Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD už má také 45nm procesor

8 plnohodnotnych jader? Proboha k cemu mimo servery... uz jste nekdy pracoval s vice nez 4 procesorovou masinou? Vyuziti i vice nez 2 jader je vcelku problematicke...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prijde na to, co delas. Jestli tam renderujes nebo honis posledni Photoshop, tak se kazde jadro hodi. (distribuovane vypocty ted nechavam stranou).
Pro bezneho BFU jsou 2 jadra do desktopu akorat, to jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi BFU ještě pořád koluje fáma že současný aplikace dvoujádrovej procesor nevyužijou takže BFU je nekupujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ghx: jak rikaji ostatni, zalezi co delas. Osobni zkusenost rika, ze co chvili mam v topu soucet vyuziti CPU prez 100%, takze evidentne to pomaha...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi BFU, nebo lidma co tomu naopak rozumi... btw, prave mi jedna 4 procesorova (8mi jadrova) masina lezi na stole. S viceprocesory mam opravdu letite zkusenosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shinigami: ano, presne tak, zalezi na tom co delas. Vubec nerikam ze se nekomu nehodi. Jen tvrdim, ze drtiva vetsina lidi je proste nepotrebuje a prodavaji se pouze kvuli tomu, ze vyrobci jednoduse rychlejsi jednojadra nedokazi udelat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: kert

Kupodivu maji BFU docela pravdu. Vicejadrove procesory samozrejme nejsou zadna novinka - vpodstate jde jen o presunuti symetrickeho multiprocesoru do jednoho cipu. Symetricky multiprocessing zvladaji moderni OS jiz velmi dlouho, zakladni desky pro vice procesoru jsou take k dispozici velice dlouho, ale krome serveru, kde bezi paralelne spousta procesu, ktere opravdu neco delaji a specializovanych pracovnich stanic to opravdu nema pro bezneho uzivatele temer zadny vyznam.
Tvorba vicevlaknovych aplikaci je relativne obtizna a vpodstate se u beznych zalezitosti temer nevyplati - proc by mel kuprikladu textovy editor ci tabulkovy kalkulator bezet ve vice vlaknech ? Proc by totez mely delat multimedialni prehravace ? Atd... Bezny BFU vice procesoru vyuzije snad jen pri prekodovani nejakeho buhvikde stazeneho videa apod.
Takze zde mame zase reklamni masaz. Zatimco drive se vyrobci predhaneli, kdo zblbne zakazniky na vetsi (vicemene nesmyslne) frekvenci, dnes budeme svedky zavodu: 2 jadra, a my mame 4 jadra, a my mame 8 jader, a my 64 jader... BFU to nakonec zacnou kupovat v blahove nadeji, ze jim to k necemu bude :-)
Ja osobne jsem si prave pred kratkou dobou zakladni desku pro Core2Duo objednal, s tim, ze nekdy do ni dam misto P4 2 jadrovy procesor. Jenze ja to jakz takz vyuziju a leckdy mne to na mem serveru pomuze. 95% BFU bude za to penize vyhazovat uplne zbytecne (az je nalezite vyrobci a obchodnici zmasiruji).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze vetsina BFU by vyuzila i 8-mi jadrovy procesor. Nejde preci jen o to, ze lze na PC spustit nejakou extremne narocnou aplikaci (rendrovani, kompilovani, simulace,...) ale preci take o to, ze dnes kazdemu doma na PC bezi desitky procesu (antivir, firewall, hromada sitovych sluzeb, HW deamoni,... a to jeste uzivatel vlastne nic nespustil). Uplne by stacilo, kdyby OS opravdu efektivne rozdeloval praci jadrum a pak muzou byt normalni mainstreamove aplikace jednovlaknove a .