány, ale to je asi tak všechno. Mobily a tablety jsou nelukrativní trh, marže jsou příliš malé. AMD by chtělo do serverů, ale tam už je narváno. V automobilovém průmyslu dominuje nVidia v sítích zase Cavium. Ne, pro AMD prostě není místo.

Maketa je zcela irelevantní. Mělo to snad vliv na výkon nebo na cenu? Ne, nemělo. To se jenom pár bulíků napálilo, když si mysleli, že to je pravá karta. Pořád dokola to vytahovat je trapné a dává to najevo, že už nevíš kudy kam.

O ovladačích pro consumers grafiky se nebavím. I když bych se mohl zeptat, už si konečně AMD opravila v driverech tu zprzněnou filtraci textur?
Profesionální grafiku si běžný uživatel nekoupí, to máš pravdu. Proto se ji také říká profesionální.
Tady si přečti něco o ovladačích pro FirePro.
http://www.fotografovani.cz/recenze/recenze---prislusenstvi/jsem-k5000-q...
Budu citovat ty nejzajímavější pasáže:

"Ladění na pracovní aplikace může být bídné až katastrofální, jak se před několika mála týdny stalo s ovladači Catalyst (Radeon) 12.08 až 12.11, které defacto znemožňovaly práci zrovna v CINEMĚ 4D. "

" V tomto bodě bychom měli zmínit, co se stalo konkurenční AMD. A to, že ani ovladače určené rofi řadě FirePro nejsou v tomto ohledu bez problémů! Ae to je jednoznačně špatně, protože proto je profi segment dražší, že má mít uživatel jistotu! Doufám že dojde k nápravě."

Toliko ke slavným ovladačům AMD.

V tomto segmentu se točí velké peníze, které také tvoří podstatnou část příjmů nVidie. AMD by do toho segmentu chtělo, ale to by muselo předvést jinou kvalitu.

Ne, výrobci nepožadovali APU, výrobci požadovali co nejnižší náklady a APU se zrovna hodilo. NVidia nemá důvod lhát, co by z toho měla?

To je jasné, že hry pro PS4 vypadají líp než ty pro PS3, to je samozřejmost. Měl by sis srovnat, jak vypadá hra na PC a jak vypadá na konzoli.

Zatím pokaždé mělo PS a Xbox větší výkon než soudobá highend PC, alespoň při vydání. Současné konzole mají hardware horší než lowendový počítač. Nepřipadá ti to jako velký fail? Když si uvědomím, źe konzole tu budou minimálně 5 let...

Prostě se smiř s tím, že AMD jde do kopru. CPU divize bude úplně na dně a zůstane jenom GPU divize.
A jen tak mimochodem, kdy už se konečně AMD dostane ze ztráty?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K tem ovladacum, kdyz chtela AMD udelat funkcni autoupdate nebo game recording, ktery nemel kazdy tyden security aferu, musela si koupit celou externi firmu, co to dela za ni, a svata prostato, podstatne lip. Clovek by rekl diky bohu za to, ale co tam je za zoufalce... A tak to dela se vsim - vlastni effort nula, zatimco nvidia: excelentni profi segment, fyzika, excelentni developer support, user service, bezprikladny science/education support, frameworky typu CUDA/gameworks a vsechno je to INHOUSE; a jsem hrozne, ale hrozne zvedav na finalni verejnou verzi mantle. To bude pruser, to vam rikam ja.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano 250W vs. 88W a jeste k tomu rychlejsich ....... kdyby AMD stalo ctvrtinu a clovek by to zapinal na dve hodky denne, tak by se o AMD i dalo asi uvazovat. Bohuzel dnes je mezi Core i7-4790K a FX-9590 rozdil smesnych cca 7 stovek, tak je AMD naprosto neprodejne! A jestli tomu novemu bazmeku pridelaji vodni chlazeni (OMFG!), tak mozna bude jeste drazsi nez intel ...... to je fakt urcene jenom pro AMD fanatiky .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- typická spotřeba duálního R9 295 X2 stanovena na 500 wattů, overclock atd a máme 600W tepla
- typická spotřeba tohoto CPU je bez turba 220 s ním 250W
- dejme tomu Velociraptor k tomu 30W, Dell ultra Sharp 27inch 120W
a máme rovný 1kW tepla. Parazitní teplo zdroje, desky a ram nepočítám.

Odběr předpokládám někde na 1,4-1,6kW a tím splňujete definici přímotopu dle PRE a máte možnost využít nízký tarif v sazbě D45d platí po 20 hodin denně.

Jako akcionář ČEZu děkuji :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.