Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Vega prý dorazí ještě letos před Vánoci

zaujimave je , ze Polaris 10 je ten silnejsi a u Vegy je to 11 ta silnejsia

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ta čísla podle všeho nesouvisejí s výkonem, ale s pořadím, v jakém ty čipy byly navrženy nebo naplánovány.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nj, chapem, dik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že ač HBM druhé generace využívá Nvidia na výpočetním GPU GP100, jde o relativně konzervativní moduly s 1,4GHz taktem, zatímco při předpokládané 2048bit sběrnici GPU AMD Vega 10 by pro dosažení datové propustnosti úrovně Fury bylo třeba 2 GHz verzí.

ohledne HBM vs HBM2 vs takt (FURY vs Vega) neni nahodouv zakladu HBM2 4x rychlejsi na jeden cip nez HBM ?(nedohledal jsem relevatni data ohledne frekvenci atd. takze trochu spekulace )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je buďto záměna propustnosti s kapacitou nebo omyl. Kapacita může být 4× vyšší. Datová propustnost se zvyšuje na dvojnásobek na pin, ale výsledná hodnota samozřejmě závisí na taktovací frekvenci. Ta je v případě pamětí GP100 nižší, takže propustnost není 2× vyšší než u Fiji, ale „jen“ o 40 %.

Pokud Vega 10 zúží sběrnici z 4096bit na 2048bit, pak bude třeba HBM2 v „plné“ rychlosti, aby to vykompenzovaly. Konfigurace Vega 10 je otázkou, ale pokud ponese 128 ROP, pak se pro těch 512 GB/s najde uplatnění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

taky mě to napadlo, jestli Vega nebude Polaris předělaný na HBM2

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by nedavalo smysl, protoze Polaris bude urcite koncipovany tak, aby vyuzil prave ty GDDR5, na kterych pofici. Vega bude potrebovat rychlejsi pameti, aby se neflakala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud Vega 10 zúží sběrnici z 4096bit na 2048bit, pak bude třeba HBM2 v „plné“ rychlosti, aby to vykompenzovaly"

Vzhledem k tomu, že ta paměťová propustnost na Fiji byla vzhledem k množství ROP overkill, tak se možná nic nestane když to ponese 2048bit sběrnici a paměti "jen" na 1,4Ghz. Propustnost se sníží, ale konečný výkon ve hrách neutrpí. Navíc bude paměti více, takže se nemusí tak často data v ní "měnit". Benefit pak může být v levnějších nákladech na výrobu (oproti Fiji) a tedy i hypoteticky levnější ceně pro koncáka (nebo alespoň možnosti jít s cenou dolů pokud je konkurence donutí)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud(!) se počet ROP zdvojnásobí (->128), nebude datová propustnost nižší než u Fiji žádoucí. Nižší by mohla být za předpokladu použití stávajících 64 ROP. Pak by ale HBM byly zbytečné tak jako tak, protože ani 8GHz GDDR5 by v tom případě nebyly nějak extrémní brzdou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano myslel jsem tu variantu použití 64ROP. No... nezapomínejme že HBM má kromě propustnosti další výhody: nižší spotřebu a menší zabranou plochu, takže třeba u karet typu Nano a hlavně notebooků je použití HBM výhodné i proti hypoteticky stejně propustnému systému postaveném na GDDRV. Teď už čistě spekuluji, ale pomalejší Vega 10 by mohla být tímpádem určena pro hiend DTR a Nano karty generace Vega, čímž by AMD získalo nejvýkonější mobilní GPU (úspora až desítek wattů jen díky HBM!), mohlo by se konečně pokusit obsadit trh hiend DTR a vydat megatutusbrutus roztomilou zabijáckou Nano2 jako nový etalon mini ITX karet, případně low power řešení pro VR v podobě dvoučipové Vega10 karty a VR nettopy (například nebo VR 4K konzole?). No a Vega 11 by tím pádem jako jiný čip byl tuněn více do vysokých taktů a bez vody by se ani neprodával. Tak nějak mi to dává větší smysl, než že se udělá celá jedna generace Vega10 karet a za chvíli se zabije Vega11 generací karet.
Vemte si jak neefektivní je Fiji na Fury a Fury X kartách. Nano dokázalo dodat 70-80% výkonu těchto karet při pouhých 175W. Segmentací hiendu ve dvou čipech může AMD dokázat toto:
100W: podtaktovaná, případně ořezaná Vega10 pro DTR hiend laptopy
175W: Vega10 (2048bit HBM2)na vyšších taktech - karta typu Nano/entry 4K segment za levnější cenu než Nano generace Fiji (hodně kupců + 4K entry buzzword)
250+W: Vega 11 hiend 4096bit HBM2

no a pro mainstream tu budou Polarisy, které mají prostor pro refresh v podobě GDDR5X bude-li třeba

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou je, ci zrychlenie uvadzania nie je v ultra-testovacej funkcii, ktoru AMD tesuje s druhym BIOSom na Radeon Pro Duo

Tuesday , April 26, 2016

AMD Radeon Pro Duo Announcement
Naturally this video card uses an evolution of AMDs closed loop liquid cooling found on the AMD Radeon R9 Fury X to keep both GPUs cool. The body construction will be similar to the AMD Radeon R9 Fury X with a multi-piece aluminum construction with a soft-touch finish. The faceplate is modular for branding purposes. The exoskeleton is nickel plated and there is LED illumination. There is also a dual BIOS switch.

At $1,499 this video card...
http://www.hardocp.com/article/2016/04/26/amd_radeon_pro_duo_announcement

Mna zarazal od pociatku ten dual BIOS na referencnej karte v takej cene. To asi nie je OC BIOS.
pri taklejto PoloProfesionalnej karte. A ak sa nova feature,ktora po starom isla len v dual chip karte da dostat aj do single chip Polaris/Vega a BIOS s nou napodiv funguje, tak to mohlo urychlit vydanie..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja se ptam Proč? :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čiže sa kľudne môže zopakovať situácia ako s prvou generáciou GCN, tiež vyšla oficiálne pred vianocami ale dostupná bola až na druhý rok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.