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se mi líbí jak spousta rádoby chytráků začne plácat kraviny vždycky, když se objeví zprávy o vícjádrových CPU. Že dnes prakticky nekoupíte víc jak dvoujádrovej CPU jim asi nějak uniklo. Nebo si snad myslíte, že si normální člověk koupí domů procák za 20 tisíc ? Já mám bohužel pořád jednojádro a jsem zcela přesvědčenej o tom, že bych neměl problém 4 jádra využít, protože mi tu běží procesů jak namrdaných a některý z nich umí využít i víc jak 2 jádra. Kdo doma hraje akorát solitaire tak si 8 jádrovej CPU kupovat NEMUSÍ. Pro ty pomalejší ještě jednou - NEMUSÍ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lop: nevyuzila. To o cem mluvis je multitasking, neni potreba pro kazdy proces mit samostatny procesor. Antivir po vic nez tydnu "sezral" 0:00:24 CPU Time, FW, sitove sluzby a vse ostatni to stejne. Opravdu narocne a specialne napsane programy vic jader vyuziji, ale prinos je celkove nepatrny (obecne). Komprimace vice jadre vyuzije. Kolik jsi za posledni tyden komprimoval souboru a kolik to zabralo casu. Ja naposled pred neklika dny, par veci. Na jednojadru to zabralo asi 5s. S vicejadrem bych usetril kolik? Vetsina lidi kteri se snazi dokazat jak jsou multiprocesory vyhodna operuje s komprimaci videa, jiste, maji pravdu, jde to rychleji, kolik filmu bezny clovek komprimuje za mesic? Tedy, jak jsem psal jinde, jsou lide (programy) ktere vice jader/procesoru vyuziji, pouze pro drtivou vetsinu lidi, jsou zbytecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to MildaIV: Ty si prave ten "rádoby chytrák", ktory si mysli, ze aj dnes 8 jedier vyuzije kazdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne bych nerekl, ze vice jader je k nicemu. I normalni BFU dost casto dela vic vypocetne narocnych veci najednou...(napr. pusti antivir. test disku, k tomu ma pusteny DC a kouka se na film)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne bych rekl ze 2 jadra dneska vyuzije kazdy komu bezi vic nez 1 aplikace, umozni to rychlejsi multitasking pri prepinani mezi nima, hlavne kdyz jedna z nich docasne vytizi jadro na 100%.
Co se tyka 4 a vicejadrovych, pokud nekdo dela vypocty grafiku video tak se hodi, pro programy jako word etc. staci 1 ale 2 jadra jsou opravdu lepsi. Pro me jsou i 2 jadra docela casto malo a vytezuji cpu docela casto ke 100%. Dalsi veci jsou hry, ty jakmile zacnou "konecne" podporovat vice jader, bude to velke zlepseni. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TO: mm2klokan - mohu položit laický dotaz,co jsi myslel větou " Zatimco drive se vyrobci predhaneli, kdo zblbne zakazniky na vetsi (vicemene nesmyslne) frekvenci ... " proč víceméně nesmyslné ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si nepamatujes na P4? Zvysovali frekvenci az do aleluja, ale vykon to prilis nezvedalo. Spis to topilo.

Nove architektury jedou skoro na polovicni frekvenci a jsou mnohem vykonnejsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TO: Dundee5 - P4 si pamatuji,ale tohle jsem právě nepozoroval,proto se ptám ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Dve jadra jsou IMHO jasny: vetsina audiovizualniho software (prehravace videa, editory videa, hry ...) pujde pomerne snadno prepsat podle vzoru jedno jadro video, jedno jadro audio (a "audio" jadro ve volnych chvilkach bude poustet antivir, FW, ...). S vetsim poctem jader je to horsi, to uz vyzaduje pouzit paralelni algoritmy a pravdepodobne se s tim nepretrhnou ani vyrobci her (ty asi skonci u audio, video, AI a ctvrte jadro pro OS).

