Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydává A520, low-endový čipset s mainstreamovou výbavou

...přehled připravovaných desek s A520:
https://pbs.twimg.com/media/EfY-UlFUYAIzr-c?format=png&name=small

PS: Mini-ITX (vhodné pro malé PC na bázi APU) jsou tam podle všeho jen dvě - Gigabyte A520I AC a Asrock A520M-ITX/ac.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No konečně. To je to, co mi chybělo - zatím jsem vždycky stavěl PC s nejlevnější vyhovující základovkou a nepočítal s nějakými upgrady. Takže v tom budu moci pokračovat. Podle mě nemá cenu platit drahý board s mnoha možnostmi taktování a pod. a radši ty prachy vrazím do lepšího procesoru a grafiky. Navíc když Ryzeny se prodávají s dostatečným chladičem, což je další úspora pár stovek, pokud člověk nepotřebuje taktovat.
Linky PCI-E verze 4 mě zatím nechávají chladným, jejich reálný přínos neodpovídá ceně. Možná příště.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

on to má asi každý trochu jinak. Já zase radši zainvestuju do dražšího a lépe chlazeného boardu, i kdybych nevyužil (a přestože nevyužiju) všechny jeho funkce. Deska je pro mě základ. Přináší mí vyšší stabilitu a spolehlivost, tak radši zase oželím 100-200 MHz na procesoru, abych připlatil za lepší mainboard

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych řekl že záleží na použití. Když stavím kancelářskou sestavu kde bude jedno SSD a Ryzen s grafikou, tak kašlu na B450/550 a do teď jsem tam dával A320 (od teď teda asi A520 když už budou). Občas se ale vyskytne někdo kdo chce "herní" PC (na který má většinou ale malý rozpočet), tak tam šly vždy nějaké "lepší" ty B450/B550 s ALC1220, víc M.2 a lepším VRM, i když to taky nebylo využito, ale co kdyby, že :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já je chápu oba. Za 4 už je slušná deska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo základ plus slušný internetově-mediální procák vhodný i na hraní jednodušších gamesek. Prostě je to na preferencích každého jedince.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z dlouhodobého hlediska je střed lepší volba. Zatím co desky s A320 jsou nepoužitelné pro nové procesory tak B350 použít jde. A jelikož se počítá s přetaktováním a tedy větší odbery, tak bývá lepší napájecí kaskáda. Což zlepšuje životnost. Vzhledem k rozdílu cen pár stovek v době uvedení nebylo moc o čem přemýšlet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se domnívám, že debata o tom, která z možností je obecně lepší, je zbytečná - každý má jiné preference. Podstatné je, že uživatelé mají na výběr z těchto možní a každý může volit dle osobních potřeb.

Pokud jde o volbu v rámci stejné cenové relace, pak jde myslím spíš o srovnání A520 s B450 (než A520 s B550), kdy je podpora nových procesorů jednoznačně lepší na A520 (než na B450), neboť jde o novější generaci. A520 podporuje Zen 3 standardně, B450 jen neoficiálně přes beta-BIOS, pokud jej výrobce desky zveřejní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jednoduše jde o nejzákladnější čipset pro kancl počítače a pro velmi chudé hráče kde se na desce dá nejvíc ušetřit po strmém nárůstu cen u posledních dvou generací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejvíc mě mrzí počet sata portů, 4 jsou pro mě dost málo, ale většině to asi stačí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4 SATA jsou málo? Jestli z toho chcete NASko, tak si kupte přídavný řadič do slotu (kromě toho určitě budou nějaké desky co budou mít nějaký ASM1061 řadič s 2 SATA navíc).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nemusí jít o NAS, jen pc co není "hypermoderní" s jedním SSD. Já třeba mám z šesti volných v Prime X470 osazeny tři HDD SATA, jeden SSD, jedno starší DVD-RW a nové BR co vypálí i 100GB disk. U druhého PC také tři HDD, dva staré v RAID 0, jedno odkladiště 3TB a opět DVD+BR, takže zůstává volný z šesti jeden port. U nových nebo kancl pc je to pasé, ale často doma se mechaniky přesunují z jedné desky na druhou a pak ty čtyři mohou být málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepříjemná věc je i to, že výrobce navrhne desku tak, že po připojení m2 disku dojde n deaktivace dvou sata portu. (Asus B350 Prime). Takže mi to taky stačí jen tak tak. M2 SSD pro OS, sata SSD pro hry, HDD pro starší hry, HDD pro data a mechanika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.