Takze dve jadra jeste maji smysl, ctyri uz (pro BFU) ne a vyuzit osm na desktopu bude mit problemy i odbornik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly
Pri hrach sa da spravit celkom dost vlakien. Mas tu audio a video, AI, fyziku, mozem mat vlakno ktore bude optimalizovat sietkovu komunikaciu, vlakno ktore sa bude starat o to aby si mal vzdy v RAM "cerstve" data a nemusel cakat na HDD a pravdepodobne by sa dali vymyslet aj dalsie, niektre su sice malo narocne, ale niektore ako fyzika nie je problem skalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedela se fyzika na graficke karte :-) ? Na sitove komunikaci nevim co optimalizovat, i kdyz je pravda ze se zvysujicimi se parametry pripojeni se muze stat komunikace po siti narocnejsi. Vlakno nahravajici data do RAM nic nedela, to porad ceka na disk.

Mozna ta fyzika bude mit smysl v nekterych hrach a mozna v nekterych pujde rozdelit AI na vic vlaken (treba kdyz mas proti sobe vic nepratelskych pocitacovych "hracu"). Ale vetsinou (vetsina her vetsinu casu) to vic nez tri jadra nezamestna. I kdyz, uvidime, treba se objevi nejaky hit ... a treba Sony kvuli Cellu vyvine a proslape nejake nove napady ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je ovsem pravda ze vzhledem k neexistenci trijadrovych procesoru a honbe za vykonem her pujde vetsina hracu do ctyr jader i kdyby se jim jedno uplne flakalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcelo by to konkrétne vymenovať, ktoré OS a koľko súbežných vlákien podporujú, a ktoré aplikácie koľko súbežných vláken podporujú. A potom tliachať "že mne treba osemjadrový porcesor" !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nekteri z vas celkem spatne chapou jak funguje rizeni vlaken v PCcku :).
Nicmene procesor se 4 a vice jadrama opravdu povazuju za zhovadilost, pokud jde o beznej pocitac. Dve jadra jsou celkem prinos. Aplikace, ktery potrebujou hodne vykonu jdou povetsinou upravit pro spolupraci s vice jadrama a tak ji vyuzijou. Naopak vsechny ty wordy a excely si vystacej s jednim jadrem.
Nekdo se tu zminoval o urychleni odezvy PC. To je trosicku i chyba OS a jeho nastaveni. Napriklad windows nemaj zrovna genialne vyreseny udelovani priorit procesum, presne naopak. U UNIXu je situace mnohem lepsi. Lepsi chod PC s dvema jadrama je danej tim, ze multitasking neni nikdy dokonalej a v urcitejch priapdech proste OS spatne vyhodnoti situaci a spatne rozdeli CPU time. Pokud mate dve jadra, tak je to mnohem min pravdepodobny. Kdyz aplikace 1 zere 100% jednoho jadra, tak ji OS nebude brzdit brzdit prerusenima a multitaskingem s aplikaci 2. Tu radci pusti na druhym jadre. Bude totiz potreba nahrat do L2 cache jiny data a puvodni program bude mit min mista, cache prefetch bude odvadet hrosi praci a treba jen jedno malinky drbnuti zpomali vypocet na  vetsi dobu nez byla skotecna dylka behu druhy aplikace. Navci to ma tu vyhodu, ze OS operuje s I/O za pomoci jednoho CPU a druhy CPU pocita aplikace.
Mu osobni pohled: Pro bezne kanclove PC 1 jadro boohate staci. Pro domaci pouziti bezneho uzivatele jedno jadro staci. Pokud hraje nejnovejsi hry, tak nepomuze NIC. To muzete mit procaku a jader treba 30 a nejnovejsi hra je spolehlive pretizi. Pokud mate vetsi naroky, klidne si poridte dve jadra. Pro pracovni stanice kde se dela grafika, CADy, video, audio plati podobna vec jako u her. 3Dmaxko nebo Catia sezerou na co prijdou.
Jde vlastne o to kolik procent z vykonu spotebuje jedno vlakno. Na serverech jsou jich stovky a zerou malo, proto hodne jader nevadi a efektivita je dobra. U beznyho PC se provadi predevsim to co vidi uzivatel a ten se nekouka na 500 veci naraz. V nejhorsim pripade by chtel komprimovat data, encodovat film(urcite z dovoleny ;) ) a hrat hru. To jsou 3 aplikace. Bohate mu budou stacit dve jadra a nejlip by poslouzilo jedno hodne rychly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gerry: Ano, ale stejne tak bohate 99% populace staci CPU na 1GHz a auto s motorem ze skodovky. Kupodivu to tak velka cast lidi nevidi a kupuji si silnejsi auta, ktera jim daji lepsi dynamiku jizdy atd. A to je moment, kde zabere i vic jader na beznem desktopu, vetsinu casu se sice flaka, ale to i to jednojadro, ale kdyz je treba tak zabere a pomuze.. Osobne bych to videl tak, ze kdyz me na ten cm^2 kremiku co kupuju narvou jader 4x tolik a daji mi moznost je zapinat a menit jim frekvenci dle potreby, abych je nemusel krmit, kdyz je nutne nepotrebuju, budu jen spokojeny:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gerry: Jasne ze pro "bezne PC" (tedy desktop) je vyhodnejsi jedno jadro nez dve s polovicni rychlosti. Jenze ty dve s polovicni rychlosti jsou levnejsi a mene topi. Popravde, dve s dvoutretinovou rychlosti jsou levnejsi a mene topi. Proto se ted prechazi z honeni gigahertzu na zvysovani poctu jader - to honeni gigahertzu je uz moc pracne (a vetsina uzivatelu nechce na procesoru 80dB vetrak).

Jinak, u her skutecne nebude tak snadne vyuzit vic jader, protoze porad reaguji na uzivatele. Nevim kolik vis o rizeni vlaken na PC, ale programovani si predstavujes jak hurvinek valku. Video je neco jineho, u zpracovani videa v nejhorsim hodis na kazde jadro 10 minut videa a pak to slepis. Nevim jak jsou na tom ty CADy.

A ano, word dve jadra nepotrebuje, word vetsinu casu ceka na to az uzivatel zmackne klavesu a nema vubec nic na praci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak procesor, na Frekvenci 1 GHz, tam, bych se možná, trošku, bál, že by mi tam nešel, program 3D-Mark 2006, na testování Grafických Karet, asi nějaká verze EN, který prý potřebuje procesor, na frekvenci 2,5 GHz, naštěstí, mi chodí, i na mém procesoru AMD Sempron 2200+, v Socketu (A), no, tak, ale je fakt, že možná, ten program 3D-Mark 2006, možná oželel, ale hru DOOM 3, asi nějaká verze CZ, tu bych neoželel, a to, ta potřebuje, minimálně procesor, na Frekvenci 1,5 GHz, ale prý, jí nějací nadšenci, snad, rozjeli, i na procesoru AMD Duron, na Frekvenci 800 MHz, ale sekala, se jim, prý jako prase, ale, tak já jsem nenáročný, ta hra DOOM 3, asi nějaká verze CZ, mi na mém, počítači, s procesorem AMD Sempron 2200+, v Socketu (A), a s Grafickou Kartou NVIDIA GeForce FX5200 se 128-Bit. sběrnicí, a se 128 MegaBajty Operační paměti DDR-RAMky, na Frekvenci 333 MHz (Efektivně), a s procesorem téhle Grafické Karty NVIDIA GeForce FX5200 se 128-Bit. sběrnicí, na Frekvenci 250 MHz, chodí, tahle, hra DOOM 3, asi nějaká verze CZ, docela, slušně, a tak, možná že kdybych, mněl, procesor na Frekvenci 1 GHz, a k tomu Grafickou Kartu NVIDIA GeForce FX5900 ULTRA, takže, by tam, ta hra DOOM 3, asi nějaká verze CZ, taky, mohla, už jakž, takž, docela, šlapat, tak, možná, mít, silnější, Grafickou Kartu, tak by mi, ten procesor, i na Frekvenci 1 GHz, stačil, teda, možná, prostě, no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kurnik Ladiku, nauc se sakra psat, no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly
Pocul si o Alan Wake? Tato hra bola prezentovana aj na nejakej akcii Intelu, ako hra ktora naplno zatazovala C2Q a este myslim aj s OC, takze o to ze hry nevedia vyuzit viac ako 3 jadra by som sa naozaj nebal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lad,iku, ka,sli na neprej,ici st,ekny, u,niformita je , hn,,,usna ! :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane "Ládíku", myslím, že už by to s tím vaším čárkovým kódem mohlo stačit, nemyslíte? Co kdybyste začal psát normálně? Jako vtip to bylo fajn, ale už je to fakt trapné. Pokud máte nějaký vážný důvod, proč se vyjadřujete právě tímhle způsobem, myslím, že nejsem sám, koho by zajímal. V opačném případě zvažujeme mazání vašich příspěvků, které působí téměř výhradně jako provokace a vyvolávání neplodných diskuzí o vašem vyjadřovacím stylu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Ne, nastesti je tu wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Wake). V te pisi, ze hra ma 4 vlakna, jedna se tedy o princip o kterem jsem mluvil (docela by me zajimalo, co je "seamless streaming of world data" a proc to spotrebuje cele jadro). To co je tezke je napsat hru tak, aby jedna uloha bezela na vice vlaknech (a to bude zapotrebi pro vice-nez-ctyr jadrove procesory, tedy 8 a vic jader).

Krome toho, nerikam ze nebude existovat hra ktera to nedokaze. Mluvim o prumerne hre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: AI není vůbec problém rozdělit na mnoho a mnoho vláken. A právě AI je jednou z věcí, které z principu nepůjdou efektivně na GPU. Jednoduchý příklad: Strategie, spousta jednotek který se hejbou. Pro každou jednotku potřebuješ najít cestu kudy se má dostat do cíle. Tyto problémy jsou na sobě nezávislé a proto snadno paralelizovatelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milda: ad strategie a vice jader.. pokud se opravdu jedna o strategii tak ty problemy (rizeni pohybo nekolika jednotek po mape) na sobe rozhodne zavisle jsou... :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: Proti mazání Ládíkových příspěvků předem protestuji, no! (8-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly
Fyzika, AI, video toto su tri ukony ktore najviac vytazuju CPU, ustane vypocty su minoritne. A prave tieto veci sa daju pomerne lahko rozdelit do viacerych vlakien. Teras este len zacinaju hry, ktore vyuzivaju viac ako 1 jadro, ale ver mi, ze ked to bude nutne tak nebude problem vyuzit aj ovela vedsi pocet jadier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: WIFT  ...já bych na Ládíka nešahal, vždyť je to roztomilá zábava... Třebas bych řek že to ostatní víc přitahuje a baví, než k běsu provokuje:-) ...teda když to takto loudí úsměvy na tváři mé... I když bych se sám taky rád dozvěděl z diskuzí, jestli někdo nevyčenichal k tématu ještě víc informací než je v článku... Popřípadě je někdo ověříl/vyhrátil/doplnil/zdůraznil/shodil/atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: S rozdelovanim videa uz experimenty byly - ze by byly dve graficke karty a kazda pocitala pulku sceny. Nefungovalo to. A strategicke hry IMHO nepatri mezi typicke a cim znamejsi strategie, tim spis inteligence nepritele nebyva hlavni duvod narocnosti (alespon soude podle toho jak je pitomy). Ale asi nema cenu se nad tim dal hadat, proste uvidime jak se s tim vyvojari her poperou. Mozna se vyprofiluje novy podtyp her ktery dokaze vyuzit vic (mluvim tu o tech 8+) jader ... a nebo mozna bude jednou na hrach napsano "Doporucena konfigurace: 3 jadra + 1 za kazdeho pocitacoveho hrace".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.